cudny90 25.06.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum. Bardzo lubię majsterkować - głównie specjalizuję się w budowie zestawów audio, ale teraz przyszła pora na nowe biurko i w związku z tym mam pytanie. Biurko, które chcę zbudować ma być najprostszym biurkiem, a nawet nazwałbym to stołem, jakie może być Blat + nogi Blat o wymiarach 160cm x 80cm to będzie prawdopodobnie wiórówka, albo MDF 22mm laminowana. Tylko teraz jak zrobić do tego nogi? Kupne nogi są bardzo drogie ( ok. 45zł za sztukę - nie na moją kieszeń ) a poza tym tak duży blat nie byłby stabilny na takich marnych czterech nóżkach. Co mi radzicie? w jaki sposób mam zrobić to biurko? Myślę, czy nie zrobić po prostu czterech drewnianych ( o przekroju kwadratowym ) nóg, a do tego wzmocnienia przy blacie po bokach i z tyłu w postaci takich niby "zastrzałów" Następna kwestia to jak przymocować nogi do blatu ( gdyby były drewniane ) ? Same kołki? Nie wiem jak lite drewno przyklei się do laminatu ... Wkrętem nogi z litego drewna nie przykręce ... Niby prosta sprawa a tyle problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 25.06.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 kliknij na moje gg 6378403 to przedstawię rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudny90 25.07.2010 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Jakby kogoś interesowało, to biurko od jakiegoś czasu dekoruje mój pokój Wyszło tak: http://www.bankfotek.pl/image/691089.jpeg Jestem zadowolony - a to przecież najważniejsze W drodze do mnie jest paczka z kontenerem na kółkach do kompletu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 25.07.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 uje....................... mnie Tym biurkiem a zwłaszcza tą regulowana nóżką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudny90 26.07.2010 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Hehe, żeby nie było - nogi są równe podłoga obwiśnięta ... Stare zdjęcie - dorobiona jest podstawka z drewna pod tę nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 26.07.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 no jezeli tak to zmienia to cały kunszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 27.07.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Biurko fajne. Ja zrobiłem kilka lat temu biurko dla dzieci o wymiarach 2m x 60cm. Blat był z drewna polakierowany - chyba z Castoramy klon. Nóżki kupiłem w IKEI 4 sztuki odkręcana. Przydała się ta funkcja w czasie przeprowadzki. Pod spód zrobiłem dwie szafki z drewna, co ustaliło wysokość biurka. Teraz po przeprowadzce zamierzam przeciąć blat na pół i powstaną 2 biurka 100 x 60cm. Natomiast do pokoju córki zrobiłbym coś takiego jak Ty. Z czego jest ten blat, czy to gotowa płyta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudny90 03.08.2010 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) Blat ma w sumie grubość 22mm. Jest złożony z dwóch płyt .. Najpierw poszła wiórówka 18mm laminowana ( taka brzydka już trochę przyniszczona - znalazłem taką na strychu ) osadzona na kołkach, nogi dodatkowo na wkrętach przykręcone - całość oczywiście klejona wikolem. Na to klejem montażowych przyklejona cienka płyta - nowa, szara. Na końcu boki oklejone na biało. Biurko jest dość spore, ma 80cm x 160cm, wysokie na ~77cm. Zrobione wysokie specjalnie z racji moich długich "racic" Pozdrawiam Tak wygląda biurko teraz: ( dokupiony kontenerek i zrobiona podstawka pod komputer ) http://www.bankfotek.pl/image/712286.jpeg Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez cudny90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 03.08.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Biurko jest dość spore, ma 80cm x 160cm, wysokie na ~77cm. Zrobione wysokie specjalnie z racji moich długich "racic" a wystarczyło odwiedzić salon kosmetyczny i poprosić o zabieg pedicure - mniejsze koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosław 22.09.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Tyle zabawy... A nie lepiej po prostu stelaże biurkowe w tym stylu sobie sprawić i nie robić sobie kłopotu Wiem, wiem - ja też lubię majsterkować, ale czas na "klepanie się" z tym można by poświęcić na milion ciekawszych i bardziej użytecznych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagodaaa90 26.09.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Stelaże C-1 posiadają tłoczone, stalowe stopy dolne, przykręcane do elementów pionowych wykonanych z rur Ø45 i 38 mm. Mogą służyć jako podstawy biurek prostych i kątowych. Elementami łączącymi nogi jest płyta meblowa, lub belka wykonana jako kanał kablowy BK. Noga lewa i prawa stanowią komplet stelaża C-1, wraz z kątownikami do mocowania płyt. Belki do biurek prostych sprzedawane są oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KardinalE 04.11.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Witam. Jeśli o biurku mowa, zapytam... Robię biurko, mam płyty wiórowe 18mm docięte na wymiar, chcę wszystko połączyć tylko kołkami z drewna 8mm + klej, ale nie wiem co ile cm dawać te kołeczki. Mogę dać gęsto, jeśli to ma wzmocnić konstrukcję, ale ile to będzie gęsto, co 5cm...? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts