ronin 07.02.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów. Co radzicie: mam ściane Porotherm 44 P+W + ciepła zaprawa (bedzie bez docieplenia), postawiona w miare równo (no bez przesady ), do tego planuję wstawic okna drewniane i mam dylemat: 1. robic tynki gipsowe z agregatu za cenę około 19-20 zł/m2 (R+M) 2. robic suche tynki z płyt kartonowo-gipsowych za cenę ????? i tu prosiłbym też o podanie, ile za takie suche tynki płaciliscie/będziecie płacić. Planuję i tak wykonanie sufitów podwieszanych w całym domu. Prosiłbym o opinie zarówno osób które maja już to za sobą (uwagi "eksploatacyjne", wykonawcze), jak równiez osób, przed którymi to zadanie jeszcze jest, a wnikliwie zapoznawali się z tym tematem. Jednocześnie chciałem spytac, czy to prawda, że tynków gipsowych nie można malować, przez pewien dość długi czas (pół roku). Wykonawcy tynków gipsowych zachwalali mi je m.in. jako "oddychające" (znów to magiczne słowo) i krytykowali suche tynki, tu muszę zacytować "za nimi słychac łażące robactwo" :D. Zwolennicy płyt k-g, zachwalali je jako tynki nie wymagające wody (dalszy wpływ wilgoci), oraz jako docieplenie konstrukcji (?). Rozrzut cenowy był tu ogromny. Nie wiem też, czy jesli kłaść płyty k-g, to na packi czy na ruszcie. Jesli chodzi o tynki gipsowe, to czy popularny KNAUF czy np. ktos inny - Optirock ???, Lafarge, Nida. Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 07.02.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 na twojm miejscu ( oczywiscie dobrymi radami jest wybrukowana droga do piekla) dalbym tynki gipsowe z agregatu, porownaj cene robocizny za jedno i drugie + ceny materialow. jedynie w miejscach gdzie nie ma scian murowanych plyte G-K + scianki dzialowe rowniez z G-K. oczywiscie sa przeciwnicy takiego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 08.02.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Możesz dać tynki wapienne też oddychają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 09.02.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Miałem ten sam dylemat i koniec końców zdecydowałem się GK na kleju. Głownym czynnikiem była tu kasa, ponieważ tynki gipsowe maszynowe z robocizną to min 18 zł/m2.Płytę na kleju położe sam za ok 11 zł/m2, co na całości pozwoli zaoszczędzić ok1600 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts