marek 421 24.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 witam może mi ktos powiedziec co mam teraz zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.06.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Napisz coś więcej - jaki masz obecnie etap budowy (stawianie ścian czy może cieśle dopiero odkryli fuszerkę). No chyba że dom stoi wykończony i geodeta wykrył to na pomiarze powykonawczym... Masz zachowane odległości od granic działki? Generalnie za takie babole odpowiada kierownik budowy i jego ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek 421 27.06.2010 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 makm postawione dopiero mury piwnicy .odkryłem to sam jak zamawiałem strop .wyszło troche wiecej po 20 cm ma każdej scianie a kierownik cóż jak ma przyjechać na budowe to niema czasu .i mówi tak ;niech pan buduje ja narysuje; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 27.06.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Witam! art. 36a ustawy Prawo budowlane, postępowanie wg. art. 50 - 51 ust 1 pkt 3.Najlepiej porozmawiaj z projektantem niech przeprojektuje (kosztami obciąż wykonawcę), następnie zmień pozwolenie na budowę. Gorsza sprawa jeśli masz wszystko wpisane do dziennika.Pozdrawiam Flanker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.06.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 20cm to nie jest wiele... jak dałem 15cm ocieplenia styropianu na ścianę to dom powiększył mi się o 15cm z każdej strony. Niektórzy dają już po 20cm styropianu...ale jak dasz jeszcze styropianu to zrobi się z tych 20 ponad 30cm... Ta piwnica będzie ponad gruntem? Może masz po prostu grubsze ściany fundamentowe? Z czego będzie wykonana ściana budynku? Co z odległościami od granicy? Masz na "styk"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.06.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 a kierownik cóż jak ma przyjechać na budowe to niema czasu . i mówi tak ;niech pan buduje ja narysuje;hmm, zmienić kierownika albo na koniec jak zażąda kaski to mu powiedzieć - nie mam, niech pan przyjdzie za pół roku jak nazbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.06.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 makm postawione dopiero mury piwnicy .odkryłem to sam jak zamawiałem strop .wyszło troche wiecej po 20 cm ma każdej scianie a jak grube ściany piwnicy? może da się zlicować zewnętrzną krawędź ściany piwnicy ze ścianą parteru. Potem można dać cieniej lepszego styropianu i wyjdziesz prawie na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek 421 28.06.2010 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) witam sciany piwnicy mam na 25cm projekt domu to lbn 01 biuro projektowe lipinscy .chba bede cicho do odbioru .potem bede myslał.a kierownik .cóż jak wszystko podpisuje niech sie sam martwi poten a co do odległośći od granic to niema problemu ponieważ mam dom na srodku działki a ona ma 3100m2 . więc nic nie wadzi .ajak nawet to wkoło pole ojca . Edytowane 28 Czerwca 2010 przez marek 421 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 22.09.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 20cm to nie jest wiele... jak dałem 15cm ocieplenia styropianu na ścianę to dom powiększył mi się o 15cm z każdej strony. Niektórzy dają już po 20cm styropianu... ale jak dasz jeszcze styropianu to zrobi się z tych 20 ponad 30cm... Ta piwnica będzie ponad gruntem? Może masz po prostu grubsze ściany fundamentowe? Z czego będzie wykonana ściana budynku? Co z odległościami od granicy? Masz na "styk"? witam Czy ten swoj dom odebrałeś , czy masz w trakcie budowy? ja mam własnie taki problem ze o 20 cm ( styropian ) przyczepiłs sie facet z PINB i dostałem odbioru domu i teraz mysle co z tym fantem zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.09.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Moim zdaniem. Jeśli PnB było wydane przed lipcem ubiegłego roku, to można powołać się na obowiązujące wówczas prawo, a także zapis z noweli. Rozporządzenie w sprawie WT obowiązujące do końca lipca 2009r. § 9. 1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary w świetle należy rozumieć jako uzyskane po wykończeniu powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do wymiarów otworów okiennych i drzwiowych jako wymiary w świetle ościeżnicy. 3. Określone w rozporządzeniu odległości między budynkami i terenowymi urządzeniami budowlanymi mierzy się w miejscu najmniejszego oddalenia, przy czym dopuszcza się przyjmowanie wymiarów bez uwzględnienia grubości tynków i okładzin zewnętrznych. Jeśli z dokumentacji budowy (dziennika budowy) wynika, że ściany postawiono przed wejściem w życie noweli, to dodatkowy argument: § 9 4. Dla budynków istniejących dopuszcza sie przyjmowanie odległości, o których mowa w ust. 3, bez uwzględnienia grubości warstw izolacji termicznej, tynków lub okładzin zewnętrznych, przy czym nie dotyczy to ściany budynku usytuowanej bezpośrednio przy granicy działki. Ale to wszystko tylko w przypadku, jeśli zastrzeżenia dotyczą tylko odległości od granic. Natomiast tak, czy siak,i zmiana grubości docieplenia powinna być była zaznaczona na projekcie i podpisana przez projektanta (najlepiej z adnotacją, że zakwalifikował ją jako zmianę nieistotną) – projektanta (architekta) a nie kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts