jacek f. 02.03.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam,Moje rozwiązania,jeśli chodzi o Bungalow z gabinetem są następujące:-mam dużą działkę,więc stawiam obok domu,mały domek gospodarczy(zaprojektowany w tym samym stylu co dom).Korzyści:nie muszę powiększać garażu,przenoszę kotłownię(podobno bezpiecznie),umieszczam tam centralę mechanicznej wymiany powietrza z rekuperatorem (trochę ciszej w domu),wymieniane powietrze idzie pod ziemią-instalacja gwc.W domu zyskuję dodatkowe pomieszczenie po kotłowni.Wady:koszty budowy domku gosp. Jeśli chodzi o wąskie korytarze:prawy korytarz(w części nocnej)pozostawiam bez zmian(nie widzę sensu powiększać korytarzy kosztem pomieszczeń użytkowych),tutaj "zagram"światłem,żeby osłabić wrażenie kiszkowatości.Lewy korytarz-ten prowadzący do salonu chcę trochę poszerzyć:ponieważ nie będzie kotłowni to tam dam pralnię(wejście z konca korytarza w części nocnej),zlikwiduję trzecią toaletę(tu się trochę waham),zmienię kształt łazienki(w sumie będzie trochę większa),szafa odwrócona,przyklejona do łazienki plecami.Trochę to skomplikowane,wkrótce prześlę rysunki. Mam jeszcze inne dylematy:projekt przewiduje wykusze drewniane,a mój przyszły wykonawca mówi,że lepiej murowane.Jest różnica zdań,które z rozwiązań lepiej rozwiążą kwestie konstrukcyjne(obciążenia) i cieplne (mostki termiczne).Czy macie w tej sprawie informacje? Pozdrawiam,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 02.03.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Wspominaliscie o roletach zewnętrznych, a jak w takim razie zamontować je na oknach w wykuszach?Jacek - nam też murarz chce wykusze murować ( jak sama nazwa wskazuje: murarz - muruje; to taka głupawka mnie opętała, bo juz coraz bliżej do godziny 0). Ja też chyba wolałabym coś stabilniejszego, niż jakas tam sklejka. Ale znowu jak wymuruje z Maxa 30 cm, to co z tego wykusza zostanie? Arekola ( tez Jacek) - u nas jest teren podmokły i nie mozna budowac piwnic, a przyznaję, że piwnica przydałaby się na np. pralnię, suszarnię i stól do bilarda...Aleksandryta - wybralismy mniejszy bungalow.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 02.03.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Marcy. Większość parterówek ma korytarze i z tym się trzeba pogodzić. Modelowy dom Muratora D23, D24 Z wykuszami - szerokość korytarza 1,25m (orientacyjnie) z drzwiami łazienkowymi otwieranymi na zewnątrz. Mój kolega, który adaptował ten projektposzerzył korytarz, jednak D24 jest bardzo popularny i zapewne wiele osób budujewersję z korytarzem 1,25m.Jacek f. Proponowane przez ciebie zmiany wydają się sensowne, ale warunkiemniezbędnym jest dodatkowy budynek gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 02.03.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Marcy-rolety Wydaje mi się,że absolutnie nie można zastosować kasety z roletš na zewnštrz-sknoci cały urok wykusza.Jeli zastosować kasetę do ramy okna,zabierze częć wiatła,pozostajš więc podtynkowe(powiększa się w tym celu otwór okienny).Tu pojawia się problem zachowania parametrów izacji cieplnej,sš podobno na rynku gotowe rozwišzania typu: specjalnie prefabrykowane nadproża z różnych materiałów z miejscem na montaż rolety(mówi o tym Ładny Dom 10/03).Ciekawe jednak jak to się sprawdza w praktyce i co z konserwacjš takiego systemu.Może kto ma taki?Pozdrawiam,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 05.03.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 hoppp! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 10.03.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Marcy,Aleksandryto,Możecie podać jak ekipy budowlane wyceniły wam koszty robocizny Bungalowu? Zwracałem się do tej pory tylko do "poważnych "firm i odpowiedzi mnie zaskakują. Za stan surowy zamknięty żądają 65000 pln(cena netto lub do ręki) w tym:23000 pln dach (to jeszcze,jeszcze) i 42000 za resztę stanu surowego zamkniętego(tu gruba przesada).Co Wy na to? Pozdrawiam,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 12.03.2004 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Moj znajomy budowlaniec wycenil budowe domu z gabinetem (tego mniejszego) - stan surowy zamkniety na okolo 400 - 450 tys. Taka cene argumentowal skomplikowanym obrysem domu i baaaaaaaardzo skomplikowanym dachem naliczyl az 6 koszy na dachu, co podraza inwestycje. Chcialam budowac sciane trzywarstwowa, a dachowka oczywiscie ceramiczna. Jedna firma miala zajac sie budowa, wiec oczywiscie to podrazalo inwestycje. Stwierdzilam wtedy, ze metoda gospodarcza budowy stosowana u wiekszosci forumowiczow jest nie dla nas, gdyz mamy z mezem taka prace, ze pracujemy srednio 12-16 godz. (wolne zawody), czyli "tluczemy" pieniadze. I to byla wersja optymistyczna! Ostrzegl nas ze takiego domu nie moze budowac ekipa "z burakowa". A dobra firma to wieksze pieniadze. Facet po prostu po przyjacielsku "wybil" mi z glowy ten projekt. Faktem jest, ze przy obecnym szalejacych cenach wynik moze dojsc do 550 tys., a co z wyposazeniem piec, rekuperator (bo parterowy). I jeszcze jedna sprawa, o czym moze nie wiecie. Projekty Szewczyka w wiekszosci to przerobki kanadyjczykow na murowane, stad taki skomplikowany obrys domow. One naprawde sa rewelacyjne, ale nie na kazda kieszen. A ja bede budowala na stare lata i nie chce zeby moj dom stal w polu niedokonczony tak setki innych w calej Polsce. Tak wiec spokornialam. Bede budowala dom o spokojniejszej formie, ale za to z dobrej jakosci piecem, solarami i innymi rozumnymi bajerami. Po prostu nie chce "zdechnac" pod koniec inwestycji. Mimo wszystko baaaaardzo odchorowalam te rezygnacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 12.03.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Nam ( lubelszczyzna) jeden fachowiec powiedział - 20 tys, a wybraliśmy takiego bez firmy, za to z referencjami za 17 tys. za stan surowy bez dachu. Nie bierzemy super drogiej firmy, bo mąż i tak będzie musiał doglądać ( inaczej nie mógłby zasnąć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 13.03.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 ArciousMasz już może wycenę robocizny Twojego domu? Pytam,bo jak się okazuje domy z pracowni p.Szewczyka cieszą się specjalnymi "względami" cenowymi.Pozdrawiam,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 13.03.2004 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Owszem,Poddałem ten projekt pod wycenę fachowca od kosztorysowania.Całość roboty wycenił na 183,7 tys. zł plus sprzęt 13,8 tys. zł. Do tego dochodzi 342,2 tys. zł za materiały (wszystko netto - bez uwzględnienia VAT-u). Tak więc wszystko razem do kupy wyjdzie 539,7 tys. zł. Muszę tu jednak zaznaczyć, że kosztorys ten został sporządzony dla całości inwestycji przy założeniu średniego standardu wykończenia.Kosztorys uwzględnia:- ściany fundamentowe wylewane- zewnętrzne ściany trójwarstwowe z pustaka U-220- konstrukcję dachu tradycyjna (ciesielska)- krycie dachu dachówką ceramiczną (RuppCeramika Rubin)- drewnianą stolarkę okienną i drzwiową- c.o. zasilane kotłem kondensacyjnym Villant'a (24 kW) z zasobnikiem 200 l. Sama robota stanu surowego otwartego liczona ze sprzętem ma kosztować 84 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.03.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 No to moj znajomy praktycznie nie pomylil sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.03.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Aha moja wycena obejmuje tez wszelkiego rodzaju sieci w tym wodna oczywiscie z miedzi . Czyli oznacza, ze moj udowlaniec zakladal wersje optymistyczna. Arcious przepraszam, ze pytam ale wiem gdzie jest Dereniowa, bo to moje "rodzinne" strony , ale Lachtarzew? gdzie to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 15.03.2004 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Aha moja wycena obejmuje tez wszelkiego rodzaju sieci w tym wodna oczywiscie z miedzi . Czyli oznacza, ze moj udowlaniec zakladal wersje optymistyczna. Arcious przepraszam, ze pytam ale wiem gdzie jest Dereniowa, bo to moje "rodzinne" strony , ale Lachtarzew? gdzie to jest ? Oględnie mówiąc Latchorzew znajduje się na kierunku Stare Babice tuż przed tą miejscowością. A szczegółowo jest tak: jak wyjeżdzasz z Warszawy w stronę Sochaczewa ulicą Górczewską, to za krzyżówką z ul. Lazurową przejeżdzasz kilkaset metrów i skręcasz w prawo na osiedle Groty. Jedziesz przez to osiedle ulicą Hubala-Dobrzańskiego i zaraz jak kończy się osiedle Groty kończy się Warszawa a zaczyna Latchorzew. Co do kosztów, to pamiętaj, że wskazane przeze mnie 540 tys. zł jest całkowitym kosztem domu wykończonego w średnim standardzie (a nie tylko stan surowy z instalacjami). Jeśli zmienić konstrukcję dachu na prefabrykaty, dachówkę na cementową, a okna na PVC, to może nawet 20-30 tys. zł można by z tego zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 29.03.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Marcy, Arcious, Jacek f.Jak zorientowane są wasze domu w stosunku do stronświata?Mam z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 29.03.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 U nas salon bedzie od północy, ale tak własnie chciałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 29.03.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Marcy,U Ciebie pokój rodzinny doświetli od zachodu okno w jadalni,tak że będzie OK.Jak postępy w budowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 29.03.2004 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Cześć,u nas od wschodu będzie wejście z kuchnią, jedna sypialnia od południowego wschodu, od południa kolejna sypialnia, od południowego zachodu nasza sypialnia, salon z jadalnią i tarasem od zachodu, pokój rekreacyjny będzie od pólnocnego zachodu, kąpielowy od północy. Marcy,jakie argumenty zdecydowały u Ciebie o takim zorientowaniu salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 29.03.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Revo,Wjazd od północy,salon na południe(minimalnie pd.-zach.)Lubię światło,no i ogród leśny będzie widoczny przez okna.Pozdrawiam,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 02.04.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Dlaczego salon od północy? bo mamy wjazd od południa a tak na poważnie to nie lubię, jak mi słońce nie pozwala wgapiać się w TV i do szału mnie doprowadzają te kropki z kurzu na szybach po deszczu. Jak nie bedzie słońca, to nie będzie widać, że okna brudne Dzisiaj jadę do kierownika budowy, a zaczynamy tuz po świętach. pozdr ps. wykusze będą jednak takie jak w projekcie, zrobione przez firmę wykonującą kanadyjczyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 02.04.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Marcy,Fajnie,że już zaczynasz,ja ruszam w czerwcu.Jakie argumenty zadecydowały,że wykusze będš drewniane? Firma dostarczy je gotowe? Czy masz może kalkulacje stanu surowego otwartego z materiałami?Mnie jedna z firm zaproponowała 244000 netto,co o tym sšdzisz? Czy zmniejszasz poziom nachylenia podłogi w garażu?Podobno jest mocno pod górkę.A w ogóle ocieplasz garaż, czy ciany domu wewnštrz garażu,czy zostawiasz jak w projekcie?(mnie chcš zrobić pod garażem normalne fundamenty i ocieplić ciany garażu). Jeli masz inne dywagacje odnonie jakich rozwišzań,to napisz,chętnie odpowiem co proponujš moi rozmówcy.Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts