Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ Revo podchwycił pomysł, by ten temat stał się wątkiem bungalowowców, pozwoliłem sobie zmienić tytuł i treść swojego posta otwierającego temat.

Z żoną wybraliśmy właśnie bungalow i cieszymy się, że wreszcie trafiliśmy na interesujący projekt. Dom jeszcze nie stoi, więc może zadowolenie minie :wink: .

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=240783#240783

Zapraszam do dyskusji wszystkich, którzy już coś podobnego wybudowali, budują bądź dopiero - podobnie jak ja - zamierzają postawić.

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja też jestem pod wrażeniem projektów pana SZewczyka.Wybrałem Bungalow z Gabinetem.Chętnie wymienię się informacjami na tematy budowy tych domów. Ciekawy jestem na jaki strop się zdecydujesz,w projektach są drewniane,mnie radzą (z różnych względów)betonowy.

Jak planujesz zabezpieczyć te duże powierzchnie okienne,ja myślę m.in.o roletach.

Pozdrawiam, Jacek F.

Czołem,

no to widzę, że już możemy otwierać wątek "bungalowowy" :D .

Co do stropu, to u mnie w projekcie jest żelbetowy (płyta 18cm wylewana z betonu klasy B15). Rozwiązanie poste, tanie i w sam raz do zastosowania w domu praktycznie pozbawionym poddasza. Takie rozwiązanie ma jedną sporą wadę - chodzenie po tego typu stropie jest dość głośne i trudno jest wytłumić jego akustykę. My planujemy co prawda na poddaszu małe pomieszczenie robocze wraz z sezonową garderobą - po podłodze ok. 20 m2, niemniej nie przewidujemy tam dreptania czy skakania. Pobyt na poddaszu będzie raczej okazjonalny. Zobaczymy - może wykonawca przekona nas do stropu typu Terriva.

Co do okien - zastanawiam się nad zastosowaniem szyb P4. Cholernie droga impreza, ale co zrobić? Na pewno rolety są dobrym pomysłem, ale my rozważamy takowy tylko w charakterze wiatrochronu. U nas duże okienne połacie będą od zachodu, skąd wieją dość silne wiatry i pod ich naporem niezabezpieczone okna o dużej powierzchni mogą się odkształcać.

Ciekaw jestem Twojego pomysłu na "ulokowanie" bryły w gruncie. Ja się zastanawiam nad posadowieniu domu na pewnym podwyższeniu (50-70 cm). Wydaje mi się, że w ten sposób lepiej go wyeksponuję na działce, a przy okazji zachowam proporcje zabudowy (nasza działka znajduje się na osiedlu, gdzie domy są średnio 2 m wyższe).

W najbliższych dniach zamierzam spotkać się z wykonawcą, porozmawiać trochę konkretniej, wspólnie zaplanowć rozpoczęcie robót i harmonogram prac. Ruszać zamierzam z końcem lata / początkiem jesieni tego roku. Jeszcze nie wiemy z żoną, czy ten rok zakończymy stanem zero, czy surowym otwartym - jeszcze liczymy kasę i czekamy na bonusy za 2003 rok :wink: .

A Ty kiedy ruszasz z kopytka?

Ciekaw jestem, czy ktoś gdześ już postawił jakikolwiek bungalowów autorstwa R.Szewczyka. Na pewno gdzieś już taki stoi. Gdyby wpadły Ci w ręce namiary na takie miejsce, to będę zobowiązany za taką informację.

Witam.

Bardzo chętnie dołączę do forum bungalowów, wcześniej ujawnił się Marcy, tak więc może nas być na dobry początek czterech.

Mój własny wątek (http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20473) nie cieszył się wielkim powodzeniem (za wyjątkiem niezawodnej Ewuni), tak więc proponuję nie rozdrabniać się i kontynuować wymianę zdań na temacie Arciousa

Początkowo najbliższym naszym oczekiwaniom wydawał się Bungalow z gabinetem. Nasz zapał nieco ostudził przypadkowo znaleziony artykuł z Muratora Nr 2 2001, gdzie oceniano projekt (bez precyzowania o jaki chodzi) bliźniaczo podobny do Bungalowu z gabinetem.

W skrócie do plusów zaliczono zwarty, zbliżony do kwadratu plan, korzystny podział wnętrza na część ogólną i prywatną, dobre powiązania przestrzenne salonu z jadalnią i tarasem. Opisane wady to błędy funkcjonalne związane z centralnym umieszczeniem pomieszczeń pomocniczych i ciasnych korytarzyków blokowanych otwierającymi się na zewnątrz drzwiami. Inne wyliczane wady nie wydawały się istotne, z niektórymi trudno się zgodzić np. kominek umieszczony w przejściu (kominki sytuowane centralnie to obecnie bardzo częste rozwiązanie, również w projektach Muratora), wejście do kotłowni przez garaż stwarza zagrożenie w wypadku pożaru (tego całkowicie nie rozumiem), brak wiatrołapu jako rozwiązanie niezgodne z przepisami ( problemem wielokrotnie dyskutowany również na forum Muratora).

Kolejny rozważany projekt to Bungalow z siłownią, niewątpliwie najpiękniejszy projekt w całej kolekcji Stylowy dom. Do tego projektu zniechęciły nas duże przeszklone powierzchnie, konieczność kilku przeróbek i obawa, czy będziemy w stanie sfinansować tak okazały dom.

Z sentymentem będę śledził postępy budowy Arciousa.

Obecnie oczekujemy na wydanie warunków zabudowy, co wstrzymuje nas z zakupem projektu, a naszym faworytem jest Przyjazny dom (mimo, że nie Bungalow, to pochodzi z tej samej stajni). Podobny charakter projektów Studia Stylowy Dom sprawia, że podobne będą problemy, z jakimi spotkamy się w trakcie ich realizacji.

Jestem zainteresowany wymianą informacji, Na początek chciałem zapytać, jakie są wasze wrażenia co do jakości projektów Studia Stylowy Dom. Po lekturze Forum wiem, że

z tym jest różnie od perfekcyjnych projektów Muratora do projektów mało precyzyjnych,

z błędami itd. Czy projekty były już oceniane przez budowlańców. Inne pytania to jak wam się podobają drzwi wejściowe, czy planujecie pozostawić je jak w oryginale? Dalej jak usadowicie dom na działce (kierunki świata, odległość frontu od ogrodzenia)?

Liczę na podtrzymanie wątku.

Revo.

Marcy, nawet nie przypuszczałem, że może być inaczej (podpisany post z grudnia 2003). Moja żona twierdzi, że to baby powinny budować domy, bo na przykład ja, jeśli chodzi o kontakty z fachowcami, jestem za miękki. Cóż to były za przeżycia z tym architektem-cymbałem?

Na stronie http://www.coolhouseplans.com/ znajduje się całkiem spory katalog projektów, które można sortować w praktycznie dowolny sposób.

Teraz drobna podpowiedź: projekty zbliżone stylem do tych, które zeszły z deski kreślarskiej p. R. Szewczyka szybciej można znaleźć w grupie "Florida Home Designs" aniżeli w "Bungalow Home Designs". To tylko dowodzi, jak obszernym pojęciem jest bungalow.

To bardziej przestronność i charakter funkcjonalny wnętrz niż styl "zewnętrznej" architektury, czy też technologia budowy. Jestem pewien, że po dogłębniejszej analizie znalazłaby się taka grupka forumowiczów, która skonstatuje, że nawet tego nie podejrzewając sami planują, budują czy nawet już mieszkają w czymś, co można by do szerokiego pojęcia bungalowu zakwalifikować :) .

Buuu :cry: nikt nie chce nam wybudowac takiego pieknego domku. Jesienią kazdy murarz był chetny, a gdy przyszło do powaznej rozmowy, to kręcą nosem, że za bardzo udziwniony. Wiem, że udziwniony, ale nie pasował nam żaden projekt z prostymi ścianami. Do tego przez ten Vat ch....y, panowie majstrowie mogą przebierać w robotach, bo kazdy się teraz zaczyna budować. Dzisiaj jedziemy do kolejnego fachowca, ciekawe ile nam zaśpiewa.

pozdr

Cześć Marcy,

my z żoną zabieramy się do budowy już drugi rok. Parę miesięcy szukania działki, parę miesięcy wybierania projektu, rok załatwiania mediów, poszukiwanie "ekipy" i... jest szansa, że w tym roku powstanie "skorupa".

Jeszcze nie wiemy, kto nam będzie robić dach, ale każdy kto widzi projekt, powtarza to samo: "ktoś się tu nieźle narobi, ktoś sobie tu nieźle zarobi" :wink:. Nam się jednak tak spodobał ten projekt, że stwierdziliśmy, iż to musi być właśnie ten.

Teraz zastanawiamy się, czy nie kupić materiałów "na skład" przed podwyżką VATu. Ruszać z budową zamierzamy dopiero od lipca, więc sprawa wymaga głębszego zastanowienia.

A Wam życzę powodzenia, cobyście wreszcie kogoś sensownego znaleźli bez konieczności pójścia na zbyt daleko idący kompromis.

Dzięki arcious :) Wczorajsi fachowcy powiedzieli, że wola wybudować dwa proste domy, niż jeden taki. Wybierając ten projekt ( bungalow z gabinetem), liczylismy się z wiekszymi kosztami budowy, ale żeby nikt nie chciał się tego podjąć :o no to nam do głowy nie przyszło. Jutro rozmowa z kolejnym murarzem, oby owocna, bo dobry fachowiec z niego. A co by było, gdybyśmy budowali zgodnie z projektem? tzn. ścianę 3-warstwową? Budujemy z maxa, juz zamówiony, a na dachu będzie marsylka, nie karpiówka. To są główne odstępstwa od projektu. Teraz zastanawiamy się, co zrobić, aby te korytarze nie były takie 'kiszkowate'. Ja proponuję postawić ścianki wewnętrzne z silikatów, a mąż chce trochę skrócić pokoje, które są i tak bardzo długie. A co będzie, gdy przyjdzie kolej na dach!?

pozdr

No speca od dachu to Ty już zacznij szukać od dziś, Marcy :wink:.

Ja będę budować z U-220 (prawie-MAX), ale trójwarstwówkę. Jak się orientowałem, to jest to nawet bardziej murarzo-przyjazna technologia (nie wymaga aż takiej precyzji jak inne, bo drobne niedokładności można tak zgubić, że nie są w ogóle widoczne. Trzeba tylko bardzo dobrze ustawić ściankę osłonową na fundamencie i starannie spiąć ją kotwami z konstrukcyjną, żeby nie "pracowała" :lol:.

Jeśli chodzi o dach, to całkiem słusznie, że zmieniasz karpiówkę na inną dachówkę. U mnie w projekcie też jest karpiówka, ale planujemy zainstalować dachówkę rzymską. Kapriówka jest droga, ciężka i na tego typu domach niezbyt korzystnie oddaje "rzeźbę" dachu. Rozmawiałem na ten temat z autorem naszych projektów, który potwierdził, że kiedy powstawał pierwowzór mojego projektu (pierwszy projekt na zlecenie klienta), jego zleceniodawca zażyczył sobie właśnie karpiówkę. Później, dostosowując projekt do bardziej "uniwersalnego" zastosowania - pod potrzeby projektu typowego - zmienił w projekcie parę rzeczy, ale dachówki już nie ruszał. Niemniej w pełni się z nami zgodził, że dachówka z falą zdecydowanie korzystniej będzie tu wyglądać.

Witajcie,czy zechcecie spojrzeć kilka wątków niżej na temat "dlaczego nie mogę znależć projektu",jest tam wypowiedż Tratwy,który pokazuje rzuty domu ze studia Mtmstyl, domek Rozłogi.Strasznie mi się podoba,trochę ma za duzo łazienek,ale jakoś by można pozmieniać.Przepaszam,ale jestem głupiutka :oops: w kwestii wstawiania odnośników,mam nadzieję,że się nauczę szybko.

wiecie,mnie interesuje domek dla rodzinki 2+3,no i zeby sypialnia rodziców byla trochę oddalona od dziecięcych :wink: no i miała wlasną mini łazienkę,żeby była mała pralnia i garderoba...A jakby wszystko zamknęło się w 150 m2,to byłoby super.

Podoba mi się bardzo C34 "komfortowy"(nie umiem wkleić przenośnika),ale mnie przydałaby się skurczona jego wersja...A wycena tego cuda...4800000 zł :o

Pozdrawiam Was serdecznie,nata

Cześć Nata76,

Chodzi Ci pewnie o ten domek:

http://www.mtmstyl.com.pl/projects/rzuty/rozlogi_rz1.gif

Wg mnie jest całkiem niezły, ale przerobiłbym go trochę bardziej na dworek: podniósłbym dach i do elewacji dodałbym trochę detali.

Co do łazienek, to można to zmienić. Można połączyć tą obok wejścia (3,2m2) z pomieszczeniem sąsiednim (5,2m2) i mamy pokój kąpielowy (8,4m2). Zamiast tych indywidualnych łazienek przy dwóch sypialniach dzieci zrobiłbym garderoby.

Witam po dłuższej przerwie!

W kwietniu ruszam z budową Bungalowu z gabinetem.rozterki z wyborem mam już za sobą,teraz czas na konkrety.

Najpierw jednak zaległości wobec Forumowiczów:

Arcious:wyniesienie domu o kilkadziesiąt cm. z powodów o których wspominasz jest często zalecane przez architektów(w tym przez autora projektu,z którym miałem okazję rozmawiać),ja tego nie planuję,mam działkę typowo leśną.Co do rolet:mam zamiar powiększyć otwory okienne o wysokość urządzenia do zwijania rolet i "wpuścić" je w mur tak,by nie były widoczne,czy Ty planujesz podobnie?

Do Marcy i Revo:cieszę się,że wybraliście (lub bierzecie pod uwagę) Bungalow z gabinetem.Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych projektów tego biura,ma świetne proporcje,jest elegancki,wyrafinowany,ale bez zbędnych udziwnień. Tak jak Marcy, obawiam się kłopotów z wykonawcami.(ciekawe jak poradzą sobie z łączeniem muru z wykuszami,które mają-w/g projektu konstrukcję drewnianą).Revo podał kilka istotnych uwag odnośnie rozplanowania pomieszczeń,ciekawe jakie byłyby wasze sugestie w kwestii rozwiązania tych problemów? Wkrótce prześlę na forum moje propozycje przeróbek i poproszę was o ocenę.

Pozdrawiam.jacekf.