Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z bali

w_daniel4

Recommended Posts

Witam!

Zamierzam kupić dom z bali, który ma około 60 lat. Gdyby ktoś mógł mi doradzić na co zwrócić uwagę przy oglądaniu jego stanu technicznego, z jakimi usterkami mogę się spotkać, i jakie są najczęstsze "kwiatki" które pojawiają się juz po kupnie, będę wdzięczny

po pierwsze to podwalina z zasady jest do wymiany więc trzeba będzie kupić materiał na nią

patrz na węgła ściany od wewnątrz najbardziej narażone są narożniki w mokrych pomieszczeniach typu kuchnia jeśli jest tynk to go skuj i obadaj

belki pod oknami też nie są w najlepszym stanie jeśli drewno jest w tym miejscu skorodowane do trzech belek w duł to jest kłopot bo trzeba będzie wymienić a to już są koszta tolerancja na korozję to tak 5-6 cm przy balu 20cm to jeszcze ujdzie i można wtedy przysztukować wstawkę.

dobrze przepatrzeć czy dach nie zacieka lub nie zaciekał i czy wieńcowa jest nie podgniła

na krokwie nie masz co liczyć że da się uratować

Jeśli dom jest w miarę zdrowy to niema większych niespodzianek, przy rozbiórce trzeba uważać na zamki bo lubią się łamać nie w całości ale zawsze jakiś kawałek może odpaść. Wieńcowa przy ściągani morzę strzelić i z nią trzeba ostrożnie się obchodzić a tak po za tym to bułka masłem :)