Szumal 07.08.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) Panowie, pomocy, czym NAJLEPIEJ ogarnąć komin systemowy (izolowany Schiedel Stabil) nad połacią dachową? Chce żeby był jak elewacja (zwykły biały z barankiem 1,5 albo 2mm), ale nad doktoryzowaniem się nad elewacją mam czas do wiosny a nad kominem nie mam bo dekarze chcą mieć go na gotowo przed obróbkami, a u mnie już więźba leci.Zależy mi przede wszystkim na trwałości żeby się tam nie wdrapywać za 2-3 lata i nie poprawiać jak coś odpadnie. Drugi warunek to łatwość aplikacji bo będzie to robić lokalna ekipa z wioski (nikt inny się raczej nie podejmie takiego małego zakresu) Z racji śmiesznie małej powierzchni cena nie gra roli. Co będzie najtrwalsze i naprostsze na komin- silikonowy, silikatowy, akrylowy a może mineralny + farba? Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez Szumal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 28.08.2023 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Budynek 25-letni, elewacja otynkowana z zewnątrz tradycyjnym tynkiem cementowo-wapiennym i pomalowana farbą silikatową Kabe ponad 20 lat temu.Mimo to, że jesteśmy bardzo zadowolenie z trwałości i ogólnie jakości farby to jednak chcieliśmy odnowić elewację i pomalować ją ale fachowcy namawiają mocno na położenie tynku silikonowego, przy tym robociznę liczą tak samo (malowanie vs nakładanie tynku). Policzyłem że różnica w materiale, biorąc pod uwagę koszt farby silikonowej Kabe vs tynku Armasil T to ok. 3500, przy inwestycji rzędu 17-21 tys. więc prawie jesteśmy namówieni.Pytanie czy Armasil T jest przyzwoitym tynkiem który można brać bez obaw o jakość?Sąsiad namawia na Caparol ale w sumie nie wiem skąd można wywnioskować przewagi jednego na drugim. Po położeniu (zakładając dobrego fachowca) różnice pewnie będą niezauważalne a co będzie się z nimi działo za 10, 15 lat, tego pewnie nikt nie wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 11.09.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2023 Tpb kosztuje około 200zl netto wiadro - to już jest budżetowe a jeszcze przyzwoite. Poniżej tej granicy jest budżetowe... I już znika słowo przyzwoite Klej do styro: caparol 190s lub Greinplast Ks A co powiesz o DURASILEX TDB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts