Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie domku drewnianego kozą?

kadra

Recommended Posts

wybudowałam drewniany domek pow 25mkw. Zaizolowałam wełną foliami, wszystko jak trzeba. Czy ogrzewanie takiego domku kozą jest bezpieczne? Jak zabezpieczyć "kąt" w którym będzie stała koza? komin chciałabym wyprowadzić ścianą, aby nie dziurawić dachu - czym ta dziura w ścianie ma byc zabezpieczona przed przegrzaniem/zapaleniem?

K

• 3 weeks później...

Mam drewniany dom letni ok 70m2 ogrzewany kozą. Dom kupiłem gotowy i był bez komina, a budowa komina w środku oznaczała za dużą ingerencję w konstrukcję ,więc został wybudowany na zewnątrz, komin z cegły klinkierowej z wkładem z rury stalowej kwasowej. Przejście przez ścianę zrobione z rury ceramicznej osadzonej na piance a w środku luźno rura z kwasówki idąca do kozy. Koza oddalona od ściany o jakieś 50-60cm, na drewnianej podłodze płyta osb 1mx1m na którą położyłem terakotę, na ścianie płyta gipsowa kręcona bezpośrednio do boazerii a na płytę płytki gipsowe elewacyjne - imitacja kamienia. Też miałem obawy ppoż ,ale drugi rok palę i jest ok. Na taką powierznię mam kozę 6 KW, i to JEST ZA DUŻO jak dla mnie, po 2 godzinach palenia w pomieszczeniach na dole jest 25-28C. Ciężko mi wyobrazić rozpalenie tego w 25m2, może są mniejsz kozy.. A może ja palę mało oszczędnie. Oto moja koza:

http://www.ebuduj.pl/sklep/images/samson6.JPG

Nie mam możliwości teraz ,ale wieczorem postaram się wrzucić fotkę komina i jak wyszło w środku.

Pozdrawiam, Maciej.

Nakłady inwestycyjne na okazjonalne ogrzanie 25 m2 przy pomocy kozy, komina, zabezpieczeń, etc. wydają się być mocno zawyżone.

A może elektryczny grzejnik 2 kW w formie kominkowej za 1500,- zeta, bez dymu, opału, komina za to z programatorem temperatury i czasu ( + pilot ) ?

Nakłady inwestycyjne a ogrzewanie okazjonalne "prundem" to jednak chyba zdecydowany + na korzyść tego drugiego !

Pzdr

J

PS

.. ja osobiście nie spotkałem się z kozami o mocy 3-4 kW, a taka byłaby potrzebna, a jak kolega Iglo napisał jest za GORĄCO !

... no chiba że Koleżanka ...hi, hi, hi akty maluje !?

Edytowane przez Jerzysio

• 4 weeks później...

Panowie bardzo dziękuję za odpowiedzi

Iglo twoja koza wyszła pięknie, naprawdę bardzo przytulne sprawia wrażenie...

Najmniejszą kozę jaką znalazłam to 5kw, wiem, ze to za dużo, ale domek budowałam sama, więc jest jaki jest tzn raczej zimny - konstrukcja drewniana, na zewnątrz obiciówka drewniana 2cm, w konstrukcję wsadziłam wełnę 10cm, od wewnątrz - boazeria. Oczywiście dwie folie: wiatroizolacja i od wewnątrz paroizolacja... No wiec straty ciepła pewnie będą duze, dlatego boję się trochę używać prądu bo drogi jest..., A w kozę to wrzucam jak leci - drewno, brykiety...

Jak obliczyć ile będzie mnie kosztowało grzanie prądem przy takiej konstrukcji i kubaturze?

• 1 year później...
No własnie, jak to jest z ogrzewaniem domu drewnianego - z bali. Wszystko z drewna, strach sie bać. Wprawdzie mi mówili, że drewno jest ciosane, suszone i pociągniete jakimś zabezpieczeniem, ale jakoś nie do konca jestem przekonana. Co zrobić, żeby zabezpieczyć jak najlepiej i jakie ogrzewanie jest najbezpieczniejsze? jestem na etapie planowania, więc wolę mieć tą kwestie zawczasu przemyślaną.

• 3 weeks później...

Witaj,

Co prawda nie koniecznie do tematu wątku, ale chcę zbudować sobie domek z drewna mały i tani, do mieszkania całorocznego. Chce dopytać, jak Twój się sprawdził. Jeśli można zapytać to także, ile zapłaciłaś, i jak koszty ogrzewania.

Pozdrawiam

I.

• 2 years później...

Witam,

Ponawiam pytanie o izolacje. Przy szkieletach spotkałem się z tym, że do ścian przykręcają za piecem płyty farmacel. Dwie warstwy i to podobno wystarcza.

Trafiłem też na info o płytach izolacyjnych stosowanych przy budowach kominów. Islorath, Tedoka, Brula. Ale nie ma nigdzie informacji o zastosowaniu tych izolacji w domach z bali. Wszędzie co znajduję, to wykorzystują to do izolacji ścian w domach murowanych.

Wiadomo że jak zadzwonię do producenta czy dystrybutora, to powie mi że się nadają. Ale nie o taką opinię mi chodzi.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane, to proszę o informacje.

• 1 year później...
wybudowałam drewniany domek pow 25mkw. Zaizolowałam wełną foliami, wszystko jak trzeba. Czy ogrzewanie takiego domku kozą jest bezpieczne? Jak zabezpieczyć "kąt" w którym będzie stała koza? komin chciałabym wyprowadzić ścianą, aby nie dziurawić dachu - czym ta dziura w ścianie ma byc zabezpieczona przed przegrzaniem/zapaleniem?

K

I jak zrobiles, bo stoje przedtym samym dylematem?

Tak wyszło w środku (moja robota)

http://i3.fmix.pl/fmi2185/6b0f5580001e76484af28642

O tak wyglądał komin w trakcie budowy (poszedł dużo wyżej:

http://i2.fmix.pl/fmi1414/bc6e7b2c002bafb34a6acaaa

Stary kotlet, fakt...Ale jak patrzę na tą czarną rurę przechodzącą przez deski domu, zastanawiam się czy on jeszcze stoi?!

Stary kotlet, fakt...Ale jak patrzę na tą czarną rurę przechodzącą przez deski domu, zastanawiam się czy on jeszcze stoi?!

Z tego co wywnioskowałem z opisu autora to ta rura którą widać na zdjęciu jest ceramiczna a dopiero przez nią przechodzi rura metalowa.

Osobiście znam kilka osób które grzeją drewniany dom kozą. Najważniejsze to żeby zrobić to z głową.

Z tego co wywnioskowałem z opisu autora to ta rura którą widać na zdjęciu jest ceramiczna a dopiero przez nią przechodzi rura metalowa.

Osobiście znam kilka osób które grzeją drewniany dom kozą. Najważniejsze to żeby zrobić to z głową.

Też uważam, że koza w drewnianym domu to żaden problem...Jednak rura "na piance" nie robi na mnie pozytywnego wrażenia...

• 3 weeks później...
Koza w drewnianym domku nie stanowi problemu czy zagrożenia pod warunkiem, że będziemy zaglądać co jakiś czas do jej wnętrza. My czyszczenie rury, która jest w pokoju, tej bezpośrednio wychodzącej z kozy, robimy dwa razy do roku, ponieważ tam się też n=co nieco osiada i nie chcemy mieć efektu cofnięcia w mieszkaniu. Pod kozą mamy płytki (poza tym są panele, ale ponad metr od pieca). Tył izolują specjalne płytki ścienne, imitujące kamień. Jak do tej pory koza sprawuje się znakomicie.