Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich po długim niebycie :)

Od razu dołączam się do najlepszych życzeń revo na 2006 rok.

ŻEBY WAM BUDŻETY W SZWACH NIE POTRZASKAŁY :D .

Już wykańczamy nasz dom (podłogi, kominek, łazienki, itp.) i nie możemy się z żoną doczekać końca marca - na Wielkanoc właśnie planujemy się wprowadzić.

My już wiemy, że jak się będziemy wprowadzać, to niestety otwarcie będzie bez mebli, firanek i jacuzzi, ("nie stykło kaski" mówiąc kolokwialnie :-? ), ale i tak jest nieźle - budżet będzie przekroczony o jakieś 10-20%. I to tylko dlatego tak się wyrobiliśmy, że zgodnie z radą znajomych, którzy wówczas byli "już po", my - planując swoją inwestycję - zleciliśmy wykwalifikowanemu kosztorysantowi wykonanie kosztorysu na bazie cen katalogowych SEKOCENBUDU, a następnie - zgodnie z radą - wzięliśmy kwotę z tego kosztorysu i pomnożyliśmy ją x2.

Tak więc dziś (choć jeszcze prace trwają) mogę tu chyba potwierdzić słuszność powyższej rady.

Bingo-ada pisze, że obawia się kosztów dachu (397 m2).

Trochę chyba słuszne są te obawy. Nasz "bungie" ma 430 m2 (więc niewiele więcej), ale kosztowało to sporo. Jeśli ktoś chce coś takiego koniecznie przykryć dachówką ceramiczną, to Sirius Ruppa jest w mojej opinii rozwiązaniem najrozsądniejszym (sam z resztą takie właśnie rozwiązanie wybrałem). Sirius wsród materiałów ceramicznych jest dachówką popularną, stąd cena dachówki standardowej tego wzoru jest całkiem przyzwoita (w porównaniu z innymi producentami o znanej i uznanej renomie). Poza tym Sirius ma ładną "rzeźbę", która dobrze wygląda na stosunkowo dużych i płaskich połaciach. Warunek: wykonawca musi mieć doświadczenie w obcowaniu z dachówką Ruppa. Podobno jest nieziemsko twarda. Nasz wykonawca przyznał, że jak się pojawiła na rynku, to półtora roku zajęło mu znalezienie odpowiednio twardych tarcz do jej cięcia. Jak twierdził - zanim znalazł odpowiednie tarcze, zużywał ich na przeciętnym dachu krytym Ruppem ok. 10-12 sztuk. Widać więc, że dachówka taka może naprawdę długo poleżeć - pod warunkiem, że jest dobrze położona, oczywiście.

Nasz dach jest zrobiony na pełnym deskowaniu plus 2x papa (siła tradycji :wink:). I jak się można było tego spodziewać - taki dach to nie jest tania impreza. Jednopoziomowy charakter domu powoduje, że dom ma dużą powierzchnię zabudowy, która wprost przekłada się na powierzchnię dachu. Poza tym stopień komplikacji więźby jest na tyle duży, że na "pracę dyplomową" dla niedoświadczonego cieśli się "toto" nie nadaje, a doświadczony to już sobie policzy odpowiednio. Można te koszty obniżyć np. planując blachę albo pokrycie bitumiczne.

Wtedy zaoszczędzi się także na konstrukcji, która nie musi wówczas dźwigać takiego ciężaru. Obawiam się jednak, że w takim domu i na takim dachu dobrze to nie będzie wyglądać. Ale to już kwestia dość delikatna, bo dotyczy zarówno gustu jak i możliwości inwestora. Jak wiadomo "de gustibus non est disputandum", więc chyba nie warto tego dalej tutaj drążyć. W każdym razie jak już człowiek sobie żyły i portfel na takie coś wypruje, to efekt zapiera dech 8) .

Zamierzam częściej zaglądać na forum, więc jeśli się jeszcze nie zraziliście do tych pięknie wyglądających i funkcjonalnych domów, jakimi bungalowy niewątpliwie są, to pytajcie. Postaram się ze swojego doświadczenia zrobić tu jakiś dobry użytek.

