Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonawca zwiekszył mi gabaryty domu

marek 421

Recommended Posts

Napisz coś więcej - jaki masz obecnie etap budowy (stawianie ścian czy może cieśle dopiero odkryli fuszerkę). No chyba że dom stoi wykończony i geodeta wykrył to na pomiarze powykonawczym... Masz zachowane odległości od granic działki? Generalnie za takie babole odpowiada kierownik budowy i jego ubezpieczenie.

20cm to nie jest wiele... jak dałem 15cm ocieplenia styropianu na ścianę to dom powiększył mi się o 15cm z każdej strony. Niektórzy dają już po 20cm styropianu...

ale jak dasz jeszcze styropianu to zrobi się z tych 20 ponad 30cm... Ta piwnica będzie ponad gruntem? Może masz po prostu grubsze ściany fundamentowe? Z czego będzie wykonana ściana budynku? Co z odległościami od granicy? Masz na "styk"?

makm postawione dopiero mury piwnicy .odkryłem to sam jak zamawiałem strop .wyszło troche wiecej po 20 cm ma każdej scianie

a jak grube ściany piwnicy? może da się zlicować zewnętrzną krawędź ściany piwnicy ze ścianą parteru. Potem można dać cieniej lepszego styropianu i wyjdziesz prawie na zero.

witam sciany piwnicy mam na 25cm projekt domu to lbn 01 biuro projektowe lipinscy .chba bede cicho do odbioru .potem bede myslał.

a kierownik .cóż jak wszystko podpisuje niech sie sam martwi poten a co do odległośći od granic to niema problemu ponieważ mam dom na srodku działki a ona ma 3100m2 .

więc nic nie wadzi .ajak nawet to wkoło pole ojca .

Edytowane przez marek 421

• 2 months później...
20cm to nie jest wiele... jak dałem 15cm ocieplenia styropianu na ścianę to dom powiększył mi się o 15cm z każdej strony. Niektórzy dają już po 20cm styropianu...

ale jak dasz jeszcze styropianu to zrobi się z tych 20 ponad 30cm... Ta piwnica będzie ponad gruntem? Może masz po prostu grubsze ściany fundamentowe? Z czego będzie wykonana ściana budynku? Co z odległościami od granicy? Masz na "styk"?

witam

Czy ten swoj dom odebrałeś , czy masz w trakcie budowy? ja mam własnie taki problem ze o 20 cm ( styropian ) przyczepiłs sie facet z PINB i dostałem odbioru domu i teraz mysle co z tym fantem zrobic?

Moim zdaniem. Jeśli PnB było wydane przed lipcem ubiegłego roku, to można powołać się na obowiązujące wówczas prawo, a także zapis z noweli.

Rozporządzenie w sprawie WT obowiązujące do końca lipca 2009r.

§ 9. 1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary w świetle należy rozumieć jako uzyskane po wykończeniu

powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do wymiarów otworów okiennych i drzwiowych jako

wymiary w świetle ościeżnicy.

3. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy

się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia

grubości tynków i okładzin zewnętrznych.

Jeśli z dokumentacji budowy (dziennika budowy) wynika, że ściany postawiono przed wejściem w życie noweli, to dodatkowy argument:

§ 9

4. Dla budynków istniejących dopuszcza sie przyjmowanie odległości, o których mowa w

ust. 3, bez uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin

zewnętrznych, przy czym nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio

przy granicy działki.

Ale to wszystko tylko w przypadku, jeśli zastrzeżenia dotyczą tylko odległości od granic.

Natomiast tak, czy siak,i zmiana grubości docieplenia powinna być była zaznaczona na projekcie i podpisana przez projektanta (najlepiej z adnotacją, że zakwalifikował ją jako zmianę nieistotną) – projektanta (architekta) a nie kierownika budowy.