Jan P. 08.07.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Łata i krokiew będą gniły. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 08.07.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 jak najbardziej prawidłowe rozwiązanie, pas nadrynnowy mógłby być i nic gnić nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 08.07.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 RPilski, śniegu nawieje pod całą dachówkę nie tylko na okapie, później stopnieje i wypłynie pod rynną, drugie jak najbardziej prawdłowe wykonanie okapu (choć ja bym dołożył jeszcze pas nadrynnowy ) gorzej jak niektórzy magicy zamiast taśmy preforowanej, zasłaniają tę pierwszą łatę obróbką z pełnej blachy (no bo panie tą pierwszą łatę widać, i trza by ją jakoś zasłonić...) więc zasłaniają, cały wlot wentylacji i wypływ wszelkich skroplin, które z reguły lądują w podbitce i czasem na elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.07.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 Chyba nie wiecie chłopcy jak głęboko lód z rynny potrafi wsunąć się pod dachówkę czy blachę.. Czyli powinno być tak : wywinięty pas podrynnowy ,na to skropliny , łata i pas. Jak się nie wie dokładnie tylko się gdzieś usłyszało lub wyczytało w szmatławcu to proszę nie zabierać głosu. Ludzie czytają robią tak i potem płaczą i płacą za zniszczenia i poprawki.Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 10.07.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Janku klasy mistrzowskiej, o jakich płaczach i zniszczeniach ty piszesz ? rozwiązanie okapu o którym mowa jest jak najbardziej prawidłowe , wykonane w ten sposób dachy leżą dziesiątki lat i mają się świetnie, nie pisz farmazonów o gniciu , płaczu i poprawkach, mało tego większość dachów zachodniej Europy, ma rozwiązanie dokładnie takie jak przedstawione na zdjęciu, a że są jeszcze inne warianty wykonania okapu, to też się wie , a nie tylko czytało... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.07.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Tymi ręcyma się poprawiało , szczególnie po tej zimie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 10.07.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Ciekawy jestem opinii fachowców co do takiego wykonania okapu jak na tym zdjęciu http://www.dach-dom.com/img49.jpg Okap jest bez pasa nadrynnowego, a rynna jest właśnie wysoko. Wydaje mi się, że to jest ten sposób montażu, o którym pisze tomaszziolkowski. Myślicie, że przy tym rozwiązaniu może nawiać drobnego śniegu do okapu ? a ja powiem ze zle to jest wykonane ale w zupelnie innej kwestii , dachowka jest za bardzo wpuszczona w rynne , 2/3 rynny zasłoniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 10.07.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 No tośmy swoje zdanie koledzy wyrazili, jak widać każdy ma jakieś własne doświadczenia, najważniejsze abyśmy działali wszyscy tak, aby reklamacji nie było.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 11.07.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ciekaw jestem co z tą rynną zrobi zsuwający się śnieg z dachu? Oberwie ją jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 11.07.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 moze pourywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 11.07.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Jak widać po tej dyskusji niektóre rozwiązania (jak i w wielu innych zagadnieniach) mają i zwolenników i przeciwników. Ponieważ zagadnienie jest bardzo ważne spróbowałem "zaprojektować" (o ile amator może coś "zaprojektować") okap dla dachu nad moim (budowanym właśnie) domem. Będę wdzięczny za wasze opinie, czy projekt można uznać za poprawny, czy też są w nim jakieś błędy/rzeczy, które można poprawić. Przekrój okapu (wykonany w skali - no może poza obróbkami, które pogrubiłem, aby były widoczne) można obejrzeć pod poniższym adresem http://rpilski.rchomepage.com/budowa/okap_dom_v4.jpg Dach dwuspadowy. Kąt dachu 43 stopnie. Dachówka cementowa, podwójne S . Deskowanie i papa. kontrłaty 3,5x5, łaty 4x6. Krokwie 8x18. Odległości między krokwiami około 100cm osiowo. Rynny stalowe (chyba będzie Galeco 130). Przewiduję wentylację (szczelina wentylacyjny 3cm) między deskami a wełną. Przy "projektowaniu" kierowałem się informacjami znalezionymi w Internecie oraz w czasopiśmie Izolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.07.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Obróbkę pomarańczową pod papę. Fioletowa pod dachówkę na dwie łaty. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 12.07.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Obróbkę pomarańczową pod papę. Fioletowa pod dachówkę na dwie łaty. Jan. Nie jestem pewny, czy dobrze zrozumiałem. Czyli tak jak poniżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.07.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Na deski , pod papę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 12.07.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 (edytowane) Spróbuję zatem jeszcze raz - jestem w końcu tylko amatorem - nie od razu Kraków zbudowano. Czerowny kreskowany prostokąt - element wentylacyjny. Czarny kreskowany prostokąt - łata (a w zasadzie to pewnie 2 łaty jedna na drugiej). W tym rozwiązaniu skropliny nie wpadają do rynny, tylko spływają po obróbce podrynnowej. Za to w czasie roztopów, czapa lodowo-śniegowa nie dostanie się tak łatwo pod dachówkę. Czy teraz jest OK ? Dziękuję Mistrzu Janie za opinię i podpowiedzi. Chętnie zapoznam się też z opiniami innych. Edit: w tym rozwiązaniu (chociaż nie ma tego na rysunku) można by poprowadzić kontrłatę do samego okapu - bez jej skracania. Edytowane 12 Lipca 2010 przez rpilski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.07.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Ja kieruję się innymi zasadami. Wszystko co ścieka z krycia wstępnego ścieka do rynny! Należy to wykonać inaczej. Pierwsza deska deska szerokość około 18 cm opiera się na desce czołowej. Pas podrynnowy nie musi przeginać się na deski poszycia dachu (łatwy i dokładny montaż). Rynna wyżej (w najwyższym punkcie na równo z dachówkami a jak są płotki może być nawet 1 cm wyżej). Pierwsza dachówka powinna przestawać 1~2 cm za pas nadrynnowy co chroni pas przed smugami. Papa dalej tak aby wróblówka stała na papie to prawie 100% szczelności na wróblówce. Przy takim rozwiązaniu wróblówkę można zamontować w dowolnym miejscu co pozwala praktycznie idealnie wyprowadzić pierwszy rząd dachówek (bardzo ważne przy karpiówce). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 13.07.2010 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Ja kieruję się innymi zasadami. Wszystko co ścieka z krycia wstępnego ścieka do rynny! Należy to wykonać inaczej. Pierwsza deska deska szerokość około 18 cm opiera się na desce czołowej. Pas podrynnowy nie musi przeginać się na deski poszycia dachu (łatwy i dokładny montaż). Rynna wyżej (w najwyższym punkcie na równo z dachówkami a jak są płotki może być nawet 1 cm wyżej). Pierwsza dachówka powinna przestawać 1~2 cm za pas nadrynnowy co chroni pas przed smugami. Papa dalej tak aby wróblówka stała na papie to prawie 100% szczelności na wróblówce. Przy takim rozwiązaniu wróblówkę można zamontować w dowolnym miejscu co pozwala praktycznie idealnie wyprowadzić pierwszy rząd dachówek (bardzo ważne przy karpiówce). Pozdrawiam. Panie Andrzeju - dziękuję za opinię, cenne są zwłaszcza szczegóły dot. smug na pasie nadrynnowym i długości papy . Spróbuję narysować tą wersję, ale potrzebuję jeszcze jednej informacji - pas nadrynnowy jest w tym rozwiązaniu mocowany do pierwszej deski opierającej się o deskę czołową, czy mocowany jest na kratce wentylacyjnej wróblówki a pod grzebieniem wróblówki (nie wiem czy ta druga opcja tj. obróbka między grzebieniem a nad kratką jest w ogóle wykonalna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.07.2010 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Praktycznie nie wykonalna i nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia. Trzeba by stosować samą kratkę wentylacyjną a na pasie nadrynnowym grzebień. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena10 19.07.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 tylko i wyłącznie dekarzlogika:dekarz to fachowiec on patrzy na dachówkę i decydyje jak gęsto itpgwarantuję że gdy łaty przybije ci cieśla to dekarz stwierdzi że źle i robota następnajerzeli dekarz powiedział że to cieśla przybija łaty to zrezygnuj z jego usług bo albo leń albo cwaniakmój dekarz zerwał nabite łaty i nakrzyczał że niepotrzebnie robota zrobiona bo on musi po swojemu /podał 100 przyczyn/ ale to pan z 40 letnim starzem dekarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 19.07.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 "tylko i wyłącznie dekarz logika: dekarz to fachowiec on patrzy na dachówkę i decydyje jak gęsto itp gwarantuję że gdy łaty przybije ci cieśla to dekarz stwierdzi że źle i robota następna" Cieśla wycinając więźbę jeśli zna rodzaj i model dachówki to jest w stanie wyliczyć długość krokwi tak aby dachówka zmieściła się w rozstawie max i minimum zakresu krycia . Gwarantuje Ci że jak łaty nabije cieśla z prawdziwego zdarzenia to dla dekarza będzie zaszczytem pokryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts