fantomek24 28.06.2010 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Kupiłem działkę, dopiero zaczynam ja ogarniać gdyż były straszne chaszcze, zauważyłem że ziemia na niej jest nierówna i falista ale rano po nocy chodząc po niej widac jak delikatnie pływa widać że po opadach jest grząsko, niby dzialka posiada melioracje ale kiepska jest. To teren ogródków działkowych, poprzedni właściciel nawiózł dwie wywrotki ziemi ale widac nie za bardzo dało to coś. Co moge zrobić w temacie aby wyrównać i osuszyć ta glebę troszkę? czy znow nawieźć ziemi? moze piachu? dodam ze w przyszlym roku chcialem zrobic nowy trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.06.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 uformuj spadki żeby woda mogła spływać, zrób drenaż. Jeżeli poziom działek sąsiednich jest wyższy to wyrównaj teren do tamtych działek. Jeżeli masz glinę to działka po obfitych deszczach zawsze będzie grząska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 28.06.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 z tego co widzialem jest glina i prawie przy powierzchni gruntu.melioracja niby jest wygląda to tak: sąsiad spuszcza do tej studzienki przed moją bramą wodę bo mówi ze ma ponad stan wodomiaru ja myślę ze może przez to zamykać obwód, i woda wpada do mnie, bo rura wchodząca w tą studzienkę od dróżki jest przykryta w całości wodą natomiast druga rura która idzie wzdłuż siatki na mojej działce do tej studzienki i jest umiejscowiona wyżej od tamtej i jest jest nad poziomem tafli wody, wynikać z tego może ze studzienka melioracyjna nie odbiera wody z działki na zewnątrz prawda? jest to dzialka pracownicza moze zglosic t odo zarządu zeby sie tym zajeli czy machną ręką? moze jest to zapchane jakos i dlatego nie schodzi, czy mozna t oodepachc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 28.06.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 uformuj spadki żeby woda mogła spływać, zrób drenaż. Jeżeli poziom działek sąsiednich jest wyższy to wyrównaj teren do tamtych działek. Jeżeli masz glinę to działka po obfitych deszczach zawsze będzie grząska. Dobra rada W tamtym roku moja działka przypominała bagna, w tym jest już ładnie i sucho drenaż z pompą pływakową, troche kosztuje ale działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts