arcious 09.11.2004 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 No, no arcious... strasznie wielka ta chata, tzn. rozłożysta Ależ cieszy oko każdy postęp na budowie, prawda? Prawda!!! Tylko, że rzeczywiście wszystko jest rzeczą względną: my widzimy nasz DOM, a postronni kupę cegieł Otóż to. Kiedyś, jak stawiali mi jeszcze ściany, oglądałem sobie w pracy zdjęcia na laptopie. W pewnym momencie wpada do gabinetu jeden z moich wsółpracowników, rzuca okiem na monitor i woła: "Ooo! Widzę, że weekend spędziłeś, chodząc po ruinach!!! Gdzie to? Gdzieś pod Olsztynem? Tam jest dużo takich porozwalanych zameczków... Trzeba było widzieć jego minę, kiedy mu wyjaśniłem, co to za "ruiny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 09.11.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Dzięki Czesław Juz niewiele mu brakuje, żeby wyglądał tak jak w emblemacie, prawda Ja też chcę do Kaliforni! pozdr Witam Marcy, Mam pytanie ,widze ze robisz wykusze murowane. Jaka jest grubosc muru pod wykusz? Pozdrawiam Czeslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 18.12.2004 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Hej! Witam po długiej przerwie! Pogoda była tak dobra, że prace trwały pełną parą. Teraz widać efekty: stan surowy otwarty - nareszcie gotowy! Oczywiście "galeryjka" na http://strony.aster.pl/arcious po dwóch miesiącach też doczekała się uaktualnienia. Jeśli macie chęć obajrzeć - zapraszam. A teraz można spokojnie pomyśleć o Świętach, żeby były pogodne, zdrowe i wesołe. Tego życzę oczywiście także wszystkim Wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 01.01.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 FIU! FIU! Odwaliliście kawał dobrej roboty Teraz to juz z górki Nasz domek jest na podobnym etapie, też nakryty papą, a dachówka sobie już leżakuje drugi sezon ostatnio wyglądał tak: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=29418&q=marcjanna&k=2 Szczęśliwego Nowego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CGRZAD 09.02.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Witam Was serdecznie i dziękuję za zaproszenie Wraz z moją małżonką dzielnie walczymy z budowa "Domu nad wodą" wg projektu z pracowni Szewczyka. Projekt wybraliśmy po przejrzeniu nie przesadzając - setek innych. Zależało nam głównie na sypialni z łazienką na dole oraz takiej sympatycznej przysadzistości całego domku Kiedy mieliśmy już zrezygnować w ręce trafił nam katalog Szewczyka, no i stało się Obecnie jesteśmy na etapie więźby dachowej.. i poszukiwaniu ekipy do prac wykończniowych.. echhh... ta budowa.. a tak już bym zasiadł na tarasie z zimnym piffkiem pozdrawiam serdecznie! Adam CZEŚĆ ADAM, Witam bardzo serdecznie w Nowym Roku. Nie wiem czy otrzymałeś mój E-mail? Mam zapytanie do Ciebie. Czy ty budujesz Twój “dom nad wodą” z poddaszem Czy bez? Jeżeli budujesz ten dom razem z poddaszem to bedę Miał kilka pytań. Ja zamierzam rownież budować “dom nad wodą” ale z poddaszem. Rownież interesuję mnie jak daleko masz zaawansowaną budowę? Czekam nad odpowiedź Pozdrawiam Czesław Grządzielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 16.02.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 HOP HOP!!! Pobudka Czy wszyscy jeszcze śpią snem zimowym? (jedynie CGRZAD na nogach ). Wybiera się ktoś na spotkanie forumowiczów? Arcious, grzechem by było, gdybyście sobie to odpuścili. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 20.02.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Marcy. I kto tu śpi. Twój dom już prawie gotowy, a ty anisłowa o budowaniu, blaskach i cieniach projektu, kosztachi tak dalej. Zwłaszcza że twoje posty mają swój koloryt.Może z Arciousem założycie wątki w dziale Galeria zdjęć,bo tu już chyba mało kto zagląda, a szersza dyskusja o waszychdokonaniach byłaby ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 20.02.2005 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Hej, na budowie wciąż zimowy zastój. Mieliśmy przez styczeń wykonać ogrodzenie (jak ktoś pamięta były wówczas temperatury w okolicach 5 st. C pow. zera z lekkimi nocnymi przymrozkami). Niestety projekt nie był jeszcze zrobiony, a nasza Artystka pochorowała się na same święta (w Wigilię wywieźli ją do szpitala, a w samego Sylwka szła pod nóż chirurga) . Planowaliśmy też zacząć już rozmowę z instalatorami EIB, żeby przynajmniej przystąpić do projektowania instalacji elektrycznej pod ten system. Do tego też potrzebna była nam Artystka (rodzaje źródeł światła, rozłożenie punktów świetlnych itp.). Tak więc luty kończymy bez projektu instalacji, bez pojektu ogrodzenia i bez samego ogrodzenia. A do tego wszystkiego dzieciaki non-stop chorują. Artystka już jest na szczęście na tzw. "fleku", bierze się aktualnie ostro do roboty i we środę mamy już dostać pomysł na tą całą elektrykę oraz rozmieszczenie punktów poboru i zrzutu wody, więc wodno-kanalizacyjne rzeczy też można by już zacząć powoli robić. Mam nadzieję sfinalizować w najbliżdzym czasie sprawę pokrycia dachu. To byłby spory krok do przodu po zimowym zastoju. Kolejny po zakontraktowaniu okien na maj (drewnianych z meranti od Gebauera ) Na jakieś poważniejsze prace wewnątrz będę musiał poczekać i tak, aż budynek wyschnie. Jesień była cholernie mokra, a do tego pierwszy śnieg w sezonie zimy 2004/2005 spadł tuż przed deskowaniem dachu. Do tej pory mam z tego pamiątkę w postaci ścian mokrych jak portki nieprzytomnego smakosza złocistego trunku po Oktoberfeście. W poczekalni czeka jeszcze sprawa c.o. i wentylacji z odzyskiem ciepła - kolejny spory temat, za który trzeba się zabrać. Oj, czeka mnie jeszcze ostra aktywność na forum w roli czytelnika, żebym mógł później ze spokojem zreaktywować się jako pisarz . A co do zlotu forumowiczów, to chciałbym się tam w końcu znaleźć, ale na razie nie jestem w stanie zadeklarować się w sposób zobowiązujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 25.02.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 revo, arcious, miło Was widzieć Revo, nasz Dom to tylko cegły i cement, nie ma sie jeszcze czym chwalić w Galerii. Moze za jakies 10 lat My budujemy na wariackich papierach. Wcale nie było w planach nowego domu, bo jeszcze tym obecnym nie nacieszylismy się. Kredytu nie chcemy brać, więc w tym roku, to jeszcze na pewno się nie wprowadzimy. Jedno, co możemy stwierdzić na razie, to to że dom jest drogi, ale idealny jak dla nas. Trzeba się liczyc z tym, że strasznie dużo forsy idzie na duperele, np. same gwoździe na dach kosztowały 2 tys. Arcious, czy u Was w centrum zima ostrzejsza, niz u nas na wschodzie ? Z okna widzę pewien dom. Pod koniec października stały same sciany. Stan na dzisiaj: ocieplony styropianem, postawione krokwie, folia i na połowie dachu leży już blacha A i okna, drzwi i brama garażowa wstawione oczywiście. Sezon budowlany trwa cały rok! Zdrówka życzę dla dzieciaczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 26.02.2005 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Czy moze ktos z Was buduje murator c 34 komfortowy? Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 04.05.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Dzisiaj na 99% mieliśmy okazję widzieć dom BUNGALOW Z PODDASZEM (okolice Piaseczna). Bardzo nam się spodobał, chociaż jest zupełnie różny od tego co sobie zaprojektowaliśmy (chcemy zrezygnować z naszego projektu (270 m2) i szukać nowego - mniejszego). Zrobił na nas DUŻE wrażenie . Żona prawie rzekła TEN. Obejrzeliśmy go tylko z zewnątrz. Wyglądał rewelacyjnie, nie miałem cyfrówki, żeby zrobić kilka fotek. Przeczytaliśmy cały wątek i nikt z was nie buduje bungalowu z poddaszem Projekt 1. Jak w waszym odczuciu pasowałby do działki o długości 30m? Gdzie mozna obejrzeć już wybudowany dom (nawet w wariancie bez podddasza)? Wasz pomysł z wyjazdem do Rzeszowa - inspirujący. Czekam na ożywienie wątku i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 04.08.2005 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Hej! Czy nie ma dalszego ciągu domów Szewczyka? Pytam konkretnie o dom z otwartym poddaszem, którego projekt kupujemy lada tydzień. A może ktoś buduje lub już zakończył budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 05.08.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Dla wszystkich budujących domy według projektówP. Szewczyka wszystkiego dobrego w 2006 roku.Revo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 05.08.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Stary - my po prostu budujemy, a to już zupełnie inna bajka niż dywagacje na temat projektu. Ja osobiście często korzystam z Forum Muratora szukajac konkretnego tematu. Jednak nie czuję potrzeby stałego dzielenia się swoimi problemami z innymi. Myślę że u innych jest podobnie. Revo Jeśli już to "stara", ale naprawdę to jestem całkiem młoda A Ty kiedyś nie wybierałeś projektu, nie byłeś ciekawy, jak to, co ewentualnie wybrałeś wygląda w naturze, jakie koszty, problemy etc.? Zauważ, że jestem początkującą forumowiczką i chciałabym być partnerką w wymianie zdań z fachowcami i innymi budującymi. Dlatego CHCĘ wiedzieć jak najwięcej!!! I dlatego pytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 05.08.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 Sorry, ten nastrój to chyba przez pogodę, wcale nie przez budowlańców . No to zapytaj, jak będą wiedział to odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofia 16.11.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 A może wielka reaktywacja tak ładnie zapowiadającego się kiedyś wątku???Może jakieś fotki z budowy lub nawet dom wykończony. Opinie, sugestie, doświadczenia. Bungalow - TAK, czy bungalow - NIE. zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 16.11.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Bungalow zdecydowanie tak Czekamy na pozwolenie na budowę - dom z otwartym poddaszem po niewielkich zmianach. Mamy plan ruszyć na wiosnę pełną parą. Tak więc jestem zainteresowana wymianą doświadczeń i wątek z przyjemnością podciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 22.11.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 To jeszcze raz ja... Czekamy na pozwolenie, podobno za dwa tygodnie ma być. Strasznie się denerwuję, że rzeczywiście wyjdzie bardzo drogo, na razie robię casting na ekipę budowlaną Wkrótce powinnam mieć pierwsze oferty cenowe... No i ten dach ... 397m2... Ale naprawdę żaden inny projekt nam się nie spodobał, ten po prostu był strzałem w dziesiątkę, spełnienie naszych marzeń. Czy jest ktoś od bungalowów, kto zaczyna wczesną wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 08.01.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Czy jest ktoś od bungalowów, kto zaczyna wczesną wiosną? Witam , Wszystko wskazuje, ze ja o ile coś się nie wysypie w finansach. Nie wiem czy uda się wczesną wiosną bo jeszcze jestem w trakcie z papierami ale w zeszłym tygodniu zakupiłem jusz projekt i klamka zapadła. Aha, to będzie "Dom Nad Woda", chciałbym w tym roku zmontowac stan surowy otwarty. Dachu tesz jest co niemiara -376m2 ale co z tego Nikt nie mówił, że nie będzie bolało, prawda? Na razie wiem, że chudziak, ława lana, potem ściana fundamentowa z bloczków, nośne z poczciwego Maksia i 12cm wełny, gdzieniegdzie, fragmentami jako osłonowa będzie kamień, reszta z kratówki albo czegoś na 12 cm szerokości (pełna?) Dach raczej napewno bez deskowania, jeżeli jusz to płyta OSB, dachówka cementowa chyba, że uda mi się trafić za dobre pieniądze siriusa z RuppCeramiki. Czerwony niestety będzie bo takie mam narzucone warunki . Nie wiem jeszcze co ze stropem ale chcialbym raczej pozostać przy monolicie. Tyle wstepem, tyle z planów, nieprzewidziany ciąg wypadków losowych zwanych potocznie "życiem" wywróci to wszystko do góry nogami jeszcze z pięć razy. No ale poplanować można a nawet tzreba. A jak u Was? Pozdrawiam, i 3-mam kciuki! P.S Daj ceny ekip jak jusz będziesz mieć zebrane. Ten temat muszę ruszyć za kilka dni. więc zawsze bedzie to jakaś orientacja. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 08.01.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Croolick, miło, że się odzywasz i zdecydowałeś się na Dom nad wodą - też bardzo mi się podoba. Jak zauważyłeś - plany sobie, życie sobie - jeszcze nie mamy pozwolenia na budowę, a wydawało nam się, że to formalność Ale cierpliwie czekamy, mam nadzieję, że w ciągu 10 dni uda nam się w końcu je uzyskać. Co do ekip - na razie nic konkretnego nie potrafię powiedzieć, jeden polecony człowiek jest już zajęty w interesującym nas czasie, drugi niestety w listopadzie zmarł (49 lat...) Mam jeszcze dwie firmy na oku, ale bez konkretów. Wzięliśmy się za przygotowanie terenu, wycięliśmy jedno konieczne drzewo, zamówiliśmy ogrodzenie, docelową bramę, zamontowaliśmy bramę tymczasową - budowlaną. Sporo czasu i energii pochłonęło uzyskiwanie kolejnych pozwoleń i decyzji - to jakiś koszmar Myślę jeszcze, czy przed rozpoczęciem budowy nie kupić dachówki - teraz są spore obniżki i te najlepsze ceramiczne są w cenie normalnych cementowych. Ale jeszcze nie podjęliśmy decyzji, u nas ma być jasnoczerwona z naszego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts