Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3-szyby, a rolety zewnętrzne.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodzi mi głównie o to że najniższe temperatury występują w nocy gdy rolety zewnętrzne są opuszczone. Wydaje mi się iż przy zaciągniętej rolecie nie będzie już to tak istotne ile jest szyb. W dzień wiadomo że będzie różnica, ale czy na pewno warto dopłacać do 3 szyb?

Jeżeli się mylę w swoim rozumowaniu to proszę o sprostowanie.

poteoretyzujmy

Jeśli z szybą o k=1,0 będziesz miał okno o Uw=np. 1,3 to jak spuścisz rolety może ci tu Uw zmaleje o 0,1? a nich tam - niech ci zmaleje o 0,2 - to Uw wyjdzie 1,1

Jeśli dodasz trzecią szybę i szyba będzie miała k=0,5 zaś wzmiankowane okno osiągnie Uw=0,9 to spuszczając te 0,2 wyjdzie ci Uw ok 0,7

I teraz pomyśl co ci się bardziej opłaca.

Inwestycja w rolety (jakże często drugie tyle co okna) czy śmieszna dopłata do szyby o k=0,5?

O wiele większy zysk cieplny masz inwestując w szyby niż w rolety. Niebagatelną sprawą jest to, że szyba "działa" cały dzień a nie tylko wtedy gdy jest "spuszczona"

Dzięki za uświadomienie :) . Rolety planuję kupić na dół budynku na 100% i nie zastanawiałem się czy 3szyby czy rolety. Po prostu będę ogrzewał gazem i chciałem wiedzieć czy warto dopłacać do 3 szyb. Nie mam pojęcia jakiego rzędu kwoty różnicy są między zwykłymi oknami 2szybowymi a ciepłymi 3 szybowymi, bo dopiero zaczynam inwestycję. Chcę zgłębić temat bo się okazuje co chwila że trzeba planować dużo rzeczy bardzo do przodu, np. muszę powiększyć otwory okienne na potrzeby zabudowanych rolet(okien nie chce zmniejszać).

Właśnie dzisiaj znalazłem ofertę okien M&S gdzie do okien tytanowych wkład trzyszybowy jest za złotówkę. Czy jest to dobra oferta, czy są może lepsze okna w porównywalnej cenie?

.... Nie mam pojęcia jakiego rzędu kwoty różnicy są między zwykłymi oknami 2szybowymi a ciepłymi 3 szybowymi, bo dopiero zaczynam inwestycję...

Nie sugeruj się szybą tylko współczynnikiem całego okna. 3 szyby nie równe 3 szybą. Jedne będą miały 0,7 inne 0,5 w zależności od grubości profili do których chcemy je zastosować. Z doświadczenia myślę, że nie warto robić 3 szyb w oknach potocznie zwanych "pięciokomorowe" tylko od razu ciepły profil i szyba 0,6 lub 0,5 - uzyskasz dla całego okna współczynnik ok U=0,8.

A ja mam rolety w całym domu i nie wiem jak ludzie mogą bez nich życ. Idzie lato i czasami nadmiar słońca, Żadne okno słońca nie zacieni a roleta tak. Mycie okien przy niesprzyjającej pogodzie z roletami to pestka. Lekko rozsunięa roleta spełnia funkcję siatki przeciw owadom.

Z roletami mieszkam 3 lata. Poprzednie wszystkie spędziłam bez rolet.

Roletom zdecydowane tak.

najlepiej isc do biura jakiegos z przedstawicieli i ich zapytac wtedy sie przekonasz czy maja jakiekolwiek pojecie o swojej robocie,co do szerokosci okien to tez to słyszałem ze cieka rama a 3szyby to lipa np reklamowany tak profil platinium w oknoplascie wyglada jak chudzinka ... fajne jest okno ekskluziw ale cenna kozacka równiez,chociaz elita thermo b.dobrze je zastepuje;)

pakiet trzyszybowy w wąskich profilach jest faktycznie nieporozumieniem, dodanie cieplej ramki niewiele zmieni

Co innego w Alphaline

Exclusive ma takie same parametry jak Premium Ultra, jest tylko półzlicowany i.... średnio 15% droższy od Premium. Musi być bo są klienci gotowi taką cenę dopłacić za inną estetykę okna

Edytowane przez jareko
zmiana zaznaczona

Roleta ma spełniać funkcję:

1/ ochrony przed nadmiarem światła

2/ ochrony przed dźwiękiem

3/ ochrony polegającej na utrudnieniu włamania ale w charakterystyce bezklasowej. Rolety o certyfikowanych klasach antywłamaniowych R1, R2, R3 są całkiem innej budowy - pancerz to gruby pręt wykonany z odpowiedniej stali dodatkowo odpowiednio ukształtowany. Takie rolety antywłamaniowe są np. na wyposażeniu marketów RTV AGD w centrach handlowych.

Roletki, o pancerzu lamelkowym zdolny złodziej jest w stanie pokonać odpowiednio wyprofilowanym śrubokrętem w bardzo krótkim czasie.

Faktem jest, że w przypadku złodzieji nie wyszkolonych w swoim fachu roleta spełnia wymogi odstraszania jako dodatkowe utrudnienie we włamaniu.

Ochrona przed ucieczką ciepła z wewnątrz pomieszczenia jest żadna bowiem pancerz rolety zwykle jest wykonany z aluminium, które jest świetnym radiatorem dla ciepła.

SZYBA o jak najniższym wsp. niskoemisyjnym jest zasadniczym elementem powodującym energooszczędność.

zgadzam sie z przedmówca,roleta to przed slońcem itd a napewno lepiej i skuteczniej odstraszy złodzieja dom z zamknietymi roletami przez które nie widac czy jest sens sie włamywac czy nie niz dom bez do którego podchodzac widzimy czy jest po co sie trudzic by wejsc.a najlepsze jest to ze jak juz sie ma roleta i zamknie w nocy to rano nie budzimy sie z pierwszysmi prominiami słonca tylko kiedy chcemy:D i to jest najlepszy argument dlatego uwazam ze jak juz ktos wydaje pieniadze na budowe które liczone sa w tys to chyba nie zamierza zmieniac w domu juz póxniej nic innego jak tylko kolor scian itp... wiec po co liczyc na to ze tansze okna moze sa równie dobre jak te drogie bo chyba skas ta cena musiała sie wziąść.pozdrawiam

Proszę o szybką odpowiedz... problem jak wyżej ale termin goni bo w Okno-plus (M&S) mają promocję do końca miesiaca czyli do jutra na okna 3-szybowe.

Dają profile brugmann 73mm- tytanowe

okucia: Maco Multi-Matic (3 zaczepy antywyważeniwe)

Szyba u=0,5, Termofloat z gazem Argonem z ciepłą ramką u= 0,6

Brać czy nie?

oczywiście rolety zew też bo jestem ich fanką

Druga oferta to profil veka, 2-szybówka z roletami.

Kkoszt pierwszej wyżzsy od drugiej o 2,5 tysiąca.

Dołożyć czy nie?