Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa źródła i dwa obiegi CO ???

jarus

Recommended Posts

Witam

Planuję w domu wykonać instalację CO. Wymyśliłem sobie, że będą dwa obiegi: podłogówka i kalaryfery, którymi będę mógł niezależnie sterować, tzn załączać np. obieg podłogówki wcześniej niż kaloryfery. W instalacji będą dwa źródła ciepła: piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym.

Niestety instalatorzy odradzają mi takie rozwiazanie, tłumacząc m.in. , że nie będzie można sterować temperaturą podłogówki gdzy będzie pracował kominek lub bardzo wysokimi kosztami sterowania !

Mam pytanie czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie lub posiada wiedzę na ten temat.

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.

--

Pozdrowienia

Jarek

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie problem polega na tym, że nie wie, nie mam porównania ile więcej mnie będzie taki układ kosztował. Czy do takiego układu muszę kupić droszszy piec?

Czy wystarczy rozbudowana automatyka ze zwykłym wiszącym piecem kondensacyjnym?

Dlatego chcę dowiedzieć się jak taki układ wygląda, jakie elementy są w nim niezbędne itp.

Niestety nie znam się na instalacjach CO, a z drugiej strony nie chciałbym polegać tylko na tym co powie instalator

Pozdrowienia

Witam

Dziękuje za odpowiedź, jednakże nie planuję bufora chociażby ze wzgledu na brak miejsca w kotłowni.

--

Jarek

Witam nie będziesz zadowolony z eksploatacji instalacji c.o w której współpracuje kominek z płaszczem wodnym i piec gazowy jeżeli nie przewidzisz zastosowania bufora ciepła a chociaż namiastki zbiornika buforowego o mniejszej pojemności powiedzmy 500 l zawsze są inne możliwości umiejscowienia takiego zasobnika np garaż

p.s:

zajrzyj na wiadomości prywatne

pozdrawiam

warto i nie warto na forum jest masa takich dyskusji - w kolejną awanturę nie dam się wciągnąć - ja uważam że warto sam mam i sobie chwalę.

jeżeli jest bufor to trzeba solidnie napalić, aby go rozgrzać.

Jeżeli wrzucimy dwie szczapki to nie nagrzejemy 500l wody wtedy lepiej bez bufora -ale wtedy chyba lepiej odpuścić sobie płaszcz wodny - zwykły kominek powietrzny będzie lepszy

Jeżeli będzie się palić np cały dzień sobota - niedziela to bufor jest niezbędnym i najlepszym rozwiązaniem pod słońcem.

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Witam

Nie chcę rozpoczynać kolejnej awantury o wyższości burora lub nie :) Wg mnie przy przewidywanym sposobie ogrzewania bufor raczej zbędny ale to już raczej inny temat.

Głównym tematem tego wątku jest czy da się wysterować instalację z 2 źródłami ciepła i dwoma niezależnymi obiegami !!!

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Mam kupiony

1. piec Viessmanna 2-funkc, kondens. z zasobnikiem 120l

2.kominek Lechma z PW 15kW

Czy kominek może oprócz grzania CO, grzać równieć CWU? Takie było założenie, a teraz hydraulik mówi, że się nie da. Sam wybrał piec i zasobnik!

Sprawa oczywiście "na wczoraj".

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Mam kupiony

1. piec Viessmanna 2-funkc, kondens. z zasobnikiem 120l

2.kominek Lechma z PW 15kW

Czy kominek może oprócz grzania CO, grzać równieć CWU? Takie było założenie, a teraz hydraulik mówi, że się nie da. Sam wybrał piec i zasobnik!

Sprawa oczywiście "na wczoraj".

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Specjalistą od kominków nie jestem, wystawiałem się jednak ze swoimi produktami na targach Instalacje 2010 właśnie z firmą Lechma oraz producentem sterowań kominkowych Tatarek. Z luźnych rozmów pamiętam,że można kominkiem grzać CWU.

Podam Ci stronę tatarka, bo przypuszczam,że ich sterownik masz zamontowany na kominku:

http://www.tatarek.com.pl

kliknij do pobrania, dalej instrukcje...

poszukaj instrukcji od Twojego typu sterownika i sprawdź, czy nie ma schematów. Na targach Tatarek miał taki duży baner i w zależności od typu sterownika kominkowego było rozrysowane prowadzenie instalacji.

Dzwoń ewentulanie do Lechmy i Tatarka, są tam kompetentne osoby, które powinny udzielić odpowiedzi na Twoje pytanie.

Sterowanie to jeden problem, ale jest jeszcze podłączenie hydrauliczne - da się ale trzeba trochę pokombinoważ z zaworami zwrotnymi aby woda grzewcza trafiła tam gdzie ma trafić. Daje się zrobić.

Problem jest ze wspódziałaniem automatycznym tego układu. Trzeba wyłączyć kocioł bo jak spada temperatura w zasobniku to kocioł zaczyna ją grzać i zrobi to szybciej nie czeka na kominek. Można kombinować z przekaźnikami aby blokować kocioł gdy jest napalone w kominku, mozna tez ręcznie.

Zastanów się czy warto tak kombinować może jak będzie grzało C.O. z kominka to wystarczy - wielu użytkowników szybko zniechęca się do palenia w kominku.

Piotr