kubel30 19.01.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A teraz z innej beczki : SEZON NARCIARSKI OTWARTY czyli pierwsze zjazdy za nami ... mogło by tylko tak nie dmuchać bo zimno jak diabli:o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 19.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A teraz z innej beczki : SEZON NARCIARSKI OTWARTY czyli pierwsze zjazdy za nami ... mogło by tylko tak nie dmuchać bo zimno jak diabli:o. Ale jak, gdzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 19.01.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Aisa u nas właśnie dziś zaczął działać wyciąg , górka nie jest wielka ( http://www.gora-chrobrego.pl/) , ale jest . Musimy popracować nad "mięśniami " przed wyjazdem , już czuję zakwasy . Musimy również utemperować naszego małego bo jedzie jak szatan , niczego się nie boi , a ja za to nowych siwych włosów dostaję . Teraz tylko modlę się by sypnęło w naszych górach , bo tam to chociaż czuć taki zjazd na nartach , a u nas dłużej wjeżdżasz wyciągiem niż zjeżdżasz . Polecam narty , warto spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 22.01.2014 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) No dobrze a teraz czas pokazać kominek , niby taka zwykła rzecz, a cieszy tym bardziej ,że czekałam na to dość długo .Trochę czasu minęło od kiedy wprowadziliśmy się , to już w sumie dwa i pół roku , tak więc moja radość jest uzasadniona . Już nie straszy , nie muszę martwić się ,że moje dzieci mieszkają nadal na budowie . Gdyby nie to ,że mój mąż wymyślił sobie tzw ciepły kominek (chociaż nasz jest w połowie ciepły) to pewnie prace dawno by już się zakończyły. Jedną ze ścianek wymurował z cegły szamotowej , sprawa na pierwszy rzut prosta ... jednak nam jakoś się dłużyło;). W obecnej chwili w pokoju nie jest tak gorąco jak było bez obudowy (a było upalnie jak w piekle) , teraz przy paleniu ściana frontowa jest gorąca jak w piecu kaflowym . Teraz mała foto relacja Edytowane 22 Stycznia 2014 przez kubel30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 22.01.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Czyli tak było a jest tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.01.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Cudnie wyszło. Ale zapytam, a czym otynkowane i czym pomalowane cegiełki szamotowe? Kubełek, czy ja dobrze widzę, że izolację w przestrzeni nad kominkiem macie z wełny? Edytowane 26 Stycznia 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toska1719511971 22.01.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam .Pierwszy wpis i juz internet nie zadzialal.Mieszkam na wsi i internet dziala jak cztery muly niestety.Jestem pod wielkim wrazeniem tych Waszych wyczynow,gdzie ze starej chalupy stworzyliscie fajne,klimatyczne siedlisko.Bez zadecia i przegiecia w jakakolwiek strone .Super polaczenia cegiel,bieli i kolorowych dywanikow.Niby to proste, oczywiste,a jakze cieple i przyjazne. Milo patrzec .Bede podgladac jesli pozwolisz:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 23.01.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Kubełki! Kominek śliczny:) Czy impregnowaliście czymś cegły? U nas mają być też cegły jako dolna półka, z tym, że ułożone "na sztorc" i itak się zastanawiam, czym je pomazać, żeby brud się nie czepiał za bardzo? PS. CZy ja dobrze widzę, czy Wy sobie tak romantycznie sypiacie przy kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 23.01.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Jak zawsze pięknie.... też teraz siedzę przy swoim, niestety nie wykończonym ale już powoli kończymy ... jeszcze troszkę U siebie nie mam wełny ale płyty krzemianowo-wapniowe.... wełnę mam tylko w komorze dekompresyjnej i to tylko na samym wieczku... ale moja obudowa jest chłodna i taka miała być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 23.01.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 kubel mam pytanko bo ty specjalistka od cegły u Ciebie jest jej troche i jest super wiec mam pytanie ...czy czyms ją gdzies impregnowałas ?? oraz jakiej figi" używacie do cegiełek ?? Bede wdzięczna bo czeka mnie praca nad moja "ceglaną" scianą P.S uwielbiam Twoją kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 26.01.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam po długiej przerwie:)) jestem w szoku jak w staruszka można tchnąć życie.. kawał świetnej roboty wykonaliście..zazdroszczę poczucia stylu, tej kreatywności i zdolności jakie Ty posiadasz:) co tu dużo mówić..jest pięknie!!! i bardzo przytulnie aż chciałoby się ciągle odwiedzać na żywo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepka73 19.03.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jakoś mam obawy, wełną ocieplać od środka nie można, bo może zawilgotnieć - prawda ? Jeśli tak to jaka jest różnica? Styropian może nie nasiąknie, ale woda się będzie skraplać w punkcie styku mur - styropian. Czytałem jakiś czas temu stare normy przemarzania i dla takiego muru jak u mnie ( a jest stary ) czyli cegła w poprzek, dalej pustka na 1/2 i dalej cegła wzdłuż dla ok -15 cały mur przemarza. Czyli zimny mur i ciepły styropian = woda - mogę się mylić. Proszę o opinie. Mąż żony Witam, wątek Waszego remontu śledziłam z wypiekami , ale z ukrycia:) Gratuluję , pięknie odmłodziliście waszego staruszka:) Ponieważ obecnie razem z mężem remontujemy piękny poniemiecki dom z cegły, mam parę dylematów z tym związanych. A gdzie najlepiej zasięgnąć języka? oczywiście u tych którzy przeszli już przez remont . Więc jeśli można podpytać: jak rozwiązaliście problem ocieplenia domku?Ciekawi mnie to ponieważ naszego domu nie możemy ocieplać od zewnątrz, a mamy taką samą konstrukcję ścian, czyli mur-pustka -mur, i nie wiemy czy ocieplać od środka, czy jednak dać sobie spokój i zostawić jak jest. Proszę o jakieś rady oraz swoje spostrzeżenia związane z tym nieszczęsnym ociepleniem, każda opinia jest cenna, pozdrawiam szczepka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 23.03.2014 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Cudnie wyszło. Ale zapytam, a czym otynkowane i czym pomalowane cegiełki szamotowe? Kubełek, czy ja dobrze widzę, że izolację w przestrzeni nad kominkiem macie z wełny? Hej Pesteczko sorki ,że dopiero teraz się odzywam , ale jak na złośc padł mój osobisty komp , muszę korzystac z innego ...czego bardzo nie lubię Jeśli chodzi o komorę w kominku to jest zaizolowana wełną do kominków , zaś wyżej jest komora dekompresyjna a w niej rury do DGP zabezpieczone . Cegiełki szamotowe .. eee nie wiem czym są obrobione , pamiętam tylko , że w fazie końcowej wykończone są goldbandem , który został zafilcowany , pomalowany jest na biało zwykłą farbą . Fajnie ,że Ci się podoba , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 23.03.2014 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Kubełki! Kominek śliczny:) Czy impregnowaliście czymś cegły? U nas mają być też cegły jako dolna półka, z tym, że ułożone "na sztorc" i itak się zastanawiam, czym je pomazać, żeby brud się nie czepiał za bardzo? PS. CZy ja dobrze widzę, czy Wy sobie tak romantycznie sypiacie przy kominku? Kochana dzięki raz jeszcze , cegiełki impregnuję wyłącznie sarsilem , polecam jest super ( ta firma powinna mi już płacic za reklamę ). Jeszcze nie sypiamy przy kominku , to moje marzenie , jak na razie odległe . Mały ma to szczęście , ale jak to dziecko nie zawraca sobie tym głowy Toska witaj u nas i zaglądaj jak masz ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 23.03.2014 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jak zawsze pięknie.... też teraz siedzę przy swoim, niestety nie wykończonym ale już powoli kończymy ... jeszcze troszkę U siebie nie mam wełny ale płyty krzemianowo-wapniowe.... wełnę mam tylko w komorze dekompresyjnej i to tylko na samym wieczku... ale moja obudowa jest chłodna i taka miała być Aisa Twój pokój po metamorfozie mnie zauroczył , bardzo fajnie ,że mój Ci się podoba .Jak nasz się nagrzeje to jest tak cudnie ciepły aż chce się do niego przytulic . Mi zaś kojarzy mi się z dzieciństwem , pamiętam jak zmarzły mi nogi to zawsze grzałam je na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 23.03.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Senkju, już zapisuję nazwę impregnatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 23.03.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ivy o impregnacie wyżej już napisałam , zerknij proszę na posty wcześniejsze , fugę robię sama starą metodą ( ja już na oko) trochę piasku , wapna i wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 23.03.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Małgoś u mnie drzwi tylko na noc są zamykane , wszystkich zapraszam na kawę , wystarczy dac mi sygnał parę dni wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 23.03.2014 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam, wątek Waszego remontu śledziłam z wypiekami , ale z ukrycia:) Gratuluję , pięknie odmłodziliście waszego staruszka:) Ponieważ obecnie razem z mężem remontujemy piękny poniemiecki dom z cegły, mam parę dylematów z tym związanych. A gdzie najlepiej zasięgnąć języka? oczywiście u tych którzy przeszli już przez remont . Więc jeśli można podpytać: jak rozwiązaliście problem ocieplenia domku?Ciekawi mnie to ponieważ naszego domu nie możemy ocieplać od zewnątrz, a mamy taką samą konstrukcję ścian, czyli mur-pustka -mur, i nie wiemy czy ocieplać od środka, czy jednak dać sobie spokój i zostawić jak jest. Proszę o jakieś rady oraz swoje spostrzeżenia związane z tym nieszczęsnym ociepleniem, każda opinia jest cenna, pozdrawiam szczepka73 Hej cieszę się , że nie tylko nam *padło* na głowę , bez urazy oczywiście bo ja takich ludzi bardzo szanuję i również podziwiam . Mało kto ma takie zaparcie , ale wiem jedno warto trochę o swoje powalczyc , na początku jest ciężko ale później aż miło powspominac . Jakbyś mogła to załóż wątek , chętnie w miarę możliwości ( czytaj chroniczny brak czasu ) będę kibicowac . Wracając do tematu my domku nigdy nie chcieliśmy ocieplic z zewnątrz , nam podobają się domy ceglane . Kiedyś marzyło nam się docieplenie od wewnątrz , coż nie udało się tego zrobic , jak wiadomo remontując bez kredytu masz ograniczony budżet , musisz trzymac się sztywno planu by wprowadzic się do domu a nie na budowę . Ja w tej chwili mogę stwierdzic ze dom po trzech sezonach grzewczych jest nagrzany , nie jest mi zimno ... a jak jest to albo odkręcam na full grzejniki co mi się raczej nie zdarza lub dogrzewam się kominkiem . Tak więc nie pomogę w tym temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaco 23.03.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Mogę jeszcze pomęczyć w sprawie cegiełek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts