Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A te 2,5 tys. to raczej za całkowitą, no bo np. w garażu to najwyżej trochę tańsze płytki położysz, ale za wszystko inne płacisz tak samo...

I nie wiem czy to jest realne w ogóle przy obecnych cenach materiałów i robocizny: ja takie wyceny pamiętam sprzed 2 lat, kiedy szukaliśmy działki, a przez ten czas to wiemy jaka inflacja była :roll:

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No Dorcia to pojechalas po całosci z tymi zmianami powierzchni, ale to bardzo dobrze, bo te domy to tak jak mieszkania maja za malo schowkow, zakamarkow i potem trudno sie pomiescic. Dzieki za wycene rekuperacji. Takie mniej wiecej koszty sobie wyobrazalam, tylko nie wiem jak je przelkne, jak juz sie w koncu zdecyduje na jakis projekt ostatecznie (bungalow z gabinetem2, albo z zimowym ogrodem - ale bez poddasza).

pozdrawiam

No wiec dzisiaj wyobrazalam sobie jak duzy jest bungalow z zimowym ogrodem. No i wyszlo ze to dom jak szkola . O rety kto to bedzie sprzatac? Ogrod zimowy ma prawie rozmiary mojego obecnego salonu, a lazienka przy sypialni jest jak moja obecna kuchnia z jadalnią. Ups. Dobrze, ze z poddasza rezygnujemy. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
DarciaIQ a jakie masz ściany? W moim projekcie są 3-warstwowe.

Też miałam 3W ale zmieniłam na Maxa29 + 12cm styropian.

No wiec dzisiaj wyobrazalam sobie jak duzy jest bungalow z zimowym ogrodem. No i wyszlo ze to dom jak szkola . O rety kto to bedzie sprzatac? Ogrod zimowy ma prawie rozmiary mojego obecnego salonu, a lazienka przy sypialni jest jak moja obecna kuchnia z jadalnią. Ups. Dobrze, ze z poddasza rezygnujemy. Pozdrawiam

Wybrałaś już ten projekt w końcu? :wink: Bungalow jednak będze?

Moje obecne mieszkanie jest ponad dwa razy mniejsze od samej mojej planowanej piwnicy :oops: :wink: :wink: :wink: ale się nie przejmuję - uważam że każdą przestrzeń da się zapełnić i każda w końcu okaże się za mała a ponieważ nie chcę budować dwa razy, to wolę spiąć d.pę :wink: i postawić na wyrost, niż potem za 10 lat żałować że tego nie zrobiłam... Ale w założeniu jest że będzie mnie stać na panią do sprzątania, bo to rzeczywiście przerażające :-?

Powodzenia :D

Wybrałaś już ten projekt w końcu? :wink: Bungalow jednak będze?

Moje obecne mieszkanie jest ponad dwa razy mniejsze od samej mojej planowanej piwnicy :oops: :wink: :wink: :wink: ale się nie przejmuję - uważam że każdą przestrzeń da się zapełnić i każda w końcu okaże się za mała a ponieważ nie chcę budować dwa razy, to wolę spiąć d.pę :wink: i postawić na wyrost, niż potem za 10 lat żałować że tego nie zrobiłam... Ale w założeniu jest że będzie mnie stać na panią do sprzątania, bo to rzeczywiście przerażające :-?

Powodzenia :D

A skądze, nie wybrałam tak ostatecznie. Dopiero jak kupie to chyba bedzie wybrane na 100%. Ja sie boje duuuzych domow. Moi rodzice maja 240 metrow i teraz zostali juz sami na wlosciach i placza ze na co im to. Hmmm, maja racje, ale jak tu sie teraz przeniesc do mniejszego, ludzie do domu uwiazują sie w Polsce jak chlop do ziemi.

No i obawiam sie duzych kosztow budowy.Nie wiem czy mi kasy staczy nawet jak d... zepne.

No bo musza byc drewniane biale okna i rekuperator i wymiennik ciepla w żwirze i jeszcze to, to i to. Jest jednak pewien postep. Mamy juz kupca na dzialke za ktorą planujemy sfinansowac budowe domu. Bedziemy sie wiec chyba spinac z postawieniem fundamentow przed zima - (oby sie udało, oby sie udało), zwlaszcza, ze od dwoch tygodni u mnie w bloku poczta polska urzadzila sobie CAŁODOBOWĄ rozladownie paczek . Dramat. Tylko trzeba w koncu wybrac projekt!

Zaraz lece poczytac, co nowego pojawilo sie w Twoim dzienniku budowy. Moze wybierasz juz okna i dachowke. :).

A skądze, nie wybrałam tak ostatecznie. Dopiero jak kupie to chyba bedzie wybrane na 100%. Ja sie boje duuuzych domow. Moi rodzice maja 240 metrow i teraz zostali juz sami na wlosciach i placza ze na co im to. Hmmm, maja racje, ale jak tu sie teraz przeniesc do mniejszego, ludzie do domu uwiazują sie w Polsce jak chlop do ziemi.

No i obawiam sie duzych kosztow budowy.Nie wiem czy mi kasy staczy nawet jak d... zepne.

No bo musza byc drewniane biale okna i rekuperator i wymiennik ciepla w żwirze i jeszcze to, to i to. Jest jednak pewien postep. Mamy juz kupca na dzialke za ktorą planujemy sfinansowac budowe domu. Bedziemy sie wiec chyba spinac z postawieniem fundamentow przed zima - (oby sie udało, oby sie udało), zwlaszcza, ze od dwoch tygodni u mnie w bloku poczta polska urzadzila sobie CAŁODOBOWĄ rozladownie paczek . Dramat. Tylko trzeba w koncu wybrac projekt!

Zaraz lece poczytac, co nowego pojawilo sie w Twoim dzienniku budowy. Moze wybierasz juz okna i dachowke. :).

Nic się nie dzieje w moim kurde dzienniku bo nie dość że mój majster pojechał na wakacje zamiast umowę podpisywać to jeszcze nam robią problemy z pozwoleniem na budowę - niekompetencja polskich urzędasów po prostu jest powalająca. Jadę dziś zrobić raban to napiszę potem jak było :evil:

PS Pamiętaj - duże jest piękne :lol:

• 2 weeks później...

Witam wszystkich bungalowiczów;

Jestem na forum dość często, natomiast z braku czasu nie jestem aktywny.Od ponad 1,5 roku szukałem w Polsce kogoś kto buduje : bungalow z siłownią : Szewczyka.

My rozpoczęliśmy budowę pod koniec czerwca br. pod Krakowem .

Co prawda jest to moj indywidualny projekt oparty na orginale ....niestety Pan Szewczyk nie chciał przerobić paru rzeczy a za to co chciał krzyknął 15 tyś.

Tak więc mój zaprzyjażniony projektant wykonał dla mnie projekt b.zbliżony do orginału szewczyka.

W przyszłym tygodniu umieszczę zdjęcia z budowy.

Na tą chwilę mamy postawione bloczki fundamentowe, obecnie zaczynamy docieplenie a przyszyłm tygodniu wylewamy płytę.

Potem ceramika.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania podzielę się swoimi doświadczeniami ponieważ nad projektem siedzieliśmy z żoną 2 lata. Wydaje się że o wszystkim pomyśleliśmy.

Pzdr

Piotr

Witam wszystkich bungalowiczów;

Jestem na forum dość często, natomiast z braku czasu nie jestem aktywny.Od ponad 1,5 roku szukałem w Polsce kogoś kto buduje : bungalow z siłownią : Szewczyka.

My rozpoczęliśmy budowę pod koniec czerwca br. pod Krakowem .

Co prawda jest to moj indywidualny projekt oparty na orginale ....niestety Pan Szewczyk nie chciał przerobić paru rzeczy a za to co chciał krzyknął 15 tyś.

Tak więc mój zaprzyjażniony projektant wykonał dla mnie projekt b.zbliżony do orginału szewczyka.

W przyszłym tygodniu umieszczę zdjęcia z budowy.

Na tą chwilę mamy postawione bloczki fundamentowe, obecnie zaczynamy docieplenie a przyszyłm tygodniu wylewamy płytę.

Potem ceramika.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania podzielę się swoimi doświadczeniami ponieważ nad projektem siedzieliśmy z żoną 2 lata. Wydaje się że o wszystkim pomyśleliśmy.

Pzdr

Piotr

A co zmieniałeś?

Komuś się chyba w d. przewróciło... :roll: Na którymś wątku się dowiedziałam że Szewczyk to w ogóle zrzyna te projekty od amerykańskich architektów...

Ale cóż - ładne są, skubane :wink:

Generalnie zmieniałem częśc przy garazu

Nie mam siłowni tylko garaz potem kotłownia, przejście z garażu, łażienka i duży pokój dla synA

W częście środkowej mam wiatrołap, którego nie było w orginale.

W częsci przy garażu nie ma tego dziwnego wykusiku który był w orginale, trochę zmienione sciany w sypialniach itp, a reszta ta sama....aha garaż został cofnięty do bryły budynku.

pzdr

• 1 month później...
czesc ja tez sie przymierzam do budowy bungalow z silownią jestem z Łomianek kolo Wawy i nie mam pojecia jakie koszty mam na ta budowe przeznaczyc 500tys, 600tys czy 700tys. czy ktos z Was sie orientuje ile to moze teraz wyniesc? szkoda ze zalozyciela tego forum juz od dawna tu nie ma, bo jestesmy sasiadami i moglby mi wiele doradzic:)

Witam;

Co prawda jak wcześniej napisałem moja wersja "bungalowa z siłownią" jest trochę inna ale powiem parę wanych informacji :

Jeżeli budujesz wersję bez poddasza użytkowego ...zrezygnuj ze stropu żelbetowego i z normalnej krokwiowej wersji dachu i zastąp je dachem z wiązarów deskowych.

Jeżeli ja miałbym zastosować strop żelbetowy to koszt ok25 tyś .

Więżba dachowa tradycyjna....ok 50 tyś. Zostało to wszystko skrupulatnie wiliczone. A i tak dach ( drewno samo to ok 25 m szesć. )

Koszt dachu z dachówką firmy Meyer holsen- TANDEM , drewno , robocizna tzw. full kosztuje 110 tyś zł

Myślę że koszt ogólny stanu surowego w moim wydaniu to ok 270 - 300 tyś zł .

Dodatkowo ok 200 tyś reszta z instalacjami do stanu deweloperskiego .

Wykończenie to ok 400 tyś

POZDRAWIAM,

Jeżeli interesowałyby cię zdjęcia to napisz na prv : [email protected]

To i ja się do grupy przyłączę :D

...moim pierwowzorem był Atrakcyjny Salon. Musiałam dostosować projekt do warunków zabudowy. Dach mam również nieźle zakręcony a na nim będzie również dachówka Meyer Holsen Tandem ;) ale podobno gość, który będzie go kładł to niezły spec od zwariowanych dachów :) ... jaki kolor będziesz kładł?

• 3 months później...
Bingo -Ada czy moge poprosic o link do Twojego projektu ?

Na chwile obecna wybralam Bungalow z Silownia , ale chetnie bym zobaczyla Twoj projekt :)

Arcious jesli moge zapytac , czy zmieniales cos w projekcie?

Ja zamierzam troche zmienic , przede wszystkim z silowni zrobic sypialnie :D

I jeszcze , na jak duzej dzialce stawiales ten dom ?

Czekam na zdjecia z niecierpliwoscia :)

Wiem, że ten post jest staruteńki, ale czy masz coś wspólnego z bungalowami?

będę wdzięczna za sygnał :)

• 1 month później...
Jestem po kilku miesiącach przerwy. Skończonr jest etap stanu surowego. Dach 412 mkw. - wyszło .....cholerka dużo.

Nie wiem tylko jak wkleić parę zdjątek a chętnie pochwaliłbym się bo jest czym.

Czekam na BUNGALOWCÓW!!!!!1

No szybcutko szybciutko, wklejamy zdjęciątka. Nie moge się doczekać. Ja tez juz stawiam - mam sciany prawie, prawie gotowe :). 409 metrów dachu, ale nie zdecydowałam sie w koncu na domek z silownią :)

Gratulacje SSO Mcvey

http://www.camperteam.pl/forum/files/szampan_22_406.jpg

Zeby wkleic zdjecia to musisz umiescic je najpierw na jakiejsc stronie: fotosik, picassa, photobuckett. Potem podajesz tylko w nawiasach

[i] link do zdjecia [/i] linka do zdjęcia. Troche upierdliwe, ale cóz.

A jak bedziesz miał problemy to wyslij mi zdjecia na priva, to powklejam. Masz jeszcze moj adres mailowy?

Jestem po kilku miesiącach przerwy. Skończonr jest etap stanu surowego. Dach 412 mkw. - wyszło .....cholerka dużo.

Nie wiem tylko jak wkleić parę zdjątek a chętnie pochwaliłbym się bo jest czym.

Czekam na BUNGALOWCÓW!!!!!1

No szybcutko szybciutko, wklejamy zdjęciątka. Nie moge się doczekać. Ja tez juz stawiam - mam sciany prawie, prawie gotowe :). 409 metrów dachu, ale nie zdecydowałam sie w koncu na domek z silownią :)

Gratulacje SSO Mcvey

http://www.camperteam.pl/forum/files/szampan_22_406.jpg

Zeby wkleic zdjecia to musisz umiescic je najpierw na jakiejsc stronie: fotosik, picassa, photobuckett. Potem podajesz tylko w nawiasach

[i] link do zdjecia [/i] linka do zdjęcia. Troche upierdliwe, ale cóz.

A jak bedziesz miał problemy to wyslij mi zdjecia na priva, to powklejam. Masz jeszcze moj adres mailowy?

Cieszę się, że watek bungalowowców ożył :) ... ja też mam już SSO i daszek 455 m :) ... matka mojego projektu to Atrakcyjny Salon :) z małymi modyfikacjami :)

Czekam na zdjęcia :)

poradzimy sobie....syn ma coś tam na fotosiku. Tak więc dziś zadzialam

W sumie to wyszło fajnie.

Dzięki za szampana....tylko nie wiem jaka firma KRUG ? Jestem fascynatem win ....tak więc trzeba uważać

W kwestii danych. Wiązary dachowe , pełne deskowanie - 36 m sześć. drewna. Piękne te dachy...ale kurcze leci kasa oj leci.

Pozdrawiam wszystkich bungalowców- szewczykowców i nie tylko.