Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SIlka czy ytong

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Akurat bezwładność cieplna ceramiki w niczym nie ustępuje bezwładności

Oooo, to ja jestem ciekaw, na jakich przesłankach kolega opiera to twierdzenie ?

Co do izolacji.... Jak ktoś już słuszsznie zaiważył, cieńszącwarstwę izolacji łatwiej jest uszkodzić, niż grubszą, a jeśli chodzi o mityczne " oddychanie" ścian, to chciałbym zauważyć, że ściana ocieplona 10cm styropianu "oddycha" tak samo, jak ta ocieplona 15, czy 20cm, czyli praktycznie wcale.

I w żadnych przypadku nie jest to jej wadą.

To teraz proszę o wyjaśnienie, co to za parametr h/m2 ?

Bo ja bym bardziej oparł się na parametrze kg/m3.

Współczynnik przewodzenia temperatury to stosunek m2 do jednostki czasu. Czyli na chłopski rozum - To wynika po prostu ze wzoru fizycznego. Dowód:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_wyr%C3%B3wnania_temperatur

Cytuję: "Współczynnik wskazuje szybkość z jaką przebiegają zmiany temperatury z jednej płaszczyzny do drugiej". Z mojego wyliczenia wynika, że Silka i Porotherm te wskaźniki mają porównywalne... Można sobie oczywiście policzyć we własnym zakresie dla większej ilości produktów.

Ale my tu mówimy o pojemności cieplnej materiału, czyli o tym, ile ciepła potrzeba, ogrzać go o 1K.

Oczywiście mówi nam to, ile tego ciepła materiał odda, kiedy będzie stygł o 1K, oczywiście pod warunkim, że będzie odpowiednio zaizolowany z tej strony, gdzie nie ma oddawać ciepła.

Zreszta, tą wartość masz w mianowniku wzoru z przytoczonego linku.

Pojemność cieplna Q zależy od ciepła właściwego materiału ( tu akurat ceramika i silikaty posiadają podobną wartość) oraz gęstości objętościowej - a tu już bloczek ceremiki porotyzowanej jest daleko za silikatem.

http://www.grupasilikaty.pl/leksykon_budowlany.php?P_21_pojemnosc_cieplna.php

Nie wiem ,skad te przytoczone przez Ciebie wartości powyżej, tym bardziej, że mają niewłaściwe jednostki ( co jest zresztą zrozomiałe, bo to odwrotność wzoru z Twojego linku określa bezwładność cieplną materiału, choć nadal, nawet ona nie określa jak wiele ciepła materiał jest w stanie pochłonąć, tylko jak szybko będzie ja pochłanial/ oddawał.).

Może podasz link do źródeł tych danych !?

,

Edytowane przez fotohobby

W jednym z wcześniejszych wpisów ktoś napisał tak:

"Silka ma większą bezwładność cieplną (niż BK i ceramika), czyli dłużej trzyma ciepło jak już się nagrzeje, ale i dłużej zimno jak się ochłodzi."

To zdanie nie jest prawdziwe (co udowodniłem powyżej), bo bezwładność cieplną silka ma podobną (albo i nawet gorszą!) niż ceramika. Co do pojemności cieplnej to tutaj pełna zgoda: silka jest najlepsza :) Ale kilka postów wcześniej ktoś wprowadził do dyskusji bezwładność cieplną, która jest jednak czym innym niż pojemność. No i w kategorii bezwładności cieplnej silka przegrywa z ceramiką.

A skąd się wzięły podane przeze mnie dane? Są wyliczone na podstawie wzoru, a dane wziąłem z kart produktowych.

Dobrze kombinujesz, ale nie do końca dobrze.

O ile SZYBKOŚC nagrzewania sie / wychładzania obydwa te materiały mają podobną ( ufam, ze nie popołniłeś błędu w obliczeniach), to jednak, kiedy ceramika z uwagi na mniejszą pojemność cieplną przestanie już akumulować ciepło, silikat będzie to robił dalej, nie dopuszczając do podniesienia się temperatury.

Podobnie w przypadku oddawania ciepła - będą to robiły tak samo szybko, tyle, że silikat dłużej.

To jakby porównać dwie, tak samo obciążone baterie 1.5V - jedną markową alkaliczną i no- name :)

Dlatego zdanie, które przytoczyłeś jest prawdziwe, choć użycie pojęcie bezwładność cieplna, bylo tu mało fortunne i nieprecyzyjne. Natomiast glówny przekaz o dłuższym oddawaniu ciepła ( i "trzymaniu" chłodu) jest jak najbardziej słuszny.

Edytowane przez fotohobby

Gorzej, że te właściwości silka ma też w lecie. Ja mieszkałem swego czasu w bloku z silki i niestety było potwornie gorąco praktycznie przez całą dobę. Bo materiał nagrzewał się z obu stron, a potem to oddawał i oddawał... :) Także duża pojemność cieplna to dla mnie niestety miecz obusieczny - w zimie to rzeczywiście plus, ale w lecie już niekoniecznie. Szczególnie jak się jeszcze ma to "szczęście" mieć mieszkanie na poddaszu :D

W przypadku ceramiki moim zdaniem ta wymiana ciepła zachodzi w jakiś bardziej zrównoważony sposób, przez co dom jest ciepły w zimie, ale też w lecie da względny chłód...

Ale może ponarzekam sobie na moje stare mieszkanie gdzie indziej. Grunt, że się dogadaliśmy w głównym temacie tego wątku!

Edytowane przez paroofka

A ten blok z silki to jaką miał termoizolację?

Dobrych naaaaście (20-parę raczej, jak tak liczę) lat temu mieszkałem w sporym domu, stare technologie, oczywiście 0 izolacji, i latem na poddaszu było strasznie. Ale to dlatego, że była tylko blacha plus może jakieś mikre 4 cm wełny. Ściany nie wiem z czego były, ale najpewniej jakiś syfex, pustaki betonowe chyba czy coś. Nie wiem, nie interesowało mnie to wtedy. Ważne, że latem było gorrrąco, a zimą piź....ło. W pokoju na pełnym piętrze miałem spory kawał dachu (b wysoki pokój) i tam też to było czuć.

Gorzej, że te właściwości silka ma też w lecie. Ja mieszkałem swego czasu w bloku z silki i niestety było potwornie gorąco praktycznie przez całą dobę. Bo materiał nagrzewał się z obu stron, a potem to oddawał i oddawał... :) Także duża pojemność cieplna to dla mnie niestety miecz obusieczny - w zimie to rzeczywiście plus, ale w lecie już niekoniecznie.

Jeśli z obu stron, to bez termoizolacji, więc mnie to nie dziwi. Odcięcie warstwą np 15 cm styro dałoby zupełnie inny efekt.

U mnie tam na ścianach to był co najwyżej brud :lol2: szczególnie, że sąsiad, praktykujące ekolog i badylarz, palił oponami. W zasadzie to nawet się nie krył z tym. 1-2 x w tygodniu podjeżdżał żuczek, zwalali, centralnie za dnia, opony na podwórko, piła tarczowa, opony na 2 / 4 części, i jazda do pieca. Ale to dygresja. U mnie tak czy siak na ścianach NIC nie było.

Teraz za to będzie silka 24 + 15 cm dobego styro i jazda. Dach wełna 30 cm. Nie mam ambicji zrobienia superenergooszczędnego domu. Po prostu ma być w miarę ciepło i oszczędnie, bez wielkich inwestycji teraz i strat później.