finlandia 21.07.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Eee tam, nie byłoby tak źle Nie jest tak, że jest tu jakieś zamknięte grono poklepujące się po plecach. Każdy kiedyś zaczyna, np swego czasu wojnę ze wszystkimi toczył Test, a popatrz - zrozumieliśmy się w końcu i już nie ma takich tarć. Całkiem niedawno pojawił się tu Jarek Kos (szkoda że znikł - zapomniał hasła?, na dobre uaktywnił się Kadargo i jakoś nikt ich nie tępi. Może po prostu mającoś ciekawego do powiedzenia?I nie ma w ich slowach przeklamań? A jako dowód że nie jest tu poklepywanie siępo plecach powiem jedno: ramka którą tak promuje Oknosalon jest też w oknach które sprzedaje Jareko. I tak marketingowo było by mu dobrze popierać rewelacyjne wyniki - a nie robi tego - a wręcz odwrotnie - walczy o rzetelne podawanie informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiw86 21.07.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 dyskusja jest dobra i pewnie wychodzi na dobre osobą ktore czegos sie chca w tym temacie dowiedziec a ze jedni chca pokazac ze sa lepsi od innych lub gorzej nie chca pokazac ze sa dobrzy tylko chca pokazac ze to ci inni sa badziewni to juz słabe .... tymbardziej ze nie ma ludzi wiedzacych wszystko o wszystkim (dąze do tego) i nie ma ludzi nie o mylnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 ...A jako dowód że nie jest tu poklepywanie siępo plecach powiem jedno: ramka którą tak promuje Oknosalon jest też w oknach które sprzedaje Jareko. I tak marketingowo było by mu dobrze popierać rewelacyjne wyniki - a nie robi tego - a wręcz odwrotnie - walczy o rzetelne podawanie informacji.Bo o to tu chodzi - czyż nie? O podawanie rzetelnych i sprawdzonych i sprawdzalnych informacji a nie bezmyślne cytowanie głupot z marketingowo opracowanych stron. I powiem więcej. Ten kto rzetelnie swoją wiedzę sprzedaje coraz częściej jest doceniany i nawiazuje się z taką osobą współpracę. Marketingowy bełkot wcześniej czy później ustawia autora w odpowiedniej pozycji i zamiast przynosić mu efekty przyczynia się do utraty wiarygodności. A tego chyba nikt nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 21.07.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Nie ukrywam, zainspirowany zaciętą dyskusją na tym forum zacząłem sobie liczyć, jakie oszczędności ma klient z okien energooszczędnych. Porównując wypasione okienka o szerokości 86 mm i pakietem trzyszybowym z tanim Ideal 4000 na pakiecie 1,1 dochodzę do wniosku, że na domku inwestycja w okna zwraca się w 3 - 7 lat. I to przy założeniu, ze koszty energii nie będą rosły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 no i co z tego wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 21.07.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 no i co z tego wynika? No chyba tyle, że przy ocieplonych budynkach warto inwestować w dobre okna a nie szukać taniochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 to chyba większość potencjalnych klientów już wie a Forumowicze szczególnie zostali już wyedukowani w tym względzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 21.07.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 to chyba większość potencjalnych klientów już wie Ciekawe spostrzeżenie. Zapewne właśnie dlatego najlepiej sprzedają się okna najtańsze. Moim zdaniem jest duża różnica między "wiedzieć" , "uświadamiać sobie" a "postępować zgodnie z". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 i po az kolejny wywołujesz dyskusje nic nie wnoszącą do sprawyOkna najtańsze sprzedawały sie i dalej będą sie sprzedawać - jest to ten segment odbiorców dla których parametry okna nie maja znaczenia a liczy się tylko kasa. Inna kwestia jest jak długo te okna będą mu służyć - ale życie pokazuje ze czas gwarancji, przeważnie 5 letni, wytrzymają. Żal mi ich ale to ich problem - nie mój, nie twój, nikogo. Każdy ma jakiś swój tok rozumowania i jakże często niereformowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oknosalon 22.07.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Właśnie o tym starałem się napisać, zanim mnie dość cynicznie skomentowałeś. Zakładam jednak, że mam prawo do wyrażania swoich opinii na forum i formułowania swoich spostrzeżeń. Problem w tym, że klienci właśnie nie zdają sobie do końca sprawy z faktu, że TAŃSZYM rozwiązaniem jest okno energooszczędne. Tanie okno != (nie równa się) tani zakup oknaTanie okno = koszt okna + koszt utraty energii przez okno w czasie jego eksploatacji. Czyli część kosztów przypada nam dzisiaj, część jest odroczona w czasie. Zachowania konsumenckie z reguły nie uwzględniają kosztów odroczonych w czasie. Dlatego uważam, że warto o tym pisać i zastanowić się, dlaczego konsumenci tak uparcie ignorują koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 bo myślą jak większość społeczeństwa kupującego wyroby "made in China" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 13.02.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Hej,Kilka przemyśleń laika nt ramki SuperSpacer i przeczytanej właśnie dyskusji: 1. w Eurocolorze na pakiety z ramką SuperSpacer dają ponoć 10 lat gwarancji (przy SwissSpacerze jest to max 7 lat). Podobno, dzięki swej elastycznej budowie SS jest bardziej szczelne i gaz zawarty w szybie wolniej ucieka. Wątpię, żeby jakikolwiek producent ryzykował tak długą gwarancją gdyby to był tylko marketingowy chwyt. 2. skoro Ψ (Liniowy współczynnik przenikania ciepła mostka cieplnego na styku szyby z ramą) jest uwzględniony w równaniu na Uw to uważam, że jak najbardziej ma wpływ na Uw okna, wbrew temu co udowadnia Charlie we wcześniejszych postach. 3. z przytaczanych wyliczeń, wynika, że jednak SS ma wpływ na Uw, jednak Jareko i bwojtek tego jakby nie chcą zauważyć, uparcie czepiają się, że osiągnięty wynik to przecież nie pełne 0,2, tylko np 1.3 - bagatelizując ten przecież bardzo dobry wynik... Irytujące... Czytając cały wątek mam wrażenie, że na Oknosalon została urządzona nagonka przez Jareko i bwojtka. Fakt, Oknosalon potknął się pisząc, że ramka obniża o 0,2 współczynnik okna, co mimo późniejszego sprostowania ("do" a nie "o") nie wpłynęło na jakość dyskusji (niemerytoryczny cynizm ze strony oponentów). Wniosek jest dla mnie jak na razie jeden: Jareko jest lub do niedawna był przedstawicielem Jezierskiego, który robi na Swissspacerze, stąd wykorzystuje swoją pozycję guru na tym forum i bezlitośnie kosi konkurencję i jej przedstawicieli w zawaluowany sposób reklamując swój produkt. Może to krzywdząca opinia, ale nie widzę innego uzasadnienia dla takich zachowań. Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2011 przez pedronx błąd w nazwie Oknosalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 nie koszę konkurencji i stawianie mi takiego zarzutu jest co najmniej obraźliwe.Konkurencja sama się podkłada podając idiotyczne dane - a takie tępimy tu wszyscyW imię rzetelności i prawdziwości udzielanych tu porad i informacji, by FM nie stało się śmietnikiem jakim stał się po kilku latach istnienia OknonetI powiedz mi GDZIE napisałem że współczynnik liniowych strat ciepła na styku szyba-profil nie ma znaczenia dla Uw okna? Wskaż mi to miejsce, zacytuj - bo nigdy tego nie czyniłem i zawsze wspominałem o jednym , wiele firm przekłamuje dane o Uw całego okna pomijając z pełną premedytacja wartość tego współczynnika, wartość mająca ogromny wpływ na wynik końcowy A co do Oknosalonu - jeśli faktycznie znasz się na rzeczy, przeczytaj dokładnie jego wypowiedzi i zastanów się nad nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.02.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Hej, Kilka przemyśleń laika nt ramki SuperSpacer i przeczytanej właśnie dyskusji: ... 2. skoro Ψ (Liniowy współczynnik przenikania ciepła mostka cieplnego na styku szyby z ramą) jest uwzględniony w równaniu na Uw to uważam, że jak najbardziej ma wpływ na Uw okna, wbrew temu co udowadnia Charlie we wcześniejszych postach. ... Pozdrawiam ...musi być uwzględniany bo to właśnie tam występuje mostek termiczny. Słuchaj Amigo: 1/ współczynnik przenikalności cieplnej U (dawny K) jest wyrażany w W/m2xK - tzn., że jest alokowany punktowo i de facto poniżej temperatury +5stopni na zewnątrz jest adekwatny jak w ateście na daną budowę szyby TYLKO w JEJ ŚRODKU ( na przecięciu przekątnych). Im bliżej krawędzi szyby w tym układzie temperatur zewnątrz/wewnątrz POGARSZA SIĘ czyli zwiększa swoją wartość na cyfrze. JEST TO SPOWODOWANE mostkiem termicznym jaki POWODUJE RAMKA ALUMINIOWA, która jest ŚWIETNYM radiatorem bo aluminium takie jest. EFEKTEM wizualnym mostak termicznego w oknie z szybą na ramce aluminiowej jest KONDENSACJA PARY wodnej w strefie listwy przyszybowej. Przykład: szyba o budowie 1,1 z ramką dystansową aluminiową - temperatura na zew. -20 stopni a wew. pomieszczenia +22 stopnie. Współczynnik 1,1 w środku szyby a przy jej krawędzi, w strefie listwy przyszybowej U= 3,0 W/m2xK !!! W skrajnych przypadkach potrafi dojść do przemiany skroplonej pary wodnej w lód. 2/ tęgie łby zwane jajogłowymi a oficjalnie naukowacami postanowili ZNIWELOWAĆ ten fakt poprzez wymyślenie ramek dystansowych dla szyb zespolonych z innych materiałów niż aluminium.Najpierw były stalowe z nierdzewki ( takie mocno błyszczące), potem z plastiku (TWG) ale gięły się na elewacjach nasłonecznionych i wreszcie wymyślono SwisSpacer-a czyli kompozyt ze śmieci mający najlepszy współczynnik przenikalności LINIOWEJ wyrażany w W/mxK. Dzięki temu POPRAWIONO U szyby zespolonej poniżej +5 stopni na zewnątrz przy JEJ KRAWĘDZI doprowadzając do współczynnika deklarowanego w ateście dlaq danej budowy szyby zespolonej. Stosując ramkę SSP mostek cieplny pojawia się dopiero przy -5 stopniach na zewnątrz co świadczy o tym, że działa ona do jakiegoś momentu spadku temperatury na zewnątrz. 3/ w ostatnim czasie pokazała się na rynku w Polsce ukochana przez OKNOSALON ramka z USA. Rzeczywiście ma najlepszy liniowy współczynnik przenikalności cieplnej . Jedynym producentem takich szyb w RP jest konsorcjum 3 producentów okien do którego należy też Eurocolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 13.02.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Nie jestem fachowcem w dziedzinie okien tylko inwestorem, który próbuje świadomie wydać niemałe pieniądze na budowę swojego domu. Wydaje mi się, że brak Panom dystansu i szerszego spojrzenia na wydźwięk zamieszczanych wypowiedzi w kontekście całego wątku.Otóż po przeczytaniu go (dwukrotnie) doszedłem - i pewnie nie tylko ja - do takiego wniosku: ramka superspacer to ściema, nic więcej jak marketingowy bełkot, działa tylko w pewnym zakresie temperatur, wskaźniki są przekłamane itp itd. Pomimo iż z wykonanych obliczeń wynikło, że tak nie jest - bwojek uw zmniejszone o 0,13; jareko o 0,08 - dalej z zapałem atakujecie Oknosalon, że przecież nie o 0,2, że jest idiotą, marketingowym trolem... i tak w kółko przez 6 stron. Jareko, przeczytałem wypowiedzi Oknosalonu, zastanowiłem się nad nimi. W mojej ocenie Oknosalon poinformował wszystkich zainteresowanych tematem ciepłych okien, o produkcie, który pozwala na poprawienie parametrów okna. Uważam, że jest to jak najbardziej przydatna informacja. Jako inwestor wolałbym od fachowców dowiedzieć się czegoś więcej nt tego produktu, a nie przedzierać się przez próby udowadniania sobie kto jest mądrzejszy. Ciekaw jestem czy gdybym zacytował poniższy tekst ze strony http://www.cieplaramka.pl/ to też dostałbym po uszach:"To m.in. zastosowanie SGG SWISSPACER w dwukomorowej szybie CLIMATOP 0,4 (o rewelacyjnym współczynniku Ug=0,4) firmy GLASPOL, pozwoliło na uzyskanie dla całego okna AMBERTERM fantastycznego współczynnika przenikania U=0,7 [W/m²K] i otrzymanie Złotego Medalu Międzynarodowych Targów Poznańskich BUDMA 2009. " Czy skoro nawet Charlie zauważył, że ramka z USA (superspacer) ma najlepszy współczynnik, to czy możemy podsumować, że jest najlepszym produktem w tej kategorii na rynku. Od siebie dodam, że o jego wyższości świadczy także większa elastyczność, a co za tym idzie lepsze i bardziej szczelne dopasowanie się do szyby, a co za tym idzie mniejszy, lub wręcz znikomy ubytek gazu (większa szczelność). Dla mnie jako inwestora, akurat to ostatnie ma największą wartość, bo po co mam wywalać kupę kasy na ciepłe szyby, skoro po kilku latach - czyli przed planowanym zwrotem inwestycji - będą już się nadawały do wymiany.Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2011 przez pedronx "ciepłe okna" na "ciepłe szyby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 15.02.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Ktoś kiedyś pisał o chowaniu głowy w piasek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samar 15.02.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Nie ukrywam, zainspirowany zaciętą dyskusją na tym forum zacząłem sobie liczyć, jakie oszczędności ma klient z okien energooszczędnych. Porównując wypasione okienka o szerokości 86 mm i pakietem trzyszybowym z tanim Ideal 4000 na pakiecie 1,1 dochodzę do wniosku, że na domku inwestycja w okna zwraca się w 3 - 7 lat. I to przy założeniu, ze koszty energii nie będą rosły... Jak długo będzie Ci się zwracała taka inwestycja zależy od tego jak duża będzie różnica w cenie, ile masz metrów kwadratowych powierzchni okiennej oraz w jaki sposób dom ogrzewasz . . Znaczenie ma również to jaki jest udział powierzchni ramy do powierzchni szyby w oknie oraz funkcjonalność okien . Najekonomiczniej wychodzą fixy w ramie . Na stronie MS jest kalkulator energetyczny i korzystając z niego można sobie w przybliżeniu wyliczyć średni okres zwrotu pieniążków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 16.02.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 ... Stosując ramkę SSP mostek cieplny pojawia się dopiero przy -5 stopniach na zewnątrz co świadczy o tym, że działa ona do jakiegoś momentu spadku temperatury na zewnątrz... O matko! Ludzie! Jak można takie bzdury pisać... Charlie na litość Boską... Ramka, która raz działa a raz nie działa? Czyli co, ma zmienny wsp. przewodzenia ciepła? O rany... Czyli raz mostek cieplny jest a raz go nie ma. Pojawiam się i znikam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 16.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Czyli raz mostek cieplny jest a raz go nie ma. Pojawiam się i znikam... Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale wygląda na to, że jest właśnie tak jak napisałeś. Ilość ciepła jaka ucieka przez przegrody (w tym przypadku przez ciepłą ramkę) jest zależna od różnicy temperatur po obu jej stronach. Im ta różnica jest większa tym więcej ciepła ucieka. Jeśli po obu stronach przegrody (czyli okna w naszym przypadku) jest taka sama temperatura, to mostek termiczny nie występuje. To działa tak jak cug w kominie: jest większy im różnica temperatur jest większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 O matko! Ludzie! Jak można takie bzdury pisać... Charlie na litość Boską... Ramka, która raz działa a raz nie działa? Czyli co, ma zmienny wsp. przewodzenia ciepła? O rany... Czyli raz mostek cieplny jest a raz go nie ma. Pojawiam się i znikam... ...weź się chłopie ogarnij trochę z fizyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts