marcy 03.04.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Jacek, my budujemy sposobem jak najbardziej gospodarczym. Nie stać nas na firmę, bo nie mamy po prostu tych 244000 tys netto na stan surowy. Cegły kupiliśmy z 30% rabatem, za stalą jeździlismy po okolicy i skupowaliśmy po starej cenie i zaoszczędziliśmy 1500 zł , więźba 15800 zł, dachówka z 20% upustem, a murarz będzie jeden, ale za to solidny. No i w ten sposób wychodzi nam 120000 tys, więc połowa Twojej sumy. W garazu będzie kratka na srodku i odpływ do kanalizacji, coby mozna było czasem umyc samochód. Wykusze nam przywiozą i zamontują, mam nadzieję, że pan Szewczyk dobrze to sobie wymyślił i nie rozpadną się i nie strawi ich ogień i nikt nie zrobi dziury pięścią itp W kanadyjczyku nie mogłabym jednak zamieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 03.04.2004 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Dzięki Marcy,Powiedz jeszcze,skšd sprowadzisz (domylam się,że zrobione do zmontowania) wykusze i ile to ma kosztować? Z podłogš w garażu chodziło mi o podobno zbyt duży spadek w ogóle,jak pod górkę jest w projekcie.A jak ocieplisz dom w obrębie garażu? Pozdr. jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 05.04.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Nasz wątek ma juz dwie strony Wykusze będą robione na Lubelszczyźnie ( Włodawa) ale jeszcze nie mamy wyceny. Garaż będzie ocie[lany od zewnątrz, tak jak reszta budynku, bo ściany będą 2-warstwowe. Dziś przywieźli dachówkę, a fundamentów jeszcze nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 06.04.2004 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 No to widzę, że po Świętach, to się dopiero zacznie jazda! . Jedni zaraz po, inni od czerwca, a jeszcze inni (np. autor tych słów wraz z drogą żoneczką) od lipca. Tylko prąd - jak mam nadzieję - podłączą do końca czerwca i jazda! Szkoda, że jesteśmy tak "posiani po terenie" . Chętnie bym sobie obejrzał którąś z Waszych budów z bliska (po uprzednim uzgodnieniu z zapraszającym, oczywiście ), zanim sam ruszę ze swoją budową. Ale widzę, że chyba wszyscy mamy do siebiie dość daleko. No to mże przynajmniej pozostanie nam podglądanie się na obficie okraszonych zdjęciami internetowych dziennikach budowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofia 17.04.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Czy ktoś się zastanawiał nad dźwigarami w tych bungalowach? Nam zaproponowano taką wersję rozwiązania dachu: szybciej i taniej. Lecz nic nie wiem o minusach. Pozdrawiam Zofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.04.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 Dziś pierwsza łopata, poszła!HUMUS zdjęty! I mój bungalow zacznie się niebawem materializować.W poniedziałek/wtorek zatańczę z geodetą. Drewno na wiązary już zamówiłem, mam grawancję zimowego wyrębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 20.04.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Dziś geodeta wytyczył budynek! Mamy piękne słupki na działce Tylko jakiś mały ten domek Pani pocieszała, że to tylko tak wygląda. A tych słupków to jest ze czterdzieści Ciekawe, dlaczego wszyscy mówią, że mocno skomplikowany ten budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 20.04.2004 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Mik'99 - gratulacje, czekamy na relacje i zdjęcia postępów budowy. Gratulki też dla Marcy . Widać, że towarzystwo się ożywia. A swoją drogą, to jestem ciekaw ile takie wytyczenie kosztuje - taryfa jest ryczałtowa, czy płaci się za słupek? U arcious'ów tyczenie na przełomie czerwca/lipca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 20.04.2004 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Czy ktoś się zastanawiał nad dźwigarami w tych bungalowach? Nam zaproponowano taką wersję rozwiązania dachu: szybciej i taniej. Lecz nic nie wiem o minusach. Pozdrawiam Zofia Są już w Polsce firmy, które projektują i wykonują takie konstrukcje wraz z montażem (u klienta oczywiście). Czy jest to tańsze - nie wiem; prosty dach pewnie tak, ale ze skomplikowanym może nie być różnicy. Jeśli mamy porównać czas wykonania konstrukcji, to też nie jest to łatwe, bo przy tradycyjnej konstrukcji pracować może mniej lub więcej cieśli, którzy są mniej lub bardziej zgrani i takie porównania nigdy nie będą miarodajne. Największą wadą dachu dźwigarowego jest utrata "użytkowości" poddasza. Nawet jeśli nie planujesz na poddaszu żadnych pomieszczeń użytkowych, to tradycyjna konstrukcja zawsze pozwoli Ci zachować przestrzeń strychową. W każdej chwili możesz ją zamienić na przestrzeń użytkową. Jeśli zastosujesz dźwigary, nic już z poddaszem nie da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 21.04.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Wczoraj razem z zaprzyjaźnionym geodetą, wytyczliśmy budynki na mojej działce, wspólnie wyznaczylismy narożniki w zbiliśmy ławy drutowe. Mały ten domek mi się wydaje, ale....to tylko złudzenie. Niech się mury pną do góry! Pobiegałem trochę z lusterkiem i zdobyłem chyba odznakę geodety. A propos dźwigarów mam takie i nic nie zmieniam, żadnych schodów u mnie w domku! (jedyna uwaga mojej ukochanej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 28.04.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Są! już są fundamenty! a właściwie ława. Ileż radości może sprawić spoglądanie na lejący się zgruchy beton Teraz przerwa, bo murarz musi dokończyć tynki, a od 10 czerwca znów się będzie działo ps. poszły 4 gruchy, dgyby kogoś interesowało. Zostało może 1,5 metra. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 28.04.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2004 Marcy,Fajnie,że już zaczęła.Możesz opowiedzieć jak wykonała fundamenty,tzn.czy jakie zmiany w stosunku do projektu,jaka szerokoć ław,czy deskowalicie fundamenty,czy w wykop?Jakie dałas bloczki (czy w ogóle bloczki)?Co z izolacjš pionowš, a ociepleniem fundamentów?Wiem,że dużo pytam,ale te przyjemnoci wkrótce przede mnš!Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.04.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Na mojej działce dziś kopane są fundamenty.... jak dobrze pójdzie to do weekendu będę miał zalane ławy...jednym słowem ruszam i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 29.04.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Jak na złość ppiękna pogoda i trzeba jeździć 2xdziennie polewać beton. Ławy szerokie na 42 cm. Zdjęty humus, wykop 40 cm, zrobiony szalunek, a beton lany w folię budowlaną. Ściany będą z cegieł zalane betonem, podniesione o 80 cm. Domek będzie stał na górce. Jadę szukać folii na izolacje i dysperbitu. Wszystko wykupione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.04.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 marcy potwierdzam, u mnie podobnie szał w składach, brakuje im nawet cementu. Dziś upłynął mi kolejny dzień budowie, ja niezmiennie korzystam z roweru (64km wczoraj, dziś 69km) w miarę postępów budowy będzie rosła moja tężyzna fizyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 30.04.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 ja niezmiennie korzystam z roweru (64km wczoraj, dziś 69km) Myślałam, że wiem już wszystko, a tu ze stresu okazało się, że nic nie wiem Folię przykleja się na dysperbit? On nie zasycha szybko? Blondynka jestem mogę nie wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 30.04.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Kochani, mam zalane fundamenty Do domu wróciłem po 21.00 zmęczony (91km na rowerze tego dnia), ale szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 01.05.2004 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 Marcy, mik99! Trzymamy kciuki za pogodę i Wasze ekipy! Na razie wszystko wskazuje na to, że w tym roku razem z dożynkami czeka nas jeszcze konkurs na najokazalszą "wiechę" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 03.05.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 Witajcie Znalazłem gotowy Bungalow z gabinetem - okolice Rzeszowa. Wygląda rewelacyjnie, jeszcze lepiej niż w katalogu. Wspaniale prezentuje się na większej działce, prawdziwa rezydencja. Co rzadko spotykane dobrze wygląda z każdej strony. Właścicieli nie było, dom oglądałem jedynie z zewnątrz. U mnie sprawy mają się tak, że wolałem zamilknąć. Nie mam jeszcze złożonych w listopadzie warunków zabudowy, które miały być w grudniu, najdalej w styczniu. Dzięki miłej pani z gminy i całej tej biurokracji wszystkie plany zakupów, rozpoczęcia inwestycji wzięły w łeb. Ale jest nadzieja, że za około miesiąc w końcu te warunki dostanę. Gratuluję Marcy i Mik 99 fundamentów. Piszcie więcej o waszych dokonaniach. Gdy już wszyscy zbudujemy domu i się do siebie zaprosimy Mik 99 na pewno przyjedzie na rowerze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 03.05.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 Revo,To co piszesz o Bungalowie z Rzeszowa to rewelacja!Czy znasz dokładny adres? Może by tak elegancko zapowiedzieć się włacicielom,zabrać jaki prezent 'parapetowy" i zrobić wspólnš wycieczkę? A tak poważnie,możesz podać namiary tego miejsca? Ja mogę odwdzięczyć się adresem podwarszawskim(ale sam domu nie widzialem). Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts