Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedys byly zdjecia w galeri zdjec, ale zoztaly skasowane, byly tez chyba w tym watku, ale tez ich teraz nie ma.Nie mam pewnosci czy byl to bungalow z gabinetem. Wiem, ze ktos w grupie Szczecinskiej wybudowal taki dom i byly tez tam zdjecia, dom piekny. Musidsz sie zapytac w grupie Szczecinskiej lub poszukac.

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Budujemy "komfortowy II" z MG Projekt. Projekt ma wszystko, na czym nam zależało -

dużo otwartych przestrzeni

oddzielenie części prywatnej

kominek w środku domu

sporo przeszkleń ( niestety będzie okupione stratami ciepła :-? )

osobne garderoby w pokojach dzieci,

spiżarnia przy kuchni i

to, co mnie podoba się najbardziej ( też nie pozbawione wad, niestety ) to brak stropu nad salonem- będzie wysoki na kilka ładnych metrów :)

Wady:

powierzchnia dachu- koszt wykonania

dużo "pokręconych" fundamentów

dużo okien, ale część z nich można zrobić jako fixy...

Na razie jesteśmy na etapie izolacji na fundamencie....i z niecierpliwością czekamy na chociaż mały kawałeczek ścian...

:D

• 4 months później...

dzięki rrmi trafiłam na Wasz wątek i jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu, gdyż zakochałam się w projekcie Stylowego Domu : z otwartym poddaszem. Projekt jeszcze nie jest zakupiony, gdyż przerażają nas koszty. Nie mamy bladego pojęcia ile ten dom wyniósłby po tych wszystkich podwyżkach materiałów itp. Poza tym jest trochę duży (wolimy do 200m) i myślimy jak go zmniejszyć i uprościć dach, by był tańszy....hmmm...ale wtedy to już nie będzie ten sam piękny dom z otwartym poddaszem! Bardzo podoba nam się również Dom nad Wodą, ale ten, o którym mówię ma dla nas lepszy układ.

Jeśli mogę, to bardzo proszę o dostęp do zdjęć Waszych domów i wszelkie wskazówki. Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Ja buduje Dom Rodzinny Szewczyka. Dom nie jest ekonomiczny w budowie to fakt, ale widziałam taki dom na żywo i powiem ci że mało kto obojetnie przechodzi obok niego. Zanim go zobaczyłam wiele razy slyszałam o tym domu, że taki ładny itd, nie majac bladego pojęcia ze buduje wg tego samego projektu. Jesli chodzi o zmiany dachu czy okien, to autor raczej niechetnie na nie przystaje. Niestety nie podam ci wyceny domu jaki dostalam od wykonawcy bo w umowie zastrzegł sobie że nie będziemy takich informacji ujawnić, ale powiem ci tylko ze za ten metraż do przeżycia :wink:

dzięki za odpowiedź!

mam nadzieję, że decyzję podejmiemy jeszcze w tym tygodniu. Wszyscy nas straszą tym projektem. Rozmawiałam z Panem Szewczykiem i powiedziałam o tym, co koniecznie muszę zmienić ze względu na to, że dom jest dla nas za duży i powiedział, że zgodziłby się na to. Niemal byliśmy już zdecydowani po obejrzeniu podobnego domu, ale znów wszyscy zaczęli nas straszyć i nadal jesteśmy w kropce. Bierzemy również pod uwagę Komfortowy z MGProjekt, ale o ile on będzie tańszy w budowie (i czy w ogóle będzie???) to nie mamy bladego pojęcia. Czas płynie, a my w miejscu :-?

• 1 month później...
Witajcie :) Mam pytanko, kto buduje domek z Pracowni Ryszarda Szewczyka...Przyjazny Dom 1? Mam co prawda projekt domku zupełnie innego z innej pracowni i oddany nawet został do adaptacji ale...no właśnie, zobaczylismy zupełnie przypadkowo domki z tego biura no i chyba wpadlismy po uszy, (te domki mają duszę,) adaptacja wstrzymana . Teraz nurtują mnie znów pytanka jak przy poprzednim projekcie ile kosztuje wybudowanie tego domku, z jaką kwotą musze się liczyć....chcemy maksymalnie uprościć dach i zrobić tylko jedną lukarnę od frontu i zlikwidowac boczne wykusze. Dom jest moim zdaniem szalenie funkcjonalny i spełnia moje marzenia...tylko ciekawią mnie koszty. Bardzo proszę o wiadomości na ten temat.

• 4 weeks później...

Projekt zamówiony :D Pan Szewczyk wyraził zgodę na zaproponowane przeze mnie zmiany, także teraz czekam na przesyłkę i szybciutko bieg po adaptację do architekta. Może na wiosnę uda się ruszyć wreszcie z realizacją marzeń.

Szkoda , że wątek zapadł w sen zimowy :(

A o to nasze marzenie :

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/pd1/pd1.html#r

z wersją poddasza B tylko planuję rezygnację z najmniejszego pokoiku na poddaszu na rzecz otwartej przestrzeni .

• 1 month później...

Witam!

Buduję dom Rodzinny według projektu Pana Szewczyka. Moje uwagi są następujące.

1. Dom jest ładny z zewnątrz i zapowiada się na funkcjonalny w środku.

2. Otwarte poddasze - rewelacja.

3. Ale sam projekt to wręcz skandal. Kupując go nie miałem z żoną pojęcia o budowie domu. Od pana Szewczyka, przed kupnem, dostaliśmy jedynie poglądowe rysunki z rzutami parteru i poddasza. Zanieśliśmy je znajomemu studentowi architektury, który wyraził się o nich pozytywnie. Kupiliśmy projekt. Po jakimś czasie pokazaliśmy go ekipie. Załamali ręce. Pokazaliśmy go kierownikowi budowy - tragedia.

Projekt jest w starej, nieekonomicznej technologii. Fundamenty bez zbrojenia. Brak, tak na oko, 40% wymiarów, które murarze muszą sami sobie uzupełniać. Nieczytelne, ręcznie robione, szczegółowe rysunki.

4. Dom jest drogi w budowie. Szczególnie dach. My i tak zlikwidowaliśmy sporo daszków dodatkowych.

Zdjęcia z budowy:

http://www.kubryk.pl/temp/budowa1/index.htm

http://www.kubryk.pl/temp/budowa2/index.htm

http://www.kubryk.pl/temp/budowa3/index.htm

Pozdrawiam,

Wojtek

Witam Was wszystkich,

Niestety kilka miesięcy temu mnie wylogowało z forum, dopiero teraz po kilkunastu próbach dostałam nowe hasło i mogłam odzyskać dostęp.

Nie mam w tej chwili czasu na rozpisywanie sie, napiszę szybciutko, że w naszym "Otwartym poddaszu" właśnie maluja ściany i jeszcze kilka tygodni i będziemy mieszkać.

Pozdrawiam!

• 4 weeks później...
Witam, my budujemy "Dom nad wodą" i niestety poza niewątpliwym urokiem samego domu to potwierdzamy uwagi azkubryk odnośnie projektu... Tak więc trzeba wiedzieć jak się zabrać za budowę tego domku i mieć dobrych fachowców... Wystarczy spojrzeć na sam dach i już połowa z nich (niby fachowców) odpadnie :o. Jak będą jakieś pytania to chętnie odpowiemy, choć rzadko Tu bywamy. Pozdrowienia dla wszystkich budujących!

• 2 weeks później...

Witam Serdecznie

Od połowy zeszłego roku walczymy z żoną z realizacją projektu "Przyjazny Dom", dom zapowiada się bardzo ładny i funkcjonalny ale też potwierdzam uwagi dotyczące jakości projektu. Według mnie jest mało czytelny.

Na tą chwilę właśnie szukamy wykonawcy do położenia więzby dachowej. Lokalni fachowcy po obejrzeniu projektu dachu dostają czkawki i aby nie pokazać że mogą sobie nie poradzić walą ceny zaporowe. Wszyscy którzy narzekają na dachy p. Szewczyka niestety mają rację - są bardzo trudne i bardzo drogie.

Mam nadzieję że efekt końcowy będzie wart swojej ceny.

Chętnie nawiążę kontakt z osobami które też wybrały ten projekt.

Pozdrawiam Wszystkich Budujących

• 1 month później...
Witam,

Ja też jestem pod wrażeniem projektów pana SZewczyka.Wybrałem Bungalow z Gabinetem.Chętnie wymienię się informacjami na tematy budowy tych domów. Ciekawy jestem na jaki strop się zdecydujesz,w projektach są drewniane,mnie radzą (z różnych względów)betonowy.

Jak planujesz zabezpieczyć te duże powierzchnie okienne,ja myślę m.in.o roletach.

Pozdrawiam, Jacek F.

:wink: :wink: :oops: [/img]

• 1 month później...
  • 1 month później...

Ja za miesiąc rozpoczynam budowę Domu nad Wodą z pracowni Stylowy dom - to wprawdzie nie bungalow :wink: , ale widziałam że tu o projektach Szewczyka swego czasu zawrzało 8)

Adaptację robiła nam inna pani architekt i dzięki temu sporo błędów wyłapaliśmy już na etapie projektu: np. dramatyczne rozwiązania wentylacyjne... :roll: Oprócz tego wygospodarowaliśmy sobie trochę więcej przestrzeni na pomieszczenia gospodarcze, bo to chyba też typowy problem Szewczykowych domków.

Ale one są po prostu piękne! :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam wszystkich budujących domy z tej pracowni :p

Nie robiłam jeszcze kosztorysu, boję się :oops:

Generalnie to mam wyceny robocizny SSO z odeskowaniem i papą na od 85 do 153 tys :evil: a za materiały z grubsza 300. To ma być zrobione w tym roku.

Pokrycie dachówką i wykańczanie będzie kontynuowane w roku 2009, 2010. 2011... Żartuję - chcemy jak najszybciej, ale to będzie zależało od przepływów pieniężnych :wink: dlatego nawet nie robimy kosztorysu, bo to się może jeszcze 100 razy zmienić

A, mamy jeszcze wycenę rekuperacji i GWC, wiem że to Cię interesowało: rekuperator + rozprowadzenie rur 20 tys, GWC żwirowe 23 tys :cry: ale GWC można zrobić w dowolnym momencie później, więc zobaczymy. To są spore kwoty, ale też dom po przeróbkach jest bardzo duży: jakieś 330m kw powierzchni "wentylowanej" (użytkowa + cz. piwnicy) :o