bwojtek 30.06.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Mogę prosić o komentarz Albo debil albo miał interes by sprzedać tobie inne okna (być może lepiej na nich zarabia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 30.06.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Tak właśnie myślałem, A co myślicie o oknach z firmy MS Okna - "TYTANOWEtermo PVC", czy może w podobnej cenie jest produkt lepszy? dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.06.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Poszukaj po forum! Było dyskusji mnóstwo... Producent znany i uznany, produkt dobry. A cena? To już podlega ocenie indywidualnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 30.06.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Bwojtek: Podałem dane, które podaje producent. Zarówno okien, jak i samej ramki. Problem nie polega na tym, że nie potrafię twgo udowodnić, tylko na tym, iż nie widzę sensu, aby Ci cokolwiek udowadniać. Mam ważniejsze zajęcia na głowie niż dochodzenie, w jaki sposób, gdzie i przez kogo były badane ramki. Jak kupuję Mercedesa, to nie muszę sprawdzać w garażu u wójka Gienka, czy silnik naprawdę ma 240 KM, tak jak podaje producent. Wybacz. Skoro jednak Ty kwestionujesz badania producenta, to może podaj na jakiej podstawie? Jareko też nie podał żadnych obliczeń, tylko ich wyniki - obliczeń nie widziałem. Jakie założenia, jakie okna, jaki producent, skąd dane itp... Tak możemy bez końca rozbierać temat na czynniki pierwsze aż dojdziemy do wniosku, że wyważyliśmy otwarte drzwi. Jareko: Nie kwestionuję wiedzy Charliego. Skoro zajmuje się szybami, to jaknajbardziej, powinien ją posiadać. Chodzi mi tylko o to, iż z jego wypowiedzi nie wynika nic co obalałoby to, co napisałem o ramce Super Spacer. Nawet jeśli działa ona do -7 stopni, to OK, większość zimy w polskich warunkach to temperatura ok. -5 - 0 stopni (moża poza styczniem 2010 ) - więc sumarycznie oszczędzamy kasę i chyba o to chodzi. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.06.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Problem nie polega na tym, że nie potrafię twgo udowodnić, tylko na tym, iż nie widzę sensu, aby Ci cokolwiek udowadniać. Mam ważniejsze zajęcia na głowie niż dochodzenie, w jaki sposób, gdzie i przez kogo były badane ramki. Jak kupuję Mercedesa, to nie muszę sprawdzać w garażu u wójka Gienka, czy silnik naprawdę ma 240 KM, tak jak podaje producent. Wybacz. Skoro jednak Ty kwestionujesz badania producenta, to może podaj na jakiej podstawie? Jareko też nie podał żadnych obliczeń, tylko ich wyniki - obliczeń nie widziałem. Jakie założenia, jakie okna, jaki producent, skąd dane itp... Tak możemy bez końca rozbierać temat na czynniki pierwsze aż dojdziemy do wniosku, że wyważyliśmy otwarte drzwi. Specjalnie dla Ciebie... Wzór na obliczanie Uw jak zakładam znasz więc go nawet nie przytoczę. Weźmy teraz dane z aprobaty dla systemu Rehau - rama 550000 + skrzydło 550060 (popularne zestawienie). Mamy Uf dla okna rozszczenionego 1,5W/m2K. Standardowe szklenie ma Ug 1,1/m2K i psi z aprobaty dla ramki aluminiowej to 0,065 W/mK. Wysokość ramy+skrzydła to 120mm. Liczymy Uw dla okna jednoskrzydłowego 1465x1435. Otrzymujemy wynik: 1,37W/m2K. Teraz pytanie do ciebie na poziomie możliwości obliczeniowych ucznia szkoły podstawowej: jaką wartość musi mieć "psi" by Uw zmniejszyło się o 0,2W/m2K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.06.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 oczywiście, powiedział prawdę, pakiet trzyszybowy jest o 50% cięższy ale.... od tego jest matematyka i ktoś kto zna nośność zawiasów by wiedzieć czy dany wymiar skrzydła wykonać czy też nie. Kiepskich argumentów użył by przekonać Cie do swojej oferty A swoją drogą przetestuj go, powiedz że chcesz swoje okna w wersji z szybą P-4 - koniecznie P-4 - ciekawe co usłyszysz z jego ust. Mówię serio - zapytaj go o to nic nie wspominając o pakiecie trzyszybowym Sławas - 100 tyś to ja co miesiąc przekraczam ale... ale co innego przychód a co innego dochód (niestety to nie to samo bo już dawno miałbym wyspę na Karaibach i własny odrzutowiec ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.06.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 A swoją drogą przetestuj go, powiedz że chcesz swoje okna w wersji z szybą P-4 - koniecznie P-4 - ciekawe co usłyszysz z jego ust. Mówię serio - zapytaj go o to nic nie wspominając o pakiecie trzyszybowym Świetny pomysł! Szczerze gratuluję Jareko bo jakoś nie przyszło mi to ma myśl a test jest bardzo prosty bardzo miarodajny w ocenie intencji sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 30.06.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Jareko, jesteś simply the best Mój małż też się upierał ale nie był w stanie tego tak pięknie ubrać w słowa Dzięki chłopaki-the beściaki za dyskusje na temat okien jesteście rzeczowi i macie taaaaaaaką wiedzę jak stąd do Kilimandżaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.07.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Problem nie polega na tym, że nie potrafię twgo udowodnić, tylko na tym, iż nie widzę sensu, aby Ci cokolwiek udowadniać. Szkoda, że kiedy przeszliśmy z marketingu na argumenty to Oknosalon schował głowę w piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.07.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) bwojtku - a spodziewałeś się innej reakcji? Ja nie. I nie pierwszy to "fachowiec" od okien co g... wie o oknach, jaki tu się już w tym roku pojawiłJak nie ma się nic rozsądnego do powiedzenia to tak się własnie zachowuje każdy marketingowiec. Pada pod ciężarem racjonalnych argumentów i dowodów Edytowane 7 Lipca 2010 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 15.07.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Specjalnie dla Ciebie... Wzór na obliczanie Uw jak zakładam znasz więc go nawet nie przytoczę. Weźmy teraz dane z aprobaty dla systemu Rehau - rama 550000 + skrzydło 550060 (popularne zestawienie). Mamy Uf dla okna rozszczenionego 1,5W/m2K. Standardowe szklenie ma Ug 1,1/m2K i psi z aprobaty dla ramki aluminiowej to 0,065 W/mK. Wysokość ramy+skrzydła to 120mm. Liczymy Uw dla okna jednoskrzydłowego 1465x1435. Otrzymujemy wynik: 1,37W/m2K. Teraz pytanie do ciebie na poziomie możliwości obliczeniowych ucznia szkoły podstawowej: jaką wartość musi mieć "psi" by Uw zmniejszyło się o 0,2W/m2K? Próbujesz nieudolnie wyważać otwarte drzwi. Wszystko zależy od rodzaju okna, jego rozmiarów, obwodu ramki oraz co z czym porównujemy (SS z alu, czy SS ze stalą). W sieci jest cała masa gotowych obliczeń, jako przykład niech posłuży Ci producent szyb SAINT GOBAIN. Raczej nie zarzucisz im niekompetencji i wypisywania bzdur. Bo jeśli tak, to chylę czoła. Jeśli producent podaje, że Super Spacer obniża współczynnik nawet do 0,2 a w większości przypadków przynajmniej o 0,1 to Twoja irytacja nic tu nie zmieni. Może po prostu warto zastanowić się nad oferowaniem takiego rozwiązania w standardzie. I pod adresem: http://www.starglass.pl/dok/sgg_swisspacer.pdf masz kilka gotowych porównań. Miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 15.07.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 bwojtku - a spodziewałeś się innej reakcji? Ja nie. I nie pierwszy to "fachowiec" od okien co g... wie o oknach, jaki tu się już w tym roku pojawił Jak nie ma się nic rozsądnego do powiedzenia to tak się własnie zachowuje każdy marketingowiec. Pada pod ciężarem racjonalnych argumentów i dowodów Panowie, obsługuję klientów i nie zawsze mam czas na akademickie dyskusje. Głowy w piasek nigdy nie chowam a do błędów potrafię się przyznać. Pod warunkiem, że je popełniłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.07.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 ni cholery, w żadnych obliczeniach nie wychodzi ze ciepłą ramka obniża Uw całego okna o 0,2. Zamiast się irytować na nas lepiej rusz głową, sam oblicz a później z awanturą do tego co stworzył stronę i takiego babola przepuścił Udowodniłem ci na przykładzie jak kształtuje się Uw okna w zależności od użytych szyb i ramek dystansowych. Sprawdź gdzie jest błąd - odszczekam. Ciekawe czy jak sprawdzisz wyliczenia ze strony zachowasz się podobnie? Hau Hau Hauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu I masz racje, szkoda czasu na akademickie dyskusje bo to tylko matematyka z zakresu szkoły podstawowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.07.