Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplić białe meble

giannanannini

Recommended Posts

witam! jestem tu nowa, zarejestrowałam się bo mam jeden dość spory problem...

jestem osobą która kocha ciepłe kolorki, mój dotychczasowy styl to coś na kształt zachodu słońca, egiptu i ciepłych krajów, pomarańcze, brzoskwinie itp.

jestem zmuszona wywalić moje mebelki i nie stać mnie na nowe, dostałam od mamy białą dużą 3 drzwiową szafę, do tego komodę (z której mam zamiar zrobić toaletkę) i łoże sypialniane... trochę mi się to gryzie na tle moich pomarańczowych ścian i panterkowych dodatków więc chciałabym to jakoś pozmieniać, do remontu jeszcze sporo czasu, wiem że podłogi będę robić panelowe, ścianom przyda się gipsowanie więc i kolor można zmienić ale na jaki... jak to wszystko spójnie ułożyć żeby nie zrobić "wioski", jakie dołożyć dodatki żeby nie było zbyt surowo i zbyt drogo... proszę o pomoc i ewentualnie jakieś zdjęcia...

meble są dość stare, ale w dobrym stanie poza tym oklejanie nie wchodzi w grę bo nie są moje a mojej mamy.

zastanowię się nad okleinami na ścianę ale kompletnie nie wiem jakie, chodzi mi o kolory bo wzór sobie dobiorę wg uznania...

no przecież napisałam w pierwszym poscie jakie to są konkretnie meble: 3drzwiowa szafa, komoda/toaletka i duże sypialniane łoże, wszystko jest w białym kolorze i dlatego pomarańczowy kolor mi się z tym gryzie... myślałam o czymś amarantowym albo fiolecie... sama nie wiem

Pytając jakie miałam na myśli ich styl. Np. do mebli z lat 60 -70 mogłabyć dobrać takie fajne tapety w klimacie. Piszesz, że lubisz ciepłe, intensywne kolory, więc sądziłam, że przy takich chesz zostać. Nie wiem, czego od nas oczekujesz. Tak naprawdę białe meble mogą pasować do każdego koloru ...

postaram się zrobić zdjęcia i dodać bo widzę że wizja się nie sprawdza.

Darcy ja nie miałam na myśli amarantowych mebli do pomarańczowych ścian... chodziło mi że teraz mam pomarańczowe ściany i panterkowe dodatki a myślę o przemalowaniu ścian na amarant albo fiolet do tych białych mebli- wtedy pomarańcz i panterka zostaną wykluczone...

Wg mnie białe meble pasują do każdego koloru. Jeśli pomarańcz z białym jest trochę za mdły dla Ciebie, to może daj nalepki samoprzylepne na mebelki. W necie jest obecnie dużo firm wysyłających takie ozdoby, wyszukaj tylko aby nadawały się na meble i aby dość łatwo było je, gdy się znudzą, odkleić bez śladu. Daj np. czarne lub brązowe naklejki. Jeśli na ścianach będzie amarant, daj naklejki jakieś różowe lub o kilka tonów jaśniejsze od ścian, jeśli sciany będą dość ciemne. Firmy z naklejkami mają dużą paletę barw.

• 2 years później...

jak dla mnie białe meble to skarb, zazdroszczę CI takich skarbenków i zostawiłabym białe :)

ja kocham biały kolor i jak zobaczyłam w salonie meblowym meble bielone w dodatku sosnowe to się zakochałam i jak tu nie kupić ;)

meble doktór, naturalna sosna, wszystko przemawiało za kupnem :) maż się zgodził :D najważniejsze :) i teraz mm mebelki już w salonie :) póki co mężuś o wymianie kuchni nie chce słyszeć ale kwestia czasu :D

pozdrawiam !

jak dla mnie białe meble to skarb, zazdroszczę CI takich skarbenków i zostawiłabym białe :)

ja kocham biały kolor i jak zobaczyłam w salonie meblowym meble bielone w dodatku sosnowe to się zakochałam i jak tu nie kupić ;)

meble doktór, naturalna sosna, wszystko przemawiało za kupnem :) maż się zgodził :D najważniejsze :) i teraz mm mebelki już w salonie :) póki co mężuś o wymianie kuchni nie chce słyszeć ale kwestia czasu :D

pozdrawiam !

zgodzę się z przedmówczynią, białe elementy są najlepsze :) jeśli nie chcesz nic robić z meblami to zainwestuj w fajne zasłony, jakąś narzutę na łóżko, lampę z abażurem w kolorze ścian i dużo poduszek