Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCHEMATY - Ogrzewanie podłogowe?

AREK_BL

Recommended Posts

Proszę o opinie na temat sposobu rozprowadzenia rur grzejnych ogrzewania podłogowego przedstawionego na rysunkach poniżej.

Mam problem z tymi strefami brzegowymi, czy są wystarczające.

Co sądzicie o takich rozstawach/odstępach między nimi.

Boje się również o te długości pętli, czy aby nie za długie (ta 120m), oraz czy nie za duża różnica długości miedzy nimi.

Będę naprawdę bardzo wdzięczny za każda opinie na ich temat.

Dziękuję i Pozdrawiam.

poddasze1.jpg

IMG_0869.1.jpg

IMG_0870 1.jpg

IMG_0871 1.jpg

IMG_0872 1.jpg

Edytowane przez AREK_BL

• 4 months później...

Podobnie jak kolega AREK_BL mam prośbę o opinię, czy dobrze zaplanowałam podłogówkę.

Na razie zrobiłam parter, powierzchnia ok 170m2, w tym:

Kuchnia - 70m a=25

Wiatrołap - 60m a=25

Pokój - 120m a=35

Komunikacja - 90m a=30

Łazienka - 50m a=35

Pokój - 110m a=35

Salon - 110m a=30

Salon - 110m a=30

Razem 720m

Rysunki, plan

http://images37.fotosik.pl/392/37d68ba9e389eab7.jpg

Schemat pętli

http://images41.fotosik.pl/412/4e516df47a6d858e.jpg

Nie widzę rozdzielacza. Długości pętli masz za duże, może być problem z przepchnięciem wody. Sugeruję zmniejszyć zagęszczenie rur w strefach brzegowych - powinno to zaoszczędzić długość pętli. Ponieważ nie widzę rozdzielacza to jeszcze pytanie o transporty, czyli sposób doprowadzenia zasilania i powrotu do pętli - nie wiem czy są uwzględnione.

Wiesz co ...nie mam pojęcia dlaczego nie robisz pod jeden rozdzielacz... Przecież to koszty i problemy techniczne.

Lepiej zmniesz/rozłóż strefy brzegowe, a bardziej równomiernie rozłóż ślimaki po całym pomieszczeniu. Napisz coś o calej instalacji bo nie znajduję wytłumaczenia dla 3 rozdzielaczy.

Pozdrawiamy z Jędrzejowa.

Hmm, zrobiłam trzy ze względu na dużą powierzchnię a pętle nie mogą być dłuższe niż 120mb. No ale dopiero się wgłębiam w podłogówkę, może czegoś nie doczytałam jeszcze.

Może i jeden by dał radę, jakbym go na środku dała koło schodów i fakt koszty mniejsze? Tylko wtedy chyba doszły by mi ze dwie pętle dodatkowe albo więcej.

Dom ma wymiary tak pi razy oko, 14mx16m.

pozdrawiam, mieszkam niedaleko ;)

Edytowane przez Lilianette
literówka

I jescze jedno: popatrzyłem na Wasz dziennik.... Dlaczego nie chcecie podłogówki na piętrze?

Nie mów że nasłuchałaś się tych głupot o podlogówce w sypialni, pod panelami itd. My mamy wszędzie.

Chcemy, jeszcze nie narysowałam ;) i w piwnicy w dwóch chyba pomieszczeniach

Teraz jest tak, jeden rozdzielacz na parterze (koło schodów), nie trzy :)

10 pętli, w tym 9 o długości ok 60m i 1 ma ok 75. Rozstaw w strefach brzegowych co 15cm a reszta 30cm.

http://images8.fotosik.pl/667/4380c6584bc2ae69.jpg

Edytowane przez Lilianette
nowy schemat