pedronx 18.02.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Cyfry znaczące... boże, a co to jest? Po polskiemu proszę Czyli mam rozumieć, że jeśli w salonie podają Ug= 0,5 to w badaniach to szklenie miało 0,5 jak w mordę strzelił? Bez żadnego odcinania i zaokrąglania? Tak jak napisałem wcześniej, taką plotkę gdzieś zaczytałem (kiedy nie było to dla mnie jeszcze takie ważne) i chciałbym się upewnić, że to plotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 18.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Odkopałem ofertę, którą przygotował mi dealer Adamsa i tam jak wół stoi, że 4/16A/4/16A/4 + CR SZARA U=0.6 Pomylili się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 18.02.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Zgodnie z treścią pkt 7.5 PN-EN ISO 10077-1:2007 wartość współczynnika Uw wyraża się z dokładnością do dwóch liczb znaczących. Nie znam treści PN-EN 673, ale nie sądzę by było to unormowane inaczej. Gdzie tu o zaokrąglaniu wyników? Ponoć U powinno być wyliczane wg właśnie normy 673, która jest mniej optymistyczna jeśli chodzi o wyniki. Źródło: http://www.oknonet.pl/szklo/polprodukt/huty_szkla/news,10386.html cytat: " Zgodnie z wymaganiami dotyczącymi uzyskania oznakowania znakiem CE i obowiązującą normą EN 1279-5, dotyczącą oceny zgodności i zakładowej kontroli produkcji dla szyb zespolonych izolacyjnych, podstawową metodą, według której powinno wyznaczać się wartość współczynnika przenikania ciepła U jest metoda obliczeniowa (według EN-673). Określenie wartości U metodami pomiarowymi (według EN 674 lub EN 675) jest dopuszczalne jedynie w sytuacji, gdy zastosowanie metody obliczeniowej jest niemożliwe ze ściśle określonych w normie powodów. " Inne źródło: http://www.oknoidrzwi.pl/porada_30,0,,Czy-istnieje-roznica-pomiedzy-symbolami-Ug-%28PN-EN-ISO-10077%29-i-U-%28PN-EN-674-i-PN-EN-673%29-,-stosowanymi-w-normach-budowlanych,-ktore-okreslaja-wspolczynnik-przenikania-ciepla-szyby-zespolonej.html cytat: " Warte podkreślenia jest również, iż współczynnik przenikania ciepła, uzyskany na podstawie wymogów obydwu norm, dotyczy centralnej części szyby zespolonej i nie uwzględnia efektu brzegowego. Różnice w uzyskiwanych wartościach wynikają również z faktu, iż w obliczeniach wg normy PN-EN 673, bierze się pod uwagę wypełnienie gazem (argonem) komory szyby zespolonej na poziomie 90%. Wartość ta została narzucona w normach zharmonizowanych przez CEN (Komisję Europejską ds. Normalizacji), producentom szkła płaskiego do potrzeb określania współczynnika "U" szyb zespolonych. Podczas badań wg normy PN-EN 674, pobierana jest natomiast próbka rzeczywista, wyprodukowana w danym zakładzie, gdzie zawartość argonu może być większa niż 90%. " Edytowane 18 Lutego 2011 przez pedronx dodane źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 19.02.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 pedronx , nie wiem czy zdajesz sobie sprawę , ale od dwóch dni rozmawiasz sam ze sobą , jakaś obsesja na punkcie tych szyb ? złe wspomnienia z młodości ? czy może jakąś prace doktorską piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.02.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Kupuję okna, dużo kosztują i próbuję się dowiedzieć co jest marketingową papką a co faktem. Niestety nie znajduję tu odpowiedzi na frapujące mnie pytania. Ale nie martw się, wkrótce w końcu się na coś zdecyduję i dam Wam spokój Zastanawia mnie tylko opór na który napotykam... czy zadaję głupie czy po prostu niewygodne pytania. Edytowane 19 Lutego 2011 przez pedronx dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.02.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Pytasz o rzeczy mało istotne. U nas mówi się "robć z igły widły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.02.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Niestety takimi hasełkami mnie nie przekonasz, że to drobnostki. Jeśli masz możliwość oblicz to o co proszę i wtedy ocenimy czy to drobnostka cz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.02.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Może mała analogia; odczujesz różnicę w mocy silników o zadeklarowanej mocy 150 i 155 KM? I czy sądzisz że gdybyś na hamowni przebadał seryjne egzemplarze nie byłoby rozrzutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.02.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Czy naprawdę tak trudno to przeliczyć. Czy tak bardzo do szczęścia potrzebne są Wam te wszystkie nic nie wnoszące porównNia i analogie? Obliczcie, udowodnijcie i znikam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.02.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Masz znakomitą orientację w normach, portalach branżowych. Jesteś to w stanie sam policzyć. Nie będzie tak ciekawie? Bo na celu masz uwikłanie w tą grę wszystkich na forum, przedstawienie ich z własnej perspektywy jako niekompetentnych i udowodonie, że jakaś firma stosująca ten SUPERPRODUKT jest najlepsza. Ja jestem humanistą - liczby do mnie nie przemawiają. Super spacer ma dla kobiet jedną zasadniczą wadę : JEST BRZYDKO BŁYSZCZĄCY. i dlatego go nie lubię i niechętnie patrzyłem na niego jak był w oknach, które przechodziły przez moje ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Czy naprawdę tak trudno to przeliczyć. Czy tak bardzo do szczęścia potrzebne są Wam te wszystkie nic nie wnoszące porównNia i analogie? Obliczcie, udowodnijcie i znikam. http://www.swiat-szkla.pl/content/view/952/lang,pl/ Tyle teoria, oblicz sobie, udowodnij i znikaj. Jeśli będziesz podtrzymywał tę dyskusję prowadzącą jedynie do sporów o któreś miejsca po przecinku to znaczy że Tobie dyskusja a nie fakty są do szczęścia potrzebne. Analogia zaś jest uznanym narzędziem we wszelkich debatach i coś jednak może wnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 19.02.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 O rany panie Pedronx. Pan dalej swoje? Powiedz mi proszę po co to wszystko? jak koledzy piszą - po któreś tam miejsce po przecinku? Chcesz to liczyć? W jakim celu? Na tym forum jest masa istotnych informacji, dużo tego, i warto to poczytać. Ale taka dyskusja jaka tu wynikła jest naprawdę bez sensu. Kłócić się o ramkę? Czy o wsp. przenikania okna że podają 0,5 a może ma 0,56? Chłopie dając styropian na ścianę, nie uwzględnisz, że klej dajesz na obrzeża i ew. środek, poza tym klejem masz powietrze - myślisz że taka sprawa nie zmieni współczynnika na drugim miejscu po przecinku? Takie sytuacje można mnożyć. Czy naprawdę taka informacja jest ci potrzebna jako wskaźnik prowadzący do wyboru okien? Toż to nadgorliwość pierwszego stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 19.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 pedronx - jeśli dobrze pamiętam to wybrałeś EC. Każda fabryka zatrudnia technologów, osoby do kontaktów z klientami, szkoli pracowników - skoro masz, aż tak szczegółowe pytania to wyślij je do nich - im za to płacą, Ty płacisz skoro kupujesz ich okna. Dostaniesz najlepszą i najbardziej wiarygodną odpowiedź, bo od producenta - przecież mają badania, certyfikaty, aprobaty techniczne oraz dają gwarancję na swoje produkty (np 10 lat na szczelność pakietu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Tadam! Okazało się, że nie jest to takie trudne jak z początku się wydaje. Skorzystałem z przykładu wyliczeń Uw z tej strony: http://oknotest.pl/1/okienne_abc/wspolczynnik_przenikania_ciepla_okna_z_pcv.php Wykonałem dwa równania: Parametry przyjęte w pierwszym: - Ug = 0,5 (czyli takie jakie każdy sprzedawca podstawia do takiego równania niezależnie na zastosowane szklenie: 4/16/4/16/4 vs 4/18/4/18/4) - Uf = 1,1 (Uf dla profilu SI82 Schucko) Parametry przyjęte w drugim: - Ug = 0,56 (czyli wg tego co pisze IVO333 - bo niestety nie znalazłem potwierdzających to badań - współczynnik dla szyby 4/16/4/16/4) - Uf to samo co w pierwszym przykładzie, czyli 1,1 Wyniki: Uw dla Ug równego 0,5 = 0,81 Uw dla Ug równego 0,56 = 0,86 Różniaca 0,05 czyli ok 6%. Czy to dużo, czy mało...? Dla mnie do pominięcia, ale może dla pasywnych frików coś jednak znaczy. Tak dla sportu policzę jeszcze jak się sprawa ma z SuperSpacerem vs Swissspacer Do równania dla obu przypadków podstawiłem teraz: 1. Ug=0,7 i dla takiego szkła Psi przy SSP=0,042 2. Ug=0,7 i dla takiego szkła Psi przy SSP=0,033 Uw dla SSP = 0,905 Uw dla SP = 0,884 Różnica, jeśli się gdzieś nie walnąłem, to 0,021... czyli mała. Przykro mi, że musieliście przechodzić ze mną przez mękę przez te ostatnie dni. Miałem wątpliwości i chciałem skorzystać z wiedzy mądrzejszych żeby je rozwiać. Chciałem dowodów, a nie wróżenia z fusów i głupich insynuacji. Dowody mam, bo je sobie wyliczyłem sam! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Uffffff....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.02.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 19.02.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Cyfry znaczące... boże, a co to jest? Po polskiemu proszę Czyli mam rozumieć, że jeśli w salonie podają Ug= 0,5 to w badaniach to szklenie miało 0,5 jak w mordę strzelił? Bez żadnego odcinania i zaokrąglania? Tak jak napisałem wcześniej, taką plotkę gdzieś zaczytałem (kiedy nie było to dla mnie jeszcze takie ważne) i chciałbym się upewnić, że to plotka. Zawiodłeś mnie, myślałem że faktycznie chcesz zweryfikować czy są zaokrąglenia czy nie a Ty podstawiłeś tylko podawane przez kogoś dane do podstawowego wzoru. - Ug = 0,5 (czyli takie jakie każdy sprzedawca podstawia do takiego równania niezależnie na zastosowane szklenie: 4/16/4/16/4 vs 4/18/4/18/4) Nie każdy, poczytaj na 6 stronie; http://www.pilkington.com/resources/szybyniskoemisyjnebroszura2010.pdf A zalety Superspacera na stronie EC wypisane to poeta-marketingowiec ułożył, he,he,he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 19.02.2011 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Zawiodłeś mnie, myślałem że faktycznie chcesz zweryfikować czy są zaokrąglenia czy nie a Ty podstawiłeś tylko podawane przez kogoś dane do podstawowego wzoru. IVO333 chciałem zweryfikować ale żadnych potwierdzonych danych nie znalazłem a ze strony FM żadnej pomocy, wręcz przeciwnie. Wykonałem więc obliczenia na tym co miałem, żeby się zorientować czy nawet jeśli zaokroąglenia są, to czy są znaczące dla ostatecznego wyniku. Wyszło jak wyszło. Inną sprawą jest, że jeśli rzeczywiście Ug dla szklenia 4/16/4/16/4 wynosi 0,56 to jeśli już tak bardzo chcemy zaokrąglać to powinniśmy to zrobić do 0,6 (jak zresztą robi piklington). A wtedy różnica przy liczeniu Uw byłaby większa... Jaka, dziś już nie mam siły liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 20.02.2011 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Obliczyłem Uw przyjmując Ug=0,6, czyli po poprawnym zaokrągleniu zakładając, że Ug=0,56 (reszta parametrów w równaniu bez zmian). Uw wyszło 0,89 ! A to już jest znacząca różnica, bo w stosunku do Ug=0,5 wynosi 0,08, czyli po zaokrągleniu 0,1... a to już wydaje mi się dużo. Za radą Finlandii zweryfikuję Ug mojej szyby u producenta w poniedziałek z samego rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts