Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za utwardzenie drogi?

GrzegorzS

Recommended Posts

Grzegorz

mi gmina zrobiła 80 m drogi, porzadnie utwardzona wykorytowana , zrzucili cos z huty....wiem ze ten odcinek kosztował 4 tys zł :o

teraz prywaiarz zrobił wycene innej drogi dł..około 250 m...i cena jest mniejsza 9 tłuczen) kosztuje 7 tys

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Około 50x3.2 m.

Korytowanie na 20-40 cm - 4 robotników, dwa dni po 10 godzin, po 6 zł na godzinę, ziemie rozplantowali taczkami po działce.

Gruz - z kamieniołomów (kliniec 0-10cm) 5 MAN'ów po 10 m3 po 400zł za samochód.

Rozgarnianie tego co nawieźli koparką 20 min - 70 zł bez targowania bo trzy razy więcej zajął dojazd.

Razem 2550zł

Wnioski - korytowanie koparką byłoby o wiele tańsze, ale łopatami wyszło wszystko w kancik i rozplantowanie w dołki taczkami też się liczy. Koparka by mi działkę rozbabrała.

Firma za tę robotę chciała 7 tys!

Bardzo porządna robota , życzę by służyła jak najdłużej ( droga ) lecz ja chyba nie zafunduję gminie takiego suwenirku , w końcu to jest gminna droga , jak wpompuję taką kasę a za miesiąc rozkopią mi takie cudo bo akurat przypomną sobie że czegoś zapomnieli zakopać to serce mi pęknie. Wysypię żużel pod spód, a na wierzch dam trochę żwiru żeby nie było czarno i po ptokach .

Pozdrawiam :D :D :D

Podam wam cene ile my dzisiaj zaplacilismy.

Droga prywatna 80m dlugosci na 5 m szerokosci, korytowana na 50 cm. W sumie 215 m3 humusu zostalo zdjete.

Warstwa piasku hutniczego na 20 cm: 549zl

10 wywrotek MAN kruszywa betonowego (20 ton na wywrotke) 1800 zl

10 wywrotek Kamaz kruszwa betonowego (12 ton na wywrotke) 1600

Koparka Catepillar korytowanie, ugniatanie (bardzo dobra robota) dwa dni porzadnej pracy 3200

Koszt kruszywa betonowego 20 zl/tona

Troche kasy poszlo, ale droga bardzo dobrze zrobiona