Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JESZCZE JEDNO ZAPYTANIE ? CO MAM ZROBIC ABYM

MOGL PISAC PO POLSKU Z UWZGLEDNIENIEM POLSKIEGO ALFABETU. :p

Wydaje mi się, że powinieneś przy instalacji systemu zainstalować sobie język "Polski (programisty)" - mam spolszczoną wersją systemu, więc nie wiem jak to brzmi po angielsku. Oczywiście możesz ten język doinstalować w każdej chwili po postawieniu systemu bez konieczności reinstalowania całości. Żeby poprawnie odczytywać polskie znaki w przeglądarce musisz wybrać w menu WIDOK->KODOWANIE opcję "Europa Środkowa (ISO)".

WITAM ARCIOUS,

MOGLBYS MNIE WIECEJ POWIEDZIEC NA TEN TEMAT.

PRZY INSTALACJI JAKIEGO SYSTEMU?

CZY MASZ NA MYSLI SYSTEM OPERACYJNY W MOIM PRZYPADKU

WINDOWS XP?

No i po wszystkim. Krokwie wstawione, choć cieniutkie jak zapałki :) Najwyżej będziemy zamiatać dach, żeby brud i snieg nie obciążały go dodatkowo :wink:

CGRZAD - z wiatrołapem nie ma problemu. Jeśli będziecie marznąć, to zawsze można zabudować wejście. Dostawić ścianki, drzwi i po problemie.

pozdr

ps. CGRZAD - może wyłącz capslocka

No i po wszystkim. Krokwie wstawione, choć cieniutkie jak zapałki :) Najwyżej będziemy zamiatać dach, żeby brud i snieg nie obciążały go dodatkowo :wink:

CGRZAD - z wiatrołapem nie ma problemu. Jeśli będziecie marznąć, to zawsze można zabudować wejście. Dostawić ścianki, drzwi i po problemie.

pozdr

ps. CGRZAD - może wyłącz capslocka

Witam marcy

Dziekuje za opinie odnosnie wiatrolapow absolutnie masz racje.

Nadal mam problem pisania polskich liter na angielskiej

klawiaturze.

Wiem jak zmieniac te znaki w Microsoft Ward,natomiast nie wiem jakie przyciski

uzywacie tam w Polsce do pisania,kiedy uzywacie Microsoft

Internet Explorer?

Dzięki Czesław :) Juz niewiele mu brakuje, żeby wyglądał tak jak w emblemacie, prawda :wink:

Ja też chcę do Kaliforni!

pozdr

Witam Marcy, :p

Czy to zdjęcie twego domu jest aktualne?

Jezeli tak ,to czy zdąrzycie z budową przed zimą?

Jak bedziesz miała więcej zdjeć to proszę nie wstydź się

Ich pokazać.

Czy dokonaliście dużo zmian w waszym projekcie?

Możesz do mnie wysyłac E-mail jak chcesz.

e-mail: [email protected]

pozdrawiam

Czeslaw

:lol:

Brawo Marcy!

To już jest DOM!!!

Przy tej okazji nie mogłem sobie odmówć pochwalenia się własną budowlą, gdyż jesteśmy na podobnym etapie. Zdjęcie jest sprzed tygodnia - teraz już kończą więźbę i za tydzień będzie już dach deskowany. 8) - przed zimą już nie dam rady wstawić wykuszów (są w technologii szkieletu drewnianego, a dom jest za mokry), ale i tak sporo od połowy lipca udało się zrobić.

http://strony.aster.pl/arcious/Pan_1.jpg

Brawo Marcy!

To już jest DOM!!!

Przy tej okazji nie mogłem sobie odmówć pochwalenia się własną budowlą, gdyż jesteśmy na podobnym etapie. Zdjęcie jest sprzed tygodnia - teraz już kończą więźbę i za tydzień będzie już dach deskowany. 8) - przed zimą już nie dam rady wstawić wykuszów (są w technologii szkieletu drewnianego, a dom jest za mokry), ale i tak sporo od połowy lipca udało się zrobić.

http://strony.aster.pl/arcious/Pan_1.jpg

Halo arcious,

Tak naprawde to nie wiem jak Tobie naimie.

Pytanie jest nastepujace:

Jak widze na zalaczonym obrazku to budujesz twoj dom

przy uzyciu Porotherm,pytanie jest jaka jest grubosc muru

oraz czy mur bedzie docieplany?

Nastepne pytanie jest czy jest jakiejs uzasadnienie,ze wykusze

robisz ze szkieletu drewnianego?

Dla przypomnienia czy ty budujesz bungalow z gabinetem

bez poddasza?

Pozdrowienia z Kaliforni

Czeslaw

Tak długo jestem na forum i wcześniej nie trafiłam na ten wątek! :oops: !!

Wasze domy są naprawdę piękne. Zawsze chciałam zamieszkać w parterowym domku i jak dobrze pójdzie uda nam się to zrobić przed "Gwiazdką". Domjest w kształcie litery L - musiałam zdecydować się na projekt ind. z powodu problematycznego kształtu działki.

Oto nasz domek - tak go widział architekt:

http://foto.onet.pl/upload/48/65/_178028_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/16/6/_178019_n.jpg.

Hej Nnatasza!

Jestem pod wrażeniem bystrości wzroku tego Bobaska na Twoich rękach!

Bobo musiało dać nieźle "w skórę" Twojej ekipie, ale w fotoalbumie na necie widać że się przynajmniej chłopaki przyłożyli jak trzeba... 8) .

A tak na serio - Twój projekt to bardzo ciekawy wybór; wewnątrz domek prezentuje bardzo oryginalny, nieco zawadiacki rozkład pomieszczeń - i tutaj brawa za odwagę. Zauważyłem na wizualizacji komputerowej, że zamysłem architekta był dość nowoczesny wystrój elewacji. Czy Twój dom będzie wyglądał dokładnie tak samo, czy postanowiłaś coś zmienić?

Co do domów parterowych, to ostatnio zaczyna ich przybywać w szybszym tempie, niż domów w innych klasycznych układach. Sami, zastanawiając się z żoną nad projektem naszego domu, wybraliśmy parterówkę, gdyż dla nas miała kilka podstawowych zalet:

1. Brak poddasza - nie trzeba się nigdzie wspinać;

2. Brak schodów - nie ma się po czym wspinać :lol: , a dzięki temu pozostaje więcej miejsca do bardziej praktycznego wykorzystania;

3. Powierzchnię potencjalnego poddasza musisz dodać do parteru, przez co hacjenda jest okazalsza, a Ty masz mniej trawy na działce do koszenia :D (bardzo ważne);

4. Ta niewielka część działki, która po postawieniu parterówki pozostała niezabudowana, nie jest "traktowana" długimi cieniami charakterystycznymi dla wysokich domów;

5. Przy dobrej aranżacji ogród i dom mogą się wzajemnie przenikać, jeśli wykorzystamy umiejętnie fakt, że w całości pozostają na tym samym poziomie - w ten sposób organizując "garden party" nie musimy się obawiać, że ktoś z grona zaproszonych przez nas i już "naprądowanych" gości połamie sobie kończyny w poszukiwaniu wolnej toalety :lol:

I tak w zasadzie to mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko związane właśnie z ostatnim punktem tej wyliczanki powyżej:

Gdzie można nabyć taką fajną chromowaną kielnię, jak ta zaprezentowana na zdjęciu wraz ze stosownym zestawem szkła :wink: ?

:lol: :lol: :lol: :lol: kielnię kupiłam na allegro - bardzo dobry model - już się zamortyzował 8) .

Projekt się troszkę zmienił, przede wszystkim zewnętrznie:

- jakoś nie pasowały mi, do tej nowoczesnej bryły, okna ze szprosami - są bez,

- kolor zielony też do mnie nie przemawia i w założeniu miał być "troszkę" popielaty ... wyszedł prawie biały :evil: :evil: :evil: i jestem srtrraszznie zła :( buuu...

Za tydzień zrobię zdjęcia, jak domek troszkę "obeschnie".

Halo arcious,

Tak naprawde to nie wiem jak Tobie na imie.

Pytanie jest nastepujace:

Jak widze na zalaczonym obrazku to budujesz twoj dom

przy uzyciu Porotherm, pytanie jest jaka jest grubosc muru

oraz czy mur bedzie docieplany?

Nastepne pytanie jest czy jest jakiejs uzasadnienie,ze wykusze

robisz ze szkieletu drewnianego?

Dla przypomnienia czy ty budujesz bungalow z gabinetem

bez poddasza?

Pozdrowienia z Kaliforni

Czeslaw

Cześć Czesław,

arcious to Arek - prawda, że krócej 8) .

Co do technologii muru, to palety na zdjęciu lekko Cię zmyliły.

Nie buduję z Porothermu. To, co zobaczyłeś na zdjęciu, to palety z "garami" od stropu - ja wybrałem właśnie Wienerbergera.

Jeśli zaś chodzi o mur, to jest on zrobiony tak:

- pustak ceramiczny tradycyjny U-220 (nie poryzowany) - 25cm

- styropian frezowany 2x5cm - 10 cm

- pustka - 2 cm

- pustak ceramiczny tradycyjny K-3 (nie poryzowany) - 12,5 cm

Razem mur przed tynkiem: +/- 50cm

Warstwy pustaków - nośna i osłonowa - spinane oczywiście kotwami stalowymi.

