Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Widzę, że "zasuw" taki, że nie ma kiedy taczek załadować, nie mówiąc już o odwiedzaniu forum :) .

Ale co tam - ważne, że pogoda dopisuje.

U mnie od piątku zaczynają już I etap zalewania stropu.

Dla ciekawskich załączam linka do małej galerii zajęć z budowy.

O kolejnych updatach będę informował na forum.

http://strony.aster.pl/arcious/index.html

No to cześć!

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :lol:

Razem z mężusiem poszukujemy fajnego projektu. Super działeczkę już mamy. Jednego jesteśmy pewni - ma być parterówka.

Do tej pory moja połówka upierała się przy Rodzinnym z Muratora.

Aż do wczoraj, kiedy pokazałam mu projekty pana Szewczyka. Jak dla nas najlepszy byłby z gabinetem. No i klops, zgłupieliśmy do reszty i sami już nie wiemy...

A zdjęcia z twojej budowy Arcious - budujące.

Buziaki dla tego ślicznego maleństwa :p

Witam wszystkich :lol:

Razem z mężusiem poszukujemy fajnego projektu. Super działeczkę już mamy. Jednego jesteśmy pewni - ma być parterówka.

Do tej pory moja połówka upierała się przy Rodzinnym z Muratora.

Aż do wczoraj, kiedy pokazałam mu projekty pana Szewczyka. Jak dla nas najlepszy byłby z gabinetem. No i klops, zgłupieliśmy do reszty i sami już nie wiemy...

A zdjęcia z twojej budowy Arcious - budujące.

Buziaki dla tego ślicznego maleństwa :p

Witam i dziękuję.

Co do maleństwa - buziaki przekazane :) .

Projekt od R.Szewczyka wybraliśmy z żoną po przejrzeniu dosłownie setek - jeśli nie tysięcy - innych. No i musiał być ten.

Teraz nie możemy się doczekać aż się nam wybuduje 8) .

Włśnie przygotowuję do wgrania na serwer materiał z układania stropu. Przy okazji pochwalę się jeszcze jednym maleństwem - trochę wększym, ale równie całuśnym :wink:.

Arcious gratulacje. Przejrzałem twoją galerię - jest budująca.

Okolica ładna, chociaż bliska zabudowa intensywna.

Zmieniłes strop na gestozebrowy - czy był z tym problem?

Ja już za kilka dni po roku załatwiani formalnosci mam uzyskać

pozwolenie na budowę i jeszcze w tym roku chcę zrobić findamenty.

Będę budował Przyjazny dom w lustrznym odbiciu.

Nasi znajomi z wątku Jacek f i Marcy sa w pełni sezonu budowlanego.

Utrzymujemy kontakt telefoniczny.

Pozdrowienia Revo

Arcious gratulacje. Przejrzałem twoją galerię - jest budująca.

Okolica ładna, chociaż bliska zabudowa intensywna.

Zmieniłes strop na gestozebrowy - czy był z tym problem?

Ja już za kilka dni po roku załatwiani formalnosci mam uzyskać

pozwolenie na budowę i jeszcze w tym roku chcę zrobić findamenty.

Będę budował Przyjazny dom w lustrznym odbiciu.

Nasi znajomi z wątku Jacek f i Marcy sa w pełni sezonu budowlanego.

Utrzymujemy kontakt telefoniczny.

Pozdrowienia Revo

Dzięki za dobre słowo :).

Co do zmiany stropu na gęstożebrowy (konkretnie Winerbergera), to nie było z tym problemu żadnego. Po prostu kierownik budowy dogadał się z majstrem oraz z moim inspektorem nadzoru i już. Ponieważ mój inspektor nadzoru jest konstruktorem, poprosiłem go o rozplanowanie rozłożenia belek, zbrojenia, żeber rozdzielczych itp. No i mogę się pochwalić, że strop został właśnie dzisiaj zalany, a teraz kończę pisać tego posta i jazda na budowę polewać :D !

Witam po dłuuuugiej przerwie :) U nas mury też stoją, a jutro cieśla kładzie pierwszą murłatę. Czarujmy, aby ta jesień trwała conajmniej do stycznia, a wtedy wyrobimy się z dachem. Arcious, robicie dach jak w projekcie? tzn pełne deskowanie i papa? My tak, więc będzie z tym kupa zabawy :roll: Wczoraj prawie 6 godzin trwało rozładowywanie drewna, jest tego przerażająca ilość :o

Powodzenia :D

Cześć!

Ostatnio zwiedzając naszą budowę uśmialiśmy sie z żoną setnie.

Chodzimy po budynku, patrzymy - wreszcie majster się doczekał bali do wystemplowania stropu. No i wystemplowali tak, że bal przy balu i nijak między tym przejść (ciężki podciąg akurat wymaga takiego podparcia). A nasz mały 2,5-latek wszędzie zagląda i co rzuci okiem, to komentuje: "źle nam pan Tomek zbudował domek, oj źle nam zbudował!".

My się pytamy: "Mikołajku, a dlaczego tak mówisz?". A on na to: "za dużo drzew nam w domku posadził!".

Przyznacie, że niezłe, no nie? :lol:

A my wybraliśmy Rodzinny Dom i jesteśmy SUPER zadowoleni :D . Jest właśnie tak jak powinno być: dużą kuchnia połączona z jadlanią i salonem. Dużo miejsca na dole, mniej na górze (są projekty, gdzie jest odwrotnie - jeżeli wykorzystuje się przestrzeń nad garażem). Pomieszczenia tak zaprojektowane, że od razu wiadomo co gdzie może stanąć. Brama wjazdowa do garażu szeroka na 5 metrów.

Teraz jesteśmy na ukończeniu, pozostał nam do położenia parkiet i kuchnia do wyposażenia.

Inna sprawa, że dom ma 20 m długości (z garażem) i dzialka (za) szybko się kończy, no ale przynajmniej będzie mniej koszenia trawy.

JEDNA WAŻNA UWAGA:brakuje projektu instalacji gazowej, trzeba o niego zadbać na etapie pozwolenia na budowę. My to przegapiliśmy i teraz musimy czekać na gaz, co wstrzymuje układanie parkietu, bo nie wiadmo czy da się ogrzać dom przed zimą.

Acha, przydałoby się również doprowadzenie powietrza wprost do kominka. No i dodatkowa wentylacja do okapu na kuchanką (jest tylko jedna wentylacja w kuchni).

Mre

Arcious, ratunku!!!

Jakiej grubości są u Was krokwie nad garażem? U nas mają 6,3x15 i ciesla powiedział, że są za cienkie. Co robić? Krokwie jyż stoją, zrywać je, zamawiać nowe drewno, znów czekać? Do studia mozna zadzwonic dopiero w sobotę, a nie wiadomo, czy p. Szewczyk będzie dostepny :roll: Redakcjo, co robić?

Arcious, ratunku!!!

Jakiej grubości są u Was krokwie nad garażem? U nas mają 6,3x15 i ciesla powiedział, że są za cienkie. Co robić? Krokwie jyż stoją, zrywać je, zamawiać nowe drewno, znów czekać? Do studia mozna zadzwonic dopiero w sobotę, a nie wiadomo, czy p. Szewczyk będzie dostepny :roll: Redakcjo, co robić?

U mnie w projekcie krokwie są o wymiarach 6,3x16, a krokwie narożne 15x15. Moi cieśle dają jednak mocniejsze krokwie: 8x16 i krokwie narożne: [2x8]x16 - czyli dwa bale o wymiarach 8x16 złączone w taki sposób, by ich słojowanie było przeciwstawne. Moje dzielne cieślaki mówią, że taki spięty podwójny bal na narożach jest dużo mocniejszy od jednego klocka 16x16.

Tak naprawdę, to wszystko zależy przede wszystkim od tego jaką chcesz dać dachówkę.

Proponowałbym w Twojej sytuacji konsultację z kimkolwiek, kto ma uprawnienia konstrukcyjne. Nawet jeśli Szewczyk nie będzie dostępny, to w sobotę i tak ktoś w biurze ma dyżur.

A my wybraliśmy Rodzinny Dom i jesteśmy SUPER zadowoleni :D . Jest właśnie tak jak powinno być: dużą kuchnia połączona z jadlanią i salonem. Dużo miejsca na dole, mniej na górze (są projekty, gdzie jest odwrotnie - jeżeli wykorzystuje się przestrzeń nad garażem). Pomieszczenia tak zaprojektowane, że od razu wiadomo co gdzie może stanąć. Brama wjazdowa do garażu szeroka na 5 metrów.

Teraz jesteśmy na ukończeniu, pozostał nam do położenia parkiet i kuchnia do wyposażenia.

Inna sprawa, że dom ma 20 m długości (z garażem) i dzialka (za) szybko się kończy, no ale przynajmniej będzie mniej koszenia trawy.

JEDNA WAŻNA UWAGA:brakuje projektu instalacji gazowej, trzeba o niego zadbać na etapie pozwolenia na budowę. My to przegapiliśmy i teraz musimy czekać na gaz, co wstrzymuje układanie parkietu, bo nie wiadmo czy da się ogrzać dom przed zimą.

Acha, przydałoby się również doprowadzenie powietrza wprost do kominka. No i dodatkowa wentylacja do okapu na kuchanką (jest tylko jedna wentylacja w kuchni).

Mre

witam mre

MAM ZAPYTANIE DO CIEBIE IWSZYSTKICH WLASCICIELI

DOMOW PROJEKTU ARCH. SZEWCZYKA.

CO NA TEMAT WIATROLAPOW CZY MOZNA ZYC BEZ NICH?

CGRZAD

Też się zastanawialiśmy nad wiatrołapem.

Architekt przekonał nas jednak, że takie domy bez wiatrołapów stawia sie w Kanadzie na naszych szerokościach geograficznych a nawet wyżej. A tam - jak wiadomo - klimatu nie łagodzi Prąd Zatokowy, jak to się dzieje z Europą i Polską. I tam - w Kanadzie - mimo to zimą brak wiatrołapów nikomu nie doskwiera.

A jak będzie, to dopiero zobaczę. Mam nadzieję, że już na Gwiazdkę - ale 2005 :).

Też się zastanawialiśmy nad wiatrołapem.

Architekt przekonał nas jednak, że takie domy bez wiatrołapów stawia sie w Kanadzie na naszych szerokościach geograficznych a nawet wyżej. A tam - jak wiadomo - klimatu nie łagodzi Prąd Zatokowy, jak to się dzieje z Europą i Polską. I tam - w Kanadzie - mimo to zimą brak wiatrołapów nikomu nie doskwiera.

A jak będzie, to dopiero zobaczę. Mam nadzieję, że już na Gwiazdkę - ale 2005 :).

WITAM ARCIOUS

JA MYSLE ZE ARCHITEKT MA RACJE.

CHYBA LUDZIE W POLSCE PRZESADZAJA Z TYMI WIATROLAPAMI.

W AMERYCE NAWET W ZIMNIEJSZYCH MIEJSCACH JAK ALASKA

CZY MONTANA NIKT NIE MA WIATROLAPOW.

JESZCZE JEDNO ZAPYTANIE ? CO MAM ZROBIC ABYM

MOGL PISAC PO POLSKU Z UWZGLEDNIENIEM POLSKIEGO ALFABETU. :p

POZDRAWIAM Z KALIFORNII

CZESLAW

JESZCZE JEDNO ZAPYTANIE ? CO MAM ZROBIC ABYM

MOGL PISAC PO POLSKU Z UWZGLEDNIENIEM POLSKIEGO ALFABETU. :p

Wydaje mi się, że powinieneś przy instalacji systemu zainstalować sobie język "Polski (programisty)" - mam spolszczoną wersją systemu, więc nie wiem jak to brzmi po angielsku. Oczywiście możesz ten język doinstalować w każdej chwili po postawieniu systemu bez konieczności reinstalowania całości. Żeby poprawnie odczytywać polskie znaki w przeglądarce musisz wybrać w menu WIDOK->KODOWANIE opcję "Europa Środkowa (ISO)".