Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja działka lekko opada od wjazdu w kierunku domu

Podejrzewam, że wjazd do garażu może być ze 40-50 cm w stosunku do poziomu drogi.

Widzę po budowanym obok domu sąsiada, że woda może mu spływać do garażu...

W związku z tym zastanawiam się nad dodaniem do ściany fundamentowej ze 2 bloczków.

Oczywiście później zostanie to podsypane ziemią i wyrównane.

Czy to dobry pomysł?

Czy niesie to ze sobą jakieś konsekwencje?

Czy na coś muszę w związku z tym zwrócić uwagę?

https://forum.murator.pl/topic/144623-podwy%C5%BCszenie-fundamentu-czy-co%C5%9B-powinienem-wiedzie%C4%87/

Bryła budynku się nie zmieni. Fundament zostanie normalnie podsypany ziemią żeby wyrównać przestrzeń między drogą a domem.

Więc generalnie dom nie będzie wyższy tylko będzie stał troszkę wyżej.

Zastanawiam się czy to bardzo karkołomne rozwiązanie i czy niesie ze sobą jakieś dodatkowe koszty?

możesz podnieść sciane o brakujące cm lub wyżej posadowic budynek, cokolwiek postanowisz powinienies to uczynic na etapie adptacji projektu do dzialki.

Zapewne POWINIENEM ale czy MUSZĘ. Podwyższenia scianek kolankowych odbywają się zwykle ad hoc na budowie.

Bo jeśli musze to już za późno - czekam własnie na pozwolenie i pewnie bede je miał lada chwila. Więc kwestia czy taka zmiana jest dopuszczalna później?

A kto Ci udowodni, ile ma ściana fundamentowa?? Może budowlańcy się pomylili?? Ja bym się nie przejmowała. Mój projektant też nie uwzględnił spadku działki. Dom musiałam trochę podnieść z uwagi na wodę i dosyć mocno obsypać z 2 stron z uwagi na spadek, bez problemu, bez ingerencji architekta