Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór trójdrożny - CZY DOBRZE ZAMONTOWANY??

PliP

Recommended Posts

Dałem zalecenie aby wykonawca zamontował zawór mieszający tak aby na piecu była temp 60-70*C a na grzejniki szła około 40-45*C.

Instalacja miała być zrobiona w miarę możliwości grawitacyjnie abym mógł mieć ciepło w przypadku braku elektryki

Wszystko ładnie pięknie tylko nie gra mi montaż pompek i zaworu trójdrożnego bo podobno grawitacja by nie poszła przy czterodrożnym.

Pompka od CO zamontowana jest przed piecem i ciągnie wodę z powrotu.

Pompka CWU równiez ciągnie wodę z powrotu.

Tak to wygląda na zdjęciu.

Proszę o opinie co o tym myślicie- póki co jeszcze się nie rozliczałem.

P1090273..JPG

Wg mojej wizji zawór mieszający miał być nad piecem na głównej rurze, a nad nim pompka z bajpasem. Pompka by pobierała wode z pieca o wysokiej temp. i wodę z powrotu o niskiej. Po zmieszaniu pchała by dalej na instalacją.

Jak wy to widzicie.

Moim zdaniem teraz jak bedę miał 70*C na piecu to i tyle będzie na grzejnikach, a na powrocie będzie 60-65*C

Jak dla mnie to zrobił to gość dobrze kocioł zabezpieczył i tak ma być. Może tylko do zaworu różnicowego to bym się przyczepił, tak sie go nie montuje. Do takiego montażu sa inne zaworki. Jeśli chcesz żeby to chodziło zgodnie z twoimi założeniami to ten zawór który masz zainstalowany to przenieś na zasilenie a w miejsce tego zaworu wstaw zawór np TV 45st. I bedzie instalacja prawie idealna. Ogolnie gość wiedział że gdzieś dzwoni ale .......

ogólnie trochę namieszane ale powinno chodzić zawór przy pompie pechowo ale jak pompa pociągnie to kulkę przyssa a jek pompa się wyłączy to kulka spadnie - rozumiem że przy grawitacji zawór grzybkowy będzie zamknięty a zawór trzydrogowy otwarty 100 % na instalację - może się udać

Chyba najlepiej jest poprosić instalatora o próbę -niech on napali i przeskoli

podłogówka jest pechowo włączona dlaczego na obiegu kotła gdzie ma być wysoka temperatura - lepiej byłoby na niskiej temp.

co to za zawory do podłogówki? gdzie głowice mają czujnki temp kiedy bedą puszczały

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Uciekło najważniejsze pytanie autora:

Wg mojej wizji zawór mieszający miał być nad piecem na głównej rurze, a nad nim pompka z bajpasem. Pompka by pobierała wode z pieca o wysokiej temp. i wodę z powrotu o niskiej. Po zmieszaniu pchała by dalej na instalacją.

Jak wy to widzicie.

Moim zdaniem teraz jak bedę miał 70*C na piecu to i tyle będzie na grzejnikach, a na powrocie będzie 60-65*C

W tej kwestji to masz rację regulowanie zaworem trójdrogowym nie zmieni temperatury tylko przepływ - Jak najbardziej masz rację

Kocioł jest zabezpieczony w czasie rozpalania gdy woda w zładzie jest zimna ale nie masz możliwości regulacji temp. w obiegu

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Zawory to RTL a gdzie mają czujniki to hmm...

wiem tylko, że taka jak będzie woda na piecu taka też może pójść na podłogówkę np 80*C

Jestem po rozmowie telefonicznej z wykonawcą bo zadzwonił kiedy będzie kasa.

Kasa będzie jak będzie chodziło oczywiście no i miał być dziś ale będzie jutro rano.

Póki co twierdzi, że wszystko jest OK i tak do tej pory montował wszystkim i nikt mu sie nie doczepił.

Pierwsze też słyszy, że nie montuje się ocynku z miedzią :D

Robiłem dziś sam drugie rozpalanie pieca.

Napaliłem do 80*C tyle było na piecu.

Pompkę obiegową CO włączyłem na najwyższe obroty.

Grzejniki miały tyle stopni, że nie było mowy aby je ręką dotknąć.

Po godzinie w domu było jak w saunie- tylko wodą polewać i się pocić.

Efekt zamontowania tego zaworu jest taki że:

temperatura na wylocie to 80*C, temperatura na wlocie do pieca ma ponad 70*C, a po wyłączeniu zaworu około 60*C.

Cóż z tego jak na grzejniki idzie 80*C i tyle samo chce iść na podłogówkę.

Robiłem dziś sam drugie rozpalanie pieca.

Napaliłem do 80*C tyle było na piecu.

Pompkę obiegową CO włączyłem na najwyższe obroty.

Grzejniki miały tyle stopni, że nie było mowy aby je ręką dotknąć.

Po godzinie w domu było jak w saunie- tylko wodą polewać i się pocić.

Efekt zamontowania tego zaworu jest taki że:

temperatura na wylocie to 80*C, temperatura na wlocie do pieca ma ponad 70*C, a po wyłączeniu zaworu około 60*C.

Cóż z tego jak na grzejniki idzie 80*C i tyle samo chce iść na podłogówkę.

bo tak naprawdę to powinneś mieć wykonane tak jak ja to robię 3 niezależne obiegi 1 na grzejniki 2 na podłogówkę 3 na ładowanie zasobnika i to wszystko pomieszane zaworami trójdrożnymi z siłownikami oraz niezależnymi pompami i sterowane automatyką pogodową

http://foto.favore.pl/2010/6/24/0/206559_1277332966123_t.jpg

No i jestem po wizytacji szefa wykonawców.

Debata trwała około godziny. Namalowanych zostało sporo schematów no i wyszło na moje, że na budynek będzie szła taka temp jak jest na kotle. Będzie 80*C na kotle to na grzejniki pójdzie 80*C.

Zawór trójdrożny zostanie zamontowany na wyjściu z kotła i będzie pobierał wodę z powrotu.

Wg wykonawcy było tak, że jeżeli woda na wylocie ma 80*C i pójdzie na 2 rozgałęzienia po 50% to woda będzie miała po 40*C :)