Oknosalon 15.07.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Czyli Twoej rozumowanie, że zastosowanie ramki ciepłej poprawi wsp U = 1,1 szyby na 0,9 jest błędne !!! Charlie, z całym szacunkiem , ale to nie jest moje rozumowanie. W podanym linku powyżej (anglojęzyczny) jest mowa dokładnie o tym, o czym napisałeś tu. Ponieważ SS jest o wiele lepszym izolatorem termicznym niż aluminium, to poprawia on również U dla całego okna. Do 0,2 - w zależności od kryteriów wyjściowych. "Do" nie oznacza, że zawsze o tę samą wartość. IVO: Dlaczego nie do 0,5? - bo to tylko Twoja złośliwość w tym przypadku. Fakty i obliczenia mówią o 0,2. I zapewniam Cię, że BWojtek nie podał wszyskich zmiennych. Mam pewne wątpliwości, czy on ten wzór, na który się powołuje w ogóle rozumie i czy umie to policzyć na piechotę a nie tylko wrzucić do Excela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.07.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 zapewniam Cię, że BWojtek nie podał wszyskich zmiennych. Mam pewne wątpliwości, czy on ten wzór, na który się powołuje w ogóle rozumie i czy umie to policzyć na piechotę a nie tylko wrzucić do Excela. Napisz mnie biednemu żuczkowi, który tylko potrafi wrzucać coś do Exella czego jeszcze nie masz: Mamy Uf dla okna rozszczenionego 1,5W/m2K. Standardowe szklenie ma Ug 1,1/m2K i psi z aprobaty dla ramki aluminiowej to 0,065 W/mK. Wysokość ramy+skrzydła to 120mm. Liczymy Uw dla okna jednoskrzydłowego 1465x1435. Wzór wygląda tak: a poszczególne symbole we wzorze odpowiednio: Uw - Współczynnik przenikania ciepła okna, W/(m2 * K) Ug- Współczynnik przenikania ciepła w środkowej części szyby zespolonej W/(m2 * K) Ag - Pole powierzchni szyby w m2 Uf - Współczynnik przenikania ciepła ramy W/(m2 * K) Af - Pole powierzchni ramy w m2 Ψ - Liniowy współczynnik przenikania ciepła mostka cieplnego na styku szyby z ramą W/(m2 * K) L - Długość liniowego mostka cieplnego na styku szyby z ramą, w m2 A - Całkowite pole powierzchni okna w m2 Czego jeszcze nie podałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Panooooowie Basta. Wytknęliśmy już kilka błędów koledze i dalsza dyskusja mija się z celem i tylko coraz bardziej przypomina niesławny Oknonet Z jednym sie zgodzę, jeśli napisaliby do0,2 byłoby nieuczciwie ale zgodnie z prawdą gdyż 0,000001 to także do0,2 Niech żyje marketing !!! Niech żyje !!! Niech żyje !!!! A Ty, kliencie uważaj cholernie uważaj bo wodę z szarych komórek ci zrobią - czy chcesz czy nie Powodzenia w dalszej dyskusji życzę choć wątpię, by poza biciem piany cokolwiek zmieniła w rzeczowej postawie kolego z oknosalonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 16.07.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) Specjalnie dla Ciebie... Wzór na obliczanie Uw jak zakładam znasz więc go nawet nie przytoczę. Weźmy teraz dane z aprobaty dla systemu Rehau - rama 550000 + skrzydło 550060 (popularne zestawienie). Mamy Uf dla okna rozszczenionego 1,5W/m2K. Standardowe szklenie ma Ug 1,1/m2K i psi z aprobaty dla ramki aluminiowej to 0,065 W/mK. Wysokość ramy+skrzydła to 120mm. Liczymy Uw dla okna jednoskrzydłowego 1465x1435. Otrzymujemy wynik: 1,37W/m2K. Teraz pytanie do ciebie na poziomie możliwości obliczeniowych ucznia szkoły podstawowej: jaką wartość musi mieć "psi" by Uw zmniejszyło się o 0,2W/m2K? Stary, wygrałeś. Więc uczymy się matematyki. Wzór jest, zmienne są. Powierzchnia okna = 1,435 x 1,465 = 2,102275 m2 Powierzchnia szyby = 1,315 x 1,345 = 1,768675 m2 Powierzchnia profilu: 0,3336 (różnica z powyższych) Długość mostka cieplnego (liczona po obwodzie szyby): 2 * 1,315 + 2 * 1,345 = 5,32 mb Psi podałeś: 0,065 Uf dla profilu podałeś: 1,5 Ug dla szyby podałeś: 1,1 Dodajemy: Profil: 0,5004 Szyba: 1,94543 ramka: 0,3458 (zobacz ile tu jest jeszcze luzu) RAZEM: 2,791743 Dzielimy przez powierzchnię całego okna i wychodzi nam Uw: 1,327963, w przybliżeniu 1,33 Więc jak Ci wyszło 1,37? Czyżby jednak Excel? Warto denerwować niekompetentnych sprzedawców? Narazie dzięki podstawom matematyki oszczędziliśmy 0,04. Wstawimy Super Spacer i będzie 0,2. Edytowane 16 Lipca 2010 przez Oknosalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 16.07.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Panooooowie A Ty, kliencie uważaj cholernie uważaj bo wodę z szarych komórek ci zrobią - czy chcesz czy nie Oj tak, uważaj, uważaj kliencie. Tzw. kompetentni sprzedawcy to duże zagrożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.07.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Stary, wygrałeś. Więc uczymy się matematyki. Wzór jest, zmienne są. Powierzchnia okna = 1,435 x 1,465 = 2,102275 m2 Powierzchnia szyby = 1,315 x 1,345 = 1,768675 m2 Powierzchnia profilu: 0,3336 (różnica z powyższych) Długość mostka cieplnego (liczona po obwodzie szyby): 2 * 1,315 + 2 * 1,345 = 5,32 mb Psi podałeś: 0,065 Uf dla profilu podałeś: 1,5 Ug dla szyby podałeś: 1,1 Dodajemy: Profil: 0,5004 Szyba: 1,94543 ramka: 0,3458 (zobacz ile tu jest jeszcze luzu) RAZEM: 2,791743 Dzielimy przez powierzchnię całego okna i wychodzi nam Uw: 1,327963, w przybliżeniu 1,33 Więc jak Ci wyszło 1,37? Czyżby jednak Excel? Warto denerwować niekompetentnych sprzedawców? Narazie dzięki podstawom matematyki oszczędziliśmy 0,04. Wstawimy Super Spacer i będzie 0,2. Najwyraźniej twoje okna sprzedawane są tylko z jedną pionową i jedną poziomą ramą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 16.07.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Najwyraźniej twoje okna sprzedawane są tylko z jedną pionową i jedną poziomą ramą... Albo policzyliśmy witrynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 podaj w takim razie wartość PSI dla tej twojej ramki dającej 0,2 dla całego przykładowego okna Jako przykładowe okno do obliczeń przyjmuje się RU 1230/1480 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 16.07.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 podaj w takim razie wartość PSI dla tej twojej ramki dającej 0,2 dla całego przykładowego okna Jako przykładowe okno do obliczeń przyjmuje się RU 1230/1480 Wow, a ciekawe kto tu mówił o oknach 0,2? Więc jeszcze raz: W zalezności od okna, na Super Spacer można OBNIŻYĆ WSPÓŁCZYNNIK DO 0,2. 0,2 jest wartością obniżenia, tzw. deltą i proszę, nie udawaj, że tego nie rozumiesz oraz nie przekręcaj mojej wypowiedzi. Nie musi to być akurat okno referencyjne. Weź sobie duże okienko PVC z kilkoma szprosami konstrukcyjnymi, poustawiaj paramatry i jak w mordę, wyjdzie Ci ok. 0,2 różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.07.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Albo policzyliśmy witrynę Najprawdopodobniej sam nie wiesz co chciałeś policzyć, co policzyłeś i gdzie popełniłeś błąd. Ja wyraźnie pisałem od samego początku dla jakiego okna liczę współczynnik Uw podając nawet symbole ramy i skrzydła a ty mój post nawet zacytowałeś. Twoje próby udowodnienia, że masz rację są żenujące i pogrążają cię coraz bardziej. Jak powiedział były Prezydent: "Ludwiku Dorn i psie Sabo, nie idźcie tą drogą....":) Wow, a ciekawe kto tu mówił o oknach 0,2? Nikt. Cały czas mówimy o zmniejszeniu Uw o 0,2W/m2K za pomocą "cudownej ramki", która w obliczeniach daje 3x gorsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.07.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 A ja dodam, że ostatnio przeszło mi przez ręce kilka okien z ramką Superspacer. Producent nawet się nie pochwalił, że zmienia dostawcę szyb, więc chyba to superspacer nie było głównym powodem. Ale chciałem powiedzieć że mi się nie podoba powierzcnia tej ramki. Może ona jest lepsza, ale tak nieładnie się błyszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 16.07.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) Cały czas mówimy o zmniejszeniu Uw o 0,2W/m2K za pomocą "cudownej ramki", która w obliczeniach daje 3x gorsze wyniki. No dobra, to teraz ja podam przykład. Wszystko tak, jak pisałeś, tylko mamy okienko sześcioskrzydłowe, 3200 szer x 2500 wysokie, słupeczki stałe, i poprzeczka w każdym skrzydełku. Do tego otwierane naświela. Nie mów, że takich okien nie widziałeś . Dane o psi ramek bierzemy z linku, który podałem, czyli dla ramki aluminiowej 0,07, dla polimerowej 0,034 (okna PVC). Szerokość poprzeczki: 50 mm, szerokość słupka stałego z profilami skrzydełek: 150 mm. Współczynniki profilu i szkła zostawmy na poziomie 1,5 i 1,1. Mamy więc 9 pakietów szybowych i obwód ramek zwiększa nam się do 28 m. W przypadku ramki aluminiowej mamy więc współczynnik 1,5, przy Super Spacer 1,3. Wszystko zależy od okienka i od tego, jakie ramki porównujemy. Jeśli producenci ramki, szyby i okien twierdzą, że współczynnik można zmniejszyć nawet do 0,2 to wierz mi, nie wzięli sobie tego z rękawa. Ponadto Super Spacer ma wiele innych zalet, ale zostawmy to sobie na inną okazję. Pozdrawiam. Edytowane 16 Lipca 2010 przez Oknosalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.07.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 możesz wymyślać coraz to lepsze okienka - nie osiagniesz spadku Uw o 0,2 szukaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.07.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 (edytowane) No dobra, to teraz ja podam przykład. Wszystko tak, jak pisałeś, tylko mamy okienko sześcioskrzydłowe, 3200 szer x 2500 wysokie, słupeczki stałe, i poprzeczka w każdym skrzydełku. Do tego otwierane naświela. Nie mów, że takich okien nie widziałeś . Dane o psi ramek bierzemy z linku, który podałem, czyli dla ramki aluminiowej 0,07, dla polimerowej 0,034 (okna PVC). Szerokość poprzeczki: 50 mm, szerokość słupka stałego z profilami skrzydełek: 150 mm. Współczynniki profilu i szkła zostawmy na poziomie 1,5 i 1,1. Mamy więc 9 pakietów szybowych i obwód ramek zwiększa nam się do 28 m. W przypadku ramki aluminiowej mamy więc współczynnik 1,5, przy Super Spacer 1,3. Wszystko zależy od okienka i od tego, jakie ramki porównujemy. Jeśli producenci ramki, szyby i okien twierdzą, że współczynnik można zmniejszyć nawet do 0,2 to wierz mi, nie wzięli sobie tego z rękawa. Teraz obnażyłeś bezwzględnie swoją niewiedzę w temacie obliczania Uw i projektowania okien także. Skończ waść, wstydu oszczędź - to wszystko co mogę powiedzieć w temacie. Nie masz bladego pojęcia co to jest "psi". Nie masz pojęcia, że Uf i psi jest inne dla każdego praktycznie zestawienia profili i konkretnej budowy wkładu szybowego. Próbujesz tylko zabłysnąć wiedzą, której nie posiadasz. Przestałeś być dla mnie partnerem do dyskusji bo obawiam się, że sprowadzając mnie do twojego poziomu pokonasz doświadczeniem:wave: Mimo wszystko - Pozdrawiam wieczorowo. PS. Przy 28 mb obwodu szyby i 8m2 powierzchni okna zmiana psi ramki z 0,07 na 0,034 powoduje obniżenie Uw o 0,13 więc nawet kolejny raz pokazujesz, że masz problemy z obliczeniami. Edytowane 17 Lipca 2010 przez bwojtek Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 17.07.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 (edytowane) Zaokrąglałem współczynniki do miejsc dziesiętnych. Mógłbym wiedzieć jakie błędy popełniłem w projektowaniu okien, czy znowu rzucasz słowa na wiatr? Tak czy inaczej, mówisz, że SS daje 3x mniejsze korzyści niż 0,2. A 1,3 x 3 = 3,9, czyli chyba znowu minąłeś się z prawdą. I nie chce mi się szukać okien, które dają dokładnie 0,2 oszczędności. Im większy obwód szyb (a więc szprosy konstrukcyjne) tym więcej oszczędności na ramce. Przy czym 0,1 to jest norma. I o tym mówią producenci. Można się na mnie wkurzać, ale to nic nie da. Trochę Was nie rozumiem. Wpierw liczycie na to, że jako "niekompetentny marketingowiec" nie umiem liczyć i zarzucicie mnie liczbami, podważając to, nad czym już nieraz pracowało wiele osób. Gdy się okazuje że liczyć umiem, i że tezy, na któr się powoływałem okazują się prawdziwe to reagujecie chowaniem głowy w piasek i zaczynacie ignorować liczby. "Przestałeś być dla mnie partnerem do dyskusji" No co jest Panowie? Gdzie popełniłem błąd? Pozdrawiam. Edytowane 17 Lipca 2010 przez Oknosalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.07.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 By nie ciągnąć tematu dale bo szkoda miejsca w internecie napiszę kilka swoich uwag i pozwolę forumowiczom ocenić sprawę samodzielnie:1. Napisałeś, że Swiss Spacer obniża Uw o 0,2W/m2K i tym właśnie sprowokowałeś dyskusję. Nie napisałeś, że "w specyficznych przypadkach do 0,2", nie napisałeś "do 0,2" ale wyraźnie o 0,2 i dlatego napisałem, że to bzdura. Podtrzymuję tą opinię - ramka Swiss Spacer nie obniża Uw o 0,2!!!2. Nie docierają do ciebie podawane wyniki obliczeń i cały czas twierdzisz, że czarne jest białe a 2=13. Wmawiasz mi, że nie podałem wszystkich danych byś mógł zweryfikować moje obliczenia...4. Kiedy już podałem tobie na talerzu wzór to nie potrafisz go wykorzystać i licząc Uw zakładasz, że okno ma tylko 2 boki... Takie okno z 2 bokami to narożnik ekspozycyjny - niestety nie nadaje się by go zamontować jako przegrodę zewnętrzną w domu.5. Przyłapany na swoich błędach zaczynasz sugerować, że liczyłeś Uw dla fiba. Tyle, że cytujesz przy tym moje symbole profili dla ramy i skrzydła, Uf dla całego setu i psi dla takiego zestawienia.6. Wymyślasz konstrukcję okienną by udowodnić wszystkim, że można obniżyć Uw okna o 0,2W/m2K. Wyliczasz (raczej wróżysz z fusów) jakieś wartości, które mają to udowodnić. Kiedy podaję, że prawdziwa różnica to nie 0,2 ale 0,13 to mówisz o zaokrągleniu... No bez jaj! Od kiedy 0,13 zaokrąglamy do 0,2???7. Do "obliczeń" swojego okna przyjmujesz podane przeze mnie Uf dla konkretnego zestawienia porfili Rehau ale już PSI zawyżasz z 0,065 do 0,07 a to powoduje znaczące zafałszowanie wyników.8. Bierzesz to samo Uf i PSI dla każdego elementy okna - brak podstawowej wiedzy w temacie9. Proponujesz okno 3200x2500, 6-cio kwaterowe. I chcesz je wykonać na pomocą jednego rodzaju profili (wciąż to samo Uf)? Słyszałeś o liczeniu statyki okien? Niestety to nie liceum wieczorowe i dalszej nauki nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 17.07.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 (edytowane) 1) Dziwne konstrukcje to wymyślają klienci oraz architekci a nie ja. Nie wiem jak Ty, ale ja nie sprzedaję tylko "okien referencyjnych". 2) Nie zaokrąglałem różnicy, tylko wpsółczynniki. Raz do 1,5. Raz do 1,3 3) Dalsze brnięcie w szczegóły nic tu nie da. Też mógłbym zapytać, jak traktujesz część szyby znajdującą się pod listwą przyszybową itp. Nie uratujesz swoich tez. Super Spacer może obniżyć współczynnik o 0,2 4) Nie robię jednego rodzaju profili do okien 6-cio kwaterowych, tylko do obliczenia współczynnika zakładam te same parametry profilu. Jeśli chcesz się bawić, to rozwiń to dla każdej kwatery. Zobaczymy o ile zmieni Ci się wynik 5) To Ty ciągle za mną łazisz i się czepiasz. 6) Koniec nauki, to nie liceum wieczorowe. PS. Kończyłeś liceum wieczorowe? Edytowane 17 Lipca 2010 przez Oknosalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.07.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 .... Niestety to nie liceum wieczorowe i dalszej nauki nie będzie.Brawo !!! Piękny teks bwojtku. Ja już wyłączyłem się z dyskusji bo ona tylko obnaża niekompetencje i .... dobra, szkoda słów. Szkoda czasu na liczenie i udowadnianie, że ktoś tu piep... głupoty i dalej w je brnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 PS. Kończyłeś liceum wieczorowe? Czyli koniec argumentów (których brakowało od początku) i próba dyskredytowania przeciwnika? Forumowicze to ludzie inteligentni i sami ocenią poziom prezentowany przez rozmówców. A jeżeli masz coś do osób, które kończyły liceum wieczorowe to świadczy to tylko o twojej małości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 17.07.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 (edytowane) Brawo !!! Piękny teks bwojtku. Ja już wyłączyłem się z dyskusji bo ona tylko obnaża niekompetencje i .... dobra, szkoda słów. Szkoda czasu na liczenie i udowadnianie, że ktoś tu piep... głupoty i dalej w je brnie Niekompetencję zarzuć Edgetech, Saint Gobain, potem EUROCOLOR ' owi a na końcu dopiero mnie. Zapewne oni wszyscy piep... głupoty. Jeśli uważasz, że przewyższasz ich wszystkich swoją kompetencją, to gratuluję dobrego samopoczucia. Tak trzymaj. Czyli koniec argumentów (których brakowało od początku) i próba dyskredytowania przeciwnika? Forumowicze to ludzie inteligentni i sami ocenią poziom prezentowany przez rozmówców. A jeżeli masz coś do osób, które kończyły liceum wieczorowe to świadczy to tylko o twojej małości. Nikogo tu nie traktuję jako przeciwnika. Nie wiem jak Ty, ja po prostu dyskutuję. Nie zgadzacie się ze mną, macie prawo. W takim razie proszę, udowodnijcie, że nie mam racji. Sam też zacząłeś z liceum wieczorowym, więc teraz się nie maż. Po prostu sugeruję Ci nie wchodzić na obszary, na których dostaniesz po nosie. Obaj Panowie: JEŚLI POPEŁNIŁEM BŁĘDY TO MI JE POKAŻCIE!!! Od razu przyznam rację, tylko wykażcie, że Edgetech, Saint Gobain i Eurocolor się mylą oraz nie jest możliwe obniżenie współczynnika dla okna o 0,2 dla ramki Super Spacer w porównaniu z ramką tradycyjną. Skonstruujcie okienko wielokwaterowe (ja podobno nie umiem), ze szprosami konstrucyjnymi, z dużym obwodem ramek i policzcie współczynnik dla ramki tradycyjnej i dla Super Spacer. Ile wychodzi? 0,18 ? 0,21 ? Bo napewno nie wychodzi 0,02. O wiele większa różnica wychodzi nawet na Waszych "oknach referencyjnych". Podajcie też źródło, z którego bierzecie współczynniki psi dla ramek, ja podałem. Czepiacie się każdego mojego wpisu, zarzucając "marketingową papkę" i niekompetencję. No to proszę, macie okazję udowodnić to na liczbach. Edytowane 17 Lipca 2010 przez Oknosalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts