Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stulatek Kubelków

kubel30

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okna będą obrabiane cegłą , parapety drewniane

DSC_0038.JPG

ta dolna decha z boku będzie wycięta i w to miejsce wejdzie cegła

DSC_0035.JPG

brakuje podstopni -białe dechy ( wiem będą wiecznie brudne ale jakoś to przeżyję ) oraz narożników

DSC_0062.JPG

przy ostatnim stopniu widać kamyczki , będą się kiedyś łączyć z podjazdem

DSC_0030-001.JPG

DSC_0031-001.JPG

DSC_0043.JPG

Edytowane przez kubel30

Nawet nie wiecie jak bardzo cieszą mnie Wasze pozytywne wpisy :rolleyes: dziękuję jeszcze raz :):):)

Projektując w głowie i na papierze wizję ganku miałam mętlik w głowie i obawy jak to wyjdzie w rzeczywistości .

Architektem nie jestem , na rysunku technicznym się nie znam , a wyliczenia to nie moja bajka .

Najbardziej zależało mi by wyglądał jak najbardziej naturalnie , tak jakby tam stał od lat i chyba się udało :) .

Największym wyzwaniem był nowy dach i tu przesyłam buziaczki dla mojego Kubełka ,że podjął się tego wyzwania tym bardziej ,że zrobił go zupełnie sam .

I LOVEEE YOUUU KUBEŁKU :hug:

Przyszła jesień do mojego ogrodu , niestety nie można tego nie zauważyć :(

DSC_0047.JPG

DSC_0046.JPG

Jak się uporałam z tym bałaganem przedwczoraj to dziś jest ich więcej :sick: ... pogoda paskudna u nas , a do ogrodu trzeba wejść .

Stwierdzam ,że starodrzew ma tylko urok latem , pięknie wygląda jak jest zielono .

Kubełko nie psiocz :) starodrzew ma swój urok o każdej porze roku i to dzięki niemu a nie przez niego spędzisz czas w ogrodzie, na powietrzu a nie w domu :) jeszcze zatęsknisz za tym grabieniem liści w styczniu :)

Psinka urocza, my czekamy na naszego nowego domownika, ale to kocię będzie.. nasz pierwszy zwierzak.... nooo oprócz chomika :)

Tak właśnie, nawet grabienie liści ma swój urok.

Kubelko masz pięknie w domu w ogrodzie, piękny ganek (DUŻA pochwała dla męża :)), piękną sunię. Super :)

Udało ci się zebrać orzechy? Nam połowę ukradły wiewiórki :) Jakiś czas temu po raz pierwszy zobaczyłam rudą pomykającą po moim wierzbowym płocie. Chyba robiła wywiad orzechowy. Ale niech jej tam, nalewkę na orzechach zrobiliśmy, a tymi dojrzałymi niech się pożywia.

Sporo przepisów znajdziesz w necie. Niektórzy dodają różne przyprawy. Moja babcia robiła orzechówkę bez żadnych dodatków. Ja czasem dodaję miód, bo inaczej jest bardzo gorzka, choć jest to gorycz specyficzna. Wiele osób ją lubi.

Trzeba zbierać zielone orzechy włoskie, czyli gdzieś międy połową lipca a końcem sierpnia. Muszą być już duże, ale w środku ciągle zielono-białe.

Przepis jest na 20 orzechów, ale można wziąć więcej, bo to zależy od ich wielkość.

A więc:

20 dużych orzechów włoskich, lub wiecej małych;

0,5 l spirytusu;

0,5 l wódki;

5-6 łyżek płynnego miodu.

Trzeba pokroić w małe kawałki całe orzechy razem ze skórką. Koniecznie w rękawiczkach, bo ręce zbrązowieją.

Pokrojone wrzucamy do słoja i zalewamy najpierw wódką, a potem dolewamy spirytus.

Odstawiamy na co najmniej miesiąc. Trzeba od czasu do czasu miąchnąć słojem.

Nalew po miesiącu filtrujemy i buteleczkę odstawiamy.

Orzechy (te odlane) zalewamy na miesiąc miodowym syropem.

Orzechy zalane miodem, po miesiącu fitrujemy.

Słodki nalew mieszamy z alkoholem orzechowym, który już od miesiąca czeka.

Nalewko-wódeczka niech postoi w chłodzie do Bożego Narodzenia.

Jest świetna na kłopoty żołądkowe. Babcia rozcienczoną pół na pół z wodą serwowała wszystkim swoim wnukom, gdy niedomagaliśmy. Ale znam kilku panów, którzy za tę wodeczko-nalewkę dali by się pokroić w plasterki.