Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dysperbit jako podkład pod papę termozgrzewalną

Recommended Posts

witam

zostały mi chyba dwa wiadra disprobitu z tytana po malowaniu ścian fundamentowych, teraz mam do zrobienia taras nad garażem i zastanawiam się czy można użyć tego disprobitu jako podkład pod papę termozgrzewalną

warstwy

- podkład

- papa termozgrzewalna

- styropian

- folia

- wylewka

Edytowane przez kobi033

• 9 months później...

W praktyce wszyscy stosują.

Ale.... ten produkt nie ma atestu na stosowanie do pomieszczeń przeznaczonych do stałego pobytu ludzi. Można oficjalnie zastosować do garazu, na taras, do piwnicy. Ale nie do pokoi itp.

Jestem świeżo po przerobieniu tego tematu, nic w praktyce nie ma atestu, nawet dedykowane pod papę produkty Icopala. Ja się ugięłam i zastosowałam Akryfol - podkład pod papę biały, mleczny, do betonu i innych podłoży. Papa już leży porządnie przygrzana. Na razie leży, nie zwinęła się ;-)

http://www.adw.com.pl/produkty-23.html

cytuję:

IZOPLAST DYSPERBENT jest ekologicznym, nowoczesnym, wodorozcieńczalnym środkiem do wykonywania wszelkich typów izolacji wodochronnych pionowych i poziomych na zewnątrz oraz wewnątrz budynków.

oraz:

ZALETY PRODUKTU:

- nie zawiera rozpuszczalników organicznych

- produkt „na zimno” – gotowy do stosowania

- prosty w użyciu – minimalny nakład pracy

- możliwość laminowania z użyciem wkładek zbrojących z tkanin technicznych

-nie wchodzi w reakcje ze styropianem

więc atest chyba ma i styropianu "nie zwinie" :)

Zdrowych i Wesołych...:)

Edytowane przez miplomar

Też czytałam tą stronę producenta przed decyzją o zakupie środka. W końcu zadzwoniłam do nich i usłyszałam, że do wnętrz może być, ale takich, jak piwnice, garaże, czyli takich nie przeznaczonych do stałego pobytu ludzi. W sumie myslę, że co by człowiek nie zrobił - jakoś będzie i już. Ja wzięłam Akryfol, Ty weźmiesz Izoplast Dysperbent i też żył będziesz, jak i ja. Mam nadzieję.....

A na papę położę folię, co by styropianowi nie zaszkodziła.