Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewn?trzne: gipsowe czy suche ??

Recommended Posts

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów. Co radzicie: mam ściane Porotherm 44 P+W + ciepła zaprawa (bedzie bez docieplenia), postawiona w miare równo (no bez przesady :wink: ), do tego planuję wstawic okna drewniane i mam dylemat:

1. robic tynki gipsowe z agregatu za cenę około 19-20 zł/m2 (R+M)

2. robic suche tynki z płyt kartonowo-gipsowych za cenę ????? i tu prosiłbym też o podanie, ile za takie suche tynki płaciliscie/będziecie płacić.

Planuję i tak wykonanie sufitów podwieszanych w całym domu. Prosiłbym o opinie zarówno osób które maja już to za sobą (uwagi "eksploatacyjne", wykonawcze), jak równiez osób, przed którymi to zadanie jeszcze jest, a wnikliwie zapoznawali się z tym tematem.

Jednocześnie chciałem spytac, czy to prawda, że tynków gipsowych nie można malować, przez pewien dość długi czas (pół roku).

Wykonawcy tynków gipsowych zachwalali mi je m.in. jako "oddychające" :D (znów to magiczne słowo) i krytykowali suche tynki, tu muszę zacytować :D "za nimi słychac łażące robactwo" :D :D. Zwolennicy płyt k-g, zachwalali je jako tynki nie wymagające wody (dalszy wpływ wilgoci), oraz jako docieplenie konstrukcji (?). Rozrzut cenowy był tu ogromny. Nie wiem też, czy jesli kłaść płyty k-g, to na packi czy na ruszcie. Jesli chodzi o tynki gipsowe, to czy popularny KNAUF czy np. ktos inny - Optirock ???, Lafarge, Nida.

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

na twojm miejscu ( oczywiscie dobrymi radami jest wybrukowana droga do piekla) dalbym tynki gipsowe z agregatu, porownaj cene robocizny za jedno i drugie + ceny materialow. jedynie w miejscach gdzie nie ma scian murowanych plyte G-K + scianki dzialowe rowniez z G-K. oczywiscie sa przeciwnicy takiego rozwiazania.