imrahil 10.04.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Murowanie drogiej ściany 36 i ocieplanie jej jest bezsensem. Albo robimy ścianę dwuwarstwową (o małej grubości ściany i dużej ocieplenia) albo jednowarstową (której zwolennikiem nie jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Akurat bezwładność cieplna ceramiki w niczym nie ustępuje bezwładności Oooo, to ja jestem ciekaw, na jakich przesłankach kolega opiera to twierdzenie ? Co do izolacji.... Jak ktoś już słuszsznie zaiważył, cieńszącwarstwę izolacji łatwiej jest uszkodzić, niż grubszą, a jeśli chodzi o mityczne " oddychanie" ścian, to chciałbym zauważyć, że ściana ocieplona 10cm styropianu "oddycha" tak samo, jak ta ocieplona 15, czy 20cm, czyli praktycznie wcale. I w żadnych przypadku nie jest to jej wadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 12.04.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Oooo, to ja jestem ciekaw, na jakich przesłankach kolega opiera to twierdzenie ? Z danych od producentów! Znalazłem takie parametry: Porotherm 25 P+W - 823 h/m2 Porotherm 25/37.5 AKU - 1089 h/m2 Silka E24 - 839 h/m2 Silka E18 - 845 h/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) To teraz proszę o wyjaśnienie, co to za parametr h/m2 ? Bo ja bym bardziej oparł się na parametrze kg/m3. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 15.04.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 To teraz proszę o wyjaśnienie, co to za parametr h/m2 ? Bo ja bym bardziej oparł się na parametrze kg/m3. Współczynnik przewodzenia temperatury to stosunek m2 do jednostki czasu. Czyli na chłopski rozum - To wynika po prostu ze wzoru fizycznego. Dowód: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_wyr%C3%B3wnania_temperatur Cytuję: "Współczynnik wskazuje szybkość z jaką przebiegają zmiany temperatury z jednej płaszczyzny do drugiej". Z mojego wyliczenia wynika, że Silka i Porotherm te wskaźniki mają porównywalne... Można sobie oczywiście policzyć we własnym zakresie dla większej ilości produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.04.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Ale my tu mówimy o pojemności cieplnej materiału, czyli o tym, ile ciepła potrzeba, ogrzać go o 1K.Oczywiście mówi nam to, ile tego ciepła materiał odda, kiedy będzie stygł o 1K, oczywiście pod warunkim, że będzie odpowiednio zaizolowany z tej strony, gdzie nie ma oddawać ciepła.Zreszta, tą wartość masz w mianowniku wzoru z przytoczonego linku. Pojemność cieplna Q zależy od ciepła właściwego materiału ( tu akurat ceramika i silikaty posiadają podobną wartość) oraz gęstości objętościowej - a tu już bloczek ceremiki porotyzowanej jest daleko za silikatem.http://www.grupasilikaty.pl/leksykon_budowlany.php?P_21_pojemnosc_cieplna.php Nie wiem ,skad te przytoczone przez Ciebie wartości powyżej, tym bardziej, że mają niewłaściwe jednostki ( co jest zresztą zrozomiałe, bo to odwrotność wzoru z Twojego linku określa bezwładność cieplną materiału, choć nadal, nawet ona nie określa jak wiele ciepła materiał jest w stanie pochłonąć, tylko jak szybko będzie ja pochłanial/ oddawał.). Może podasz link do źródeł tych danych !?, Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 16.04.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 W jednym z wcześniejszych wpisów ktoś napisał tak: "Silka ma większą bezwładność cieplną (niż BK i ceramika), czyli dłużej trzyma ciepło jak już się nagrzeje, ale i dłużej zimno jak się ochłodzi." To zdanie nie jest prawdziwe (co udowodniłem powyżej), bo bezwładność cieplną silka ma podobną (albo i nawet gorszą!) niż ceramika. Co do pojemności cieplnej to tutaj pełna zgoda: silka jest najlepsza Ale kilka postów wcześniej ktoś wprowadził do dyskusji bezwładność cieplną, która jest jednak czym innym niż pojemność. No i w kategorii bezwładności cieplnej silka przegrywa z ceramiką. A skąd się wzięły podane przeze mnie dane? Są wyliczone na podstawie wzoru, a dane wziąłem z kart produktowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Dobrze kombinujesz, ale nie do końca dobrze. O ile SZYBKOŚC nagrzewania sie / wychładzania obydwa te materiały mają podobną ( ufam, ze nie popołniłeś błędu w obliczeniach), to jednak, kiedy ceramika z uwagi na mniejszą pojemność cieplną przestanie już akumulować ciepło, silikat będzie to robił dalej, nie dopuszczając do podniesienia się temperatury. Podobnie w przypadku oddawania ciepła - będą to robiły tak samo szybko, tyle, że silikat dłużej. To jakby porównać dwie, tak samo obciążone baterie 1.5V - jedną markową alkaliczną i no- name Dlatego zdanie, które przytoczyłeś jest prawdziwe, choć użycie pojęcie bezwładność cieplna, bylo tu mało fortunne i nieprecyzyjne. Natomiast glówny przekaz o dłuższym oddawaniu ciepła ( i "trzymaniu" chłodu) jest jak najbardziej słuszny. Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 16.04.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Gorzej, że te właściwości silka ma też w lecie. Ja mieszkałem swego czasu w bloku z silki i niestety było potwornie gorąco praktycznie przez całą dobę. Bo materiał nagrzewał się z obu stron, a potem to oddawał i oddawał... Także duża pojemność cieplna to dla mnie niestety miecz obusieczny - w zimie to rzeczywiście plus, ale w lecie już niekoniecznie. Szczególnie jak się jeszcze ma to "szczęście" mieć mieszkanie na poddaszu W przypadku ceramiki moim zdaniem ta wymiana ciepła zachodzi w jakiś bardziej zrównoważony sposób, przez co dom jest ciepły w zimie, ale też w lecie da względny chłód... Ale może ponarzekam sobie na moje stare mieszkanie gdzie indziej. Grunt, że się dogadaliśmy w głównym temacie tego wątku! Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez paroofka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 16.04.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 A ten blok z silki to jaką miał termoizolację? Dobrych naaaaście (20-parę raczej, jak tak liczę) lat temu mieszkałem w sporym domu, stare technologie, oczywiście 0 izolacji, i latem na poddaszu było strasznie. Ale to dlatego, że była tylko blacha plus może jakieś mikre 4 cm wełny. Ściany nie wiem z czego były, ale najpewniej jakiś syfex, pustaki betonowe chyba czy coś. Nie wiem, nie interesowało mnie to wtedy. Ważne, że latem było gorrrąco, a zimą piź....ło. W pokoju na pełnym piętrze miałem spory kawał dachu (b wysoki pokój) i tam też to było czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 16.04.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 No u mnie też była blachodachówka z jakąś lichą izolacją, a na ścianach był styropian 10 cm, więc też za mało... Ogólnie było czuć, że zbudowany został totalnie po kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Gorzej, że te właściwości silka ma też w lecie. Ja mieszkałem swego czasu w bloku z silki i niestety było potwornie gorąco praktycznie przez całą dobę. Bo materiał nagrzewał się z obu stron, a potem to oddawał i oddawał... Także duża pojemność cieplna to dla mnie niestety miecz obusieczny - w zimie to rzeczywiście plus, ale w lecie już niekoniecznie. Jeśli z obu stron, to bez termoizolacji, więc mnie to nie dziwi. Odcięcie warstwą np 15 cm styro dałoby zupełnie inny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 16.04.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 U mnie tam na ścianach to był co najwyżej brud szczególnie, że sąsiad, praktykujące ekolog i badylarz, palił oponami. W zasadzie to nawet się nie krył z tym. 1-2 x w tygodniu podjeżdżał żuczek, zwalali, centralnie za dnia, opony na podwórko, piła tarczowa, opony na 2 / 4 części, i jazda do pieca. Ale to dygresja. U mnie tak czy siak na ścianach NIC nie było. Teraz za to będzie silka 24 + 15 cm dobego styro i jazda. Dach wełna 30 cm. Nie mam ambicji zrobienia superenergooszczędnego domu. Po prostu ma być w miarę ciepło i oszczędnie, bez wielkich inwestycji teraz i strat później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts