Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak smażyć na indukcji by tak nie pryskało tłuszczem?


anpola

Recommended Posts

Witam

w czasie smażenia strasznie pryska tłuszczem. Próbowałam stosować przykrywkę na patelnie ale jeśli chcę przekręcić kotlety na drugą stronę i podnoszę przykrywkę strasznie zaczyna pryskać. Nie wiem czy to ja nie potrafię smażyć na tych kuchniach czy to może wina patelni.

 

Stosuję garnki i patelnie typowe do kuchni indukcyjnych firmy Gipfel.

 

Czy ktoś z Was ma podobny problem? Jak sobie z tym radzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uważam, ze pryskanie w czasie smażenia nie ma nic wspólnego z typem kuchenki ;) może wystarczy delikatnie zmniejszyć moc ;)

z doświadczenia wiem, ze tłuszcz pryska głównie wtedy gdy na patelni jest woda (np smazy sie zamrozone mięso, albo kapie z przykrywki, albo olej został wlany na mokra patelnię)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

próbowałam zmniejszać moc i niestety nic nie daję

 

ale nie wzięłam pod uwagę pary wodnej zbierającej się na pokrywce i rzeczywiście to może być powodem pryskania.

Muszę spróbować zmienić pokrywki, może zbyt słabo odprowadzają parę wodną przez ten otworek w pokrywce i jak ją podnoszę woda kapie do tłuszczu i dlatego pryska.

 

Mam płytę indukcyjną BOSCH-a i w instrukcji wyraźnie pisze by gotować z pokrywkami a może spróbować bez pokrywek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...