Revo - jak to wygląda u Ciebie? Jesteś już "po", czy może kończysz niebawem?

Ciekaw też jestem jak się mieszka marcy?

Halo wybudowani! Czy jest coś (jakieś tematy konstrukcyjne, funkcjnalne, estetyczne lub inne), czego nie przewidzieliście albo z czego nie zdawaliście sobie sprawy na etapie budowy, a co Was irytuje w Waszym nowym bungalowie po zamieszkaniu?

Witaj arcious.

Jednoznacznie to jest twój wątek i pod twoją nieobecność zaczął

podupadać. Z zainteresowaniem oglądałem dokumentację fotograficzną

z twojej budowy. Pomogłeś mi również w zamianie stropu na gęstożebrowy - wyszło OK. Poza tym Bungalow z siłownią to pierwszy

wymarzony projekt mojej żony. Czy można liczyć na nowe zdjęcia

z twojego domu? Interesuje mnie szczególnie kominek, ogrodzenie i ew schody na poddasze.

Moja inwestycja na pewno przekroczyła półmetek, ale wrażenie jest takie, że końca nie widać (zwłaszcza wydatków). Można to nazwać stanem surowym zamkniętym z instalacjami, wylewkami i tynkami wewnętrznymi. Obecnie fachowcy przykręcają płyty gipsowo-kartonowe na poddaszu.

To jest mój pierwszy budowany dom i niestety nie wszystko przebiegała

bezproblemowo. Teraz po wielomiesięcznej lekturze Forum i własnych doświadczeniach jestem zapewne lepszym budowlańcem.

Już po wybudowaniu ścian uświadomiłem sobie, ze moja działka jest trudna, jeśli chodzi o usytuowanie budynku. Niby duża 40x50 metrów ale

front od zachodu, najpiękniejszy widok z okien od północy, bliskie sąsiedztwo od południa, dom widoczny ze wszystkich stron świata.

Projekty powtarzalne w większości pasują do schematu wjazd od północy lub wschody, po drugiej stronie domu taras, od północy brak okien bo zimno. W moje sytuacji wybór gotowego projektu musiał być kompromisem i czasami nie wiem, czy lepszym rozwiazaniem nie byłby projekt orginalny.

W zasadzie byłem przygotowany na niespodzianki w trakcie budowania,

ale czasami do frustracji doprowadzała mnie sama natura wiedzy budowlanej, kiedy na ten sam temat podawane są z wielkim przekonaniem teorie całkowicie sprzeczne. I to na każdym etapie budowania.

Również zachęcam osoby rozpoczynajace budowę do zadawania szczegółowych pytań.

Revo.

Witam,

wlasnie znalazlam ten watek i straszniesie ucieszylam !!!!

jestem wlasnie na etapie poszukiwania projektu i prztznam - nie jest latwo.

Juz jakis czas temu trafilam na pracownie Stylowy dom i zastanawialam sie nad tymi projektami - maja one genialnie wykorzystana przestrzen i cale tak potrzebne zaplecze gospodarcze - niestety wiekszosc gotowych projektiw na naszym rynku nie ma np spizarni i pralni.

Moim najwazniejszym kryterium przy poszukiwaniach jest brak skosów w sypialniach - pozostaja wiec tylko parterowki - z ewentualnym niewielkim poddaszem na cele gospodarcze (jakis skladzik, moze pokoik goscinny) - lub po prostu dom pietrowy.

Czytajac Wasze posty troszke sie przerazilam kwestua kosztow - czy moglibyscie podac jakies konkrety ???

ile kosztowaly Wasze dachy ??? czy to jestzeczywiscie taki dramat ???

napiszcie jeszcze jaki macie kat nachylenia dacu, bo u mnie w warunkach to min 30 stopni

a moze mozna gdzies zobaczyc zdjecia Waszych bungalowow ???

pozdrawiam serdecznie

ola

Koszt dachu 360m2 powyżej 60 tyś. Ile powyżej to zalezy

od materiałów.

Revo

Możesz powiedzieć coś więcej? Te 60kzł to beton czy jusz ceramika. Dechy plus papa czy tylko folia. Obróbki i rynny mieszczą sie w tej kwocie? Podbitka wliczona, jeśli tak to jaka?

Kochani, mam do wszystkich apel.

Jeżeli rozmawiamy o kosztach to podajmy zawsze możliwie najwięcej szczegółów, w przeciwnym wypadku takie informacje są praktycznie bezużyteczne.

Pozdrawiam z mroźnego Krakowa!

Crool

Podałem orientacyjny koszt i to w wersji minimum. Jeśli ceramika

to plus np. 10kzł. Chyba ze ktos trafi na super promocję. Robocizna 40zł/m2.

Na forum Muratora jest tendencja, aby chwalić się niskimi kosztami a w przypadku tych dachów nie ma się czym chwalić. Myślę, że orientacyjna kwota pozwoli oszacować swoje siły przed decyzją o wyborze projektu.

A ile ktoś wyda realnie zweryfikuje zycie.

Tylko folia moze być cholernie droga, jeśli wybierze się wersję z warstwą pochłaniającą wilgoć i klejem, co ma być polecane przy płaskich dachach.

Koszt dachu podawany na tym etapie to najcześciej również obróbki

i rynny a także kominy na poddaszu i powyżej dachu (robocizna za kominy płatna dodatkowo).

Podbitka często wykonywana jest po ociepleniu i tynkach zewnętrznych czyli później.

Moi drodzy, Wy już o dachach, a mnie fundamenty spędzają sen z powiek. Jak zobaczyłam te poszatkowane ławy w moim projekcie, wyobraźni mi zabrakło, jak to kopać, deskować, szalować... Po rozmowie z zaprzyjaźnioną panią architekt i koleżanką z branży budowlanej jestem skłonna zmienić to na płytę fundamentową. Koszt materiałów niewiele wyższy, robocizna tańsza, szybciej, prościej i mniej dłubania. Na razie czekam na wycenę, ale Pan z firmy budowlanej też jest za płytą.

A co do dachu - jak jest lepiej przy takich powierzchniach: folia czy pełne deskowanie i papa? Tradycja czy nowoczesność? Boże, ile ja mam dylematów...

W moim projekcie (Z otwartym poddaszem) kominek umiejscowiony jest w wolnostojącej ścianie pozbawionej stropu, czyli po sam dach, w ścianie o wysokości ok. 5,5m. Bardzo nam się to podoba, jednak chyba rozprowadzenie ciepła z takiego kominka jest niemożliwe, ewentualnie podgrzewana byłaby tylko antresola i hol. I teraz kolejna wątpliwość - jaką moc wkładu dobrać i czy ma ona znaczenie przy kominku rekreacyjno - dekoracyjnym? Najbardziej zależy mi, żeby rozmiar "telewizora", czyli tego wkładu-szyby był jak największy, bo szerokość ściany to 180cm i chciałabym, żeby to dobrze wyglądało. Interesuję się tym już teraz, ponieważ planujemy skorzystać z zimowych promocji i trochę zakupów zrobić wcześniej, a jeśli trafimy na fajny i dobry wkład, nie wykluczam zakupu.

Do już zbudowanych: czy macie jakieś złote rady dla tych co są tuż przed budową? Myślę o tych zbudowanych wg Szewczyka.

Właśnie otrzymałam ofertę z firmy budowlanej.

Roboty ziemne, wykonanie ław fundamentowych, murowanie fundamentów, izolacje pionowe, poziome, wypełnienie i utwardzenie ziemi pod chudy beton, wylanie chudego betonu, ściany zewnętrzne, nośne, działowe, kominy, el. żelbetowe, kompletna konstrukcja dachowa z odeskowaniem i przybiciem papy.

Cena 43 tys.PLN netto przed negocjacją.

Co Wy na to? Drogo? Domek jest dosyć skomplikowany, a ekipa z polecenia i z referencjami.

W pierwszym komentarzu murarze stwierdzili, że mój fundament jest jak fundament dwóch domów. I była to prawda jeśli chodzi o zużycie materaiłow i koszt.

Wynika to z tego, że dwie ściany kontrukcyjne biegną wewnątrz domu,

co podraża całość.

Ja również budowałem z Maxa 29 cm i wyszło dobrze.

Bingo-ada - sprawdź jeszcze ekipę co do dachu. Rzadko ci sami wykonawcy dobrze murują i wykonują dachy. U mojego sąsiada mury były w porzadku, ale dach sknocili. Wedłu mnie dach powinni robić cieśle

a nie murarze.

Na dachy folia i jak na razie nie cieknie, chociaż śnieg przy bardzo silnym wietrze w jednym miejscu podwiało. W moich stronach nie ma tradycji pełnego deskowania i papy na dachu, tak ze problem miałem z głowy.

Co do ceny za robocinę nie doradzę, ponieważ u nas są wyraźnie niższe stawki.

Revo

Jest to wycena właściciela firmy, a zatrudnia on fachowców od każdego etapu, cieśli ponoć ma bardzo dobrych i doświadczonych. A cena wydaje mi się rozsądna, szczególnie że człowiek w porządku i za poprzednie roboty bardzo go chwalili. Robi wszystko od fundamentów po glazurę, tzn jego sprawdzeni ludzie.

Cześć,

co do mojego internetowego albumu zdjęciowego z budowy, to będę musiał ten album odkurzyć, zaktualizować i przenieść go na inny serwer.

Nie mam na razie czasu, żeby się tym zająć.

Revo, widzę, że z pracami jesteśmy prawie na tym samym etapie.

Jeszcze miejscami u mnie też pozostała sucha zabudowa.

Mam za to trochę więcej robót już zakontraktowanych do przodu przez moją operatywną żonkę :wink: :

- kominek będzie zrobiony w tym tygodniu (może nawet pojutrze) ;

- spec od drewnianych podłóg przychodzi od 1 lutego, wtedy też będę wiedział, kiedy zrobione będą schody (planujemy zrobić je w teaku przemysłowym)

- ogrodzenie już mamy. Jakieś poglądowe zdjęcie wrzucę gdzieś na net i może uda się jakoś tu przemycić 8).

Jeśli chodzi o konkrety dot. kosztu dachu u nas, to było to tak:

- materiał na więźbę (z deskami i papą na deskowanie) - 20 kPLN

- robocizna (wykonanie więźby i deskowania z papą x2) - 20 kPLN

- materiał na pokrycie dachu, okna połaciowe, rynny, obróbki - 50 kPLN

- robocizna (pokrycie dachu, montaż okien połac., rynien, obróbek) 22 kPLN

- materiał na podbitkę (siding, łaty, gwoździe, akcesoria) - 4 kPLN

- robocizna podbitki - 4 kPLN

Jak więc podsumuje się wszystko do kupy, to naprawdę cały dach kosztował u nas ok. 120 kPLN. Koszt taki w pewnym stopniu tłumaczy fakt, że budujemy pod Warszawą :-? .

Dla uspokojenia bingo-ady dodam, że zaproponowana jej przez wykonawcę cena 43 kPLN za przedstawiony zakres nie wydaje się wygórowana. My za podobny zapłaciliśmy 65 kPLN, ale w naszym zakresie była ściana 3-warstwowa - siłą rzeczy zawierająca także izolację pionową (2x5cm styro).

Jeśli chodzi o wykonywanie wszystkich prac przez jedną ekipę, to nie jestem przekonany do takiego rozwiązania. Trzeba sobie to z resztą uściślić - czy chodzi o jedną i tą samą ekipę kierowaną wciąż przez tego samego majstra, czy chodzi o jedną firmę, która ma kilka specjalistycznych ekip - jedną od fundamentów i murów, drugą od "ciesiółki", trzecią od tynków, gładzi i zabudowy suchej, czwartą od instalacji i okolic, piątą od okładzin ceramicznych itd. itp. Jeśli wszystko to mieliby wykonywać ci sami ludzie, to chyba bym się obawiał o rezultat. Doświadczenie mówi, że kto bierze się za wszystko, nie jest dobry w niczym. U nas buduje jedna firma, w której działają specjalistyczne ekipy.

I ta firma różnymi swoimi ekipami robiła prawie wszystko, oprócz pokrycia dachu i instalacji. Są na tyle dobrzy, że nie mieliśmy jak dotąd (odpukać :roll: ) sytuacji, by ktoś musiał po nich coś poprawiać.

Jeśli chodzi o kąty nachylenia dachu, to tu z p-tu widzenia decyzji o wzizt (jest jeszcze coś takiego czy już to znieśli?) bym się nie przejmował różnicą kilku stopni. Między 28 a 30 stopni nie ma praktycznie żadnej różnicy. Tak naprawdę to jest różnica, która oscyluje w granicy błędu wykonastwa - gołym okiem jest to nie do wychwycenia.

Prawdą jest, że projekty mistrza Szewczyka mają dość płaskie dachy.

Istotne jest, by przy wykonywaniu pokrycia pamiętać o większych zakładkach z blachy - po to właśnie by nie podwiewało śniegu i by zlodzenie nie wchodziło pod warstwy wierzchnie.

A jak tam Wasze albumy z budowy? Macie jakieś swoje foty?

Bingo -Ada czy moge poprosic o link do Twojego projektu ?

Na chwile obecna wybralam Bungalow z Silownia , ale chetnie bym zobaczyla Twoj projekt :)

Arcious jesli moge zapytac , czy zmieniales cos w projekcie?

Ja zamierzam troche zmienic , przede wszystkim z silowni zrobic sypialnie :D

I jeszcze , na jak duzej dzialce stawiales ten dom ?

Czekam na zdjecia z niecierpliwoscia :)

rrmi, podaję link. Wprowadziliśmy trochę zmian, m.in. nad dolnym holem robimy strop i w tym miejscu będzie druga sypialnia na górze, łazienka górna tam gdzie pom. gopsp - cała góra to bedzie królestwo dzieci. Na dole dwie sypialnie łączymy w jeden piękny gabinet mojego męża, no i jeszcze trochę innych drobnych zmian :wink:

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zop/zop.html

Arcious, nasza ekipa to firma budowlana zatrudniająca ludzi do poszczególnych prac. Robią wszystko oprócz instalacji. Gdyby to było rzeczywiście trzech panów Kaziów od wszystkiego, też bym się nie odważyła. A cieśla to podobno prawdziwy mistrz :) Zobaczymy...

Strasznie dużo wyszedł ten Twój dach, przyznam, że ja liczę na sporo mniej. Po pierwsze, wykonanie więźby z deskowaniem i papą mam już wliczone w zaproponowaną kwotę. Po drugie prawdopodobnie w sobotę kupimy dachówkę, znalazłam Creatona za 30,60 PLN/m2 brutto, ale tylko do końca stycznia. Cena chyba dobra. Wkrótce zacznę się rozglądać za więźbą i myślę, że suma za cały dach wyjdzie bardziej przyjazna. Ale dziękuję Ci za rady i poglądowe ceny.

Ja również mam na dachu Creatona - Harmonię, ale miałem z tym sporo kłopotów. Gdzieś na Forum jest mój rozpaczliwy post na ten temat.

Jesli kogłbym cos poradzić. to proponuję dokładnie obejrzeć dachówkę przed kupnem. Praktyka często jest taka, że ogląda się wystawke z dachówką w hurtowni a zakupiona dachówka z innej serii przyjeżdza bezpośrednio na budowę i oglądamy ją dopiero na dachu. Wbrew pozorom zakup dachówki ceramicznej nie jest równoznaczny zakupem towaru najwyższej jakości. Dobrą opinię ma Creaton Symfonia.

Revo