Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Instalacja elektryczna ze zintegrowaną puszką w gniazdku !!!

Czy to dobre rozwiązanie, czy może lepszy stary sposób z puszkami i instalacją prowadzoną pod sufitem. Proszę o radę- w przyszłym tygodniu przychodzi elektryk.

https://forum.murator.pl/topic/14484-instalacja-elektryczna-ze-zintegrowan%C4%85-puszk%C4%85-w-gniazdku/

Moim zdaniem dobry pomysł (tylko musisz mieć tzw. głebokie puszki). Unikasz w ten sposób dodatkowych dziur w ścianie, które poźniej trudno ukryć bo po pierwsze zazwyczaj odstają od ściany (przynajmniej wizualnie) po drugie nie możesz ich zatynkować (zaklejać) bo gdyby coś trzeba było połączyć.

Ja mam zaostosowane głebokie puszki i jestem zadowolony.

Tomek.

jak chcesz, aby w liniach prostych, poziomo i pionowo,

należy zachować odległości od podłóg, okien i drzwi,

strefy w łazienkach,

przewody 3x2,5 do gniazdek,

przewody 3x1,5 dla oświetlenia,

w każdej puszce 3 szybkozłączki po z 3 lub 5 otworków na przewody,

Cz.

Gość art9
Jeżeli już dajesz głębokie puszki to dla połączenia przewodów lepiej stosować listwy zaciskowe niż łączyć dwa przewody w gniazdku. Wiem że niektóre gniazdka mają taką możliwość. Ale pomyśl logicznie. Gniazdko kosztuje ok 7-10zł , 3 listwy zaciskowe poniżej 1zł. Jeżeli teraz płynie duży prąd poprzez to gniazdko do następnego to może ono się grzać może, ale nie musi się przegrzać i uszkodzić. No więc gniazdko które nigdy nie było używane może się uszkodzić. Koszt ok 7-10zł, a jeżeli uszkodzi się listwa zaciskowa to 1zł, a gniazdko ocaleje.

Z jednej strony racja, z drugiej - im mniej elementów łączących tym mniejsze prawdopodobieństwo że któryś się zepsuje. Wprowadzając listwy mam po prostu więcej złączek.

Przy czym jeśli coś sie przegrzeje i uszkodzi, no cóż... samo z siebie się to nie robi. Gniazdo (czy złączka) się przegrzeje wyłącznie wtedy, gdy je źle zmontuję... i w tym wypadku akurat tylko na siebie będę mógł zwalić winę, bo je sam skręcałem.

Jeżeli już dajesz głębokie puszki to dla połączenia przewodów lepiej stosować listwy zaciskowe niż łączyć dwa przewody w gniazdku. Wiem że niektóre gniazdka mają taką możliwość. Ale pomyśl logicznie. Gniazdko kosztuje ok 7-10zł , 3 listwy zaciskowe poniżej 1zł. Jeżeli teraz płynie duży prąd poprzez to gniazdko do następnego to może ono się grzać może, ale nie musi się przegrzać i uszkodzić. No więc gniazdko które nigdy nie było używane może się uszkodzić. Koszt ok 7-10zł, a jeżeli uszkodzi się listwa zaciskowa to 1zł, a gniazdko ocaleje.

Jeśli instalacja jest dobrze wykonana a wcześniej zaprojektowana to nic się nie przegrzeje.

Istotą jest wyszczególnienie odrębnych linii na stale obciążone gniazdka np. 1. pralka, 2. zmywarka, 3. lodówka, 4. piec c.o., 5. suszarka w łazience, 5. płyta grzewcza itd.

jeśli wszystko będzie "wisiało" na jednej linii to pewnie, że popłynie ...

Cz.

...należy zachować odległości od podłóg, okien i drzwi...

Jezeli przewod poprowadzimy 7 cm nad podloga, nad listwa scienna, w specjalnych korytkach to dobrze? Bo wyzej bylyby bardziej widoczne.

A przewody mozemy prowadzic bez laczowek bo przewody w puszkach wylacznikow nie trzeba przeciez przecinac tylko dac oczko i prowadzic dalej,