revo 30.06.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Sunlisek witam.Proszę o informację z jakiego Porothermu (grubość) budujecie,czy będzie to ściana dwuwarstwowa, a jeśli tak to jakie ocieplenie.W innym poście podejrzałem, że na dach planujecie dachówkęcementową Braas. Czy można prosić o uzasadnienie takiego wyboru(nam spec od dachu wmawia, że przy takich dachach tylko dachówkaceramiczna). Jakie plany co do wykuszu? Z czego będzie zrobiony?Wizualizacja domu jest z oknami bez szprosów (wyglada nieźle).Czy tak będzie w naturze. Uff, na razie tyle. Revo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta10 30.06.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Jerzysio!!! Dziekuje dzisiaj zajrze!!! Mam nadzieje, ze przypadnie mi cos do gustu. Ja juz obejrzłam setki setek tych projektów, głowa mnie od nich boli, ale jestem wytrwała, bo chciałabym zeby mój domek był taki jak go widze w wyobraźni. Hmmm....to bedzie wyzwanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunlisek 30.06.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Hej Revo Budujemy sciane 3-warstwowa Porotherm 25 + 12 cm styropian + Porotherm 11,5. A wybralismy Braas'a glownie ze wzgledow finansowych... Zdecydowalismy sie na grecka z powloka Lumino. Wprawdzie z bliska wyglada troszke gorzej niz ceramiczna, ale tak naprawde jakiejs porazajacej roznicy nie ma, szczegolnie jesli nie stoi sie przed dachem "twarza w twarz". Trwalosc obu dachowek jest zas podobna i wystarcza na dlugie lata (ceramiczna ma oczywiscie nieco wieksza), pozostale parametry rowniez, a jednak 10 tys jak przy naszym dachu to calkiem sporo... pozdrawiam! Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 03.07.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Do Marcy, Dziekuję za zaproszenie, ale jeszcze fizycznie nie buduję, przeglądam więc Forum i tylko okazjonalnie - jak mnie coś "tknie" - to piszę Tak właśnie było w Waszym wątkiem - po prostu powalił mnie optymizmem i tym, że tak poprostu i zwyczjnie sobie pomagacie! . Przy okazji dowiedziałam się, że domy p. Szewczyka są bardzo funkcjonalne - czy mogę poprosić o namiary na jego www (w tym wątku albo na priv)? Z góry dzięki i pozdrowionka dla Wszystkich, Alison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.07.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Sunlisek Mam na dachu grecką, bardzo ładnie wygląda (parterowy, 30 stopni ), aOlszewski ( wykonawca godny polecenia ) mówi że po 2 latach zaczniesz zwracać uwagę na trawnik, drzewka, etc., a nie na dach.PozdrawiamJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 04.07.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Dla Alison: http://www.stylowydom.com.pl/Z tą funkcjonalnością to powyżej jest sporo o braku pomieszczeń gospodarczych. Chociaż z lektury różnych postów mam wrażenie,że określenie pomieszczenia gospodarcze jest wieloznaczne.Ma to być miejsce na przykład na narzędzia ogrodnicze, ale i do prasowania, pralnia, kącik do majsterkowania i co tam kto jeszcze wymyśli. W przypadku projektów Stylowego domu funkcjonalność polega na tworzeniu stref o różnym przeznaczeniu. Na przykład strefa dla rodziców składa się z sypialni, łązienki i garderoby. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał313 11.07.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Witam,dołączam do klubu miłośników bungalowów.Budowę rozpoczynamu z mężem w przyszłym roku. Działkę kupiliśmu miesiąc temu. Obecnie jestesmy na etapie geodety, warunkow zabudowy itd. Nie przeglądaliśmy wielu projektów. Wybór padł na Dom nad Wodą, zachwycił i wciąż zachwyca.Mam kilka pytań do Sunliska- czy dokonywaliście jakiś zmian w projekcie, ja planuję zabudować część nad holem- czy lustrzane odbicie robił P. Szewczyk , czy mieliści swojego architekta. Pytam dlatego, że suma za projekt budynku, instalacji, lustrzane odbicie, zabudowa części o której piszę wyżej to kwota około 6000 zł. - nie mało. Nie uwzględniłam ew. innych zmian.- jaki jest szacowany koszt za stan surowy zamkniey.- jak daleko usytuowaliście dom od drogi PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 12.07.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Można dać do zatwierdzenia projekt wyjściowy z adnotacją-realizować w lustrzanym odbiciu według osi xy-.U p. Szewczyka można uzyskać bez dopłaty pomocnicze rzuty parteru i piętra w lustrzanym odbiciu.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 18.07.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 Cześć. Też chcę budować bungalow ale mam pewną wątpliwość. Projekt będzie na zamówienie.Warunki zabudowy narzucają spadek dachu minimum 35% - czy to nie będzie dziwacznie wyglądało? trobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał313 18.07.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 Witam,o odpowiedzi na posty teraz raczej trudno. Pewnie wszyscy kazda wolną chwile spędzaja na budowie. U mnie pojawił sie nowy problem kat nachylenia dach musi być min. 37 stopni a Dom nad wodą ma 35 stopni. Czyżby przerobka dachu?Czy jest osoba która osobiscie rozmawiala z Panem Szeczykiem? Jeśli tak podajcie drogę kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 19.07.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Z p. Szewczykiem można porozmawiać dzwoniąc do biuraStylowego Domu 0-22 6424365. Z tym że obecnie prawdopodobnienie ma go w kraju. Informacji można zasiegnąć jak wyżej.Uff jak gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 19.07.2004 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 U mnie pojawił sie nowy problem kat nachylenia dach musi być min. 37 stopni a Dom nad wodą ma 35 stopni. Czyżby przerobka dachu? Przeróbka dachu wymaga zgody autora projektu oraz nowych obliczeń obciążeń konstrukcyjnych, gdyż zmiana kąta nachylnia zmienia również rozkład sił przenoszonych na ściany i fundamenty. Ja zalecałbym najpierw rozmowę z kimś z gminy (nie wiem, czy teraz przypadkiem nie trzeba by z tym iść do powiatu). Z tego co wiem trudno jest uzyskać zgodę na zwiększenie współczynnika zabudowy działki czy na podwyższenie budynku, niż przewiduje to miejscowy plan zagospodarowania (także w dawnych decyzjach o wzizt), ale nie dotyczy to kąta nachylenia dachu. Tutaj bardziej chodzi o kwestię "ładu i estetyki krajobrazu": by np. na Mazowszu, gdzie dominuje zabudowa z dachami o średnim spadku w otoczeniu takich właśnie domów nie sawiać "kostek" z płaskimi dachami lub też chat góralskich, które w tej części kraju wyglądałyby dość egzotycznie. Sam miałem w decyzji o wzizt wskazany kąt nachylenia dachu w przedziale 30-45 st., a w moim projekcie jest to 29 st. Ani mi w głowie było pytać kogokolwiek, czy tak może zostać, czy trzeba coś zmienić. Wszystkie uzgodnienia i pozwolenia załatwiłem bez problemu. Myślę, że w Twoim przypadku kwestia różnicy 2 st. też nie powinna być czymś problematycznym. Optycznie trudno jest dostrzec różnicę między 37 st. i 35 st. Jeszcze raz radzę po prostu skonsultować to z odpowiednim organem - jeśli masz obawy, to poproś o zgodę na piśmie. Co się zaś tyczy dostępności Mistrza Szewczyka, będzie on prawdopodobnie do dyspozycji po 22 lipca (datę raczej łatwo spamiętać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 22.07.2004 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 U mnie pojawił sie nowy problem kat nachylenia dach musi być min. 37 stopni a Dom nad wodą ma 35 stopni. Czyżby przerobka dachu? Przeróbka dachu wymaga zgody autora projektu oraz nowych obliczeń obciążeń konstrukcyjnych, gdyż zmiana kąta nachylenia zmienia również rozkład sił przenoszonych na ściany i fundamenty. Ja zalecałbym najpierw rozmowę z kimś z gminy (nie wiem, czy teraz przypadkiem nie trzeba by z tym iść do powiatu). Z tego co wiem trudno jest uzyskać zgodę na zwiększenie współczynnika zabudowy działki czy na podwyższenie budynku, niż przewiduje to miejscowy plan zagospodarowania (także w dawnych decyzjach o wzizt), ale nie dotyczy to kąta nachylenia dachu. Tutaj bardziej chodzi o kwestię "ładu i estetyki krajobrazu": by np. na Mazowszu, gdzie dominuje zabudowa z dachami o średnim spadku w otoczeniu takich właśnie domów nie sawiać "kostek" z płaskimi dachami lub też chat góralskich, które w tej części kraju wyglądałyby dość egzotycznie. Sam miałem w decyzji o wzizt wskazany kąt nachylenia dachu w przedziale 30-45 st., a w moim projekcie jest to 29 st. Ani mi w głowie było pytać kogokolwiek, czy tak może zostać, czy trzeba coś zmienić. Wszystkie uzgodnienia i pozwolenia załatwiłem bez problemu. Myślę, że w Twoim przypadku kwestia różnicy 2 st. też nie powinna być czymś problematycznym. Optycznie trudno jest dostrzec różnicę między 37 st. i 35 st. Jeszcze raz radzę po prostu skonsultować to z odpowiednim organem - jeśli masz obawy, to poproś o zgodę na piśmie. Co się zaś tyczy dostępności Mistrza Szewczyka, będzie on prawdopodobnie do dyspozycji po 22 lipca (datę raczej łatwo spamiętać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWAR 22.07.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Witam, buduję domek wg projektu Stylowego Domu. Jest to Rodzinny Dom 2 z użytkowym poddaszem. Stan surowy zamknięty okablowany. W przyszłym tygodniu wchodzą tynkarze. Tynk będzie gipsowy. Pozdrawiam wszystkich "szewczykomaniaków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 23.07.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Witaj EWAR Najgorsze za Tobą (dach mam na myśli). Skąd wziąć takich górali jak u Ciebie? Kolejni dekarze, po obejrzeniu projektu się wycofują Chyba sami sobie go zrobimy U nas na razie fundamenty, ale są tak piękne, że żal je zasypywać. Udał nam się murarz, bardzo powolny, ale za to dokładny, co nie zwsze idzie ze sobą w parze. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWAR 27.07.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Hej Marcy!Namiar na górali mogę Ci udostępnić. Od nas wzięli 48 zł za metr dachu ( w tym więżba, folia, dachówka ceramiczna i montaż rynien ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcious 27.07.2004 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Witamy w klubie EWAR . Ostro zaczynam nadganiać - dziś wylali mi fundamenty . Widok kolumny pojazdów złożonej z pompy oraz sześciu "gruszek" robi wrażenie. To coś, co pozwala naprawdę poczuć się inwestorem . Przy okazji od swojego kierownika budowy dowiedziałem się o zwyczaju wrzucania drobnych monet do zalewanych ław - na szczęście. Ani ja zabobonny, ani przesądny, ale zwyczaj wybitnie mi się spodobał. A że nic brzęczącego w kieszeni nie miałem, poszedłem czym prędzej rozmienić swoją dychę co ją miałem "na lancz" i w ten oto sposób dziesiąta część mojego obecnego dziennego budżetu "na życie" wylądowała dzisiaj w dziurze w ziemi w charakterze dodatkowego "zbrojenia". Ale co tam. Dziś odkładam sobie od ust, by jutro móc przynajmiej uśmiechnąć się do myśli, że "śpię na kasie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 27.07.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Witam po dłuższej nieobecności - zalatany jestem, przez budowę oczywiście.Mam już wylaną pierwszą posadzkę ,dzisiaj ruszyły mury.Mam dylemat odnosnie skosów dachowych ,konkretnie stopnia pochylenia poszczególnych części dachu. Otóż wiekszość dachów domów tej pracowni ma identyczny kąt nachylenia kalenic poszczególnych połaci dachu. A Bungalow z gabinetem nie. Podobno - jak twierdzą znajomi budowlańcy ,w tym architekt - nie będzie to dobrze wyglądać.Co Wy na to ? Ciekawe też jakie rozwiązanie przyjmą budujący ten bungalow. pozdrawiam ,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 28.07.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 EWAR, podaj proszę na priva namiary na tych górali. A macie pełne deskowanie? Arcious, ja o pieniążkach to się naczytałam na forum, więc teoretycznie byłam przygotowana, ale jak przyszło co do czego, to zapomniałam z wrażenia, gdzie je wrzucić, więc utopiłam na wszelki wypadek w kazdym narożniku oraz przy wejściu. Jacek, dlaczego wg nich to ma źle wyglądać? Czy rzeszowski bungalow miał źle wyglądający dach? Masz zdjęcia, jak tam jest? Czy macie podmurówkę z klinkieru? Jeśli tak, to z jakiego? My mamy Tercę Pomeranie, ale nidgzie nie można dostać kształtek na wykusze. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek f. 29.07.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Cześć !Jeśli chodzi o tzw.podmurówkę ,to będzie na koniec budowy,co by się nie zniszczyła w trakcie.W kwestii dachu: tan ,który widzieliśmy ( prześlę w końcu zdjecia) ,jest zupełnie inny niz w projekcie. Uwagi mojego "majstra" dotyczą tego, że kąty nachylenia poszczególnych połaci dachu ( głównego , daszków ),są różne , a w wiekszości domów sa jednakowe. Nie wim co o tym sądzić.Pozdrawiam,jacekf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts