Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe biurko - jakie podpory/stelaż?

cudny90

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum. Bardzo lubię majsterkować - głównie specjalizuję się w budowie zestawów audio, ale teraz przyszła pora na nowe biurko i w związku z tym mam pytanie.

Biurko, które chcę zbudować ma być najprostszym biurkiem, a nawet nazwałbym to stołem, jakie może być :) Blat + nogi

Blat o wymiarach 160cm x 80cm to będzie prawdopodobnie wiórówka, albo MDF 22mm laminowana. Tylko teraz jak zrobić do tego nogi? Kupne nogi są bardzo drogie ( ok. 45zł za sztukę - nie na moją kieszeń ) a poza tym tak duży blat nie byłby stabilny na takich marnych czterech nóżkach.

Co mi radzicie? w jaki sposób mam zrobić to biurko? Myślę, czy nie zrobić po prostu czterech drewnianych ( o przekroju kwadratowym ) nóg, a do tego wzmocnienia przy blacie po bokach i z tyłu w postaci takich niby "zastrzałów"

Następna kwestia to jak przymocować nogi do blatu ( gdyby były drewniane ) ? Same kołki? Nie wiem jak lite drewno przyklei się do laminatu ... Wkrętem nogi z litego drewna nie przykręce ...

Niby prosta sprawa a tyle problemów :p

• 1 month później...

Biurko fajne. Ja zrobiłem kilka lat temu biurko dla dzieci o wymiarach 2m x 60cm. Blat był z drewna polakierowany - chyba z Castoramy klon. Nóżki kupiłem w IKEI 4 sztuki odkręcana. Przydała się ta funkcja w czasie przeprowadzki. Pod spód zrobiłem dwie szafki z drewna, co ustaliło wysokość biurka.

Teraz po przeprowadzce zamierzam przeciąć blat na pół i powstaną 2 biurka 100 x 60cm.

Natomiast do pokoju córki zrobiłbym coś takiego jak Ty. Z czego jest ten blat, czy to gotowa płyta ?

Blat ma w sumie grubość 22mm. Jest złożony z dwóch płyt .. Najpierw poszła wiórówka 18mm laminowana ( taka brzydka już trochę przyniszczona - znalazłem taką na strychu ) osadzona na kołkach, nogi dodatkowo na wkrętach przykręcone - całość oczywiście klejona wikolem. Na to klejem montażowych przyklejona cienka płyta - nowa, szara. Na końcu boki oklejone na biało.

Biurko jest dość spore, ma 80cm x 160cm, wysokie na ~77cm. Zrobione wysokie specjalnie z racji moich długich "racic" :)

Pozdrawiam

Tak wygląda biurko teraz: ( dokupiony kontenerek i zrobiona podstawka pod komputer )

http://www.bankfotek.pl/image/712286.jpeg

Edytowane przez cudny90

Gość ANSEXXX

Biurko jest dość spore, ma 80cm x 160cm, wysokie na ~77cm. Zrobione wysokie specjalnie z racji moich długich "racic"

a wystarczyło odwiedzić salon kosmetyczny i poprosić o zabieg pedicure - mniejsze koszty :)

• 6 years później...
Stelaże C-1 posiadają tłoczone, stalowe stopy dolne, przykręcane do elementów pionowych wykonanych z rur Ø45 i 38 mm. Mogą służyć jako podstawy biurek prostych i kątowych. Elementami łączącymi nogi jest płyta meblowa, lub belka wykonana jako kanał kablowy BK. Noga lewa i prawa stanowią komplet stelaża C-1, wraz z kątownikami do mocowania płyt. Belki do biurek prostych sprzedawane są oddzielnie.

• 1 month później...
Witam. Jeśli o biurku mowa, zapytam... Robię biurko, mam płyty wiórowe 18mm docięte na wymiar, chcę wszystko połączyć tylko kołkami z drewna 8mm + klej, ale nie wiem co ile cm dawać te kołeczki. Mogę dać gęsto, jeśli to ma wzmocnić konstrukcję, ale ile to będzie gęsto, co 5cm...? Proszę o pomoc