Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawór trójdrożny - CZY DOBRZE ZAMONTOWANY??

PliP

Recommended Posts

Źle źle i jeszcze raz źle. Wogole nie zabezpieczony powrót z instalacji w takim układzie to tak jak byś wstawił zawór trójdrogowy efekt bedzie identyczny tylko masz zawór 4D. Jeśli chcesz to zrobić z głową to musisz wstawić dwa zawory trójdrogowe jeden do regulacji temperatury na instalacji c.o. a drugi termostatyczny do utrzymania temperatury powrotu.

nie znam się za bardzo, ale jak chcesz żeby kocioł działał jak nie będzie prądu skoro ma zainstalowaną dmuchawę na prąd. no można drzwiczki uchylić i powietrze będzie docierało ale nie wiem jaka jest konstrukcja pieca i czy taki zabieg wystarczy. ja mam kocioł z zaworem czterodrożyn na wyjściu i sprawdza się to bardzo dobrze, podłogówka bez pompy też chyba nie będzie działała grawitacyjnie. a czy ten brak prądu to trwa kilka dni?, że aż tak bardzo się asekurujesz bo jak kilka godzin to chyba się dom nawet w największe mrozy tak szybko nie wychłodzi? Edytowane przez sylwests

A może mi ktoś pomorze - hydraulika wezwę dopiero w sierpniu.

Mam zawór trójdrożny, piec na pelet, kaloryfery + podłogówka + boiler, wszystko śmiga, ale...

Po osiągnięciu zadanej temperatury piec skręca zawór i w tym momencie przestaje krążyć woda w instalacji (kaloryfery - podłogówka - woda stoi i ani nie drgnie) następnie piec przechodzi w tryb podtrzymania, no ale co z tego skoro na wejściu temperatura jest wysoka i mam sytuacje że kaloryfery są zimne w domu zimno, jedynie co ciepłe to podłogówka, bo ma dużą bezwładność.

Tymczasowe rozwiązanie problemu to przełączenie zaworu na sterowanie ręczne i ustawienie go w pozycji minimalnego przepływu, wówczas woda krąży, ale piec się wyłączna bardzo rzadko, praktycznie pracuje nonstop.

Czytałam kiedyś że może być źle ustawiony ten zawór (coś w środku) i w momencie zamknięcia po prostu blokuje przepływ i to wydaje się najbardziej prawdopodobne, bo cała instalacja na sterowaniu ręcznym działa, no ale nie po to kupowałam piec z podajnikiem i możliwością pracy na podtrzymaniu żeby wyszła im instalacja "stałopalna".

Jeszcze napiszę dlaczego temperatura na wejściu jest wysoka, bo woda stoi w rurach i sobie wolno stygnie (w kotłowni jest dość ciepło), jak już przestygnie to zawór się odkręca i zaczyna mieszać, nagle temperatura w instalacji spada - bo jak woda z podłogówki wymiesza się z tą z zimnych kaloryferów to fizyki nie oszukamy ;).

Jeszcze napiszę dlaczego temperatura na wejściu jest wysoka, bo woda stoi w rurach i sobie wolno stygnie (w kotłowni jest dość ciepło), jak już przestygnie to zawór się odkręca i zaczyna mieszać, nagle temperatura w instalacji spada - bo jak woda z podłogówki wymiesza się z tą z zimnych kaloryferów to fizyki nie oszukamy ;).

Pisz na priva potrzebuję troche wiecej informacji. Jaki typ kotła jakie sterowanie zaworem. ???

czyli zrobić coś takiego jak poniżej.

W górnym zaworze wodę zmiesza pompka, a co z dolnym zaworem - na jakiej zasadzie tam się będzie mieszało- czy wszystko załatwi ta jedna pompka CO

[ATTACH=CONFIG]14736[/ATTACH]

No mniej wiecej coś takiego na jednej pompce powinno działać tylko trzeba dobrze dobrać zawór i ten na powrocie to ma być trójdorogowy termostatyczny 45 st.

no można drzwiczki uchylić i powietrze będzie docierało... czy taki zabieg wystarczy.

Zgadza się podłogówka bez pompy raczej nie zadziała. Reszta natomiast działa u mnie bez zarzutów.

Dlaczego chciałem grawitacyjnie-- a no dlatego, że od chwili gdy Energatyka zamontowała słupy i linie to nic z nimi nie robią, żadnych remontów i konserwacji. Ostatnia zima pokazała, że na pewno nie będzie lepiej- co najwyżej gorzej. Kilka metrów rurki więcej inne grzejniki i jestem niezależny od energetyki.

Problem jednak jak założyć zawory dla obiegu wymuszonego i tu chyba PUŁAWIAK mi podpowiedział.