Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie belki drewnianej do ocieplonej styropianem ściany

adam998

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem zamierzam zbudować taras drewniany zadaszony przylegający do ściany budynku. Problem w tym że ściana jest ocieplona styropianem 10cm. Planuję belkę poziomą wesprzeć na belkach pionowych....tylko jak przymocować te belki poziome i pionowe do ściany budynku aby cala konstrukcja nie odpadła od ściany?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam

Mam taki problem zamierzam zbudować taras drewniany zadaszony przylegający do ściany budynku. Problem w tym że ściana jest ocieplona styropianem 10cm. Planuję belkę poziomą wesprzeć na belkach pionowych....tylko jak przymocować te belki poziome i pionowe do ściany budynku aby cala konstrukcja nie odpadła od ściany?

Pozdrawiam

Jak zauważyłeś belki drewniane musisz przymocować do ściany uwzględniając ocieplenie. Do montaż zastosuj wkręty z końcówkami rozporowymi średnicy ok 16mm. Same wkręty będą miały średnicę ok. 10 - 12mm a długość sumaryczną = grubość belki + 2cm /dystans belka - ściana/+ grubość izolacji wraz z wyprawką + długość kołka rozporowego.

W ociepleniu wywierć większy otwór umożliwiający wsunięcie tulei dystansowej wykonanej np, plastykowej rury wodociągowej.

Odpowiednio zorganizuj sobie montaż i do roboty. Pozdrawiam.

• 6 years później...
Odświeżam temat, u mnie jest 20cm styropianu na ścianie a zadaszenie chcę mimo wszystko połączyć z elewacją. Kołki dystansowe raczej odpadają. Na razie jest tylko siatka z klejem, więc jestem gotowy na pewne zniszczenia na elewacji. Chcę wyciąć otwór poziomy na zamocowanie belki do wieńca, ale całość tej belki będę musiał później zakleić, pewnie już jakimś cieńszym styropianem klejonym na piankę. Trzeba będzie też wyciąć otwory na krokwie zadaszenia. Samo zadaszenie chcę wcisnąć w izolację termiczną. W jakiś sposób dylatować łączenia tych materiałów, aby nie pękała elewacja?

• 1 year później...
Ja nie łączyłem tarasu z budynkiem .

Słupy nieco odsunięte są od ściany i wszystko gra.

Witam,

Mógłbyś nieco bliżej opisać jak wygląda konstrukcja twojego zadaszenia tarasu?

Też nie chcę łączyć jej ze ścianą. Planuje taraz jedno-spadowy 4x5 oparty na 4 slupach, do tego belki na ktorych beda sie wspierac krokwie.

Nie wiem czy miecze beda konieczne...i czy je dawac wszedzie, czy tylko rownolegle do ściany lub prostopadle.

Zastanawiam sie też czy można by taka konstrukcję dla stabilności połączyć z krokwiami domu - czy może jest to kiepski pomysł.

Jakbyś mógł wrzucić zdjęcie swojego byłbym wdzieczny...

ps. pare lat minelo od Twojego posta....ale taras może jeszcze stoio :D