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Próbujesz nieudolnie wyważać otwarte drzwi. Wszystko zależy od rodzaju okna, jego rozmiarów, obwodu ramki oraz co z czym porównujemy (SS z alu, czy SS ze stalą). W sieci jest cała masa gotowych obliczeń, jako przykład niech posłuży Ci producent szyb SAINT GOBAIN. Raczej nie zarzucisz im niekompetencji i wypisywania bzdur. Bo jeśli tak, to chylę czoła. Jeśli producent podaje, że Super Spacer obniża współczynnik nawet do 0,2 a w większości przypadków przynajmniej o 0,1 to Twoja irytacja nic tu nie zmieni. Może po prostu warto zastanowić się nad oferowaniem takiego rozwiązania w standardzie. I pod adresem: http://www.starglass.pl/dok/sgg_swisspacer.pdf masz kilka gotowych porównań. Miłej lektury. Kolejny raz rzucasz liczbami, linkami ale chyba ich nie rozumiesz... Jeżeli dla Ciebie 0,1 to to samo co 0,2 to gratuluję luzackiego podejścia. Podany link niestety niewiele wnosi do dyskusji bo jego autor chyba żyje nadaj w 20 wieku (Uf dla PVC 1,9W/m2K). Jest to próba udowodnienia, że "maluch" jest 2x szybszy od innych samochodów (wystarczy odpowiednio dobrać przykłady porównania). Natomiast moje obliczenia dotyczyły produktu, który oferuje firma eurokolor, która te rewelacje na swojej stronie wypisuje a sprzedawcy twojego pokroju bezrozumnie je powtarzają. Zagadka matematyczna okazała się za trudna (równanie z jedną niewiadomą...) więc podpowiem - psi musi być ujemne by uzyskać różnicę Uw rzędu 0,2W/m2K a jak na razie grzejących ramek dystansowych nie ma (tak samo jak produkujących tlen okien). Ale marketingowa papka płynie i płynie i płynie.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 15.07.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Kolejny raz rzucasz liczbami, linkami ale chyba ich nie rozumiesz... Jeżeli dla Ciebie 0,1 to to samo co 0,2 to gratuluję luzackiego podejścia. Wow, dawno się tak nie uśmiałem. A skąd wniosek, że dla mnie 0,1 to to samo co 0,2? Znasz znaczenie słowa "do"? Wytłumaczę Ci matematycznie: "do 0,2" oznacza "mniejsze lub równe 0,2", zapis "<=0,2". Zapewniem Cię, że matematycznie poprawna jest nierówność 0,1 <= 0,2 Co do Twoich równań, to było w nich trochę więcej niewiadomych niż jedna, ale nie będę Cię poprawiał Podany link niestety niewiele wnosi do dyskusji bo jego autor chyba żyje nadaj w 20 wieku (Uf dla PVC 1,9W/m2K). Jest to próba udowodnienia, że "maluch" jest 2x szybszy od innych samochodów (wystarczy odpowiednio dobrać przykłady porównania). Mogę Ci podać całe setki autorów, "którzy chyba żyją nadal w 20 wieku" . I wychodzi im kurcze to samo. Jest wyraźny efekt przy zastosowaniu Swiss Spacer w porównaniu ze zwykłą ramką. Do 0,2 Natomiast moje obliczenia dotyczyły produktu, który oferuje firma eurokolor, Nazwy własne firm pisze się z dużej litery. Co do kwestii matematycznych, to w Twoim wpisie nie było obliczeń. Nie podałeś wszystkich zmiennych, podałeś ich część i gotowy wynik. Nie jestem w stanie czegoś takiego zweryfikować. Jeśli chcesz, to napisz krok po kroku, jak to policzyłeś, wtedy podyskutujemy. która te rewelacje na swojej stronie wypisuje a sprzedawcy twojego pokroju bezrozumnie je powtarzają. No proszę, masz nawet zadatki na psychoanalityka. Gratuluję... Przy czym nie potrafisz udowodnić, że jest inaczej ani podważyć obliczeń producentów samych ramek, szkleń oraz okien. Wszyscy się mylą, bwojtek ma rację Zagadka matematyczna okazała się za trudna (równanie z jedną niewiadomą...) Chcesz o tym porozmawiać? więc podpowiem - psi musi być ujemne by uzyskać różnicę Uw rzędu 0,2W/m2K a jak na razie grzejących ramek dystansowych nie ma (tak samo jak produkujących tlen okien). Naprawdę? A ja już uwierzyłem, że są. Tak samo jak w okna tytanowe Ale marketingowa papka płynie i płynie i płynie.......... Oj tak, niektórzy wierzą w to, że okna powinny być z Krakowa, inni że z Tytanu Ale Tytan to za daleko, poza tym na orbicie Saturna jest raczej chłodno , więc przyda się Super Spacer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 15.07.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 ni cholery, w żadnych obliczeniach nie wychodzi ze ciepłą ramka obniża Uw całego okna o 0,2. Być może, ale ja nie o tym. Pisałem o ramce Super Spacer. A tu już właśnie tak wychodzi. Link podałem. Zamiast się irytować na nas lepiej rusz głową, sam oblicz Po co? Obliczenia są porobione i wychodzi jak na dłoni. Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Poza tym, wcale się nie irytuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.07.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Znasz znaczenie słowa "do"? Wytłumaczę Ci matematycznie: "do 0,2" oznacza "mniejsze lub równe 0,2", zapis "<=0,2". Zacytuję twój własny post, od którego zaczęła się ta dyskusja: Dla dbających o współczynnik przenikalności, oprócz pakietu 3-szybowego polecić mogę ramkę dystansową Super Spacer. EUROCOLOR ma to w standardzie na profilach Schüco i Rehau. Wkładka sama w sobie obniża współczynnik o 0,2. Oprócz tego redukuje hałas nawet do 2 dB. Można w ten sposób ograniczyć koszty ogrzewania nawet do 750 zł rocznie... Pisownia jest oryginalna więc nie pisz teraz, że miałeś na myśli "do" pisząc "o". Co do kwestii matematycznych, to w Twoim wpisie nie było obliczeń. Nie podałeś wszystkich zmiennych, podałeś ich część i gotowy wynik. Nie jestem w stanie czegoś takiego zweryfikować.Czego tobie brakuje? Wzoru na obliczanie Uw? To pogooglaj troszkę jeżeli go nie znasz. Reszta danych podana na talerzu. A może powierzchni ramy nie potrafisz wyliczyć? Może nie potrafisz obliczyć powierzchni części przeźroczystej? Jeżeli tak to dalsza nasza dyskusja nie ma większego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 15.07.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 dalsza nasza dyskusja nie ma większego sensu. I tu się w pełni zgadzam. Tyle, że to nie ja ciągle zaczepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 15.07.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) Posłuchajcie no, Oknosalon Wiecie co to Iriver? Marka grajka MP3. Używam takiego cały czas i w związku z tym używaniem zmieniam często baterie. Nabywam kolejne drogą kupna. Losowo, przypadkowo, jakie akurat są w kolejnym sklepie czy kiosku. Używam nieraz takich dobrych, które działają do 10 razy dłużej (marketing, znajesz?) Nie udało mi się kupić jeszcze takich które by działały 2 razy krócej niż te hiperultrarazy10. Tym niemniej nie mogę nikomu zarzucić że idiotę ze mnie robi bo poprawne jest twierdzenie że 2 <10. Ucz się, ucz. Idziesz w dobrym kierunku, taki jeden Zygmunt zachwala w TV bielszą biel, Ty możesz cieplejsze ciepło Superspacera. Nie rozumiem tylko jednego. Dlaczego tylko 0,2. Efektowniej byłoby 0,5. I nadal zachowana byłaby prawidłowość 0,1<=0,5. Mało kreatywni ci marketingowcy od Superspacera. Smutne. A co do wyliczeń bwojtka to podał wszystkie zmienne i wynik. Trzeba tylko znać formułę, jedną z podstawowych w tej branży. Ty jej nie znasz i dlatego nie jesteś w stanie zweryfikować jego obliczeń. Swoją niewiedzę przykrywasz potokiem słów które mogą zrobić wrażenie tylko na kimś kompletnie nie zorientowanym w temacie. Aha, i nie uważam SuperSpacera za zły produkt, on tylko powinien mieć lepszych sprzedawców niż Ty, bo to co tu się w jego kontekście pisze nie służy mu za dobrze Pozdrawiam Edit: Nie będę już pisał przy browarze bo mi proces pisania wydłuża a tu dyskusja się rozwinęła.... Edytowane 15 Lipca 2010 przez IVO333 Piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.07.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 OKNOSALON - to nie jest tak, że ciepła ramka poprawia U szyby. Ciepła ramka wyrównuje U dla całej powierzchni szybki w przedziale temperatur +5 stopni do -10 stopni (SSP działa do -10 stopni) przy założeniu temp. wewnątrz pomieszczenia +20 stopni..Wyrównuje a to znaczy, że z ramką aluminiową we wspomnianym przedziale temperatur SZYBA OSIĄGA zadany wsp. U tylko w środku szyby. Im bliżej krawędzi szybki U się pogarsza przy zastosowaniu aluminiowej ramki. Dlatego jak wykrapla się woda w strefie listwy przyszybowej to widać parę wodną też na powierzchni szyby ale najwięcej wody jest na samej listwie przyszybowej.To wina aluminium, króre jest rewelacyjnym przewodnikiem dla ciepła - mostek termiczny.Ramka tworzywowa niweluje ten mostek termiczny do -10 stopni przy +20 stopniach czyli szyba osiąga zadane U też na swojej krawędzi a nie tylko w środku szyby. Czyli w tym przedziale temperatur przy ramce SSP WRESZCIE jest np. 1,1 na całej szybie a nie tylko w środku jak to się dzieje przy zastosowaniu ramki aluminiowej. Czyli Twoej rozumowanie, że zastosowanie ramki ciepłej poprawi wsp U = 1,1 szyby na 0,9 jest błędne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts