Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3-szyby, a rolety zewnętrzne.

Recommended Posts

pedronx, nie mam nic przeciwko Twojej ramkowej dociekliwości, z góry proszę o wybaczenie, że tak obcesowo wetnę się w Twoją dyskusję z jareko, ale czy aby na pewno rodzaj ramki dystansowej ma jakiś istotny wpływ na szczelność zespolenia? Według mnie może o tyle, że uszczelnienie w szybie zespolonej musi kompensować różnice współczynników rozszerzalności cieplnej pomiędzy materiałem ramki i szkła wraz ze zmianą temperatury w trakcie eksploatacji szyby zespolonej. Reszta zależy raczej tego czy producent stosuje jedno czy dwustopniowy system uszczelnienia, od materiałów używanych do wykonywania uszczelnienia i niezmiennie potrzebnej staranności wykonania:-).

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pedronx myślę, że długość okresu ochrony gwarancyjnej niewiele ma wspólnego z zastosowaną ramką, a już na pewno ma nie wiele wspólnego ze stopniem ubytku gazu z przestrzeni międzyszybowej. Sądzę, że "szczelność" w ujęciu długoterminowego gwaranta pojmowana jest jako brak możliwości pojawienia się kondensatu pary w przestrzeni międzyszybowej.

Co do "nieznaczności" wpływu ubytków gazu na wartość współczynnika przenikania ciepła szyby, to przede wszystkim zależy to od pierwotnie zbadanej koncentracji gazu w przestrzeni międzyszybowej. Jeśli będzie ona wysoka np. 98%, to możemy uznać, że zgodne z normą PN-EN 1279-3 ubytki, wielkiej krzywdy, w krótkim okresie czasu, szybie nie uczynią, ale jeśli koncentracja gazu będzie na poziomie 86%, to szybka "kucha cieplna" pewna, choć szyba zachowa swoją "szczelność" i pary w przestrzeni szybowej nie będzie.

Tych, których ten temat "naprawdę obchodzi", zapraszam za kilka dni na naszą stronę http://www.oknotest.pl. Opublikujemy krótki artykuł Pani Anny Kuśnierz z Instytutu Szkła i Ceramiki w Krakowie, która zajmuje się badaniem zawartości "gazu w gazie":-).

Pozdrawiam

EC, to dużo gada i widać skutecznie:-). Zapytaj się, czy złożą Tobie pisemne oświadczenie, poparte wynikami badań próbek szyb zespolonych (dokładanie takich jak zamawiasz), w którym zostanie określona pierwotna koncentracja gazu w przestrzeni międzyszybowej oraz czy opłacą badanie chromatograficzne tejże koncentracji po 9, czy też 10 latach:-). Jak sądzisz pedronx, co EC na to?

Jak sądzisz pedronx, co EC na to?

Przed chwilą dzwoniłem do EC. Dostanę certyfikat, który gwarantuje wykonanie okien wg. norm, które to z kolei gwarantują odpowiednia zawartość gazu w szybach.

Przed upływem 10ciu lat mogę sobie sam wykonać takie badanie i jeśli okaże się, że gazu ubyło więcej niż 10% to szyba idzie do wymiany.

Powiedz mi, który z producentów na własny koszt przeprowadza takie badania?

Przed wprowadzeniem danego złożenia do obrotu, powinien każdy:-). Czy któryś z polskich producentów sprawdzał jaka jest w jego szybach koncentracja gazu w przestrzeni międzyszybowej po 5 czy 10 latach od wbudowania okna w ścianę, nie wiem. Koleżkowie zza Odry rzecz badali. Swoją drogą, ten certyfikat, to przez kogo wystawiony, przez EC?

Dla porządku kolego pedronx... Jesteś pracownikiem EC, dealerem czy tylko wynajętym PR-owcem?

bwojtku, nie ważne kim, kto jest:-). Jeśli pedronx objaśni nam tu kto jest wystawcą certyfikatu i wymieni normy, na które powołuje się ów certyfikat, to ja będę zadowolony:-).

A przez kogo powinien być wystawiony? Wydaje mi się, że przez EC. Zresztą skoro dają gwarancję to nie powinno mnie to chyba obchodzić.

Dla porządku kolego pedronx... Jesteś pracownikiem EC, dealerem czy tylko wynajętym PR-owcem?

Trzykrotne pudło! :)

Jestem inwestorem.

Ale nie dziwią mnie Twoje podejrzenia. Jestem zdecydowany żeby skorzystać z usług EC, ale oczywiście mam wątpliwości czy mnie nie robią w balona. Dlatego wszedłem na to forum, żeby od Was Panowie Specjaliści dowiedzieć się czegoś konkretnego na temat ich oferty, przeanalizować za i przeciw itp itd. Jednak - czego można się chyba było spodziewać - niczego ciekawego od Was nie usłyszę - bo przecież to Wasza konkurencja. I wbrew temu, że często powołujecie się tu na czystość intencji i walkę o wiarygodność przekazywanych danych, to w takich sytuacjach albo nabieracie wody w usta (Jareko) albo staracie się podkopywać wiarygodność oponenta (bwojtek).

T12345T, jeśli chodzi o stosowne certyfikaty, to przypominam, że jestem tylko inwestorem i nie znam wszystkich możliwych kruczków na których można mnie wykiwać. Myśle, że jeśli Cię to na prawdę interesuje to nic prostszego jak zadzwonić do nich i zapytać. Myślę, że to mocno skróci ew. wymianę postów miedzy nami w tym wątku.

A przez kogo powinien być wystawiony? Wydaje mi się, że przez EC.

To źle się Tobie wydaje

Zresztą skoro dają gwarancję to nie powinno mnie to chyba obchodzić.

Z tym stwierdzeniem należy się zgodzić, z tą tylko różnicą, że powinno Cię obchodzić co kupujesz, ale nie musisz sprawdzać, czy wszelkie zapewnienia sprzedawcy znajdują potwierdzenie w rzeczywistości. Jeśli wyrób nie będzie zgodny z tymi zapewnieniami skorzystasz z gwarancji lub innych środków "odwoławczych".

T12345T, jeśli chodzi o stosowne certyfikaty, to przypominam, że jestem tylko inwestorem i nie znam wszystkich możliwych kruczków na których można mnie wykiwać.

Cieszę, że w ogóle są inwestorzy, którym zależy na informacji.

Myśle, że jeśli Cię to na prawdę interesuje to nic prostszego jak zadzwonić do nich i zapytać.

Jak będę u nich kupował okna, to z pewnością pójdę za Twoją radą:-). Na razie Ty kupujesz i w Twoim interesie jest wiedzieć lub sprawdzać, co jest faktem, a co reklamą:-).

Myślę, że to mocno skróci ew. wymianę postów miedzy nami w tym wątku.

Przepraszam, że pozwoliłem sobie niepokoić, już milknę, życząc udanych zakupów okiennych

....nabieracie wody w usta (Jareko) ...
Jestem na urlopie i nie śledzę Fm jak wy. Nareszcie mogę sobie odpocząć od wszystkiego. To że tu zaglądam to jakieś zboczenie ;)

Nabieram wody w usta? Owszem, nabieram by nie zostać posądzony o dokopywanie konkurencji.

Ofensywa EC na FM od czasu kłopotów Jezierskiego, jako głównego rywala, jest zauważalna i w większości wypadków mało merytoryczna.

Powiem ci tak.

Na ostatnich targach EC nie wystawił Schuco - zastanawiające dlaczego?

Oferuje klientom z gwarancją takie konstrukcje, że widząc ich wyceny zachodzę w głowę gdzie u nich technolog czy dokształceni dealerzy. Zacytuję tylko tekst potencjalnego klienta, który nie pomny mych przestróg zamówił w EC okna - "oni (EC) dają na takie przeszklenia gwarancję a Pan nie chce?" I moja odpowiedź. - "Są granice zdrowego rozsądku i widzi mi się architektów, ja nie nagnę dla ich wizji zaleceń systemodawcy, i jeśli program Schuco Plansoft drze japę, że konstrukcja nie spełnia wymagań ja nie przyjmę takiego zamówienia. Koniec, kropka."

Wyjaśnię dokładniej o co chodzi. Architekt zaprojektował okna łukowe, w 99% przewidziane do realizacji w drewnie (inaczej zachowują się łuki niż w PVC). Ja dwuskrzydłowy balkon 180/265, łuk 55 cm, zmniejszyłem do 230 i pogoniłem klienta ;) a on w odpowiedzi właśnie przesłał mi wycenę EC gdzie było to wykonalne i to z gwarancją, I w tym momencie EC jest dla mnie z założenia niewiarygodny w każdym temacie.

Takie wyjaśnienie ci wystarczy?

Jak zawsze diabeł pewnie tkwi w szczegółach: czy wycena klienta była na tym samym profilu, z tym samym szkleniem itd itp.

Odpowiesz pewnie, że tak i może tak w rzeczywiście było... mogę wierzyć Ci tylko na słowo. A może klient miał w ofercie profil Geneo, i może ten profil sam w sobie, bez stali, jest mocniejszy niż jakikolwiek Schuco... do tego wzmocniony stalą mógł takie obciążenia przenieść... nie wiem, ale mogło też tak być.

Co do EC to czuć w rozmowach z nimi, że mocno promują profil Geneo - widać mają jakiś dobry dil z Rehauem, a może rzeczywiście to jest najlepszy na rynku profil... nie wiem.. Może dlatego nie mieli na targach Schuco... A co Ty sądzisz na ten temat, bo to zapytanie nie jest dla mnie czytelne:

Na ostatnich targach EC nie wystawił Schuco - zastanawiające dlaczego?

Co do dokopywaniu konkurencji to uważam, że robisz to właśnie takimi historyjkami w stylu dwóch przekupek na straganie: O Paaaani, a czego oni tam nie robili, olaboga... ;)

Myślę, że merytoryczną dyskusją, której moim zdaniem unikasz, nie dokopałbyś konkurencji, a tylko pomógł ew. klientom, o których interes przecież tak dbasz.

Podsumowując na moją decyzję o wyborze EC i profilu Schucko (tak, tak chcę mieć profil si82) złożyły się:

1. gwarancja 10 lat na gaz w szybach, dzięki zastosowaniu SuperSpacer - inni producenci dają najczęściej 5 na SwissSpacerze

2. EC to duża firma, więc mam nadzieję, że za dziesięć lat nie zawinie się na Kajmany (choć to co obecnie dzieję się u Jezierskiego nie daje podstaw do takich nadziei).

3. najniższa dopłata do jednostronnego koloru ze wszystkich ofert jakie zebrałem z rynku (4x mniejsza niż u konkurencji).

4. Byłoby super gdyby zamiast pakietu 4/16/4/16/4 wkładali 4/18/4/18/4 - chyba że uważacie że to nie jest duży minus...?

Dlaczego nie wybrałem profilu Geneo:

1. myślę, że więcej w tym profilu marketingu, niż konkretnych zalet. Okazuje się bowiem, że profil nie wymaga stalowych wzmocnień, ale UWAGA, tylko dla okien mniejszych od 120x130 (lub 150cm, dokładnie nie pamiętam). Ponad to walą stal aż miło. Ja takich okien mam tylko kilka i to głównie w piwnicy...

2. profil niby cieplejszy od Schucko bo tylko 0,85 (si82 - 1,1) ale przy wyliczaniu Uw okazuje się, że różnice to max 0,1 i to przy bardzo małych oknach... Nie buduje pasywniaka, więc taka różnica mnie nie boli.

3. Schucko ma bielszy odcień bieli niż Geneo :)

To w sumie tyle. Czego oczekiwałbym od Was Panowie Spece to merytorycznych odniesień do powyższych punktów.

Na razie Ty kupujesz i w Twoim interesie jest wiedzieć lub sprawdzać, co jest faktem, a co reklamą

Oczywiście masz rację. Napisz zatem proszę jakie pytania mam im zadać, a posłusznie rozkazy wykonam i pięknie Wam tu efekty śledztwa opiszę.

Przypominam się też z prośbą o link do postu Charliego o gazie w szybach, czy też cukrze w cukrze :)

Pozdrawiam

Jak zawsze diabeł pewnie tkwi w szczegółach: czy wycena klienta była na tym samym profilu, z tym samym szkleniem itd itp....

Dokładnie taki sam profil Si82, takie samo szklenie ale i tak ma się to nijak do wymiarów i kształtu okna skoro SCHUCO nie dopuszcza wykonania takiego okna.

Wiem...zaraz udowodnisz mi że doświadczenie producenta i tym podobne bzdety pozwalają mieć gdzieś co ktoś wcześniej wymyślił

1. gwarancja 10 lat na gaz w szybach, dzięki zastosowaniu SuperSpacer - inni producenci dają najczęściej 5 na SwissSpacerze
Ludzie z branży wiedzą, że szyba szczelność traci od razu lub maksimum w ciągu pełnego roku. I to bez względu na zastosowaną ramkę. Spokojnie można 15 lat na szczelność i zachowanie współczynnika "k" lub nawet i 20 lat na samą szczelność. Kolejny marketingowy chwyt dla niezorientowanych.

2. EC to duża firma, więc mam nadzieję, że za dziesięć lat nie zawinie się na Kajmany (choć to co obecnie dzieję się u Jezierskiego nie daje podstaw do takich nadziei).
Nie masz żadnej gwarancji że firma X czy Y czy Z za rok, dwa, dziesięć będzie na rynku.

3. najniższa dopłata do jednostronnego koloru ze wszystkich ofert jakie zebrałem z rynku (4x mniejsza niż u konkurencji).
Czyli raptem 5% jeśli ma być 4x mniejsza? A to już jest ciekawostką biorąc pod uwagę ceny samego profila w okleinie jedno czy obustronnej.

4. Byłoby super gdyby zamiast pakietu 4/16/4/16/4 wkładali 4/18/4/18/4 - chyba że uważacie że to nie jest duży minus...?
dla mnie to już różnica bez znaczenia

Chcesz merytorycznej dyskusji - zadawaj konkretne pytania :) bo tak naprawdę takich tu nie znalazłem

A tekst ostatni z twego posta nie był mojego autorstwa

Ludzie z branży wiedzą, że szyba szczelność traci od razu lub maksimum w ciągu pełnego roku. I to bez względu na zastosowaną ramkę. Spokojnie można 15 lat na szczelność i zachowanie współczynnika "k" lub nawet i 20 lat na samą szczelność. Kolejny marketingowy chwyt dla niezorientowanych.

Czyżbyś bał się użyć słowa GWARANCJA? Ja się nie boję :) Na to, że ten gaz tam jest dają gwarancję, tak samo jak na to, że za dziesięć lat powinno go być nie mniej jak 90%. Chyba, że jako praktyk wiesz jak sobie producenci radzą z taką gwarancją, tzn jak się z niej wymigują?

dla mnie to już różnica bez znaczenia

... Jareko, co ma więc znaczenie?! Oświeć mnie a zamilknę na wieki, obiecuję.

Tekst jest z tego postu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162665-3-szyby-a-rolety-zewn%C4%99trzne.&p=4579680&viewfull=1#post4579680

9ta linijka

Co do ceny za okleinę jednostronną to też byłem w szoku, ale mam czarne na białym... Dopytywałem, szukałem dziury w całym... ponoć taką mają cenę i koniec. Co ciekawe, na Geneo cena za jednostronny kolor jest już "rynkowo" wysoka.

Edytowane przez pedronx
dopisek o koloze jednostronnym

Przyznam, że ręce mi opadły.

Jareko, skoro gaz ucieka już po roku, to po cholerę inwestować w ciepłe szyby??? Czyżby gaz w nich zawarty nie odpowiadał za ich ciepłotę? W wielu wątkach zachęcasz do inwestowania w ciepłe pakiety 3szybowe... po co, skoro przestają być ciepłe już po pierszym roku???

Przyznam, że ręce mi opadły.

Jareko, skoro gaz ucieka już po roku, to po cholerę inwestować w ciepłe szyby??? Czyżby gaz w nich zawarty nie odpowiadał za ich ciepłotę? W wielu wątkach zachęcasz do inwestowania w ciepłe pakiety 3szybowe... po co, skoro przestają być ciepłe już po pierszym roku???

Chyba dyskutanci w zacietrzewieniu pomylili dwa różne zjawiska; Jareko napisał o rozszczelnieniu pakietu a pendrox cały czas wałkuje ubytek gazu z powodu dyfuzji. Zresztą wolę się nie wypowiadać na temat tej 10 letniej gwarancji na zawartość argonu, okazać się mogę kolejną przekupką ;-) ;-) ;-)

IVO333, Jareko wyraźnie napisał:

Ludzie z branży wiedzą, że szyba szczelność traci od razu lub maksimum w ciągu pełnego roku. I to bez względu na zastosowaną ramkę.

Więc raczej rozmawiamy dalej o tym samym, czyli o szczelności pakietu szybowego, i o ew. ucieczkach argonu przez nieszczelności w ramce, lub na styku ramka-szyba.

Jareko to jak z tą szczelnością jest, wyjaśnij proszę.