Gość ciekawska 07.02.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Witam ! Czy ktoś robił w swoim domku ścianę z cegły - bez tynkowania ? Jak coś takiego wygląda ? Czy mogłabym gdzies to zobaczyć - może ktoś ma jakieś zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jabandushi 07.02.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 jestem zdeklarowanym fanem surowej cegły i mam jej w domu sporo.Jeśli mogę Ci coś doradzić to wybierz cegłe , która wygląda na ręcznie formowaną /ja miałam holenderską/, która daje efekt starego muru.Fajnie wygląda jeżeli zestawić ją z jasną ścianą lub tunkiem strukturalnym.Szczególnie dobrze wygląda, jeśli jest oświetlona światłem bocznym np. kinkietami gipsowymi, które w dodatku możesz pomalować jak chcesz!Ale pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością /najlepiej wygląda jedna ściana w pomieszczeniu/ bo inaczej zafundujesz sobie zamczysko.Nie radzę malować pustaków-wygląda to fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ciekawska 08.02.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Dzieki za informację. Chciałabym właśnie sobie zrobić taką jedną ścianę w pokoju i chciałabym jeszcze przy tej ścianie postawić kominek i chyba wtedy powinien być obłożony jakimś jasnym tynkiem, bo gdyby go obłożyć jakimś kamieniem - to już chyba byłoby za dużo. Jak myślisz ? Może w swoim domu też masz kominek na takiej ścianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 08.02.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Do tego celu nadaje sie cegla rozbiórkowa najlepiej stara(poniemiecka) jedyny mankament to trzeba ja czyścic.Piaskowiec przy takiej cegle wygląda super.mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazka 08.02.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Na cegłę poniemiecką z rozbiórki nie mam szans - już prędzej chyba znajdę tu u nas (podkarpackie) taką starzoną, może tę holenderską.A ten kominek z piaskowca ( janego ?) to faktycznie chyba dobrze będzie wyglądał przy takiej ścianie.Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jabandushi 09.02.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Ja mam tą szczęśliwą sytuację, że kominek mam po przeciwnej stronie tej ściany. Kominek jest też z cegły /ciemnej/ pilastry mam z jasnego piaskowca a blat pod kominkiem jest z kremowo/żółtego marmuru. Nie radzę robić żadnego jasnego tynku przy samym kominku, bo nie nadążysz ze sprzątaniem, natomiast fajnie będzie wyglądać jasny przecierany tynk strukturalny na czopuchu.Łączenie kamienia z cegłą to już wyższa szkoła jazdy, może Cię zgubić chociażby kolor spoin, które trzeba dobrać.Nie wiem skąd jesteś, ja jestem z bliskich okolic Poznania i cegłę, którą mam w domu/ kilka odcieni/ kupowałam w Baranowie pod Poznaniem w firmie Budmar /tel 61 814-26-10/ jeżeli dobrze pamiętam oni są przedstawicielem na Polskę producenta tych cegieł. Jeżeli zostawisz gdzieś swoje namiary a mi uda się skombinować cyfrówkę, to prześlę Ci zdjęcia kominka i ścian z cegły. -pozdrawiam- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 10.02.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 A może znacie jakieś adresy stron internetowych gdzie można przejrzeć jakieś zdjęcia na których taka ceglana ściana jest widoczna w pomieszczeniach?Ja również chciałem taką mieć, ale oboje z małżonką zastanawiamy się nad dodatkami wykończeniowymi, które dobrze współgrałyby z całością.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazka 10.02.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 Jabandushi - bardzo ogromnie proszę o takie zdjęcia !! Nie mogę nigdzie nic takiego znaleźć, a taką ścianę widziałam tylko przez moment w jakimś filmie w telewizji.Mój dom jest w podkarpackim - Jarosław. Mój e-mail : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdah 12.02.2004 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 na razie nie planuję ściany z cegieł ale chcę żeby komin w pokoju był nieotynkowany co w sumie da podobny efekt. zastanawiam się czy nie zrobić tego również w kuchni (kuchnia jest otwarta na pokój i jadalnię). Co myślicie o cegle w kuchni, nie będzie zbyt surowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabandushi 14.02.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 wprost przeciwnie! cegła w kuchni daje wrażenie przytulności, oczywiście jeżeli to nie będzie cegła sprzedawana w marketach , która trzyma parametry do dziesiątej części milimetra. Jeżeli stwiardzisz, że Ci się nie podoba to zawsze możesz ją przemalować i przetrzeć wymieszanymi barwnikami z wodą, które wydobędą wszelkie nierówności. Ja zrobiłam tak w pokoju, do którego mąż/samowolnie/ wybrał cegłę znacznie ciemniejszą, niż miała być pierwotnie. p.s oczywiście bezkonkurencyjna jest stara cegła pochodząca z rozbiórki ale taką malować to grzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula73 09.03.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Jabandushi, jesli mozesz to bardzo prosze przeslij mi swoje zdjecia tej sciany ceglanej i kominka. Ja kupilam plytki z piaskowca z drobinkami piasku, cieniowame czerwono czarne w castoramie. I planuje je polozyc na sciane z kominkiem i wlasnie nie wiem z czego ten kominek powinien byc. Myslalam o Dovre tynkowanym bielonym ale bedzie sie brudzic. Piaskowiec bylby super ale tez tak jak Ciekawska boje sie "zamkowego" przeladowania. No i problem ktory sie pojawil ostatnio to z czego parkiet. jaki kolor w ogole. Zachwycilam sie debem lekko wpadajacym w żółć, miod, ale chyba z czerwienia cegiel nie bardzo bedzie. Dodam ze mam okna plastkowe w kolorze mahon (ciemne bordo). Anula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
texxass 09.03.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 jabandushi ja też poprosze o zdjęcia tej ściany i kominka[email protected]z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 11.03.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Czy spotkał się ktoś z was z podłogą zrobioną z cegieł?Widziałem taką na zdjęciach - wygląda bardzo dobrze, ale trochę obawiam się trudności ze sprzątaniem takiej podłogi (porowatość cegieł jest dość duża). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbusiowa zona 13.03.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 A moze powiecie mi czy taka cegle recznie formowana (ktora sie troche przeciez kruszy) da sie czyms zaimpregnowac? Ale tak zeby nie stracila tego naturalnego uroku. Jestesmy w trakcie robienia murkow miedzy szafkami w kuchni. Chcielibysmy zeby sie nie kruszyly za bardzo i zeby nie przyjmowaly tluszczu - bo w kuchni to roznie bywa. Cegielki sa mocno chropowate nierowne - i dlatego sie nam tak podobaly Ma ktos pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 15.03.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Witam - wątek cegiełkowy - to piszę Mamy ściankę z cegły w pokoju - nam się podoba ale nie musi - pasuje do domu na wsi http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=121&beg=25 Kawałek widać - a tutaj jest jeszcze nie "zagospodarowana" http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=107&beg=21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mak 16.03.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Witam - wątek cegiełkowy - to piszę Mamy ściankę z cegły w pokoju - nam się podoba ale nie musi - pasuje do domu na wsi http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=121&beg=25 Kawałek widać - a tutaj jest jeszcze nie "zagospodarowana" http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=107&beg=21 Sorry, ale Ty chyba nie widziałas ściany z cegieł. Ja mam w mieszkaniu ścianę z cegieł z rozbiórki (przedwojenne) i o to chodzi w tym wątku. Nierówne powierzchnie i nierówna fuga cementowa. Twoje są zbyt grzeczne i marketowe i wogóle bez sensu nazywać to cegłą, raczej klinkierem ozdobnym. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdah 16.03.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 każdy ma takie cegły jakie lubi a o gutach się nie duskutuje. krytyka natomiast ma sens gdy jest konstruktywna a ta powyżej zdecydowanie taka nie była, najwyżej sprawiła komuś przykrość. oorbusiowa żono , z takiej nierównej i chropowarej cegły chcemy zrobić kominek, pan polecał nam jakieś impregnaty, ale dokładnie nie wiem jakie. Wiem tylko, że istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 17.03.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Witam. Jak to wygląda możecie zobaczyć na stronkach:http://www.camelot.plRestauracja co prawda, ale wygląd ten sam. Cegła z rozbiórki sąsiednich wyburzanych, przedwojennych i raczej carskich kamienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts