Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat instalacji co

Recommended Posts

faktycznie takie coś bardzo upraszcza instalację. Jest jedno ale. Bufor na wodzie kotłowej popracuje duuuużo dłużej aniżeli bojler CWU. Do tego bojler wsadzony w bufor popracuje jeszcze krócej. Do tego jak kamień osiądzie na ściankach bojlera cwu to wymiana ciepła z buforem będzie co najmniej słaba. Do tego jak chcę grzać bufor do 80-90st to w tej temperaturze kamień wytrąca się bardzo intensywnie. Dlatego chciałbym grzać cwu do 50-55st i raz na miesiąc do 60 paru(jakieś tam bakterie itd itp).

Rozwiązaniem jest tu wężownica, ale czy wydoli? Zużywam baaaardzo duuuużo ciepłej wody. Kolejny problem, to czy co mi nie wychłodzi się w nocy taka woda? A w osobnym bojlerze jest bezpieczna. Do tego troszkę zmodyfikowałem schemat. Dałem dodatkowy zawór 3g a skasowałem 2g:

http://img820.imageshack.us/img820/4329/projco.jpg

Poza tym jak tam włożę grzałkę to grzeje 300l a nie 1000.

Do tego w lato myje się znowuż w chłodnej wodzie dlatego rozważam 2 bojlery po 140l w tym jeden z grzałką, ale co w wężem od solara?

A może moje wnioski są błędne, sam już nie wiem.

Twoje wnioski są błedne :) Nawet jak nagrzejesz bufor do wysokiej temperatury to raczej tak wysokiej nie osiągniesz w zasobniku cwu chyba, że przy długiej stagnacji czyli grzejesz a nie korzystasz, a piszesz, że chcesz dużo korzystać więc stagnacji raczej nie będzie. Grzejąc więcej wody kocioł dłużej pracuje ale też na dłużej wystarczy ciepłej wody. Przy ciągłym korzystniu o bakterie nie masz sie co martwić. Jeśli masz automatykę do solara i dobrze wykonaną instalację to woda w nocy się nie wychłodzi, chyba, że ustawisz tak automatykę, że w nocy ma wychładzać aby rano grzać od nowa (na wyjazd latem się stosuje). W zależności od rodzaju zbiornika można grzać różne pojemności. Poszukaj opisu Piczmana u niego działa coś takiego. pozdr adam