Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klej do eps - 4,5-5kg/m2 przy w miare rownych scianach

siatka: normatywnie 1,1 m2 na 1/m2 ale trzeba troszke zwiekszyc (5%)

klej do siatki: 4,5kg/m2

grunt: 0,3kg/m2

tynk: 1,5mm - 2,5kg / 2,0 - 2,9-3,1 kg

odpowiedz nie jest jednoznaczna, od 3-5 dni do nawet 2-3 tygodni, bardzo wiele zalezy od warunkow pogodowych.

gruntowanie: tez zalezy, czy to jest uklad wartsw taki ze na styropianie jest klej z siatka grunt Putzgrunt610, tynk Caparol MLP 139 swiezo polozony?

Reyes w klejach podane zużycie to minimalne dla zapewnienia deklarowanej wytrzymałości . Siatkę zatapia się a potem jeszcze raz klejem poprawia wychodzi wtedy więcej,w tynkach raczej się sprawdza wydajność podaną przez producenta ,chyba że fachowcy po robocie zbierają tynk łopatą z pod rusztowania wtedy wyjdzie więcej :)

Pytanie do ekspertów w zakresie wykonywania elewacji.

1. Co sądzicie o oelewacyjnych produktach takich marek jak: Kreisel, Mapei czy Kerakol?

2. W jaki sposów najlepiej wykonać połaczenie stolarki okiennej z elewacją? Budynek wykonany z betonu komórkowego a acieplenie będzie ze styropianu, okna plastikowe zlicowane ze ścianą z betonu komórkowego. Czy zastosowanie specialnego profila przyklejanego do ościeżniny ona i wyposażonego w siatkę zbrojącą to tobre rozwiązanie?

3. Nie bardzo rozumiem stwierdzenie:

Siatkę zatapia się a potem jeszcze raz klejem poprawia wychodzi wtedy więcej

Czyli po zatopieniu siatki poźniej jeszcze raz na elewację nakłada się jeszcze jedna warstwe samego kleju?

podbijami pytanie

co myślą experci o tynku Kreisel?

polecany wykonawca hubertsain zachwala go i chyba wszyscy klienci są zadowoleni... ponoc szkoda kasy na caparol???

fighter1983 poleca Caparola , osobiescie skłaniał bym sie do Caparola

Szkoda kasy na Caparol ? :)

To ile kosztuje kreisel?

Nie jestem może do końca osobą która powinna się wypowiadać w tym temacie, bo na kreiselu nie robiłem, ale wg. mnie Caparol ma jeden z najporządniejszych tynków, b. ładna struktura.

Pytanie do ekspertów w zakresie wykonywania elewacji.

1. Co sądzicie o oelewacyjnych produktach takich marek jak: Kreisel, Mapei czy Kerakol?

2. W jaki sposów najlepiej wykonać połaczenie stolarki okiennej z elewacją? Budynek wykonany z betonu komórkowego a acieplenie będzie ze styropianu, okna plastikowe zlicowane ze ścianą z betonu komórkowego. Czy zastosowanie specialnego profila przyklejanego do ościeżniny ona i wyposażonego w siatkę zbrojącą to tobre rozwiązanie?

3. Nie bardzo rozumiem stwierdzenie:

Siatkę zatapia się a potem jeszcze raz klejem poprawia wychodzi wtedy więcej

Czyli po zatopieniu siatki poźniej jeszcze raz na elewację nakłada się jeszcze jedna warstwe samego kleju?

1. odpowiedź powyżej

2. profil to dobre rozwiązanie

3. dokładnie tak jak piszesz - tzw. szlichta

Pozdrawiam

To ja tak sobie napisze podumowujaco.

Systemami docieplen zajmuje sie w zasadzie od poczatku mojej pracy zawodowej z ramienia dystrybucji. Przez 7 ostatnich lat przez moje rece przewinelo sie juz setki tysiecy m2 materialow elewacyjnych, czasami widze efekt koncowy, czasami nie. Przez ten czas mialem do czynienia z:

Kreisel, Kabe, Bolix, Majsterpol, Kosbud, Atlas, Baumit, Sto, Caparol, Dryvit, Weber Terranowa(Maxit), Mapei, Alpol, Optolith, Kerakoll, Ceresit(Henkel), BASF(Relius) i pewnie jeszcze pare innych jednorazowych.

Z grupy tych dostawcow na podstawie wlasnej oceny kierujac sie jakoscia i efektem koncowym pozostaly 3: Dryvit, STO, i Caparol

O tyle o ile Dryvit i STO sa doskonale - kosztuja po prostu za duzo

Caparol jest takim producentem znajdujacym kompromis pomiedzy jakoscia i cena, stad tez moje pozytywne opinie o Caparolu.

Ceny - Dryvit i Sto sa drogie, bo sa. Caparol kosztuje troche wiecej niz np. Kreisel, ale wcale nie wiecej, czasami nawet taniej niz np. Kabe czy Baumit lub Weber Terranova. Róznice cenowe w zasadzie niezauwazalne.

Ewbuxxxo mialem przyjemnosc poznac jako wykonawce, bardzo solidna i porzadna firma. Kilka elewacji wspolnie zrealizowanych, jedna wg mnie rewelacyjna w STO na Wilanowie, czasochlonna, pracochlonna, pieniadzochlonna jak diabel, ale - piekna i inna niz wszystkie. Poza tym wiele standardowych, silikonowe 1,5mm baranek. Bez wtop, poprawek, przebarwien, odpadajacych tynkow itd. mi wystarczy, to taki standard do normalnej solidnej codziennej pracy. Unikam szemranych elewacji, wole sie tym nie zajmowac niz pozniej szarpac sie z klientem i producentem, szkoda czasu i pieniedzy.

Elewacje Caparola silikonowe 1,5mm baranek to taka baza pracy, solidny standard bez szalenstw.

STO w wilanowie na silikonowej 1,0 i akrylowym kleju do w. zbrojacej to taka odrobina luksusu w codziennej pracy i wyjatkowa realizacja.

Czekam na swoj pierwszy system Carbon w Caparolu, to bedzie moje oczko w glowie

Dryvit - niszowa polka klientow, bardzo rzadkie realizacje ale nalezy pamietac o tym producencie bo ich rozwiazania pomimo ceny - sa doskonale.

Rynek jest duzy, producentow jest wielu, kazdy z nich znajduje swoje miejsce i swoj kawalek. ja parze na to jak na rynek samochodow, marek jest wiele, sa rozne klasy samochodow, jednak kazdy model znajduje swojego klienta. spieranie sie nie ma sensu i do niczego nie prowadzi, kazdy ma swoja opinie i kazda jest po czesci sluszna.

Caparol kosztuje troche wiecej niz np. Kreisel, ale wcale nie wiecej, czasami nawet taniej niz np. Kabe czy Baumit lub Weber Terranova. Róznice cenowe w zasadzie niezauwazalne.

Możesz podać kilka przykładowych cen z Caparola?

Dla przykładu ja podam ceny jakie mi zaoferowanao z Kreisla: klej do przyklejania styropianu 15,5 zł/25kg, Klej do warstwy zbrojacej 21zł/25kg, tynk silikatowy 25 kg biały Baranek 1,5 mm - 130 zł, silikonowy tynk był by po jakieś 150 zł za wiadro 25kg.

Czy dopuszczalne jest łączenie produktów do docieplania kilku firm przy wykonaniu jednej elewacji (np. klej do warstwy zbrojacej jednej firmy, grunt innej a sama wyprawa jeszcze innej firmy?)

Mi wydaje się, że przynajmniej grunt i tynk powinny być od jednego producenta.

Jakie zalety (wady) ma tynk silikatowo- silikonowy w stosunku do tynku silikonowego i czy warto zastosować taki tynk?

Proszę poradźcie, mój ew. wykonawca zaproponował mi tynk silikonowy firmy DUFA lub Ceresitu lub silikatowy tych firm.

Który wybrać rodzaj i którą firmę?, a może żaden/ą z nich. Jestem już na takim etapie wykańczania, że kwestie finansowe mają dla mnie duże znaczenie, więc mam świadomość,że caparol czy sto są lepszymi tynkami tylko...znam też stan sowich finansów.

Gdyby to miało znaczenie to kolory w których będę wybierał to szarości( jeden jaśniejszy drugi troszkę ciemniejszy)

pozdrawiam

Mam jeszcze pytanko do ekspertów.

Jak to jest z białym kolorem tynku? Jeden z handlowców powiedział mi, że tynk biały to taki biały do końca nie jest i zawsze posiada jakiś odcień i aby to weliminować to zaproponował aby do każdego wiadra tynku dolać "buteleczka wybielacza za 20 zł" i dopiero wówczas mozna uzyskać śnieznobiała biel. Co ciekawe ten "wybielacz" jest produkowany przez jakąs inną nie znaną mi firmę i jak sądzę takie wybielanie jest niezgodne z zaleceniami producenta tynku. Pewnie innym problemem jest jeszcze dokładne wymieszanie tynku w wiadrze, aby uzyskać jednolity kolor.

Chciał bym sie jeszcze dowiedzieć jak bardzo wejśc z ociepleniem na ościężnice okna? Niby czym bardziej sie przysłoni ościeznicę, to lepiej, bo straty energetyczne będa mniejsze ale pogarszą sie walory estetyczne ona. Czy 3cm w przypadku ościeżnicy o szerokości 6cm będzi OK?

Mam jeszcze pytanko do ekspertów.

Jak to jest z białym kolorem tynku? Jeden z handlowców powiedział mi, że tynk biały to taki biały do końca nie jest i zawsze posiada jakiś odcień i aby to weliminować to zaproponował aby do każdego wiadra tynku dolać "buteleczka wybielacza za 20 zł" i dopiero wówczas mozna uzyskać śnieznobiała biel. Co ciekawe ten "wybielacz" jest produkowany przez jakąs inną nie znaną mi firmę i jak sądzę takie wybielanie jest niezgodne z zaleceniami producenta tynku. Pewnie innym problemem jest jeszcze dokładne wymieszanie tynku w wiadrze, aby uzyskać jednolity kolor.

Biała barwę uzyskuje sie za pomoca bieli tytanowej. Biel też jest obecna (w niewielkiej ilości) w bazach do barwienia. Prawdopodbnie zapronowano Ci baze do barwienia + pasta z bieli tytanowej zeby wyciągnąć białość. Moim zdaniem powinno być to zrobione na etapie produkcji lub mieszalni a nie na budowie - tak jak się to robi z normalnymi kolorami. Trochę dziwne podejście producenta do tematu białego tynku. Swoją drogą uzyskanie śnieżnej bieli na standardowych bielach uzywanych w tynkach bedzie raczej niemozliwe. Tu trzeba bieli innej jakości. Droższej. A producenci tynku nie lubią słowa "droższej" :-)

prosze bardzo, pisze z glowy wiec jednostkowe (tj. za kg) netto

klej do eps - 190S - 0,68

siatka 165g/m2 - 2,45/m2

klej do siatki 190 szara - 0,78

grunt pod tynki PG610 - 6,50

silikonowy Amphisilan FP - 5,80

silikatowy Sylitol FP - 5,05

Co do wybielania bialych tynkow: tak jak slusznie wspomnial coulignon w bialych bazach tynku zawarta jest stosunkowo mala ilosc bieli tytanowej, jest to spowodowane (nie jak wiekszosc zdazyla juz pomyslec - oszczednosciami producenta) a tym, ze bial tytanowa utrudnilaby uzyskanie bogatej palety kolorow i w drastyczny sposob zwiekszyla koszty barwienia w kolory ciemne a jednoczesnie - ilosc pigmentu w bazie tynku. Nalezy pamietac, ze na pigment nalezy patrzec jak na zlo konieczne, jest to "śmieć" w farbie czy w tynku.

Co do bieli: zamawiac bialy wg wzornika RAL np.... tam jest sporo odcieni bialego i wtedy uzyska sie odpowiedni kolor. Ja mam w Caparolu swoja prosta recepture wlasna na bielutki tynk: "reczne"-komputerowe zadozowanie pigmentu 07 Reinweiss Caparola, ilosci nie podam, bo to moja tajemnica :) metoda prob i bledow opracowany kolor.

coulignon tlenek cynku np?

Edytowane przez fighter1983

tlenek cynku - stosowany sporadycznie. Dwutlenek tytanu czyli biel tytanowa jest głównym pigmentem kryjącym. Oprócz krycia biel zapewnia ochronę przed UV. Własnie teraz mam na tapecie opracowanie pasty pigmentowej z bieli ale do zupełnie innej branży. Swoją drogą kilknaście kg bieli wysokiej jakości poszło na próby które finalnie nie będą użyte. Nie chcesz kilku kg dobrej pasty?? :-)

Proszę poradźcie, mój ew. wykonawca zaproponował mi tynk silikonowy firmy DUFA lub Ceresitu lub silikatowy tych firm.

witam,zanim odpiszę proszę mi napisać Dufa gdzie będzie mieszana?tzn w jakiej miejscowości?

Domek w Częstochowie, wykonawca z Częstochowy więc pewnie w Częstochowie.

Inny z ew. wykonawców poleca tynki i pozostałe elementy firmy Sempre. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat produktów tej firmy, chodzi mi głównie o tynk silikonowy i kleje.

Ps. wszystko wskazuje, że zdecyduje się na silikonowy Ceresit.

Edytowane przez Magik Cz-wa