Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3-szyby, a rolety zewnętrzne.

Recommended Posts

Zmniejszanie się ilości argonu (lub innego gazu wypełniającego pakiet) przez dyfuzję zaczyna się już po zespoleniu pakietu i jest procesem powolnym i ciągłym, efektów tego procesu dotyczy zapis w gwarancji EC. Wydaje mi się że Jareko miał na myśli rozszczelnienie pakietu którego efektem jest szybka ucieczka gazu przez nieszczelne zespolenie.Widocznym efektem tego jest pojawienie się wilgoci wewnątrz pakietu.

Koniec dywagacji, poczekajmy na Jareko.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, rozmawiałam z pracownikiem producenta szyb zespolonych, który jest największą tego typu firmą w Polsce i jedną z największych w Europie . To ile jest gazu w szybie zależy tylko i wyłącznie od pracownika, który tą szybę gazem napełnia . Zdarza się, że linię produkcyjną opuszczają szyby bez gazu bo akurat gazu zabrakło, a do końca zmiany zostało niewiele czasu i nie ma czasu na jego uzupełnienie . Jeżeli pakiet jest prawidłowo uszczelniony to Klient nigdy się o braku gazu nie dowie . Ciepła ramka jak dla mnie to bajer . Na ciepłotę szyby wpływa w znikomym stopniu, a w budynkach z wadliwą wentylacją ani trochę nie eliminuje efektu roszenia . Klient aby przekonać się o faktycznym ubytku gazu z pakietu szybowego musiałby poddać pakiet badaniu laboratoryjnemu i ponieść koszty, które do małych pewnie należały nie będą .

A jak pakiet szybowy prawidłowo uszczelnisz/połączysz jak nie właśnie ramką?

A to czy ciepła ramka coś daje czy nie wiedziałbyś po przeczytaniu chociażby tego wątku.

Na ciepłotę szyby wpływa w znikomym stopniu, a w budynkach z wadliwą wentylacją ani trochę nie eliminuje efektu roszenia

... to dobre... to tak jakby powiedzieć, że kalosze są do d...y, bo nie da się w nich pływać :)

wiesz co - z lekka wkurzający jesteś, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo szukasz pretekstu do nie wiadomo czego

Napisałem dokładnie to co wyczytałeś. Wszelkiego rodzaju błędy produkcyjne owocujące powstaniem nieszczelności pakietu a tym samym parowaniem szyb WEWNĄTRZ wychodzi w ciągu roku. Jak się w tym czasie nierozszczelnią to na 99,99% będą szczelne przez dziesięciolecia. Stąd można dać gwarancje nawet i na więcej lat by naiwni sie na to złapali. Bo ileż to szyb może nie wytrzymać w tym czasie ? 0.000000000000001 promila produkcji? Jaki to koszt? A naiwni poleca na gwarancje

Napisałeś:

Ludzie z branży wiedzą, że szyba szczelność traci od razu lub maksimum w ciągu pełnego roku.

Jakbyś dopisał, że potem nic się z nią nie dzieje (tylko to ew. 1% rocznie), wszystko byłoby jasne.

Wreszcie mam jasność. Dziękuję. Nie upatruj proszę z mojej strony ataków pod swoim adresem. Po prostu nie są dla mnie czytelne wszystkie Twoje wypowiedzi. Może fachowiec łapie w mig to o czym piszesz, ja niestety muszę dopytać, co rzeczywiście może być upierdliwe. Pewnie jakbyśmy się spotkali we wspólnym gronie na piwie to cały temat rozwalilibyśmy w 15minut... tutaj trwa to wykańczającą wieczność.

Pozdrawiam

To czy ciepła ramka coś daje, a raczej nie coś , a wymierne korzyści finansowe to wiedziałabym dopiero wtedy gdyby przedstawiono wyniki doświadczenia przeprowadzonego na dwóch budynkach wybudowanych na takim samym planie w tej samej okolicy . Musiałyby być w taki sam sposób użytkowane tzn, ten sam rodzaj ogrzewania, ta sama temperatura na piecu i jednakowo wietrzone . Jedyną różnicą byłyby ramki w pakiecie szybowym ; ciepła kontra aluminiowa . ( oczywiście pakiet o takim samym współczynniku przenikalności). Jak do tej pory mam dane od dwóch klientów, którzy mają identyczne domy obok siebie, i jeden z nich 3 lata temu dopłacił około 3000 za pakiet 0.7, a drugi wziął pakiet 1.0 . Ten pierwszy śmieje się, że jak dobrze pójdzie to może za 20 lat mu się to zwróci . O super spacer piszą, że eliminuje poziom hałasu do..., rocznie można nawet zyskać na kosztach ogrzewania do......

Producenci reklamując samochody również piszą o spalaniu na 100 km do.........iluś tam litrów benzyny . Tylko aby to spalanie było realne to musiałbyś jeździć 60 km/h poza miastem . Co do pytania o uszczelnianie pakietów szybowych to większość jest uszczelniana za pomocą butylu i tikolu . Dotyczy to szyb z ramkami aluminiowymi, stalowymi i swiss spacer . Super spacer również posiada warstwę klejącą, która zespala go ze szybą .

Poczytuję ten wątek w domu (bo w pracy szkoda mi czasu na akademicką dyskusję) i widziałem gdzieś zarzut o chowaniu głowy w piasek, więc poczułem się lekko urażony ;)

Temat wyższości Superspacer nad innymi jest oczywisty. Minimalnie ma lepsze papametry. Z tym, że podsycanie tego wątku dziwnie przypomina mi pracę agencji PR :) Wszystko dozwolone, dopóki jest prawdą :D

To nie podsycanie. Po prostu nigdzie - nawet na FM - nie można o SS poczytać - poza stroną EC.

Czy gdzieś napisałem nieprawdę?

Jareko, czy mógłbyś zajrzeć jeszcze raz do czarodziejakiej kuli i zrobić podobną symulację uwzględniają ug do drugiego miejsca po przecinki? Chciałbym podrążyć różnice między szybą 4/16/4/16/4 a 4/18/4/18/4.

Dzięki

niestety, nawet dokładni Niemcy zaokrąglają wyniki do 0,01.

Jak widać różnica jest nic nie znacząca - akademicka dyskusja

Swisspacer ma PSI = 0,04

Twoje SS ma PSI = 0,036

Czujesz o co chodzi ?

Czy przełoży cię do na choć 0,01 Uw twoich okien które wybierasz - o ile mnie pamięć nie myli - nie do domu pasywnego, tylko jakiegoś tam. Nawet przy pasywnych ortodoksyjni ich zwolennicy w obliczeniach ograniczają się do o,01 a nie o,001 czy jeszcze dokładniej

Powoli przychylam się do opinii Finlandii na temat twego zaangażowania w dyskusję

Jareko, przecztaj moją prośbę jeszcze raz. Czy prosilem o SS ?... chyba nie. Podobno szyba 0.5 ma tak na prawdę 0.57 więc powinna być zaokrąglona do 0,6, a to już na pewno daje różnice na Uw. Dlatego pytam o rodzaj szklenia który zastosowałeś, bo ten 4/18... jeat cieplejsza.

Widzę, że na siłę chcecie mnie wsadzić do szufladki EC...

niestety dalej już ci nie pomogę

obie szyby przyjmuje się że mają k=0,5 a liczenie do 0,01 niewiele naprawdę zmieni

Ale skoro jesteś taki super dokładny podaj mi k dla obu szyb z dokładnością do 0,01

I pamiętaj, że te rozważania dotyczą tylko porównywalnego okna o określonych wymiarach i przy każdym innym o kant d... potłuc te rozważania

A jak pakiet szybowy prawidłowo uszczelnisz/połączysz jak nie właśnie ramką?

Nie życzył Pan sobie dalszej wymiany korespondencji ze mną, ale jako inwestor powinien Pan wiedzieć, że w pakiecie szyby zespolonej ramka niczego nie łączy:-). To raczej ramkę łączy się z taflami szkła. Przy użyciu różnego rodzaju jedno i dwustopniowych uszczelnień. Nie chcę Pana absorbować i się narzucać, więc doradzę wpisać w google na przykład frazę "szyby hot melt".

T12345T nie bardzo wiem o czym mówisz. W którym miejscu nie życzyłem sobie z Tobą wymiany??? Jeśli tak odebrałeś, którąś z moich wypowiedzi, to wybacz ale się nie zrozumieliśmy.

Jako tajny agent EC drążę teraz Ug szyb dwukomorowych ;) Gdzieś kiedyś wyczytałem - i nie mogę teraz tego znaleźć - że to co nam się sprzedaje w salonach jako Ug = 0,5 ma tak na prawdę 0,56 lub 0,57. Jeśli tak jest to Ug powinno być zaokrąglone do 0,6. Co o tym sądzisz?

Będę Ci bardzo wdzięczny za pomoc.