marcy 17.06.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Arcious, grozą powiało U nas też powinien być wysoki poziom wód gruntowych, ale jako że klimat się zmienia, więc wyschło nawet bagienko za płotem. Co wykonawca miał na myśli, mówiąc o zabezpieczeniu ławy? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 17.06.2004 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Revo, Marcy, Dopiero co odebrałem tą dokumentację geotechniczną, więc wykonawca jeszcze jej nie widział. Spotykamy się dziś wieczorem, więc posłucham, co ma konkretnego do zaproponowania po zapoznaniu się z nią. Co do zaleceń zawartych w dokumentacji, to oprócz propozycji poszerzenia ław znajduje się również zalecenie wzniesienia żelbetowych ścian fundamentowych przynajmniej w części powyżej maksymalnego poziomu wód gruntowych. Zamierzaliśmy pierwotnie wznieść ściany fundamentowe z bloczków, więc ciekaw jestem, co na to zalecenie powie mój wykonawca. Być może uzna, że dodatkowe zaizolowanie przeciwwilgociowe ścian fundamentu wystarczy - nie wiem. Co do zmieniającego się klimatu: też byłem zdziwiony, że ta woda stoi tak wysoko. Tydzień po badaniu, w studni, skąd pobierali wodę do analiz, nie było już ani kropli wody. A przecież w marcu - kwietniu woda stała na pewno wyżej niż w dniu wiercenia, czyli pod koniec maja. Jeśli masz glinę już metr pod powierzchnią, to nie trzeba wielkiego monsunu, by fundamenty stanęły w wodzie. Najbardziej ciekaw jestem, jak się to wszystko na koszty przełoży. Chwalić Boga - w projekcie nie ma piwnicy, bo to by dopiero było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 17.06.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Też mam emblemacik Arcious, będzieli kopać aż do tej gliny? U nas jest zdjęte 30 cm. humusu i wykopane 30 cm na ławy, a ściany fundamentowe będą na powietrzu ( tzn. będą zasypane) Revo, w niedzielę przyjezdżamy. Jeszcze zadzwonię, aby dowiedzieć się gdzie Jacek nie pisze, może się ogrodził, a furtki nie zrobił i nie może wyjść. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 17.06.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Jacek f. Ostatnia szansa. Na niedzielę 20.06.2004 zaproszenie do bungalowu. Jeśli jeszcze ktoś jest chętny to wpisywać się na listę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 18.06.2004 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Też mam emblemacik Arcious, będzieli kopać aż do tej gliny? U nas jest zdjęte 30 cm. humusu i wykopane 30 cm na ławy, a ściany fundamentowe będą na powietrzu ( tzn. będą zasypane) 30+30=60cm - czy nie za plytko? Trzeba bedzie podsypac sciany fundamentow tak, by co najmniej metr byly w ziemi i to jeszcze przed zima. Tez bedziemy podnosic budynek troche wyzej, by go podsypac. Wykonawca poradzil nam zakopac lawy tak jak sie nalezy - ponizej strefy przemarzania - a poziom podlogi podniesc poprzez podwyzszenie scian fundamentow o 1-2 warstwy bloczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 18.06.2004 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Jacek f. Ostatnia szansa. Na niedzielę 20.06.2004 zaproszenie do bungalowu. Jeśli jeszcze ktoś jest chętny to wpisywać się na listę . Chetnie sam bym sie wybral, ale mam w domu czterotygodniowa córeczke, a do tego jeszcze brykajacego non-stop dwulatka, wiec nie bardzo moge sobie teraz pozwolic na taka wycieczke. Najbardziej interesuje mnie, czy i jakie szprosy okien zastosowano w bungalowie, który jedziecie odwiedzic. Sami z zona zamierzamy w ogole nie dawac szprosow i bardzo jestem ciekaw, czy nie bedzie w tych oknach za lyso . Mam tylko do Ciebie prosbe, bys na tej wycieczce zwrocil uwage na ten detal i podzielil sie ze mna swoimi spostrzezeniami (a nawet zdjeciami, jesli takowe beda ). Z gory dzieki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 20.06.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 arcious, dom będzie obsypany na wys. 80 cm (wydamy majatek na ziemię) Wycieczka udała się nadzwyczaj dobrze. Gospodarze byli wspaniali poczęstowali naszą grupę (5 dorosłych + 2 dzieci) kawą i herbatą i odpowiedzieli na wszystkie pytania ( a było ich mnóstwo). Jacek przygotował się zawodowo, miał wypisane pytania w kajecie Okna mają właśnie z takimi szerokimi szprosami jak w projekcie, ale my będziemy dawać gładkie tafle. Wszystkie wykusze są murowane. Jeśli masz jakieś pytania, to pytaj. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 20.06.2004 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 arcious, dom będzie obsypany na wys. 80 cm (wydamy majatek na ziemię) Wycieczka udała się nadzwyczaj dobrze. Gospodarze byli wspaniali poczęstowali naszą grupę (5 dorosłych + 2 dzieci) kawą i herbatą i odpowiedzieli na wszystkie pytania ( a było ich mnóstwo). Jacek przygotował się zawodowo, miał wypisane pytania w kajecie Okna mają właśnie z takimi szerokimi szprosami jak w projekcie, ale my będziemy dawać gładkie tafle. Wszystkie wykusze są murowane. Jeśli masz jakieś pytania, to pytaj. pozdr Dzieki za info, Marcy. My jeszcze nie wiemy, do jakiej wysokosci bedziemy dom podnosic, ale tez chcemy cos ok. 50-60cm. Dokladnie bedziemy wiedzieli, jak obejrzy teren nasz wykonawca z architektem wnetrz (niby to akurat jest zewnetrze, ale kobieta ma wyczucie i ten zmysl... ). W kontekscie szrosów u siebie piszesz o gladkich taflach. Czy to oznacza, ze nie planujesz szprosow w ogole, czy tez planujesz zalozyc te miedzyszybowe, ktore zachowuja wygodne do utrzymania gladkie tafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 20.06.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Nie będzie w ogóle szprosów. To jest kwestia gustu, a nam się akurat nie podobają. Sześć lat temu, gdy zamawialiśmy okna do obecnego domu, to chcieliśmy koniecznie szprosy, ale pan sprzedawca powiedział, żebyśmy się przespacerowali ( był grudzień ) i wrócili za godzinę. Jeśli dalej będziemy się upierali przy szprosach, to trudno, ale może nam przejdzie. No i wróciliśmy za godzinę i zamówiliśmy okna bez ozdóbek. Dziękujemy mu do dzisiaj Zastanówcie się dobrze, czy je chcecie. Dom jest i tak ozdobiony wykuszami, a co za dużo to niezdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 21.06.2004 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Ale ja wcale nie agituje za szprosami . Jedna z pierwszych zmian, jakie w projekcie zrobiła nasza arch. od wnetrznosci było usuniecie szprosow. Zaczelo sie od okna tarasowego - po to, zeby szprychy w oknach nie przeslanialy widoku na ogrod. A potem juz poszlo, bo jak wyglada dom z czescia okien szprosowych i czescia bez szprosow...? Pomysl mi sie podoba, ale problem w tym, ze nie moge sobie do konca wyobrazic, jak to bedzie wygladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 23.06.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Witam,Odzywam sie dopiero teraz, bo byłem strasznie zalatany : geodeta ,kopanie fundamentów , zakupy materiałów. W piątek chudziak na folię. A teraz uwaga refleksje po wizji lokalnej ; Revo spisał się super : ciekawy scenariusz spotkania , oficerska organizacja i na koniec moc wrażeń z obdukcji. Wielkie dzięki dla Revo ( i żony) ! ! !Swoją drogą po tej wizycie mam jeszcze więcej kwestii do rozstrzygnięcia.Ale dam radę.Pozdrawiam ,jacek f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 26.06.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Drodzy wielbiciele bungalowów, Gratuluję Wam entuzjazmu Bardzo miło czyta się ten Wasz wątek, naprawdę. I to że tacy jesteście wobec siebie otwarci i pomocnie, no poprostu aż serce rośnie . Pomysł wyprawy do już postawionego bungalowu był wspaniały, a to że się jeszcze ziścił to MISTRZOSTWO ŚWIATA ! I jeszcze ten kajecik chociaż Was nie znam to już Was lubię i Wszystkim życzę powodzenia. Piszcie dalej ! Pozdrawiam, ALison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 29.06.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 alison a może się przyłączysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 29.06.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Znalazł się na Forum jeszcze jeden wielbiciel Stylowego Domui to jak zaawansowany http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29029. Sunlisek liczę, że włączysz sie w nasz wątek.REVO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 29.06.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 hi hi właśnie go tu zapraszałam przed sekundą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 29.06.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Revo, nie podziękowaliśmy Wam do tej pory za gościnę Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta10 29.06.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Witam serdecznie zwolenników bungalowów.Zazdrosze Wam , ze jestescie juz w trakcie. Ja zaczynam - wybieram projekt. Strasznie podobaja mi sie domy Szewczyka. Mam ochotę na "mały bungalow". Czy warto?Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 29.06.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Nie jestem pewien, czy ktoś z nas jest uprawniony do rozstrzygnięcia Twojego problemu - czy warto. Tak postawione pytanie sugeruje rozważenie, czy poniesione koszty, a w przypadku tych domów nie są to koszty najniższe, przełożą się na pełną satysfakcję po zakończeniu budowy. Na pewno te domy będą ozdobą otoczenia, ale akurat to kryterium dla wielu nie jest podstawowym. Warto uszeregować swoje oczekiwania, oszacować swoje możliwości i do tego odnieść konkretny projekt. Łatwo powiedziec, trudny zrealizować. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunlisek 30.06.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Witam Was serdecznie i dziękuję za zaproszenie Wraz z moją małżonką dzielnie walczymy z budowa "Domu nad wodą" wg projektu z pracowni Szewczyka. Projekt wybraliśmy po przejrzeniu nie przesadzając - setek innych. Zależało nam głównie na sypialni z łazienką na dole oraz takiej sympatycznej przysadzistości całego domku Kiedy mieliśmy już zrezygnować w ręce trafił nam katalog Szewczyka, no i stało się Obecnie jesteśmy na etapie więźby dachowej.. i poszukiwaniu ekipy do prac wykończniowych.. echhh... ta budowa.. a tak już bym zasiadł na tarasie z zimnym piffkiem pozdrawiam serdecznie! Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 30.06.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Edyta 10 Szukasz ciekawych bungalowów ? Zajrzyj do Ładnego Domu 6'2004 na 30 str.. P. Strzelecka ma sporą kolekcję tego typu domów.PozdrawiamJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts