AREK_BL 27.06.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 (edytowane) Proszę o opinie na temat sposobu rozprowadzenia rur grzejnych ogrzewania podłogowego przedstawionego na rysunkach poniżej. Mam problem z tymi strefami brzegowymi, czy są wystarczające. Co sądzicie o takich rozstawach/odstępach między nimi. Boje się również o te długości pętli, czy aby nie za długie (ta 120m), oraz czy nie za duża różnica długości miedzy nimi. Będę naprawdę bardzo wdzięczny za każda opinie na ich temat. Dziękuję i Pozdrawiam. Edytowane 27 Czerwca 2010 przez AREK_BL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 28.06.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Moim zdaniem jest ok - kup rozdzielacz z rotametrami to bez problemu różniece na długościach wyregulujesz - najkrótszy jest łazienkowy więc nawet jak będzie mocniej grzał to nic się nie stanie w łazience zawsze powinno być cieplej Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AREK_BL 28.06.2010 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Rozdzielacz już kupiony i zamontowany A co powiesz odnośnie tej pętli 120m, nie będzie za dużych oporów przepływu? Może mógłbym zrezygnować z tej strefy brzegowej przy ścianie zew, a zostawić tylko tą pod oknem? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 29.06.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 jeżeli jest to okno balkonowe to warto strefę brzegową mieć przy ścianie można odpuśćić im mniejsze opory tym lepiej. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 26.11.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Podobnie jak kolega AREK_BL mam prośbę o opinię, czy dobrze zaplanowałam podłogówkę. Na razie zrobiłam parter, powierzchnia ok 170m2, w tym:________________________Kuchnia - 70m a=25Wiatrołap - 60m a=25 Pokój - 120m a=35Komunikacja - 90m a=30Łazienka - 50m a=35Pokój - 110m a=35 Salon - 110m a=30Salon - 110m a=30 Razem 720m________________________ Rysunki, planhttp://images37.fotosik.pl/392/37d68ba9e389eab7.jpg Schemat pętlihttp://images41.fotosik.pl/412/4e516df47a6d858e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.11.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Nie widzę rozdzielacza. Długości pętli masz za duże, może być problem z przepchnięciem wody. Sugeruję zmniejszyć zagęszczenie rur w strefach brzegowych - powinno to zaoszczędzić długość pętli. Ponieważ nie widzę rozdzielacza to jeszcze pytanie o transporty, czyli sposób doprowadzenia zasilania i powrotu do pętli - nie wiem czy są uwzględnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 26.11.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Rozdzielacze są trzy, w wiatrołapie (przy kuchni) - odchodzą dwie pętle, drugi koło łazienki - cztery pętle i trzeci w salonie koło schodów - dwie pętle i w wylewce będzie dylatacja pomiędzy pętlami Zmniejsze pętle w strefach brzegowych. Długości pętli liczę od rozdzielaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.11.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Wiesz co ...nie mam pojęcia dlaczego nie robisz pod jeden rozdzielacz... Przecież to koszty i problemy techniczne. Lepiej zmniesz/rozłóż strefy brzegowe, a bardziej równomiernie rozłóż ślimaki po całym pomieszczeniu. Napisz coś o calej instalacji bo nie znajduję wytłumaczenia dla 3 rozdzielaczy.Pozdrawiamy z Jędrzejowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.11.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 I jescze jedno: popatrzyłem na Wasz dziennik.... Dlaczego nie chcecie podłogówki na piętrze?Nie mów że nasłuchałaś się tych głupot o podlogówce w sypialni, pod panelami itd. My mamy wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 26.11.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 (edytowane) Hmm, zrobiłam trzy ze względu na dużą powierzchnię a pętle nie mogą być dłuższe niż 120mb. No ale dopiero się wgłębiam w podłogówkę, może czegoś nie doczytałam jeszcze. Może i jeden by dał radę, jakbym go na środku dała koło schodów i fakt koszty mniejsze? Tylko wtedy chyba doszły by mi ze dwie pętle dodatkowe albo więcej. Dom ma wymiary tak pi razy oko, 14mx16m. pozdrawiam, mieszkam niedaleko Edytowane 26 Listopada 2010 przez Lilianette literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 26.11.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 (edytowane) I jescze jedno: popatrzyłem na Wasz dziennik.... Dlaczego nie chcecie podłogówki na piętrze? Nie mów że nasłuchałaś się tych głupot o podlogówce w sypialni, pod panelami itd. My mamy wszędzie. Chcemy, jeszcze nie narysowałam i w piwnicy w dwóch chyba pomieszczeniach Teraz jest tak, jeden rozdzielacz na parterze (koło schodów), nie trzy 10 pętli, w tym 9 o długości ok 60m i 1 ma ok 75. Rozstaw w strefach brzegowych co 15cm a reszta 30cm. http://images8.fotosik.pl/667/4380c6584bc2ae69.jpg Edytowane 27 Listopada 2010 przez Lilianette nowy schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts