Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stulatek Kubelków

kubel30

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aisa u nas właśnie dziś zaczął działać wyciąg , górka nie jest wielka ( http://www.gora-chrobrego.pl/) , ale jest . Musimy popracować nad "mięśniami " przed wyjazdem , już czuję zakwasy :yes:. Musimy również utemperować naszego małego bo jedzie jak szatan , niczego się nie boi , a ja za to nowych siwych włosów dostaję .

Teraz tylko modlę się by sypnęło w naszych górach , bo tam to chociaż czuć taki zjazd na nartach , a u nas dłużej wjeżdżasz wyciągiem niż zjeżdżasz .

Polecam narty , warto spróbować :) .

No dobrze a teraz czas pokazać kominek , niby taka zwykła rzecz, a cieszy tym bardziej ,że czekałam na to dość długo .Trochę czasu minęło od kiedy wprowadziliśmy się , to już w sumie dwa i pół roku , tak więc moja radość jest uzasadniona . Już nie straszy , nie muszę martwić się ,że moje dzieci mieszkają nadal na budowie . Gdyby nie to ,że mój mąż wymyślił sobie tzw ciepły kominek (chociaż nasz jest w połowie ciepły) to pewnie prace dawno by już się zakończyły. Jedną ze ścianek wymurował z cegły szamotowej , sprawa na pierwszy rzut prosta ... jednak nam jakoś się dłużyło;).

W obecnej chwili w pokoju nie jest tak gorąco jak było bez obudowy (a było upalnie jak w piekle) , teraz przy paleniu ściana frontowa jest gorąca jak w piecu kaflowym .

Teraz mała foto relacja :D

DSC_0008.JPG

DSC_0002.JPG

DSC_0011.JPG

DSC_0097.JPG

DSC_0108.JPG

DSC_0120.JPG

:D

Edytowane przez kubel30

:yes: Cudnie wyszło.

Ale zapytam, a czym otynkowane i czym pomalowane cegiełki szamotowe?

Kubełek, czy ja dobrze widzę, że izolację w przestrzeni nad kominkiem macie z wełny? :(

Edytowane przez pestka56

Witam .Pierwszy wpis i juz internet nie zadzialal.Mieszkam na wsi i internet dziala jak cztery muly niestety.Jestem pod wielkim wrazeniem tych Waszych wyczynow,gdzie ze starej chalupy stworzyliscie fajne,klimatyczne siedlisko.Bez zadecia i przegiecia w jakakolwiek strone .Super polaczenia cegiel,bieli i kolorowych dywanikow.Niby to proste, oczywiste,a jakze cieple i przyjazne. Milo patrzec .Bede podgladac jesli pozwolisz:) Pozdrawiam

Kubełki! Kominek śliczny:) Czy impregnowaliście czymś cegły? U nas mają być też cegły jako dolna półka, z tym, że ułożone "na sztorc" i itak się zastanawiam, czym je pomazać, żeby brud się nie czepiał za bardzo?

PS. CZy ja dobrze widzę, czy Wy sobie tak romantycznie sypiacie przy kominku?;)

Jak zawsze pięknie.... też teraz siedzę przy swoim, niestety nie wykończonym ale już powoli kończymy ... jeszcze troszkę ;)

U siebie nie mam wełny ale płyty krzemianowo-wapniowe.... wełnę mam tylko w komorze dekompresyjnej i to tylko na samym wieczku... ale moja obudowa jest chłodna i taka miała być

Witam po długiej przerwie:)) jestem w szoku jak w staruszka można tchnąć życie.. kawał świetnej roboty wykonaliście..zazdroszczę poczucia stylu, tej kreatywności i zdolności jakie Ty posiadasz:) co tu dużo mówić..jest pięknie!!! i bardzo przytulnie aż chciałoby się ciągle odwiedzać na żywo:):yes:

• 1 month później...
Jakoś mam obawy, wełną ocieplać od środka nie można, bo może zawilgotnieć - prawda ?

Jeśli tak to jaka jest różnica? Styropian może nie nasiąknie, ale woda się będzie skraplać w punkcie styku mur - styropian.

Czytałem jakiś czas temu stare normy przemarzania i dla takiego muru jak u mnie ( a jest stary :) ) czyli cegła w poprzek, dalej pustka na 1/2 i dalej cegła wzdłuż dla ok -15 cały mur przemarza. Czyli zimny mur i ciepły styropian = woda - mogę się mylić.

Proszę o opinie.

Mąż żony

Witam, wątek Waszego remontu śledziłam z wypiekami , ale z ukrycia:) Gratuluję , pięknie odmłodziliście waszego staruszka:)

Ponieważ obecnie razem z mężem remontujemy piękny poniemiecki dom z cegły, mam parę dylematów z tym związanych. A gdzie najlepiej zasięgnąć języka? oczywiście u tych którzy przeszli już przez remont . Więc jeśli można podpytać: jak rozwiązaliście problem ocieplenia domku?Ciekawi mnie to ponieważ naszego domu nie możemy ocieplać od zewnątrz, a mamy taką samą konstrukcję ścian, czyli mur-pustka -mur, i nie wiemy czy ocieplać od środka, czy jednak dać sobie spokój i zostawić jak jest. Proszę o jakieś rady oraz swoje spostrzeżenia związane z tym nieszczęsnym ociepleniem, każda opinia jest cenna, pozdrawiam szczepka73

:yes: Cudnie wyszło.

Ale zapytam, a czym otynkowane i czym pomalowane cegiełki szamotowe?

Kubełek, czy ja dobrze widzę, że izolację w przestrzeni nad kominkiem macie z wełny? :(

Hej Pesteczko sorki ,że dopiero teraz się odzywam , ale jak na złośc padł mój osobisty komp , muszę korzystac z innego ...czego bardzo nie lubię :sick:

Jeśli chodzi o komorę w kominku to jest zaizolowana wełną do kominków , zaś wyżej jest komora dekompresyjna a w niej rury do DGP zabezpieczone .

Cegiełki szamotowe :confused: .. eee nie wiem czym są obrobione , pamiętam tylko , że w fazie końcowej wykończone są goldbandem , który został zafilcowany , pomalowany jest na biało zwykłą farbą .

Fajnie ,że Ci się podoba , dziękuję :rolleyes:

Kubełki! Kominek śliczny:) Czy impregnowaliście czymś cegły? U nas mają być też cegły jako dolna półka, z tym, że ułożone "na sztorc" i itak się zastanawiam, czym je pomazać, żeby brud się nie czepiał za bardzo?

PS. CZy ja dobrze widzę, czy Wy sobie tak romantycznie sypiacie przy kominku?;)

Kochana dzięki raz jeszcze :D , cegiełki impregnuję wyłącznie sarsilem , polecam jest super ( ta firma powinna mi już płacic za reklamę ;) ).

Jeszcze nie sypiamy przy kominku , to moje marzenie , jak na razie odległe . Mały ma to szczęście , ale jak to dziecko nie zawraca sobie tym głowy

Toska witaj u nas i zaglądaj jak masz ochotę :)

Jak zawsze pięknie.... też teraz siedzę przy swoim, niestety nie wykończonym ale już powoli kończymy ... jeszcze troszkę ;)

U siebie nie mam wełny ale płyty krzemianowo-wapniowe.... wełnę mam tylko w komorze dekompresyjnej i to tylko na samym wieczku... ale moja obudowa jest chłodna i taka miała być

Aisa :hug: Twój pokój po metamorfozie mnie zauroczył , bardzo fajnie ,że mój Ci się podoba .Jak nasz się nagrzeje to jest tak cudnie ciepły aż chce się do niego przytulic . Mi zaś kojarzy mi się z dzieciństwem , pamiętam jak zmarzły mi nogi to zawsze grzałam je na piecu :lol2:

Witam, wątek Waszego remontu śledziłam z wypiekami , ale z ukrycia:) Gratuluję , pięknie odmłodziliście waszego staruszka:)

Ponieważ obecnie razem z mężem remontujemy piękny poniemiecki dom z cegły, mam parę dylematów z tym związanych. A gdzie najlepiej zasięgnąć języka? oczywiście u tych którzy przeszli już przez remont . Więc jeśli można podpytać: jak rozwiązaliście problem ocieplenia domku?Ciekawi mnie to ponieważ naszego domu nie możemy ocieplać od zewnątrz, a mamy taką samą konstrukcję ścian, czyli mur-pustka -mur, i nie wiemy czy ocieplać od środka, czy jednak dać sobie spokój i zostawić jak jest. Proszę o jakieś rady oraz swoje spostrzeżenia związane z tym nieszczęsnym ociepleniem, każda opinia jest cenna, pozdrawiam szczepka73

Hej cieszę się , że nie tylko nam *padło* na głowę , bez urazy oczywiście bo ja takich ludzi bardzo szanuję i również podziwiam . Mało kto ma takie zaparcie , ale wiem jedno warto trochę o swoje powalczyc , na początku jest ciężko ale później aż miło powspominac .

Jakbyś mogła to załóż wątek , chętnie w miarę możliwości ( czytaj chroniczny brak czasu ) będę kibicowac .

Wracając do tematu my domku nigdy nie chcieliśmy ocieplic z zewnątrz , nam podobają się domy ceglane . Kiedyś marzyło nam się docieplenie od wewnątrz , coż nie udało się tego zrobic :( , jak wiadomo remontując bez kredytu masz ograniczony budżet , musisz trzymac się sztywno planu by wprowadzic się do domu a nie na budowę . Ja w tej chwili mogę stwierdzic ze dom po trzech sezonach grzewczych jest nagrzany , nie jest mi zimno ... a jak jest to albo odkręcam na full grzejniki co mi się raczej nie zdarza lub dogrzewam się kominkiem .

Tak więc nie pomogę w tym temacie .