Kuna 26.06.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Jeżeli gospodarze uważają że drewno na schodach nie jest ani sosną ani modrzewiem oraz na podstawie zamieszczonych zdjęć (świerk i jodła odpadają bo mają białe drewno) to stawiam na schody z drewna daglezjowego . Niemieccy leśnicy byli praktyczni i myśleli ekonomicznie . Daglezja jest drzewem szybko rosnącym o cennym drewnie . Stąd ten gatunek drzewa na Pomorzu i w dawnych Prusach Wschodnich . Drewno daglezji (Polska nazwa Jedlica) ma bardzo ładny rysunek daje się polerować. Drzewiarze uciekają przed daglezją , bo jest trudna w obróbce (wymaga ostrych narzędzi) – jest twarda i łatwo się wyłupuje . Wbicie gwoździa to problem. Drewno jedlicy przewyższa jakością drewno sosny , jodły i świerka i jest bardzo trwałe. Jest od nich również o wiele bardziej dekoracyjne. Żółtawy biel, różowo brązowa twardziel ciemniejąca na powietrzu. Drewno daglezjowe po zamontowaniu w mieszkaniu ma przyjemny żywiczny zapach ,,lasu” , który zanika po około 5 latach . Delikatna różnica w kolorze drewna daglezjowego i modrzewiowego jest łatwiejsza do uchwycenia, gdy określa się ją przez porównanie. Wtedy łatwo dostrzec różnicę między kolorem brązowym o odcieniu kakaowym (Md) a brązowym o odcieniu różowawym (Dg). Szerokość bielu ok. 1/5 promienia.Przewody żywiczne małe, występują pojedynczo albo są zgrupowane po dwa. Przewody żywiczne Md i Dg są zdecydowanie mniejsze niż u So czy Św. Są też mniej liczne. W drewnie Md i Dg, w szczególnych warunkach, może powstać znaczna liczba przewodów, większa niż u Św.Słoje roczne są nieraz bardzo szerokie, z dużym udziałem drewna późnego. Tak wyraźnie szerokie drewno można spotkać jedynie w drewnie daglezjowym, oczywiście pomijając twardzicę ? wadę drewna. Przejście drewna wczesnego w późne jest łagodne, ale może być również gwałtowne. Często można na powierzchni przekroju poprzecznego u Dg zaobserwować sąsiadujące ze sobą przyrosty roczne o różnym przejściu. Drewno średnio ciężkie i średnio miękkie nie różni się twardością i ciężarem od drewna Md, ale jest zdecydowanie cięższe i twardsze od drewna Jd, So i Św. So – sosnaMd – modrzewDg – daglezjaŚw – świerkJd- jodła P.S.Daglezja pochodzi z Ameryki Północnej . Dla polskiego kołatka często mylonego z kornikiem jest takim samym przysmakiem jak rodzime gatunki drewna. Edytowane 26 Czerwca 2011 przez Kuna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 27.06.2011 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Hej hej Nic nie pisze ale i tak wiesz co mysle Podziwiam i czekam na reszte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 wow niezły wykład, pouczający , dzięki Kuna za zaangażowanie . Daglezja czy modrzew (bo inne trudno brać pod uwagę) faktycznie jest trudne do obrobienia o czym może świadczyć mój koszmar zwany schodami. Ale jak patrzę na nie to wiem ,że warto choć wcześniej czasem myślałam inaczej. Jak tylko powstanie sufit na korytarzu i trochę ogarniemy panujący bałagan zabieram się za lakierowanie. Chciałam to zrobić szybciej,ale mąż wybił mi to z głowy i czekam na koniec końców .... tylko go nie widać . Mania witam , tak tak wiem co tam myślisz, wpadaj częściej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardamina 27.06.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Przyjdzie czas, to schody sobie wylakierujesz... wiem, że chciałoby się wcześniej, szybciej i już ale... właśnie, zawsze to pokichane ALE... :/ sama po sobie widzę, że czym więcej się u mnie dzieje, tym wcześniej chciałabym końca doczekać. U mnie się niestety nie da wcześniej, szybciej i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marakuja 27.06.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 leżę i kwiczę moje krzesła z moim stołem pięęęęęknie!! utwierdziłam się w przekonaniu, że to właściwy wybór. Mam coś co pasuje do tej fotki łazienka TADAM http://img848.imageshack.us/img848/6084/kristianseptimiuskrogh.jpg Ja tylko widzę rozchlapującą się wodę na podłodze Swoją drogą - jaka piękna posadzka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 27.06.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 oj tam oj tam, podłogę się wytrze, ewentualnie sama wyschnie ;P ale te klimaty wprost stworzone do relaksu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) A ja w tej wannie to tylko bym leżała -oczywiście w wodzie i poświęciłabym się z tym wycieraniem podłogi. A taki słodki widok zafundowały nam zwierzaczki Edytowane 27 Czerwca 2011 przez kubel30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Odebraliśmy dziś nasze drzwi, teraz poszukuje czarnych klamek i w związku z tym jak macie jakieś namiary to chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 co to znaczy czarna klamka - w jakim stylu ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 A ja w tej wannie to tylko bym leżała -oczywiście w wodzie i poświęciłabym się z tym wycieraniem podłogi. A taki słodki widok zafundowały nam zwierzaczki słodziaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 eeee sama nie wiem , na pewno nie jakaś super nowoczesna . Dawaj Gosiek bo wiem ,że coś zaraz wyciągniesz z rękawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 widziałaś moją w bramie ? -jest czarna bo została pomalowana czarną farbą do metalu - matową. Może idź w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 I jeszcze ile tych klamek potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 z zamkiem? i pokaż jakie to drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/77/99/67/1677996780 tak wygląda moje cudo przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.06.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 nie wiem czemu uparłam się by były to klamki kute http://www.elementykute.irbisit.nazwa.pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=12&func=viewcategory&catid=22 http://www.stylplast.com.pl/pl_sklep,klamki.html http://www.erkon.com.pl/oferta.php http://www.baupoz.pl/Klamki.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Dzięki zaraz przeglądam. I z dobrych wieści - bo to ,że wróciłam wcześniej do moich dzieci a one mnie olały i wybrały podwórko to się nie wypowiem - jest to ,że przekonałam męża do budowy własnej wyspy kuchennej , a raczej stołu roboczego. Za wzór posłuży nam ta inspiracja, bo to że kuchnia mi się podoba to nie muszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Twoja brama to bajka, moje drzwi skromne , ale czarna jakoś najbardziej mi leży Też myślałam o przemalowaniu, ale czy czarny nie będzie schodził np." hemarajdek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosik 27.06.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) moje drzwi a klamki do białych drzwi pokazywała ostatnio kicikici http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155569-Nie-ma-jak-w-domu-poszukiwania-wn%C4%99trza.../page44 nie czarna, ale z czarnymi elementami, może coś takiego przypadnie Ci do gustu. A pisałaś gdzieś skąd te drzwi? Pewnie tak, ale wtedy nie miałam fazy na białe i nie zwróciłam uwagi ;/ Pol-skone? a jeszcze taką klamkę mam http://www.irma.pl/pl/klamka-drzwiowa-retro-lidia-72wc-xl.html Edytowane 27 Czerwca 2011 przez zosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.06.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Ba ja nawet wiem ile one kosztują ... są piękne... ale tnę koszta , szukam tańszych zamienników . Teraz muszę kupić pięć, na górę będę potrzebować czterech a wiecie co jest najzabawniejsze w tych moich drzwiach? -są takie same jak te które były oryginalne po zakupie domu. Na szczęście są w stodole, trochę zniszczone , ale myślę, że odnowię je na górę. Zawsze to drewno a nie jakiś mdf czy cuś. Ten model najbardziej mi się podobał, do nich są regulowane ościeżnice więc powinno to wyglądać ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts