Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3-szyby, a rolety zewnętrzne.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla dbających o współczynnik przenikalności, oprócz pakietu 3-szybowego polecić mogę ramkę dystansową Super Spacer. EUROCOLOR ma to w standardzie na profilach Schüco i Rehau. Wkładka sama w sobie obniża współczynnik o 0,2. Oprócz tego redukuje hałas nawet do 2 dB. Można w ten sposób ograniczyć koszty ogrzewania nawet do 750 zł rocznie...

Dla dbających o współczynnik przenikalności, oprócz pakietu 3-szybowego polecić mogę ramkę dystansową Super Spacer. EUROCOLOR ma to w standardzie na profilach Schüco i Rehau. Wkładka sama w sobie obniża współczynnik o 0,2. Oprócz tego redukuje hałas nawet do 2 dB. Można w ten sposób ograniczyć koszty ogrzewania nawet do 750 zł rocznie...

Możesz to udowodnić metodą obliczeniową? A jeszcze lepiej poprzeć wynikami badań? Dla mnie to marketingowa bzdura! Może o 0,02?

Przepraszam Cię Bwojtku, ale nie muszę Ci nic udowadniać. Jak chcesz, to Ty udowodnij, że jest to "bzdura marketingowa".

0,2 to wynik niezależnych badań, a takich nie zwykłem głupio komentować. Wystarczyło tez pojawić się na tegorocznej Budmie, gdzie EUROCOLOR pokazywał różnicę między zwykłą ramką a Super Spacerem na przykładzie "testu zimnej wody".

Na pocieszenie dodam, że okna EUROCOLORU są na nieco wyższym poziomie cenowym, także, jak widzisz, coś za coś. Dla dbających o energooszczędność naprawdę polecam.

PS. Mam nadzieję, że złoty metal na Budmie za okna Geneo to nie "bzdura marketingowa" ;)

Pozdrawiam,

Edytowane przez Oknosalon

wiec znów matematyka - nie raz już tu ukazywana

Profil Schuco CT70 Elita (Cava) 1230/1480 jednoskrzydłowe RU,szklenie pakietem dwuszybowym o k=1,0, wyliczenie Uw dla ramek:

- stalowa => 1,26

- aluminiowa => 1,30

- z tworzywa (Swispacer) => 1,23

to samo dla pakietów trzyszybowych z k=0,5

- stalowa => 0,92

- aluminiowa => 0,96

- z tworzywa (Swispacer) => 0,89

I jakoś nigdzie nie widzę zmiany o 0,2 więc....

A medale na wszelkiego rodzaju targach, znak "Teraz Polska" itp zosaw w spokoju, to wbrew pozorom nie jest nobilitacja. Nie wierzysz? Poznaj szczegóły i procedury. Gdybym miał wolne 100 tys już miałbym "Teraz Polska"

he,he,he - MANIPULUJESZ negatywnie w stylu "Pani, kup se Pani te szprosy międzyszybami. One działają też PRAWIE jak krata w oknie ".

Jakakolwiek "ciepła" ramka dystansowa w szybie zespolonej TYLKO WYRÓWNUJE współczynnik przenikalności "U" dla całej szyby.

Ma to znaczenie przy temperaturze na zewnątrz okna poniżej +5 stopni Celsjusza do max. - 10 stopni Celsjusza. Poniżej -10 stopni "ciepła" ramka dystansowa w szybie zespolonej przestaje działać. SwissPacer w skrócie SSP działa do -7 stopni - de facto. Przyjmuje się do badań przedział temperatury wewnątrz pomieszczenia +20 ; +22 stopnie Celsjusza.

Wyjaśniam co to znaczy wyrównuje: w momencie kiedy temperatura spada na zewnątrz poniżej +5 stopni przy temperaturze wew. pomieszczenia +20+22 stopnie zaczynają się MOCNO uaktywniać wszelakie mostki cieplne czyli miejsca przez które MOCNO aktywnie ucieka ciepło produkowane wew. pomieszczenia. Efektem ubocznym tego zjawiska w oknie czy drzwiach z szybami jest kondensacja pary wodnej w strefie listwy przyszybowej (przy jej pomocy jest mocowana szyba żeby nie wypadła). Wtedy współczynnik U np. 0,7 W/m2xK jest tylko w środku szyby a im bliżej krawędzi pogarsza się z powodu tego, że materiał użyty do produkcji ramki dystansowej w szybie zespolonej wykonany jest z aluminium, które jest świetnym radiatorem ciepła.

Ad rem: ramka "ciepła" Swiss Pacer jest stosowana po to aby wyrównać współczynnik U np. 0,7 W/m2xK na krawędzi szyby w stosunku do jej środka.

WYRÓWNAĆ to nie znaczy OBNIŻYĆ w stosunku do 0,7 o 0,2 czy ile tam trzeba.

Przykład: w przypadku temp. na zewnątrz - 20 stopni a + 20 stopni wewnątrz pomieszczenia współczynnik U na krawędzi szyby z ramką dystansową aluminiową WYNOSI ok. 3,0 W/m2xK czyli tyle ile wynosi U tzw. zimnej szyby !!!

bwojtku -nie widzisz ze kolega z lekka przesadził i nie ma odwagi odpowiedzieć na konkretne pytanie i poprzeć to konkretnymi dowodami?

Oknosalon - przeczytaj kilka razy tekst Charliego, doucz się i nie wstydź się, nie oburzaj jeśli czegoś nie wiesz. Na szybach nikt z tu bywających nie wie więcej i lepiej od Charliego. Jeśli chcesz do siebie przekonać bywających tu Forumowiczów, zyskać ich sympatię i ewentualnie mieć z nich klientów odstaw marketing :) skup się raczej na merytorycznej dyskusji

A wiesz co, napisz sobie do Edgetech i ich się spytaj, jak oni to badali. Powodzenia.

Mam wrażenie, że rzuciłeś mi linka do anglojęzycznej strony, której nie rozumiesz z nadzieję, że ja też nie będę wiedział co tam jest napisane i "mnie zatka"... To ty podałeś informację, że ciepła ramka obniża Uw o 0,2 a teraz nie potrafisz tego udowodnić. Tymczasem Jareko podał konkretne obliczenia, z których wynika praktycznie 3x mniejsza różnica. Może spytaj u swojego dostawcy skąd oni wzięli te liczby?

papuch - popatrz na cyferki i sam zdecyduj.

To Twoja kasa nie moja.

Ja bym się nawet chwili nie zastanawiał, nawet gdyby miało mi sie to nigdy nie zwrócić - a wiesz dlaczego? Dla komfortu użytkowania. Stosując trzyszybowki, na dodatek z ciepła ramka minimalizujesz lub wręcz eliminujesz późniejsze latanie ze szmata i ścieranie wody z parapetów - a ja po prostu leń jestem i może dlatego mam takie podejście? Jak już mieszkam to chałupa się dla mnie a nie odwrotnie :) Dla wygody wydałbym w tym momencie więcej kasy, najwyżej przez kilka lat ganiałbym po linoleum a nie kafelkach z importu - je zawsze zdążę położyć, szyb lub okien już tak łatwo nie wymienię

Ale tu króluje inne podejście, cięcie kosztów na każdym etapie przed wykończeniówką, byleby tylko zabłysnąć przed znajomymi wpuszczając na salony w marmurach. Wiesz jak fajnie czuje się klient jak po kilku latach zbija mu się kafelki w łazience które kosztowały go tyle kasy co dobre okno? Jak rozpirza się kawał podłogi by prawidłowo zamontować balkon? Czy jak rozpiernicza się elewację bo wogóle okna na śmietnik się nadają?

Oszczędził - tak myślał, teraz jest o wiele mądrzejszy

Jak to mówią?

Polak mądry po szkodzie

I to jest prawda, i należy pamiętać, że przysłowia są mądrością Narodu

Edytowane przez jareko

[quote name=jareko

A medale na wszelkiego rodzaju targach, znak "Teraz Polska" itp zosaw w spokoju, to wbrew pozorom nie jest nobilitacja. Nie wierzysz? Poznaj szczegóły i procedury. Gdybym miał wolne 100 tys już miałbym "Teraz Polska"

Jareko.....a cóż to dla Ciebie jest 100 tys PLN....dwóch strategicznych klientów i masz......a tak poważnie to uważam że dobry produkt nie potrzebuje medali,nagród itd.dlatego nigdy o to nie zabiegałem aczkolwiek raz sie zdarzyło że wcisneli mi statuetkę mocarza gospodarczego w kategorii najlepszy produkt roku......pewnie nie uwierzysz ale nie zapłacilerm nawet złotówki.....

Witam wszystkich i pozdrawiam

Koledzy i koleżanki, zadam pytanie gdyż ostatnio u dystrybutora okien do którego wysłałem zapytanie przedstawiciel wprost nie polecał mi okien z 3 szybą w promocja za 1 PLN. A argument koronny był taki, że i tak te okna mają te same zawiasy co 2 szybowe, a 3 szyba i wraz z montażem waży sporo i te zawiasy za jakiś czas dadzą o sobie znać.

Mogę prosić o komentarz

Pozdrawiam

tomaszlis