Wykusze robię ze szkieletu drewnianego, bo tak mam w projekcie.

Zastanawiałem się nad tym i wykonawca swego czasu zaproponował wzniesienie ściany wykusza z cienkiego bloczka Ytonga (zdaje się 12,5 cm), o czym pisałem już na tym wątku. Jednak po naradzie z moim inspektorem nadzoru doszliśmy do wniosku, że cienka ścianka z Ytonga w tym miejscu nie zapobiegnie przemarzaniu, a nawet jeśli do przemarzania w jakiś cudowny sposób nie dojdzie, to powierzchnia obu wykuszy (identyczne) jest zbyt duża, by w pomieszczeniach, gdzie się one znajdują utrzymać ciepło. W każdym razie za dużo tego ciepła by tam uciekało właśnie przez ten mur. Z drugiej strony odpadało pogrubienie ścianek wykuszy. Na tym zasadza się ich urok, że są niemal tak cienkie, jak okna, które będą w nich osadzone. A przy takiej grubości odpowiednią izolację termiczną może zapewnić wyłącznie bela z wełny pomiędzy dwiema płytami OSB na szkielecie drewnianym - jak w projekcie. I tak to będzie wykonane. Z resztą przez to trochę sypnął nam się harmonogram, bo wykusze takie wstawia się razem z oknami -> okien na zimę w mokre ściany przecież nie osadzę, bo kobieta by mnie chyba ... aaaaahhhh... -> a jak nie ma wykuszy, to nie można przykrywać jeszcze dachu, bo przy osadzaniu wykuszy trzeba by część tego dachu rozebrać. I tak, zamiast mieć już dachówkę na dachu na Gwiazdkę, trzeba będzie poczekać z tym do Radosnego Alleluja.

I ostatnia rzecz - projekt.

To jest "Bungalow z siłownią" - zdradzę, że będzie miał schody, ale takie tylko nienormatywnie strome i wąskie, gdyż prowadzić będą do małego pomieszczenia, które udało się architektowi wygospodarować nad kuchnią i jadalnią w drugim wariancie tego projektu (na moim zdjęciu kuchnia jest to pomieszczenie na lewo od wejścia - tam, gdzie jest ta cofnięta ściana elewacji z oknem). Zamierzamy tam zorganizować małą pracownię-gabinet z garderobą sezonową. Mam jeszcze inny cichy pomysł na wykorzystanie tego pomieszczenia, ale teraz nie będę o tym wspominał, żeby nie zapeszać. Jak się uda, to wtedy o tym napiszę.

Dzidzia to kobitka z charakterkiem - co prawda w czasie budowy była jeszcze we mnie - posyłała mi taką dawkę hormonów, że robotnicy raczej schodzili "nam" z drogi! :wink:

No to nasze kobitki są chyba rówieśniczkami! Nasza Oleńka jest z maja tego roku. Mówią, żeby "nie chwalić dnia przed zachodem Słońca", ale wygląda na to, że 2004 okazuje się bardzo dobrym rokiem. :) .

Dzięki za namiar na kielnię - jest jeszcze trochę czasu, żeby za tym rekwizytem powęszyć 8) .

No, no arcious... strasznie wielka ta chata, tzn. rozłożysta :) Ależ cieszy oko każdy postęp na budowie, prawda? Tylko, że rzeczywiście wszystko jest rzeczą względną: my widzimy nasz DOM, a postronni kupę cegieł :D

Mój m. chce zrobić na górze pokó j bilardowy, tylko jak go tam wniesie :wink: stół znaczy, jak wniesie? Ja bym chciała całe pomieszczenie na kolejkę Piko. Ale pewnie skończy się na graciarni :x

Natasza, ja Twój domek już od dawna podziwiam. Bardzo oryginalny.

pozdr

halo nnatasza :p :p :p

Witam Poznanianke,

Chcialbym sie przedstawic jak to sie mowi.

Ja jestem takze z Poznania ale mieszkam

od 24 lat w Kalifornii.

Za pare lat wracamy z zona do Polski na emeryture.

Posiadam dzialke budowlana w Chybach k/Poznania

na Zielonym Osiedlu i tam zamierzam wybudowac

nasz polski domek.

Czy morzesz zdradzic tajemnice gdzie w Poznaniu

sie budujesz?

Pozdrawiam

Czeslaw Grzadzielski

arcious - moja Zośka jest z lutego ... w tym "wieku" to gigantyczna różnica :D :D - ja też mam nadzieję, że ten rok będzie jednym z naj..

marcy - dzięki :oops:

CGRZAD - Witam Poznaniaka na "wygnaniu" - aaach, też chętnie wygrzałabym się w słonecznej Kalifornii, tylko może troszkę krócej niż 24 lata :wink: .

Budujemy się pod Poznaniem w Puszczykowie.