heavyk 23.06.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Witam. Zleciłem projektantowi zwiększenie garażu do dwustanowiskowego. Szerokość garażu wynosi teraz 6m.Przerażają mnie trochę pręty, które wyszły z obliczeń czyli #20mm co 17cm - zbrojenie dolne i #14mm zbrojenie górne.Grubość płyty wynosi 18cm.Wydaje mi się, że trochę zbyt grube te pręty - boję się, że strop się porysuje.Pręty nie są odginane przy podporach - wszystkie zaprojektowano jako proste. Spotkał się ktoś z takim krępym zbrojeniem w stropie 6mx8,3m ?Jakie są wasze odczucia ? Dla mnie jest to trochę dziwne. Jeśli macie w projekcie strop rozpiętości 6m napiszcie proszę jakie macie przyjęte zbrojenie. Pozdrawiamheavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.06.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Dlaczego nie ma belki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 24.06.2010 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Dlaczego nie ma belki ? Nie wiem. Może przez bramę garażową. Zwróciłem się do projektanta, żeby jeszcze raz na to rzucił okiem. Czy często się spotyka zbrojenie fi20 w płytach domków jednorodzinnych ? heavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 24.06.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 dwa pytania do kolegów powyżej:1. heavy- masz większe zaufanie do projektanta co się podpisuje własnym nazwiskiem i stempluje stempelkiem z nr uprawnień, czy też do anonimowych użytkowników forum?2. Zbigniew- dlaczego nie zostałeś architektem albo konstruktorem? normalnie marnujesz się. Każde biuro by Cię przyjęło, wystarczy kilka słów opisu, bez rysunku zdjęć obejrzenia, a Ty już znasz odpowiedź i właściwe rozwiązanie. Normalnie geniusz inżynierii polskiej. w tzw. temacie- płyta jest za cienka. Na płytę 1 kierunkową 18cm to trochę za mało , powinno być 20-22cm co najmniej. Stąd wyszła potrzeba tak dużego zbrojenia, choć to zależy jeszcze co się na niej opiera, jakieś słupki dachowe czy coś takiego. Zbrojenie górne powinno być tylko na wybranych polach , dawanie zbrojenia górą na całości płyty jest przeważnie nieuzasadnione. Anyway, musisz podpytać u innego projektanta, tutaj jedyne co możesz przeczytać to złote myśli w stylu kolegi powyżej "czemu nie ma belek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.06.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 2. Zbigniew- dlaczego nie zostałeś architektem albo konstruktorem? normalnie marnujesz się. Każde biuro by Cię przyjęło, wystarczy kilka słów opisu, bez rysunku zdjęć obejrzenia, a Ty już znasz odpowiedź i właściwe rozwiązanie. Normalnie geniusz inżynierii polskiej. . Ta kampania wyborcza tak na Ciebie działa, czy tak Masz od urodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 24.06.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Ta kampania wyborcza tak na Ciebie działa, czy tak Masz od urodzenia ? Zbigniew, wskaż mi miejsce w którym: a) odpowiedziałeś heavyk na jego pytanie b) odpowiadając na mój post trzymałeś się tematu wątku na mnie, źle działają ignoranci samozwańczy fachowcy, którzy doradzają bez znajomości tematu, a często błędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 24.06.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 heavyk zbrojenie przyjmuje się ze względu na momęt i 18 cm na 6 metrach nie jest niczym niezwykłym zwłaszcza jeśli nic szczególnego tam nie bedzie poza obciążeniem uzytkowym warstwami etc. Nie chce tu wykładać teori żelbetu ale projektant na bank może Ci pozamieniać te fi 20 jesli Cie drażnią na np fi12 lub 14 co ileś tam. Czy te zbrojenie górą idzie po całej płycie czy tylko na ocinku przypodporowym i jaka to stal? Górą (jeśli nie jest to zbrojenie montażowe) np. belki dozbrajasz w przydaku przekroczonej wytrzymałości betonu w ściskanej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 28.06.2010 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 heavyk zbrojenie przyjmuje się ze względu na momęt i 18 cm na 6 metrach nie jest niczym niezwykłym zwłaszcza jeśli nic szczególnego tam nie bedzie poza obciążeniem uzytkowym warstwami etc. Nie chce tu wykładać teori żelbetu ale projektant na bank może Ci pozamieniać te fi 20 jesli Cie drażnią na np fi12 lub 14 co ileś tam. Czy te zbrojenie górą idzie po całej płycie czy tylko na ocinku przypodporowym i jaka to stal? Górą (jeśli nie jest to zbrojenie montażowe) np. belki dozbrajasz w przydaku przekroczonej wytrzymałości betonu w ściskanej strefie. Dołem jest zbrojenie fi20mm po całości w siatce 17x20cm. Górą jest zbrojenie od fi8mm do fi14mm w strefach przypodporowych. Przyznam, że rozmawiam z tym konstruktorem za pośrednictwem architekta. Dzisiaj dostałem wiadomość: konstruktor potwierdził prawidłowość obliczeń. Nadmienił, że taka płyta jest wynikiem tego, że jest to płyta wolnopodparta (czyli nie jest połączona z płytą zaprojektowaną nad częścią mieszkalną). Dodał, że można zmniejszyć średnice prętów natomiast prawdopodobnie odbędzie się to kosztem pogrubienia płyty. Stal A-III 34GS. Trochę mi ciężko kwestionować projekt. Dlatego może sprowadzę pytanie do zapytania: Czy spotykacie się ze stosowaniem stali fi20mm w konstrukcjach stropów domów jednorodzinnych ? Dziękuję i pozdrawiam heavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.06.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 jak dla mnie, to ta płyta trochę dziwna. - grubość 18 cm to dość mało dla płyty jednokierunkowej rozpiętości 6m- stal 34GS klasy A-III jakiej się już w zasadzie nie używa- stosuje się co najmniej od 5 lat stal A-IIIN która przy tej samej cenie ma wytrzymałość wyższą o 20%- w płycie wolnopodpartej zbrojenia górą może nie być wcale, a jeśli już to konstrukcyjne- #8 co30 czy 25cm, #14 nad podporą to nie wiem po co - nie ma tam takiego momentu, żeby był w stanie wykorzystać nośność płyty tak zbrojonej- same średnice prętów to jak kolega napisał, można zawsze zamienić ta inne dające ten sam przekrój, ale warto przyjrzeć się przekrojowi- stopień zbrojenia dla płyty to powinien wynosić maksymalnie 0,7-0,8 %, a ekonomiczny będzie gdzieś 0,4-0,6% o ile dobrze pamiętam. A tu masz około 1% zbrojenia, tyle to się daje w strefie przysłupowej dla ustrojów płytowo-słupowych, generalnie jest za dużo czyli płyta powinna być grubsza.Ale możliwe, że są jakieś nietypowe sytuacje typu duże obciążenia czy słupki dachowe, czy wielkie wycięcia, tak z opisu trudno powiedzieć czy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.06.2010 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 (edytowane) jak dla mnie, to ta płyta trochę dziwna. - grubość 18 cm to dość mało dla płyty jednokierunkowej ??? rozpiętości 6m Przecież pisze Dołem jest zbrojenie fi20mm po całości w siatce 17x20cm. w płycie wolnopodpartej zbrojenia górą może nie być wcale, a jeśli już to konstrukcyjne ???- . Górą ma być w narożach zbrojenie pod kątem 45 stopni / może być siatka / heavyk, masz kolego ładny bunkier. Stal fi 20 koniecznie zamienić na mniejszy przekrój, ale mniejszy rozstaw Dalej ponawiam pytanie . Z czego wynika ,że nie ma belki ? Przecież w garażu by nie przeszkadzała. Stali i betonu byłoby o połowę mniej Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Zbigniew100 wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 29.06.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Zbigniew, o zmianie zbojenia może zadecydować TYLKO projektant z uprawnieniami, i to taki co się podpisze pod projektem zamiennym ew. wpisze do dziennika. Heavyk, ta płyta faktycznie jakaś dziwna- może są słupki dachowe albo wielkie wycięcia, bo mi wychodzi dla płyty 6*8,3 dwukierunkowej (choć dla takich proporcji dwukierunkowa trochę jest bez sensu) zbrojenie w kierunku 6m 4#12/m w dłuższym 3#12/m dla obciążeń: c.własny+stałe 1,5 oraz zmienne 3,0 kN/m2. Ale dla większych obciążeń, ugięcia płyty wychodzą za duże i to pewnie był powód tak dużego zbrojenia, bo ta płyta jest trochę za cienka na tę rozpiętość. może wklej skany z rzutów piętra i parteru, będzie wiadomo co się tam dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 30.06.2010 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Zbigniew, o zmianie zbojenia może zadecydować TYLKO projektant z uprawnieniami, i to taki co się podpisze pod projektem zamiennym ew. wpisze do dziennika. Heavyk, ta płyta faktycznie jakaś dziwna- może są słupki dachowe albo wielkie wycięcia, bo mi wychodzi dla płyty 6*8,3 dwukierunkowej (choć dla takich proporcji dwukierunkowa trochę jest bez sensu) zbrojenie w kierunku 6m 4#12/m w dłuższym 3#12/m dla obciążeń: c.własny+stałe 1,5 oraz zmienne 3,0 kN/m2. Ale dla większych obciążeń, ugięcia płyty wychodzą za duże i to pewnie był powód tak dużego zbrojenia, bo ta płyta jest trochę za cienka na tę rozpiętość. może wklej skany z rzutów piętra i parteru, będzie wiadomo co się tam dzieje. Tak są słupki dachowe zamocowane w płycie. Daję linka do skanów stropu. http://www.corral.webd.pl/strop.html Proszę o opinie. (Ostatnio wziąłem cennik ze składu i w cenniku nawet nie ma fi20mm - chociaż nie ma problemu z kupnem - dlatego moje pytanie czy jest to spotykana grubość prętów w stropach domków jednorodzinnych). heavyk Edytowane 30 Czerwca 2010 przez heavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 30.06.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 załącz skany rzutów parteru i piętra i ew. wieźby w tym miejscu, a nie płyty, bo na tym nie widać jakie obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 02.07.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 (edytowane) załącz skany rzutów parteru i piętra i ew. wieźby w tym miejscu, a nie płyty, bo na tym nie widać jakie obciążenia Uzupełniłem rysunki: http://www.corral.webd.pl/strop.html Pozdrawiam heavyk PS. Archon w prawie identycznym projekcie zaprojektował strop terivy. Edytowane 2 Lipca 2010 przez heavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.07.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 czy na piętrze masz ścianę w osi (nowej) 1, czy też jest cofnięta ściana szczytowa stojąca na stropie? Bo to ma duże znaczenie. A tak na szybko:* strop nie powinen być traktowany jako oparty na 4 krawędziach, ale max. na 3 i jednej belce nadprożowej, ta belka zresztą dość mało sztywna jak na podporę stropu, dlatego najwłaściwszym by było zrobienie w ogóle stropu jednokierunkowego. * jeśli na górze jest jakaś ściana opierająca się na stropie, to masz kilka możliwości:1) pogrubić tę płytę co masz i wyjdzie mniej zbrojenia (znacząco mniej)2) ścianę zrobić lekką z dykty i pierza, i dać strop teriva 4,0/2 lub płyty kanałowe (teriva 4,0/1 raczej bym pod taras nie dawał)* jeśli na górze masz ścianę w osi [1] , i nie ma zadnych słupków dachowych czy tarasu wchodzącego częściowo do wnętrza- to bym w ogóle zmienił na terivę 4,0/1 lub 4,0/2 ew. na płyty kanałowe (BTW płyty kanałowe są tanie i wygodne, u siebie takie zastosowałem, montaż 2h rewelacja). Ponieważ masz komin oddylatowany, powinno się go obmurować cegłą pełną 12 i na niej oprzeć belki stropowe, żeby nie cudować z wymianami. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 08.07.2010 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam.Chciałbym trochę skrócić ten temat.Z każdą "grubszą" zmianą udam się do projektanta (tego samego lub innego) , dlatego bardziej zależy mi na zdaniu praktyków, którzy mają od dłuższego czasu styczność z budową domów. Chciałbym się od nich dowiedzieć czy stal fi20mm to jest coś nadzwyczajnego w standardowym stropie. Ponieważ moje odczucia są takie, że jest to przesadzony wymiar i lepszą współpracę zbrojenia z betonem uzyskałoby się mniejszymi prętami o bardziej zagęszczonej siatce. Pozdrawiamheavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.07.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam. Chciałbym trochę skrócić ten temat. Z każdą "grubszą" zmianą udam się do projektanta (tego samego lub innego) , dlatego bardziej zależy mi na zdaniu praktyków, którzy mają od dłuższego czasu styczność z budową domów. Chciałbym się od nich dowiedzieć czy stal fi20mm to jest coś nadzwyczajnego w standardowym stropie. Ponieważ moje odczucia są takie, że jest to przesadzony wymiar i lepszą współpracę zbrojenia z betonem uzyskałoby się mniejszymi prętami o bardziej zagęszczonej siatce. Pozdrawiam heavyk Masz prawidłowe odczucia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 08.07.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Witam. Chciałbym się od nich dowiedzieć czy stal fi20mm to jest coś nadzwyczajnego w standardowym stropie. Ponieważ moje odczucia są takie, że jest to przesadzony wymiar i lepszą współpracę zbrojenia z betonem uzyskałoby się mniejszymi prętami o bardziej zagęszczonej siatce. nie, średnica prętów nie ma w zasadzie znaczenia, liczy się ich przekrój. Czyli zamiast swoich #20 co 17 możesz zastosować przykładowo #12 co 6cm. Dla współpracy betonu ze stalą mają znaczenie dopiero pręty o średnicy 32mm i większej, w sensie że są dla nich inne reguły połączeń. Co nie oznacza, że zbrojenia tego jest za dużo, bo jest to już tzw. nieekonomiczny przekrój zbrojenia, który poza tym że jest nieekonomiczny ma inne wady (zmiana modelu zniszczenia na bardziej niekorzystny, polegający na gwałtownym miażdzeniu betonu a nie wydłużaniu stali poza granicę plastyczności). Ale dla konstrukcji, jest to wsio rawno czy dasz pręty #25 czy #6 byle były o tym samym przekroju i z tej samej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 08.07.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Jak najbardziej spotkałem się z takim rozwiązaniem na domkach jednorodzinnych. Czyli pręty fi 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 15.07.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 jak czytam wypowiedzu niektórych to poprostu ręce opadają... moim zdaniem - nie znasz sie na temacie nie wypowiadaj się bo tylko zaszkodzisz odnosnie pytania - skoro konstruktor tak wyliczył to znaczy ze tak musi byc, choc przyznam ze takie zbrojenie jest dosyc zaje....ste jak na domek jednorodzinny. ja niedawno liczyłem strop o podobnych wymiarach rowniez w domku i zbrojenie mi wyszło fi 10 ...ale gesciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts