pawelchc 15.02.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 witam. też planuje taras i przykryć go poliwęglanem ale tylko dlatego że będzie on nad oknem i nie chce żeby mi zasłaniał promienie słoneczne a przez poliwęglan coś tam się przebije i pokój nie będzie zacieniony dodam że taras i pokoj jest od strony słońca i od rana juz świeci, a zadaszenie jest mi potrzebne tylko przed letnim deszczem gdyż bardzo często jak już dojdzie do spotkania przy piwku i grillu to po południu pada deszczyk i trzeba sie zwijać do domu. może ma ktoś jakiś inny pomysł nad przykryciem tarasu i niezasłonięciem okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katkam_84 19.02.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 przykłady jakie podał tomek44 to jest to, o co mi właśnie chodzi też sobie zamierzam takie zadaszenie zrobić, będzie ono kompromisem pomiędzy moją niechęcią do zasłaniania tarasu, bo i tak jest od strony pólnocno-wschodniej, a uwielbieniem zadaszeń przez mojego męża. On nie zmoknie siedząc sobie w letnią ulewę przed domem, ja nie będę miała z pokoju dziennego zrobionego grobowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.02.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 A ja mam taras wykonany z sosnowej konstrukcji 14x14cm i zadaszony poliwęglanem. Dla mnie sooper:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?121434-Jak-zrobi%C5%82em-sosnowy-taras.&highlight=zrobi%C5%82em+sosnowy+taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 04.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 http://bi.gazeta.pl/im/0/5411/z5411280X,Zadaszenie-wykonane-z-maty-trzcinowej-oslania-od-slonca.jpg Zadaszenie z wikliny, trzciny lub innego naturalnego materiału czy ktoś ma doświadczenie w tego typu zadaszeniu tarasu? Mam taras na PD stronę i chciałbym zrobic taką konstrukcję, żeby w lecie rzucić na nią maty, natomiast na jesień-zimę ściągać. Ktoś coś może doradzić od strony praktycznej (sprawdza się, nie sprawdza się bo...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 06.01.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 doświadczenia nie mam ale w kilku gazetach budowlanych widziałam tego typu rozwiązanie. W przypadku pelexi - niestety nagrzewa się to i w mojej ocenie wygląda lepiej jak kontrukcja na której zadaszenie się opiera jest wysoka - mniej się nagrzewa i negatywne aspekty wizualne gubią się (znajomi mają coś takiego na bardzo wysokich legarach ). Ale tu już wchodzi kwestia konstrukcji budynku. Ja mam marzenie o niebieskim dakronie rozpiętym na linkach. Ale też się zatanawiam nad stałym osłonięciem by ochronić drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minibi 21.03.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Witam, pozwolę sobie odgrzebać temat. Pracuję właśnie nad koncepcją zadaszenia swojego tarasu - poliwęglanem litym (7-8 mm) lub szkłem klejonym (3.3.1). Chopinetka ... jakimi profilami łączyliście płyty, jak to uszczelniliście? Za nic nie mogę znaleźć profili do tego typu łączeń - chodzi mi o heb aluminiowy z uszczelką. Ratujcie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellod 19.01.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Raczej poliwęglan niż plexi. Zgadzam się Czytałem ten wątek przed podjęciem decyzji apotem jeszcze pytałem w Plastics, jaki materiał jest najlepszy na taras, żeby światło przepuszczal i był przeźroczysty. Polecili mi jakiś specjalny poliwęglan komorowy, nazwy nie pamiętam. a jeśli chodzi o piekarnik to podobno współcześnie robi się z tego tworzywa przystanki autobusowe i przeszklenia dachów, więc ja chyba zaryzyuje ten komorowy na swoim tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 21.01.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Odradzam poliwęglan komorowy. Po kilku latach będzie do wymiany ze względu na estetykę. Jako pokrycie dachowe tylko poliwęglan lity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.04.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Wszyscy w tym wątku odradzja poliweglan bo przepuszcza sciatło i taras bardzo sie nagrzewa. A co jesli bym zastosował poliweglan barwiony? np mleczny. Przepuszczalnosc swiatlla bardzo mala, pewnie ponizej 15%. Czy to sie sprawdzi? Mam taraz od zachodu i wolałbym miec go w cieniu ale musi to być konstrukcja lekka. Jesli nie poliwęglan to musze myśleć o jakieś rzymskich roletach chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 27.04.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Ja mam ,,domek" grillowo - biesiadowy z poliwęglanu komorowego dymion-ego i w największe upały spokojnie można wysiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 01.05.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, ale mam takie zadaszenie od 10-ciu lat więc mam trochę doświadczenia. Primo- zacieni w domu, owszem, na dworze nie za bardzo, zwłaszcza przy dużym słońcu. Ja zdecydowałam się na przezroczysty poliwęglan i na lato rozwieszam pod zadaszeniem szare płótna rozpięte między krokwiami. Tworzą niesamowity klimat, fajnie zacieniają ale nie odbierają światła w domu. Boki osłaniam drewnianymi roletami (cieniutkie sklejeczki). Na zimę wszystko ściągam. Po latach zadaszenie niestety jest trochę zaglonione i myślę o zmianie, ale na pewno w tym samym stylu, więc przezroczyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.08.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Monika B - a jakieś zdjęcia tarasu razem z płótnem? Podoba mi się ten pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike8 04.08.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Będzie jak w szklarni, kiepski pomysł. Poza tym strasznie deszcz wali po takich płytach z tworzywa sztucznego, nie mówiąc już o gradzie, ale dziury raczej nie wybije.Inna spraw, to utrzymanie takiego daszku w czystości, nie czyszczony wygląda kiepsko.Inne tworzywa sztuczne jak się nagrzeją potrafią okropnie śmierdzieć.Blacha także się nagrzewa. Raczej bym stawiał na materiały naturalne lub bitumiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts