Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zamiar co najmniej porozmawiać z właścicielem rzeszowskiego

Bungalowu z gabinetem, ale potrzebuję trochę czasu – długi

weekend ma się ku końcowi a od jutra praca.

Jeśli nawiążę kontakt z właścicielami, odezwę się do końca

tygodnia.

Zdobycie adresu to prosta sprawa, ale realnie od Was to kawał drogi.

Może na początek odpowiem na Wasze pytania via Forum.

jeśli mozna to pare uwag bo sam buduje parterowy dom ale wg indywidualnego projektu:

Aleksandryta: dlaczego chcesz dawac solary - wg wszystkich instalatorów z którymi rozmawiałem, nie ma to sensu o ile nie masz basenu bo poza tym to jest to skuteczne ale tylko w lecie a jak na razie słabo uzasadnione ekonomicznie - lepiej tylko zarezerwuj sobie tylko taką mozliwośc na przyszłosć

Czy w waszych bungalowach w pokoju dziennym będą belki sufitowe i czy jest to dobre rozwiązanie? Dzieki. Zofia

Jeśli chodzi o konstrukcję, to w moim bungalowie ma być standardowy strop na podciągach (hall i pokój dzienny są wysoke na 3,6m, a pozostała część domu na 2,75m ). To tyle jeśli chodzi o konstrukcję, natomiast wykończenie sufitu planuję w suchej zabudowie.

Co zaś się tyczy drugiej części Twojego pytania, to na temat atrakcyjności belek sufitowych pod kątem konstrukcyjnym nie będę się wypowiadał, bo się na tym nie znam, jeśli zaś chodzi o aspekt estetyczny, to taki sufit może faktycznie stanowić ciekawy pomysł, a w połączeniu z innymi charakterystycznymi dla takiego stylu rozwiązaniami - zarówno we wnętrzu jak i na elewacjach - będzie ciekawym uzupełnieniem jednolitej całości i nada domowi pewnien swoisty klimat.

Witam

Relacji z podglądania gotowego Bungalowu z gabinetem ciąg dalszy.

Gospodyni miła, chociaż trudno tak z ulicy wpraszać się do środka.

Wprowadziła kilka modyfikacji. Odmiennie niż w projekcie rozwiazała

ścianę w salonie, tak że kominek można obchodzić dookoła - jeszcze nie widziałem, ale ciekawe. Ściany z porothermu, wykusze murowane.

Jedyne czego jej w tym domu brakuje to pomieszczenia gospodarcze.

Dla jacka f informacja na private

Kochani! Z wielkim upodobaniem śledzę Wasz wątek i cieszę się z Waszych postępów w budowie. Jak nie ja, to przynajmniej ktoś zaczął budować domy z tej pracowni.

Niestety jest to, co napisałam na początku wątku: Brak pomieszczeń gospodarczych będzie Wam doskwierał :-? , gdyż powierzchnia garażu jest dostosowana do warunków polskich. Mój ukochany bungalow z gabinetem jest w wersji z podpiwniczeniem, ale chyba żadne z Was tej piwnicy nie buduje :roll:

Mimo tego życzę Wam przejścia bez kłopotów z budową tych pięknych domów. :D

Revo, dopiero przeczytałam, że znalazłeś bungalow :D Pisz, kochany, pisz o wszystkim, jak ta ściana kominkowa i wszystko inne. A zresztą, nawet gdyby to był najbrzydszy budynek pod słońcem, to i tak już przepadło. A że gospodyni miła... nic dziwnego skoro ma taką fajną chałupkę :D Wszyscy budowniczowie bungalowów są mili :wink:

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Podłączam się pod ten wątek aczkolwiek interesuje mnie inny projekt Stylowego Domu: z frontowym gankiem 2. Troche przerazily mnie Wasze opinie o koszcie realizacji projektow z tego biura. Czy ktoś mógłby rzucić okiem na ten projekt i podpowiedzieć jaki będzie mniej więcej całkowity koszt budowy. Czy większy niż 540tys jak cytowaliście dla bungalowu? Z czego wynikają takie duze koszty budowy tych projektow. Jestem laikiem kupilem dzialke i aktualnie wybieram projekt i nie chcialbym przekonać się w trakcie realizacji , ze się przeliczylem. Dzięki za wszelką pomoc.

pozdrawiam

Michal

Witam.

Według opinii p. Szewczyka koszt budowy domu z jego kolekcji

w wersji podstawowej będzie wynosił 1600 zł/m2 powierzchni domu

plus garaż. Tak więc w przypadku Z frontowym gankiem będzie to

(180+40m2) 350 000zł. Bungalow z siłownią Arciousa jest wyjątkowo rozłożysty, a więc zapewne droższy.

Wyższe koszty budowy tych domów wynikają z większej powierzchni zabudowy oraz dużej powierzchni dachów.

Chociaż w dzisiejszych czasach precyzyjne oszacowanie kosztów budowy przed rozpoczęciem prac jest niemożliwe.

Z tego co się orientuję na Forum Muratora nie pojawił się nikt, kto

zbudował dom wg projektu Studia Stylowy Dom, choć na pewno

takie domy w Polsce już stoją. Z naszego grona najbardziej zaawansowana w budowie jest Marcy (patrz wyzej).

• 3 weeks później...

Cześć.

Rzeczywiście wątek przygasł. Ale ogólnie ruch na Forum mniejszy

niż zimą - pewnie wszyscy grillują.

Niestety jak dotąd nic nie wyszło z wizytacji zbudowanego

Bungalowa z gabinetem. Zaraz na poczatku maja przesłałem

na adres prywatny Jacka numer telefonu komórkowego i czekałam

na kontakt. Tymczasem Jacek nie dostał tej informacji. Przesłał

do mnie dwa maile, których z kolei ja nie odebrałem (wchodzę do sieci

w różnych miejscach, przeważnie nie logując się). Z opóźnieniem

odpowiedziałem mu, ale jak na razie cisza - pewnie się obraził :wink: .

Moje warunki zabudowy będą juz niebawem, ale całość mocno

opóźniona.

Revo

Czas się odezwać po długim niebycie na Forum :) .

W przyszłym tygodniu będę już miał prąd, więc na początku lipca zaczynamy!!!

Mój wykonawca już zasłużył na oklaski, choć jeszcze nic nie zrobił.

Pół roku temu, gdy załatwiałem pozwolenie na budowę i zleciłem przygotowanie planu zagospodarowania działki i adaptacji projektu do warunków miejscowych, człowiek, który to robił wykopał jeden otworek na niecały metr i nie wskazał konieczności zmian w projekcie.

We wstępnych rozmowach z wykonawcą, ten zainteresował się kwestią nośności gruntów. Oczywiście stwierdził. że takie badanie nie jest wystarczające i zalecił zbadać grunt fachowo - przez geotechników.

Znalazłem fachowca, który z ekipą nawiercił mi pięć otworów na blisko pięć metrów każdy, dodatkowo badając poziom wód gruntowych i zawartość w tej wodzie agresywnego CO2.

Okazało się, że choć mam na działce dobrego piasku gdzieś do 1,2m głębokości, to zaraz poniżej zaczynają się już gliny. Daje to wysoki poziom wód - przy roztopach wiosennych ławy mogą miejscami stać w wodzie i to nasyconej CO2 dość agresywnym dla betonu, trzeba będzie je więc dodatkowo zaizolować. Do tego profil nośności warstw pod piaskiem zmienia się w taki sposób, że konieczne będzie poszerzenie ław o jakieś 10cm.

Liczę, że teraz wykonawca wykorzysta całą tą dokumentację geotechniczną jak należy, a ja będę spać spokojnie.

Mam nadzieję, że nikogo swoim postem nie wystraszyłem :-? .