Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki komin do kotła i kominka?

Recommended Posts

Witam

Wiem że pewnie pojawią się głosy że już było ale niestety pytanie jest z tych dość pilnych i nie mam zbyt dużo czasu na przeglądnięcie forum...

Muszę wybrać komin i nie chodzi bynajmniej o producenta, bo tu pewnie będzie Schiedel z uwagi na całkiem dobrą ofertę. Chodzi mi o dobór komina do PRZYSZŁEGO kotła, tyle że nie wiem jaki kocioł dokładnie będzie...

I tak: dom ma pow. ok 160m2 (190m2 po podłodze z garazem), kubatura ok 700m3; kocioł pewnie będzie ok 20-25kW na ekogroszek, z podajnikiem. Umieszczenie komina niejako implikuje jego max wysokośc 6-6.5m (przekroje w dzienniku budowy, możecie ocenić). Zastanawiam się czy komin fi20 będzie w porządku?

I druga kwestia, komin do kominka...moc kominka na chwilę obecną nieznana;) ale pewnie będzie jakiś standard (czyli chyba 10-14kW); wysokość komina wychodzi ok 8m...

Z góry dzięki za wszelką pomoc!:)

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zadzwoń do kominiarza, albo jedz do najbliższego składu PSB. Ewentualnie możesz skontaktować się z regionalnym przedstawicielam Schiedel Polska. Jak właśnie tak zrobiłem właściciel PSB gdzie kupowałem wszystko przy mnie dzwonił i pytal przedstawiciela. Swoją drogą między fi 16 a fi 20 jest może 500 PLN różnicy w cenie, wiec przy takiej inwestycji jak budowa sprawa jest chyba oczywista. Jak bedziesz mial słaby ciąg w kominku, to bedziesz miał często malowanie i czyszczenie wkładu. Sam policz

Fakt, około 500 zł różnicy...

Jeszcze pytanie z drugiej strony...o komin do kotła na ekogroszek; kocioł jak pisałem ok 20-25kW, kalenica wysoka na 7.9m, komin niestety przy ścianie zewn wiec estetycznie (i konstrukcyjnie bezpieczniej) jest go obniżyć. Myślałem nad 6m jednak obok bedzie "kalenica lukarny" na takiej wysokości i dałbym powiedzmy 6.3-6.5m. Czy to nie będzie za mało?

Dodam że komin od str zachodniej, dach dwuspadowy z kalenicą na lini powiedzmy pn/zach - pd/wsch; odleglosc komina od kalenicy ponad 4m...

Stanęło na kominach Schiedla do kotła i do kominka ze wzgl. na dobrą cenę.

Mam natomiast pytanie odnośnie połączenia kominka do komina...poniżej rzut parteru, kominek jest między salonem a jadalnią, jednak ze względu na tą ścianę na środku zostanie niestety trochę przysłoniety (wizja lokalna:)). Pojawił się pomysł by kominek przesunąć pod tą ścianę o szer. 1m między salonem a kuchnią/jadalnia.

http://images48.fotosik.pl/288/84084f657b13cad5med.jpg

I tu moje pytanie: czy jest taka możliwość? Wiąże się to z tym że komin musi pozostać w miejscu jak na projekcie i wylot spalin szedłby od kominka pionowo do stropu i następnie w poziomie przy podciągu (nad sufitem podiweszanym) do komina (odległość 2m)...

Czy to będzie prawidłowo działać? Czy takie podłączenie byłoby wogóle dopuszczalne?

• 6 months później...
Jak eniu mozesz sie pewnie domyslic wygladajac za okno, jest zima. Co za tym idzie rynek budowlany zamiera z czego wynika spadek sprzedaży. W sezonie moge sie pochwalic wysylka na teren calego kraju siegala do 400 kominow miesiecznie. Zainteresowanie naszym produktem jest najlepszym potwierdzeniem wysokiej jakosci oraz konkurencyjnej ceny sprzedawanym produktow.

Jak eniu mozesz sie pewnie domyslic wygladajac za okno, jest zima. Co za tym idzie rynek budowlany zamiera z czego wynika spadek sprzedaży. W sezonie moge sie pochwalic wysylka na teren calego kraju siegala do 400 kominow miesiecznie. Zainteresowanie naszym produktem jest najlepszym potwierdzeniem wysokiej jakosci oraz konkurencyjnej ceny sprzedawanym produktow.

jak i brakiem świadomości narodu...:)

Eniu mozesz mi odpowiedziec na pytanie, czemu praktycznie kazdy projekt nowo budowanych domow zaklada zastosowanie kominow schiedla ?

zastanawiam się nad tym przy każdym pękniętym trójniku przyłączeniowym.

Architekci są mało wiarygodni w kwestiach kominowych. Mam na myśli tych ,którzy rysują komin z dala od kalenicy , w różnych zakamarkach dachu.Mam nadzieję , że wiesz czym to skutkuje. Mam też na uwadze tych architektów ,którzy rysują wyczystkę na miejscu kominka ,lub w sypialni za łóżkiem.

Marketing Schidla jest dla nich ważniejszy od elementarnej wiedzy dotyczącej budowy komina

Gdyby Schidel zadbał o wiedzę budowniczych tak jak zabiegal o architektów ,nie byłoby tylu problemów.

Ale pomijajac niewiedze architektow i marketing, majac do wyboru klasyczny murowany komin z cegiel, system kominowy z wkladem ceramicznym i komin z kwaski. W tej chwili systemy ciesza sie najwieksza popularnoscia, dlaczego ?

Odnosnie peknietych trojnikow - najczesciej wynika z bledow przy montazu. Niektorzy fachowcy sa tacy, ze potrafia polaczyc wklad ceramiczny na stale z obudowa. A przy tym zapieraja sie, ze takich kominow postawili juz dziesiatki i wiedza jak to sie robi.