adam998 23.06.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 WitamMam taki problem zamierzam zbudować taras drewniany zadaszony przylegający do ściany budynku. Problem w tym że ściana jest ocieplona styropianem 10cm. Planuję belkę poziomą wesprzeć na belkach pionowych....tylko jak przymocować te belki poziome i pionowe do ściany budynku aby cala konstrukcja nie odpadła od ściany?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 07.07.2010 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 WItam Prawie 100 odsłon i naprawdę nikt nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 07.07.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja chce dobudowac ogrod zimowy do budynku. Pan, ktory robil projekt powiedzial, ze mocuja na kotwy, bo pytalam o to. Wprawdzie nie mam styropianu, ale jestem pewna, ze mocowali do niejedngo budynku, ktory ma. Nawet nie pytal o styropian, czyli nie bardzo to ma jakies znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 08.07.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ja nie łączyłem tarasu z budynkiem .Słupy nieco odsunięte są od ściany i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.07.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam Mam taki problem zamierzam zbudować taras drewniany zadaszony przylegający do ściany budynku. Problem w tym że ściana jest ocieplona styropianem 10cm. Planuję belkę poziomą wesprzeć na belkach pionowych....tylko jak przymocować te belki poziome i pionowe do ściany budynku aby cala konstrukcja nie odpadła od ściany? Pozdrawiam Jak zauważyłeś belki drewniane musisz przymocować do ściany uwzględniając ocieplenie. Do montaż zastosuj wkręty z końcówkami rozporowymi średnicy ok 16mm. Same wkręty będą miały średnicę ok. 10 - 12mm a długość sumaryczną = grubość belki + 2cm /dystans belka - ściana/+ grubość izolacji wraz z wyprawką + długość kołka rozporowego. W ociepleniu wywierć większy otwór umożliwiający wsunięcie tulei dystansowej wykonanej np, plastykowej rury wodociągowej. Odpowiednio zorganizuj sobie montaż i do roboty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 11.07.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Wszystko zalezy z jakiego materialu masz sciany, np dościan z bloczków gazobetonowych dostępne są wkręty róznej dlugosci,które wkręcasz bez żadnej koszulki bezpośrednio w bloczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 12.07.2010 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Dziękuję wszystkim za odpowiedź i porady problem w tym że osobiście jeszcze nie spotkałem takich długich wkrętów.....ale może poprostu jeszcze nie pytałemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muuumin 07.04.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Odświeżam temat, u mnie jest 20cm styropianu na ścianie a zadaszenie chcę mimo wszystko połączyć z elewacją. Kołki dystansowe raczej odpadają. Na razie jest tylko siatka z klejem, więc jestem gotowy na pewne zniszczenia na elewacji. Chcę wyciąć otwór poziomy na zamocowanie belki do wieńca, ale całość tej belki będę musiał później zakleić, pewnie już jakimś cieńszym styropianem klejonym na piankę. Trzeba będzie też wyciąć otwory na krokwie zadaszenia. Samo zadaszenie chcę wcisnąć w izolację termiczną. W jakiś sposób dylatować łączenia tych materiałów, aby nie pękała elewacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolarz 24.02.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Ja nie łączyłem tarasu z budynkiem . Słupy nieco odsunięte są od ściany i wszystko gra. Witam, Mógłbyś nieco bliżej opisać jak wygląda konstrukcja twojego zadaszenia tarasu? Też nie chcę łączyć jej ze ścianą. Planuje taraz jedno-spadowy 4x5 oparty na 4 slupach, do tego belki na ktorych beda sie wspierac krokwie. Nie wiem czy miecze beda konieczne...i czy je dawac wszedzie, czy tylko rownolegle do ściany lub prostopadle. Zastanawiam sie też czy można by taka konstrukcję dla stabilności połączyć z krokwiami domu - czy może jest to kiepski pomysł. Jakbyś mógł wrzucić zdjęcie swojego byłbym wdzieczny... ps. pare lat minelo od Twojego posta....ale taras może jeszcze stoio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts