arcious 03.05.2004 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 W pełni dołączam się do pomysłu Jacka F. - także w zakresie formy załatwienia wizyty z właścicielami bungalowu spod Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 03.05.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 Mam zamiar co najmniej porozmawiać z właścicielem rzeszowskiegoBungalowu z gabinetem, ale potrzebuję trochę czasu – długiweekend ma się ku końcowi a od jutra praca. Jeśli nawiążę kontakt z właścicielami, odezwę się do końcatygodnia.Zdobycie adresu to prosta sprawa, ale realnie od Was to kawał drogi.Może na początek odpowiem na Wasze pytania via Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 04.05.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Revo,Nic nie zastšpi wizji lokalnej,co tam odległoć i trudy podróży,Revo-jeli to możliwe to do dzieła-załatwiaj odwiedziny!Będziemy grzeczni!Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 04.05.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Revo,Nic nie zastšpi wizji lokalnej,co tam odległoć i trudy podróży,Revo-jeli to możliwe to do dzieła-załatwiaj odwiedziny!Będziemy grzeczni!Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 04.05.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Revo,Nic nie zastšpi wizji lokalnej,co tam odległoć i trudy podróży,Revo-jeli to możliwe to do dzieła-załatwiaj odwiedziny!Będziemy grzeczni!Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zofia 04.05.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Czy w waszych bungalowach w pokoju dziennym będą belki sufitowe i czy jest to dobre rozwiązanie? Dzieki. Zofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 05.05.2004 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 jeśli mozna to pare uwag bo sam buduje parterowy dom ale wg indywidualnego projektu:Aleksandryta: dlaczego chcesz dawac solary - wg wszystkich instalatorów z którymi rozmawiałem, nie ma to sensu o ile nie masz basenu bo poza tym to jest to skuteczne ale tylko w lecie a jak na razie słabo uzasadnione ekonomicznie - lepiej tylko zarezerwuj sobie tylko taką mozliwośc na przyszłosć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 06.05.2004 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Czy w waszych bungalowach w pokoju dziennym będą belki sufitowe i czy jest to dobre rozwiązanie? Dzieki. Zofia Jeśli chodzi o konstrukcję, to w moim bungalowie ma być standardowy strop na podciągach (hall i pokój dzienny są wysoke na 3,6m, a pozostała część domu na 2,75m ). To tyle jeśli chodzi o konstrukcję, natomiast wykończenie sufitu planuję w suchej zabudowie. Co zaś się tyczy drugiej części Twojego pytania, to na temat atrakcyjności belek sufitowych pod kątem konstrukcyjnym nie będę się wypowiadał, bo się na tym nie znam, jeśli zaś chodzi o aspekt estetyczny, to taki sufit może faktycznie stanowić ciekawy pomysł, a w połączeniu z innymi charakterystycznymi dla takiego stylu rozwiązaniami - zarówno we wnętrzu jak i na elewacjach - będzie ciekawym uzupełnieniem jednolitej całości i nada domowi pewnien swoisty klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 06.05.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 WitamRelacji z podglądania gotowego Bungalowu z gabinetem ciąg dalszy.Gospodyni miła, chociaż trudno tak z ulicy wpraszać się do środka.Wprowadziła kilka modyfikacji. Odmiennie niż w projekcie rozwiazałaścianę w salonie, tak że kominek można obchodzić dookoła - jeszcze nie widziałem, ale ciekawe. Ściany z porothermu, wykusze murowane.Jedyne czego jej w tym domu brakuje to pomieszczenia gospodarcze.Dla jacka f informacja na private Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.05.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Kochani! Z wielkim upodobaniem śledzę Wasz wątek i cieszę się z Waszych postępów w budowie. Jak nie ja, to przynajmniej ktoś zaczął budować domy z tej pracowni. Niestety jest to, co napisałam na początku wątku: Brak pomieszczeń gospodarczych będzie Wam doskwierał , gdyż powierzchnia garażu jest dostosowana do warunków polskich. Mój ukochany bungalow z gabinetem jest w wersji z podpiwniczeniem, ale chyba żadne z Was tej piwnicy nie buduje Mimo tego życzę Wam przejścia bez kłopotów z budową tych pięknych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.05.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 WojtekSz - ciągle się na solarami zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 07.05.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Revo, dopiero przeczytałam, że znalazłeś bungalow Pisz, kochany, pisz o wszystkim, jak ta ściana kominkowa i wszystko inne. A zresztą, nawet gdyby to był najbrzydszy budynek pod słońcem, to i tak już przepadło. A że gospodyni miła... nic dziwnego skoro ma taką fajną chałupkę Wszyscy budowniczowie bungalowów są mili pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mishkha 16.05.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Podłączam się pod ten wątek aczkolwiek interesuje mnie inny projekt Stylowego Domu: z frontowym gankiem 2. Troche przerazily mnie Wasze opinie o koszcie realizacji projektow z tego biura. Czy ktoś mógłby rzucić okiem na ten projekt i podpowiedzieć jaki będzie mniej więcej całkowity koszt budowy. Czy większy niż 540tys jak cytowaliście dla bungalowu? Z czego wynikają takie duze koszty budowy tych projektow. Jestem laikiem kupilem dzialke i aktualnie wybieram projekt i nie chcialbym przekonać się w trakcie realizacji , ze się przeliczylem. Dzięki za wszelką pomoc.pozdrawiamMichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 17.05.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Witam.Według opinii p. Szewczyka koszt budowy domu z jego kolekcjiw wersji podstawowej będzie wynosił 1600 zł/m2 powierzchni domuplus garaż. Tak więc w przypadku Z frontowym gankiem będzie to(180+40m2) 350 000zł. Bungalow z siłownią Arciousa jest wyjątkowo rozłożysty, a więc zapewne droższy.Wyższe koszty budowy tych domów wynikają z większej powierzchni zabudowy oraz dużej powierzchni dachów.Chociaż w dzisiejszych czasach precyzyjne oszacowanie kosztów budowy przed rozpoczęciem prac jest niemożliwe.Z tego co się orientuję na Forum Muratora nie pojawił się nikt, ktozbudował dom wg projektu Studia Stylowy Dom, choć na pewnotakie domy w Polsce już stoją. Z naszego grona najbardziej zaawansowana w budowie jest Marcy (patrz wyzej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 02.06.2004 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Witam,Co słychać u bungalowoców?Jak postępy w budowach?Marcy,czy u Ciebie mury pną się już do góry?Jak wychodza wykusze?Może pokażesz fotki z budowy?Ja ruszam pod koniec czerwca,na razie stawiam ogrodzenie.Pozdrawiam,Jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 05.06.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Cześć. Rzeczywiście wątek przygasł. Ale ogólnie ruch na Forum mniejszy niż zimą - pewnie wszyscy grillują. Niestety jak dotąd nic nie wyszło z wizytacji zbudowanego Bungalowa z gabinetem. Zaraz na poczatku maja przesłałem na adres prywatny Jacka numer telefonu komórkowego i czekałam na kontakt. Tymczasem Jacek nie dostał tej informacji. Przesłał do mnie dwa maile, których z kolei ja nie odebrałem (wchodzę do sieci w różnych miejscach, przeważnie nie logując się). Z opóźnieniem odpowiedziałem mu, ale jak na razie cisza - pewnie się obraził . Moje warunki zabudowy będą juz niebawem, ale całość mocno opóźniona. Revo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 09.06.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Witam, u mnie ciągle nic murarz zajety, tak jak zapowiadał. Jeździmy sobie jedynie popatrzeć na ławy i podlać krzaczki, a nie pisałam, bo komp był padł ps. ile podwyższacie budynek? bo mój mąż już ostatnio wspomina o 1 metrze , na poczatku miało być 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 14.06.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 No, w końcu działa.Jacek, revo, czy zwizytowaliście bungalow? Czy gospodarze zgodzą się na przyjęcie jeszcze jednej wycieczki? Strasznie chcielibyśmy zobaczyć ten dom. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 16.06.2004 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Czas się odezwać po długim niebycie na Forum . W przyszłym tygodniu będę już miał prąd, więc na początku lipca zaczynamy!!! Mój wykonawca już zasłużył na oklaski, choć jeszcze nic nie zrobił. Pół roku temu, gdy załatwiałem pozwolenie na budowę i zleciłem przygotowanie planu zagospodarowania działki i adaptacji projektu do warunków miejscowych, człowiek, który to robił wykopał jeden otworek na niecały metr i nie wskazał konieczności zmian w projekcie. We wstępnych rozmowach z wykonawcą, ten zainteresował się kwestią nośności gruntów. Oczywiście stwierdził. że takie badanie nie jest wystarczające i zalecił zbadać grunt fachowo - przez geotechników. Znalazłem fachowca, który z ekipą nawiercił mi pięć otworów na blisko pięć metrów każdy, dodatkowo badając poziom wód gruntowych i zawartość w tej wodzie agresywnego CO2. Okazało się, że choć mam na działce dobrego piasku gdzieś do 1,2m głębokości, to zaraz poniżej zaczynają się już gliny. Daje to wysoki poziom wód - przy roztopach wiosennych ławy mogą miejscami stać w wodzie i to nasyconej CO2 dość agresywnym dla betonu, trzeba będzie je więc dodatkowo zaizolować. Do tego profil nośności warstw pod piaskiem zmienia się w taki sposób, że konieczne będzie poszerzenie ław o jakieś 10cm. Liczę, że teraz wykonawca wykorzysta całą tą dokumentację geotechniczną jak należy, a ja będę spać spokojnie. Mam nadzieję, że nikogo swoim postem nie wystraszyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 17.06.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Arcious.Czy w związku z wątpliwościami co do nośności podłoża rozważałeśdodatkowe zbrojenie fundamentów. Może to jest dobre rozwiązanie.Jacek zamilkł, Marcy wybiera się z odwiedzinami - szczególy uzgadniamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts