Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jacek,

my budujemy sposobem jak najbardziej gospodarczym. Nie stać nas na firmę, bo nie mamy po prostu tych 244000 tys netto :o na stan surowy. Cegły kupiliśmy z 30% rabatem, za stalą jeździlismy po okolicy i skupowaliśmy po starej cenie i zaoszczędziliśmy 1500 zł :), więźba 15800 zł, dachówka z 20% upustem, a murarz będzie jeden, ale za to solidny. No i w ten sposób wychodzi nam 120000 tys, więc połowa Twojej sumy.

W garazu będzie kratka na srodku i odpływ do kanalizacji, coby mozna było czasem umyc samochód.

Wykusze nam przywiozą i zamontują, mam nadzieję, że pan Szewczyk dobrze to sobie wymyślił i nie rozpadną się i nie strawi ich ogień i nikt nie zrobi dziury pięścią itp W kanadyjczyku nie mogłabym jednak zamieszkać :oops:

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to widzę, że po Świętach, to się dopiero zacznie jazda! :).

Jedni zaraz po, inni od czerwca, a jeszcze inni (np. autor tych słów wraz z drogą żoneczką) od lipca. Tylko prąd - jak mam nadzieję - podłączą do końca czerwca i jazda!

Szkoda, że jesteśmy tak "posiani po terenie" :D. Chętnie bym sobie obejrzał którąś z Waszych budów z bliska (po uprzednim uzgodnieniu z zapraszającym, oczywiście :wink: ), zanim sam ruszę ze swoją budową. Ale widzę, że chyba wszyscy mamy do siebiie dość daleko. No to mże przynajmniej pozostanie nam podglądanie się na obficie okraszonych zdjęciami internetowych dziennikach budowy :D.

• 2 weeks później...

Mik'99 - gratulacje, czekamy na relacje i zdjęcia postępów budowy.

Gratulki też dla Marcy :D. Widać, że towarzystwo się ożywia.

A swoją drogą, to jestem ciekaw ile takie wytyczenie kosztuje - taryfa jest ryczałtowa, czy płaci się za słupek? :lol:

U arcious'ów tyczenie na przełomie czerwca/lipca :).

Czy ktoś się zastanawiał nad dźwigarami w tych bungalowach? Nam zaproponowano taką wersję rozwiązania dachu: szybciej i taniej. Lecz nic nie wiem o minusach. Pozdrawiam Zofia

Są już w Polsce firmy, które projektują i wykonują takie konstrukcje wraz z montażem (u klienta oczywiście). Czy jest to tańsze - nie wiem; prosty dach pewnie tak, ale ze skomplikowanym może nie być różnicy. Jeśli mamy porównać czas wykonania konstrukcji, to też nie jest to łatwe, bo przy tradycyjnej konstrukcji pracować może mniej lub więcej cieśli, którzy są mniej lub bardziej zgrani i takie porównania nigdy nie będą miarodajne.

Największą wadą dachu dźwigarowego jest utrata "użytkowości" poddasza.

Nawet jeśli nie planujesz na poddaszu żadnych pomieszczeń użytkowych, to tradycyjna konstrukcja zawsze pozwoli Ci zachować przestrzeń strychową. W każdej chwili możesz ją zamienić na przestrzeń użytkową. Jeśli zastosujesz dźwigary, nic już z poddaszem nie da się zrobić.

Wczoraj razem z zaprzyjaźnionym geodetą, wytyczliśmy budynki na mojej działce, wspólnie wyznaczylismy narożniki w zbiliśmy ławy drutowe. Mały ten domek mi się wydaje, ale....to tylko złudzenie.

Niech się mury pną do góry!

Pobiegałem trochę z lusterkiem i zdobyłem chyba odznakę geodety. :p

A propos dźwigarów mam takie i nic nie zmieniam, żadnych schodów u mnie w domku! (jedyna uwaga mojej ukochanej)

Marcy,

Fajnie,że już zaczęłaœ.Możesz opowiedzieć jak wykonałaœ fundamenty,tzn.czy jakieœ zmiany w stosunku do projektu,jaka szerokoœć ław,czy deskowaliœcie fundamenty,czy w wykop?Jakie dałas bloczki (czy w ogóle bloczki)?Co z izolacjš pionowš, a ociepleniem fundamentów?

Wiem,że dużo pytam,ale te przyjemnoœci wkrótce przede mnš!

Pozdrawiam,Jacekf.

Jak na złość ppiękna pogoda i trzeba jeździć 2xdziennie polewać beton. Ławy szerokie na 42 cm. Zdjęty humus, wykop 40 cm, zrobiony szalunek, a beton lany w folię budowlaną. Ściany będą z cegieł zalane betonem, podniesione o 80 cm. Domek będzie stał na górce. Jadę szukać folii na izolacje i dysperbitu. Wszystko wykupione :evil:

Witajcie

Znalazłem gotowy Bungalow z gabinetem - okolice Rzeszowa.

Wygląda rewelacyjnie, jeszcze lepiej niż w katalogu.

Wspaniale prezentuje się na większej działce, prawdziwa rezydencja.

Co rzadko spotykane dobrze wygląda z każdej strony.

Właścicieli nie było, dom oglądałem jedynie z zewnątrz.

U mnie sprawy mają się tak, że wolałem zamilknąć.

Nie mam jeszcze złożonych w listopadzie warunków zabudowy, które

miały być w grudniu, najdalej w styczniu. Dzięki miłej pani z gminy

i całej tej biurokracji wszystkie plany zakupów, rozpoczęcia inwestycji

wzięły w łeb. Ale jest nadzieja, że za około miesiąc w końcu te warunki dostanę.

Gratuluję Marcy i Mik 99 fundamentów. Piszcie więcej o waszych dokonaniach. Gdy już wszyscy zbudujemy domu i się do siebie

zaprosimy Mik 99 na pewno przyjedzie na rowerze :wink: .

Revo,To co piszesz o Bungalowie z Rzeszowa to rewelacja!

Czy znasz dokładny adres? Może by tak elegancko zapowiedzieć się właœcicielom,zabrać jakiœ prezent 'parapetowy" i zrobić wspólnš wycieczkę? A tak poważnie,możesz podać namiary tego miejsca? Ja mogę odwdzięczyć się adresem podwarszawskim(ale sam domu nie widzialem). Pozdrawiam,Jacekf.